Σε κινεζικά χέρια περνάει η ιταλική Pirelli

By  |  0 Comments

Οι Κινέζοι προσγειώθηκαν στο Μιλάνο, όπως πολύ χαρακτηριστικά έγραψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη εξαγορά της φημισμένης Pirelli από τον κρατικό κινεζικό κολοσσό της China National Chemical Corporation (CNCC) με ετήσια έσοδα 40 δισ. δολάρια. Η εμβληματική ιταλική βιομηχανία ελαστικών αποτελεί βασικό μοχλό της Κίνας στην πορεία ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Πάντως, ο ιταλικός Τύπος αντιδρά συγκρατημένα, κάνοντας λόγο για ένα σύμπτωμα των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, στην οποία οι ιταλικές εταιρείες χρειάζεται να αλλάξουν κλίμακα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Επιπλέον, η Il Sole 24, η οποία ανήκει στον σύνδεσμο των Ιταλών βιομηχάνων, επισήμανε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pirelli, Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, την είχε αναδείξει σε έναν πολυεθνικό όμιλο με βάση στην Ιταλία.
pirelli geneva
Ειδικότερα, ο κινεζικός όμιλος China National Chemical Corporation θα εξαγοράσει αντί 1,8 δισ. ευρώ (15 ευρώ ανά μετοχή) το 26% της Pirelli από την Camfin, την εταιρεία συμμετοχών στην οποία και ανήκει. Aυτό είναι και το πρώτο βήμα, προκειμένου να υλοποιήσει σταδιακά την πλήρη εξαγορά της Pirelli, που αποτιμάται σε 7 δισ. ευρώ. Αλλοι μέτοχοι της Camfin είναι ο κ. Τροντσέτι Πρόβερα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pirelli, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft και οι ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa Sanpaolo. Στη συνέχεια οι Κινέζοι θα υποβάλουν προσφορά στα 15 ευρώ ανά μετοχή και πάλι για την απόκτηση και του υπόλοιπου 74% της Pirelli. Εάν η προσφορά γίνει αποδεκτή, τότε στο πλαίσιο της νέας ιδιοκτησιακής δομής, η ιταλική εταιρεία θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα θα παραμείνει στο πηδάλιο της εταιρείας, ενώ η παραγωγή της υπό τον έλεγχο της CΝCC θα διπλασιαστεί από 6 σε 12 εκατομμύρια ελαστικά. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα η Rosneft δεν θα είναι πλέον η μεγαλύτερη μέτοχος της Pirelli, κάτι που προβληματίζει τον ρωσικό όμιλο. Εν τω μεταξύ, προτού οργανώσει την εξαγορά της Pirelli, της πέμπτης στην κατασκευή ελαστικών στον κόσμο, ο CNCC είχε κάνει και άλλες εξαγορές σε Ευρώπη και Αυστραλία. Τέλος, αναφέρεται ότι η συμφωνία με την Pirelli είναι η μεγαλύτερη που έχει συνάψει μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/808631/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/se-kinezika-xeria-pernaei-h-italikh-pirelli

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.