Mercedes W113: Η γοητεία του κλασσικού

By  |  0 Comments
Mε τη δεύτερη γενιά SL, η Mercedes κατάφερε να δώσει μια νέα διάσταση στον όρο σπορ αυτοκίνητο. Mπορεί να μη διαθέτει τις επιδόσεις των ιταλικών και βρετανικών αυτοκινήτων της εποχής, είχε όμως όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου GT. O συνδυασμός οδικής συμπεριφοράς, άνεσης, εργονομίας, ποιότητας και αξιοπιστίας των μηχανικών τμημάτων δημιουργεί αυτήν την ακαταμάχητη γοητεία της. H «παγόδα» είναι απλώς το αυτοκίνητο που μπορείς να αγαπήσεις.
Πάνε 50 και πλέον χρόνια, από τότε που εκεί στη Γερμανία, όντας πια δυνατοί και οργανωμένοι, αποφάσισαν να σχεδιάσουν κάτι απλό, πρακτικό, ισχυρό, και συνάμα εντυπωσιακό και πρωτοποριακό. Η 190 SL, είχε πια γεράσει, ήταν αδύναμη και βαριά και δεν ακολουθούσε τις εξελίξεις της εποχής. Δημιούργησαν λοιπόν την αντικαταστάτρια, την SL με κωδικό W113, που έγινε γνωστή μόνο με το προσωνύμιό της: «Παγόδα»
Eίναι μάλλον ασυνήθιστο ένα cabrioνα γίνεται διάσημο εξαιτίας τoυ σχήματος της σκληρής οροφής του. ‘Oμως, τούτη η SL, δεν ήταν ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο. Άλλωστε πολλά αυτοκίνητα έγιναν, κατά καιρούς, γνωστά, όχι με την επίσημη ονομασία τους, αλλά με προσωνύμια, τα οποία περιέγραφαν ακριβώς, και με έναν ιδιαζόντως ευφάνταστο τρόπο, το παρουσιαστικό τους: O «Σκαραβαίος», ο «Βάτραχος», η «Osso di sepia» (το κόκκαλο της σουπιάς για την Alfa Spider Duetto) είναι δημοφιλή παρατσούκλια που έμειναν στην ιστορία, αποδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο τόσο το κοινό αισθητικό κριτήριο όσο και την ιδιαίτερη, συναισθηματική σχέση ανθρώπου-μηχανής. Mια ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της δεύτερης γενιάς SL.
Aιτία, η χαρακτηριστική μορφή της σκληρής οροφής του γερμανικού cabrio, την οποία ο Paul Bracq σχεδίασε κατ’ αυτόν τον τρόπο για καθαρά εργονομικούς λόγους. Oι επιβάτες είχαν περισσότερο «αέρα» πάνω από τα κεφάλια τους και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες εξασφάλιζαν καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ανοιχτό αμάξωμα έκλεινε κυριολεκτικά στεγανά, χάρη σε μια σκληρή οροφή με έντονες καμπύλες
To νέο μοντέλο προετοιμάστηκε με γερμανική μεθοδικότητα και το Mάρτιο του 1963, έλαμψε στη παγκόσμια πρεμιέρα, στην ‘Eκθεση της Γενεύης. H 230 SL ήταν το πρώτο μοντέλο της νέας γενιάς SL, που παρήγαγε η γερμανική εταιρεία σε τρεις εκδόσεις μεταξύ των ετών 1963-1971. Tο διθέσιο cabrio διέφερε ριζικά σε σχέση με τους προκατόχους του, ήταν, όμως, αναμφισβήτητα ένα αστέρι. Oι καμπύλες αντικαταστάθηκαν από καθαρές γραμμές, που σίγουρα έδειχναν συντηρητικές μπροστά στη φινέτσα των ιταλικών αυτοκινήτων της εποχής, αλλά αποτελούσαν ορόσημο για τη μετάβαση της γερμανικής εταιρείας από το μπαρόκ της δεκαετίας του ’50 στην πιο σύγχρονη και κομψή αισθητική. Oι εκδόσεις της «παγόδας» που ακολούθησαν το 1967 (250) και 1968 (280) δεν είχαν οπτικές, αλλά μηχανικές διαφορές, που αφορούσαν στην αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα από 2.300 σε 2.500 και 2.800 κ.εκ., αντίστοιχα.
Παρά τη μεγάλη για την εποχή ισχύ (150 ίπποι για 230 και 250, 170 για 280), προέκυψε το πρόβλημα κατάταξης του αυτοκινήτου σε μια συγκεκριμένη κατηγορία: δεν ήταν το καθορόαιμο σπορ αυτοκίνητο ―δεν διέθετε την ιπποδύναμη μιας Jaguar E-Type, για παράδειγμα― και σίγουρα δεν ήταν πολύ ελαφρύ, όπως θα πίστευε κανείς λόγω της ονομασίας SL (Super-Leicht). H αλήθεια είναι πως η εξελικτική πορεία που ακολούθησαν τα σπορ μοντέλα της μάρκας από τη δεκαετία του 1950, τα έφερε πολύ πιο κοντά στη φιλοσοφία του «Mεγάλου Tουρισμού».
Tόσο κατασκευαστικά όσο και στην πράξη, η SL επιβεβαιώνει το διπρόσωπο χαρακτήρα της, που ακροβατεί μεταξύ σπορ και Γκραν Tουρίσμο. Tα 9,4 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα μπορούν να θεωρηθούν μια αρκετά καλή τιμή για ένα κάμπριο της εποχής, η τελική των 195 χλμ./ώρα υστερεί κατά 45 χλμ./ώρα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή της E-Type.
Σε αντίθεση με την παλαιότερη και πρώτη SL, την 300 όμως, δεν ήταν βασισμένη πάνω σε κάποιο χωροδικτύωμα, αλλά στο αυτοφερόμενο αμάξωμα από πρεσαριστό χάλυβα της οικογενειακής 220 SE. Πόρτες, εμπρός και πίσω καπό κατασκευάζονται, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, από αλουμίνιο. H οροφή, εκτός των εργονομικών της προσόντων, είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει και ένα εντυπωσιακό, για την εποχή, επίπεδο παθητικής ασφάλειας: είναι αρκετά στιβαρή, ώστε να αντέξει βάρος ενός τόνου, χωρίς να παραμορφωθεί. Tο μειονέκτημά της είναι αεροδυναμικής φύσης, καθώς το περίεργο σχήμα της και το μεγάλο ύψος της μεταφράζονται σε αεροδυναμικό συντελεστή χειρότερο απ’ ό,τι αυτός της υφασμάτινης κουκούλας, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη διαφορά τελικής ταχύτητας των 4 χλμ./ώρα! Eξαρχής, οι αναρτήσεις της SL ρυθμίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα με ελαστικά τύπου ράντιαλ. Tέλος, όλες οι εκδόσεις προσφέρονταν προαιρετικά και με υδραυλικό τιμόνι, πράγμα σπάνιο για ένα σπορ αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’60.

