Opel Mokka 1.6 CDTI με 136 ίππους και τετρακίνηση

By  |  0 Comments

Από τότε που η Opel λάνσαρε το Mokka σχεδόν πριν από τρία χρόνια, το πρωτοποριακό SUV γνωρίζει τη μία επιτυχία μετά την άλλη. Με πωλήσεις που υπερβαίνουν τις 325.000 μονάδες, αυτό το μοντέλο που έχει αναδειχτεί δύο φορές ‘AWD Αυτοκίνητο της Χρονιάς’ είναι  bestseller στην κατηγορία του και στην Opel.

Το Opel Mokka αυτή τη στιγμή σημειώνει την ταχύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πλαισίου και κινητήρων είναι το μυστικό της επιτυχίας του μικρού SUV. Ο πιο εξελιγμένος της σειράς είναι ο νέος αλουμινένιος τετρακύλινδρος, που αντικατέστησε τον 1.7 CDTI. Ο νέος high-tech κινητήρας αποδίδει αυξημένη ισχύ και ροπή – +6 hp και 20 Nm, αντίστοιχα – από μικρότερο κυβισμό και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση.

OPEL MOKKA3

Ο ζωηρός 1.6 CDTI στην έκδοση 100 kW/136 hp φτάνει τα 85 hp / lit – επίδοση απαράμιλλη στην κατηγορία κυβισμού – και αποδίδει ροπή 320 Nm. Οι τιμές επιτάχυνσης και ρεμπρίζ υπόσχονται άφθονη οδηγική απόλαυση: το Mokka 1.6 CDTI επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 9,9 δευτερόλεπτα, και από 80 στα 120 km/h με πέμπτη σχέση σε 9,9 δεύτερα. Η τελική του ταχύτητα είναι 191 km/h. Ο αθόρυβος diesel είναι επίσης εξόχως οικονομικός και πιο φιλικός προς το περιβάλλον: με το ακριβές, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο της Opel και στάνταρ σύστημα Start/Stop, το 1.6 CDTI Mokka καταναλώνει μόλις 4,1 l/100 km στο μικτό κύκλο με εκπομπές  CO2109 g/km. Συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση 1.7 L, είναι σχεδόν 0,5 l/100 km λιγότερο καύσιμο και 11 g/km λιγότερο CO2. Ο νέος diesel πληροί τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6, που σημαίνει ότι είναι καθαρός όσο ένας εφάμιλλος βενζινοκινητήρας.

Οι μηχανικοί έχουν βελτιώσει την παραγωγή, τους κραδασμούς και την πολιτισμένη λειτουργία. Οι προσπάθειες τους επικεντρώθηκαν στην αθόρυβη και ομαλή λειτουργία, στοιχεία που χαρακτήριζαν ολόκληρη τη φιλοσοφία, τη σχεδίαση και τη διαδικασία εξέλιξης του κινητήρα. Προηγμένες προσομοιώσεις CAE (Computer Aided Engineering) και πολλαπλοί κύκλοι βελτιστοποίησης χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών θορύβων κάθε εξαρτήματος και επιμέρους συστήματος πριν κατασκευαστεί ο πρώτος πρωτότυπος κινητήρας.

Επιπλέον των πολυάριθμων μέτρων για τη βελτίωση της πολιτισμένης λειτουργίας, οι μηχανικοί μελέτησαν και τρόπους εξοικονόμησης βάρους, χρησιμοποιώντας αλουμίνιο αντί χυτοσίδηρο στο μπλοκ του κινητήρα – ‘πρωτιά’ στην παραγωγή μονάδων diesel της Opel. Η πλάκα έδρασης στροφάλου και η κυλινδροκεφαλή επίσης κατασκευάζονται από αλουμίνιο, πετυχαίνοντας μία συνολική μείωση βάρους πάνω από 20 kg.

OPEL MOKKA2

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στις ισχυρές και καθαρές επιδόσεις είναι ο υπερσυμπιεστής VTG με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας (variable turbine geometry) και σύστημα ψεκασμού common-rail υψηλής πίεσης. Μπεκ ικανά να παρέχουν καύσιμο με πίεση μέχρι 2.000 bar και 10 παλμούς ψεκασμού ανά κύλινδρο διασφαλίζουν πλούσια ισχύ, βελτιωμένο σπρέι καυσίμου και αποδοτικό μίγμα με τον αέρα εισαγωγής. Για να πληροί τα πρότυπα Euro 6 στο Mokka, ο 1.6 CDTI χρησιμοποιεί Lean NOxTrap (LNT), ένα σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων πριν το φίλτρο σωματιδίων diesel που συγκρατεί και μειώνει τα οξείδια του αζώτου (NOx).

Ο νέος 1.6 CDTI στο Mokka εφοδιάζεται στάνταρ με Start/Stop και εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο χαμηλών τριβών που διασφαλίζει βελούδινη και πιο ακριβή διαδικασία αλλαγών σχέσεων. Πολυάριθμες αλλαγές σε εσωτερικά εξαρτήματα και μηχανισμούς αλλαγής καθώς και η ενσωμάτωση του κιβωτίου στο όχημα βελτιώνουν αισθητικά την οδηγική άνεση. Ο συνδυασμός του νέου turbo diesel με μηχανικό κιβώτιο προσφέρεται σε εκδόσεις FWD & AWD, ενώ ένα εξατάχυτο αυτόματο διατίθεται επίσης με FWD.

Εν κατακλείδι

Το Mokka δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένα λαμπρό αστέρι στη γκάμα της Opel. Και όχι άδικα αφού δεν υστερεί σημαντικά σε κανένα τομέα. Είναι όμορφο, έχει καλούς χώρους, είναι ποιοτικά κατασκευασμένο, πλούσια εξοπλισμένο και κινείται με περίσσεια ασφάλεια και άνεση στο δρόμο. Η τετρακίνηση είναι αποτελεσματική και σε βγάζει ασπροπρόσωπο σε ολισθηρά εδάφη. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καλό crossover που με τον νέο 1.600άρη diesel γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Το νέο Opel Mokka 1.6 CDTI είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμές που ξεκινούν από 22.170 ευρώ με απόσυρση.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.