Η νέα Honda CRF1000L Africa Twin

By  |  0 Comments
  • Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μοτοσυκλέτα τουρισμού 1000cc της Honda με νέο, συμπαγή εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα, ισχύ 95 ΗP και ροπή 98Nm.
  • Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα συμπαγές, ελαφρύ πλαίσιο πετυχαίνοντας εξαιρετικές επιδόσεις εκτός δρόμου, άνεση μοτοσυκλέτας τουρισμού και ευελιξία για καθημερινή χρήση.
  • Νέα λειτουργία DCT, ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και HSTC πολλαπλών προγραμμάτων για βέλτιστη πρόσφυση εκτός και εντός δρόμου.
  • Διατίθεται σε 4 αποχρώσεις μεταξύ των οποίων οι CRF Rally & Tricolour.
  • Οι πρώτες φωτογραφίες σε στούντιο και εξωτερικό σκηνικό.

 Η Honda ανακοίνωσε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τη νέα CRF1000L Africa Twin, που αναμένεται στις Ευρωπαϊκές εκθέσεις της στα τέλη του 2015. Όπως οι ξακουστοί προκάτοχοί της, η CRF1000L Africa Twin είναι άριστα εξοπλισμένη για περιπέτεια με ένα ισχυρό κινητήρα και δυναμικό πλαίσιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις δρόμου και εκτός δρόμου.

Από την αρχή του project CRF1000L Africa Twin υπήρχε μία μοτοσυκλέτα που εντυπωσίαζε με το συνδυασμό χρηστικότητας, αυτοπεποίθησης και συμπεριφοράς στο δρόμο και στο χώμα – η θρυλική XRV750 Africa Twin. Αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ακόμα και έναντι μιας τεράστιας οικογένειας μοτοσυκλετών περιπέτειας της εποχής μας. Το νέο εργαλείο που φέρει το όνομα αυτό μπορεί να μην μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με το παλιό μοντέλο, ωστόσο κληρονομεί πλήρως την ουσία και το πνεύμα που εκτόξευσαν την XRV750 Africa Twin στην κορυφή της δημοτικότητας.

Η φιλοσοφία “go anywhere” ξεκινά με τον κινητήρα που πρέπει να διαχειρίζεται όλες τις απαιτήσεις εκτός δρόμου, μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες συνθήκες. Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας 1000cc της CRF1000L Africa Twin συγκεντρώνει όλη την αγωνιστική εμπειρία της Honda σε αγώνες off road με τη μορφή των αγωνιστικών εργαλείων CRF250R/450R, και χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση τετραβάλβιδης κεφαλής Unicam για συμπαγείς διαστάσεις. Ένας ελαφρύς χυτός εκκεντροφόρος – ιδίων υλικών κατασκευής με αυτούς της CBR1000RR Fireblade – ελέγχει το σύστημα βαλβίδων, ενώ τα διπλά μπουζί αναφλέγουν το μίγμα καυσίμου / αέρα σε κάθε θάλαμο καύσης.

Υψηλή και γραμμική ισχύς και ροπή προσφέρουν άμεση απόκριση σε όλη την κλίμακα στροφών – που συνοδεύεται από ένα ευχάριστο, χαρακτηριστικό, βαθύ βρυχηθμό όσο οι στροφές αυξάνονται. Ένας στρόφαλος 270° συνεισφέρει στο χαρακτήρα του κινητήρα προσφέροντας παράλληλα μία τέλεια αίσθηση για την πρόσφυση του πίσω τροχού. Πρωτεύοντες αντικραδασμικοί άξονες δύο αξόνων καταστέλλουν τους κραδασμούς.

Το μικρό ύψος του κινητήρα συμβάλλει στην άριστη απόσταση από το έδαφος της CRF1000L Africa Twin –  απαραίτητη συνθήκη για μία γνήσια μοτοσυκλέτα περιπέτειας. Επίσης χρησιμοποιεί έξυπνη διάταξη εξαρτημάτων για λειτουργικούς σκοπούς και ελκυστικό στυλ. Η αντλία νερού τοποθετείται στο κέλυφος του συμπλέκτη, και οι αντλίες νερού και λαδιού κινούνται από τον ίδιο αντικραδασμικό άξονα. Περαιτέρω μείωση των διαστάσεων του κινητήρα επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση του κάτω τμήματος του στροφαλοθαλάμου, όπου αποθηκεύεται το λάδι και τοποθετείται η αντλία.

