Επιτυχημένη παρουσία του Ι.Ο.ΑΣ. στην Ιαπωνία

By  |  0 Comments

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον υποδέχτηκαν το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο  23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree που πραγματοποιήθηκε από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2015 στην Ιαπωνία. Το Ινστιτούτο συμμετείχε ως εταίρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement ), υπό την Αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βασικός σκοπός του ήταν να ενημερώσει αλλά και να διενεργήσει έρευνα σχετικά με την οδική ασφάλεια, αλλά και πώς να προφυλασσόμαστε από τους κινδύνους που κρύβονται στους δρόμους.

Μετά τη Σουηδία, την Ελβετία και τον Καναδά, το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετέχει για τέταρτη φορά σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή παγκόσμια διοργάνωση. Εφέτος, στην Ιαπωνία, 35.000 πρόσκοποι από 150 χώρες, 8.500 εθελοντές και 10.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, έδωσαν δυναμικά το παρών σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, μας τίμησαν με την παρουσία τους δείχνοντας  ενδιαφέρον για το έργο του Ινστιτούτου, ο κ. Ahmad Alhendawi, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε για θέματα της νεολαίας, ο διάδοχος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, και η Α.Ε. κ. Faisal Bin Muaammar, Γ.Γ. του KAICIID – International Dialogue Centre.

Το Ι.Ο.ΑΣ. πραγματοποίησε τις δράσεις του στο GDV (Global Development Village), οι οποίες αφορούσαν  σε α) Εκπαίδευση και β) Έρευνα. Νέοι και νέες στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Scouting for Global Road Safety», φόρεσαν ανακλαστικά γιλέκα, και έλαβαν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρονται εργαστήρια με ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά προσομοίωσης μέθης κατά την οποία ο χρήστης, φορώντας τα, μπορούσε να καταλάβει πώς αισθάνεται κάποιος που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και  θέματα σχετικά με την ταχύτητα, τη χρήση ζώνης, την απόσπαση προσοχής, και τη σωστή χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Τέλος, μια από τις διαδραστικές δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην απόκτηση χρήσιμων συμπερασμάτων ήταν το «Walking Debate», όπου οι νέοι καλούνταν να πάρουν  θέση σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τους συμμετέχοντες, αλλά και μια πολύτιμη εμπειρία για τους ανθρώπους του Ι.Ο.ΑΣ. καθώς προέκυψαν αντικρουόμενες και πολλές φορές ξεπερασμένες νοοτροπίες όπως π.χ. η αντίληψη πολλών νέων ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το να πιεί κάποιος λίγα ποτά και μετά να οδηγήσει, καθώς επίσης η παραδοχή επιθετικής οδικής συμπεριφοράς σε ορισμένες χώρες κλπ. Τα παραπάνω καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν και από σχετικά ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους προσκόπους.

Η ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. αποτελούνταν από: Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά (Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς”),  τους πρόσκοπους και εθελοντές από την Ελλάδα Μαριάννα Δεληκατερίνη, Αλεξία Κονδυλιού, Άρη Κοπανάκη, Σάββα Κοτρίδη, Γιώργο Μυλωνά, Παντελή Ρέλλα, Μαρία Φουντεδάκη, αλλά και Ciara Keegan και Grace Lawlor (Ιρλανδία), Conor Flanagan και Brian Conville (Πρόσκοποι από  Ιρλανδία), και από την Ομάδα Διεθνούς Εξυπηρέτησης οι Katrin Ekstrom (IST, Σουηδία), Dexter Tahara (US), και Vincent Lum (IST, Malaysia).

Η εμπειρία αυτή συνολικά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που συναντήσαμε, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 παγκοσμίως, και το Ι.Ο.ΑΣ., ως Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) για θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων, μέσα από τη δράση του Jamboree, βρίσκει μια ακόμα ευκαιρία να μεταφέρει τη γνώση για τους τρόπους εφαρμογής της οδικής ασφάλειας και την ελπίδα για λιγότερους θανάτους στην άσφαλτο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.