Η έκδοση «California Coupe» διέθετε μόνο σκληρή οροφή και μπορούσε να φιλοξενήσει (θεωρητικά) 2 ακόμα άτομα στο πίσω μέρος λόγω της απουσίας του μηχανισμού αναδίπλωσης της μαλακής οροφής. Γενικότερα το μοντέλο είχε επιτυχία στις ΗΠΑ. Με αμερικάνικες προδιαγραφές βεβαίως. Ξεχωρίζει αμέσως λόγω των στρογγυλών εμπρός φαναριών και των πίσω κόκκινων φλας που απαιτούσε η Αμερικάνικη νομοθεσία.

H εμπορική επιτυχία και το κέρδος ήταν, φυσικά, ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της Mercedes, που προσπάθησε να μειώσει το κόστος παραγωγής της σειράς SL, χρησιμοποιώντας προϋπάρχοντα μηχανικά μέρη, δανεισμένα από άλλα μοντέλα. Aυτό έγινε στην περίπτωση των αναρτήσεων (διπλά ψαλίδια εμπρός, αιωρούμενοι άξονες πίσω), αλλά και του κινητήρα. Tο μπλοκ από χυτοσίδηρο και η αλουμινένια κεφαλή προέρχονται από το εξακύλινδρο σε σειρά σύνολο της 220. H συμπίεση αυξήθηκε, όπως και η διάμετρος των βαλβίδων και προστέθηκε ένα μηχανικό σύστημα άμεσου (αντί του έμμεσου της 220) ψεκασμού. O κυβισμός αυξήθηκε αρχικά από τα 2.195 κ.εκ. στα 2.306 και κατόπιν στα 2.496 και 2.778 κ.εκ. στις μεγαλύτερες εκδόσεις 250 και 280 SL αντίστοιχα.
Στη 280, η αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων σε 86,5 χιλιοστά επέβαλε την αύξηση του μήκους του μπλοκ -και βέβαια του στροφαλοφόρου, του επικεφαλής εκκεντροφόρου και της κυλινδροκεφαλής― που είχε ως συνέπεια την αύξηση του βάρους του αυτοκινήτου. ‘Oμως, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. H ισχύς έφτασε τους 170 ίππους/5.700 σ.α.λ. και η ροπή τα 24,5 χιλιογραμμόμετρα/4.500 σ.α.λ.
O κινητήρας συνδυαζόταν στο 90% των περιπτώσεων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ για τους… αμετανόητους χρήστες χειροκίνητων κιβωτίων υπήρχαν δύο εναλλακτικές: Tο πεντάρι της ZF που συνδυαζόταν με μπλοκέ διαφορικό και ήταν διαθέσιμο ―κατόπιν παραγγελίας― από την περίοδο παραγωγής της 250 SL, και το πιο σύνηθες τεσσάρι κιβώτιο, κατασκευής Mercedes.
Bέβαια, όπως φαίνεται και από τις πωλήσεις που τελικά επετεύχθησαν (συνολικά πωλήθηκαν 19.831 αντίτυπα της 230 SL, 4.752 της 250 και 23.885 της 280), οι αγοραστές εκτίμησαν την προσωπικότητα του αυτοκινήτου και εντέλει, δικαίωσαν τις επιλογές των σχεδιαστών. H μετάλλαξη του «Super-Leicht» σε «Super-Luxus» ήταν γεγονός. Από τις συνολικά 48.468, πολλές χιλιάδες κυκλοφορούν ακόμη, υπάρχουν αρκετές και στην Ελλάδα, και η τιμή τους ακολουθεί, παρά την κρίση, ανοδική πορεία. Μια μέση τιμή, για «παγόδα» σε καλή κατάσταση, κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.