Το ελαφρύ, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση αλλαγής σχέσεων που γνωρίζουμε από τη CRF250R/450R για εξασφάλιση της βέλτιστης επιλογής σχέσης, ενώ διαθέτει και σύστημα υποβοήθησης αλλά και ολίσθησης συμπλέκτη.

Για το πλαίσιο της CRF1000L Africa Twin οι μηχανικοί επεδίωξαν τρεις βασικούς στόχους –που παραπέμπουν στα πλεονεκτήματα της πρώτης XRV750: off-road επιδόσεις, άνεση touring και καθημερινή ευελιξία που την κάνει μία θαυμάσια μοτοσυκλέτα για ταξίδια και για καθημερινές δραστηριότητες.

Ένα ατσάλινο ημί-διπλο κλειστό πλαίσιο προσφέρει την τέλεια ισορροπία ευστάθειας σε υψηλές ταχύτητες – ακόμα και με πλήρες φορτίο – σε συνδυασμό με υψηλές ικανότητες εκτός δρόμου, ευελιξία και αντοχή. Η συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο – όπως η μπαταρία που βρίσκεται στο πίσω τμήμα της κυλινδροκεφαλής – συμβάλει σε ένα χαμηλό κέντρο βάρους.

Το ανάποδο πιρούνι μεγάλης διαδρομής της Showa είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και συνοδεύεται από τετραπίστονες δαγκάνες Nissin και δύο πλευστούς κυματοειδείς δίσκους 310mm. Το πίσω αμορτισέρ της Showa έχει υδραυλική ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου. Όπως η CRF450R Rally, έτσι και η CRF1000L Africa Twin χρησιμοποιεί ακτινωτούς τροχούς 21/18-inch, με ελαστικά 90/90-21 και 150/70-18.

Βασισμένη στο σχεδιαστικό θέμα “unlimited adventure” – (περιπέτεια χωρίς όρια) και υιοθετώντας μία λιτή ‘γραμμή’, η Africa Twin διαθέτει ένα ανθεκτικό και ελαφρύ σώμα που προστατεύει τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες δίνοντάς του την αίσθηση μιας λεπτής και ευέλικτης μοτοσυκλέτας. Οι διπλοί προβολείς παραπέμπουν στην πρώτη Africa Twin, ενώ το ύψος της σέλας ρυθμίζεται κατά 20mm είτε στα 870mm ή στα 850mm. Ένα μεγάλο ρεζερβουάρ 18,8 L   – σε συνδυασμό με την απόδοση του κινητήρα – παρέχει αυτονομία έως 400km.

Με στόχο ακόμα και το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων να προσαρμόζεται σε όλες τις οδηγικές συνθήκες εντός και εκτός δρόμου, το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC)* προσφέρει τρία επίπεδα ελέγχου, και ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιεί το σύστημα ABS* για τον πίσω τροχό.

Η CRF1000L Africa Twin διατίθεται σε τέσσερις αποχρώσεις: CRF Rally, Tricolour, Silver and Black.

Κιβώτιο Διπλού ΣυμπλέκτηDual Clutch Transmission (DCT)

Το Dual Clutch Transmission (DCT) της Honda θα διατίθεται προαιρετικά με την CRF1000L Africa Twin, τοποθετημένο σε στροφαλοθάλαμο ίδιου πλάτους με την έκδοση μηχανικού κιβωτίου.

Αυτό περιλαμβάνει το στάνταρ manual mode – που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει σχέσεις με το αριστερό χέρι – και δύο automatic modes. Το D mode πετυχαίνει την καλύτερο συνδυασμό οικονομίας καυσίμου και άνεσης στο ταξίδι. Το S mode έχει αναβαθμιστεί ώστε να προσφέρει πιο σπορ επιδόσεις, με τρία διαφορετικά σχέδια αλλαγών: S1, S2 και S3.

Ασφαλώς, το DCT για την CRF1000L Africa Twin είναι επίσης προσαρμοσμένο για τη χρήση της μοτοσυκλέτας, ενώ η λειτουργικότητά του σε συνθήκες εκτός δρόμου ενισχύεται με το διακόπτη G στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων. Πιέζοντας το διακόπτη G σε κάθε οδηγικό πρόγραμμα βελτιώνεται η πρόσφυση και ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας – απολύτως σημαντικά για off-road οδήγηση – μειώνοντας το βαθμό ολίσθησης του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια των αλλαγών σχέσεων.

Μία νέα λειτουργία του συστήματος DCT είναι η ανίχνευση κλίσης χάρη στην οποία το πρόγραμμα αλλαγής σχέσεων προσαρμόζεται στο βαθμό κλίσης του δρόμου ώστε να παρέχει βέλτιστο έλεγχο.

* HSTC και ABS δεν διατίθενται με τη βασική έκδοση, προσφέρονται στάνταρ με εκδόσεις ABS και DCT.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπος Κινητήρα Εν σειρά, υγρόψυκτος 4-χρονος 8-βάλβιδος, στρόφαλος 270° και σύστημα Uni-Cam
Κυβισμός 998cm3
Μέγιστη Ισχύς 70kW/7.500rpm (95/1/EC)
Μέγιστη Ροπή 98Nm/6.000rpm (95/1/EC)
Διάμετρος & Διαδρομή 92.0 & 75.1mm
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος με σπειροειδή ελατήρια, Συμπλέκτης υποβοήθησης και ολίσθησης
Τελική μετάδοση Αλυσίδα O-ring
Κιβώτιο / Τύπος Μετάδοσης Μόνιμης εμπλοκής 6-σχέσεων MT / 6- σχέσεων DCT με οδηγικά προγράμματα για εντός και εκτός δρόμου χρήσεις
Honda Selectable Torque Control System (HSTC) * HSTC 3-επιπέδων +  Δυνατότητα Απενεργοποίησης (*ABS & DCT μοντέλο μόνο, όχι στο μοντέλο STD)
Τύπος Πλαισίου Ατσάλινο, ημί-διπλο κλειστό, με υψηλής αντοχής ατσάλινο υποπλαίσιο
Ακτίνα Στροφής 2.5m
Ξηρό Βάρος 208kg (STD), 212 kg (ABS), 222kg (DCT)
Απόβαρο 228kg (STD), 232 kg (ABS), 242kg (DCT)
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ Καυσίμου 18.8 L
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2.335 x 875 x 1.475mm (STD), 2.335 x 930 x 1.475mm (ABS/DCT)
Μεταξόνιο 1.575mm
Ύψος Σέλας (Θέση STD / Χαμηλή Θέση) 870/850mm
Απόσταση από το Έδαφος 250mm
Σύστημα ABS ABS* 2-Κάναλο με διακόπτη απενεργοποίησης του στον πίσω τροχό (* Μοντέλα ABS & DCT μόνο, όχι στο μοντέλο STD)
Φρένο Εμπρός Δύο κυματοειδείς πλευστοί δίσκοι 310mm, αλουμινένιο κέντρο, ακτινικές 4-πίστονες δαγκάνες (*ABS)
Φρένο Πίσω Κυματοειδής δίσκος 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων (*ABS). Μοχλός χειρόφρενου (Lever-Lock Type Parking Brake System) στην έκδοση με DCT.
Τροχός Εμπρός Ακτινωτός με αλουμινένια στεφάνη
Τροχός Πίσω Ακτινωτός με αλουμινένια στεφάνη
Διάσταση Ζάντας Εμπρός 21M/C x MT2.15
Διάσταση Ζάντας Πίσω 18M/C x MT4.00
Ελαστικά Εμπρός 90/90-R21 με σαμπρέλα
Ελαστικά Πίσω 150/70-R18 με σαμπρέλα

 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.