F1: Στην πίστα της Σουζούκα

By  |  0 Comments

Μετά τον αγώνα στους δρόμους της Σιγκαπούρης για τον οποίο είχαν επιλεγεί οι δυο πιο μαλακές γόμες από την γκάμα της Pirelli, η Formula 1 χωρίς διακοπή πάει στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο. Για την πίστα της Σουζούκα έχουν επιλεγεί οι δυο πιο σκληρές γόμες της γκάμας: Η σκληρή P Zero Orange (πορτοκαλί σιρίτι) και η μέση P Zero White (λευκό σιρίτι). Αυτό συνέβη γιατί η πίστα της Σουζούκα περιέχει μερικές από τις πιο γρήγορες και απαιτητικές στροφές όπως η θρυλική 130R που αποτελεί μέρος της ιστορίας της F1. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται  εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία μεταφέρονται διαμέσου των ελαστικών και προκαλούν υπερθέρμανση στο πέλμα τους. Για να παραμείνει σταθερή η πρόσφυση απαιτούνται οι πιο ανθεκτικές γόμες της γκάμας μας. Δεδομένου του περίφημου άστατου καιρού στη Σουζούκα είναι πιθανό να δούμε τα βρόχινα ελαστικά Cinturato αλλά και τα ενδιάμεσα να παίζουν το ρόλο τους το Σαββατοκύριακο παρότι φέτος το Ιαπωνικό Grand Prix διοργανώνεται μια βδομάδα νωρίτερα από πέρυσι.

Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής Pirelli: «Η Σουζούκα είναι για τα ελαστικά μια από τις πιο επιθετικές πίστες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε όλο το πρόγραμμα της Fοrmula 1. Είναι στο ίδιο επίπεδο με το Σίλβερστον και το Σπα. Τα τελευταία χρόνια έχει στρωθεί νέα άσφαλτος, αυτό μείωσε την τραχύτητα του οδοστρώματος αλλά δεν μείωσε τη συνολική πρόκληση που θέτει η Σουζούκα ανεξαρτήτως μορφής ή σχήματος. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην Ιαπωνία: Είτε βρέχει πολύ είτε έχει πολύ ζέστη. Αμφότερα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ενδιάμεσες σ’ αυτά καταστάσεις, οπότε είναι συνολικά μια εξαιρετικά σκληρή πίστα. Οι οδηγοί λατρεύουν την εμπειρία οδήγησης ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι κερκίδες είναι κατάμεστες με φιλάθλους παθιασμένους αλλά και γνώστες του αθλήματος περισσότερο ίσως από οπουδήποτε αλλού. Οι φίλαθλοι είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που καθιστούν τη Σουζούκα τόσο ιδιαίτερη. Σίγουρα στις σκέψεις όλων μας θα βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο, περισσότερο απ’ ότι άλλες στιγμές, ο Jules Bianci».

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελαστικά:

Η Σουζούκα είναι μια γρήγορη πίστα με συνεχή ροή. Αναπτύσσονται πολύ υψηλά πλευρικά ενεργειακά φορτία (στις γρήγορες καμπές) ενώ αντίθετα τα διαμήκη φορτία είναι χαμηλά αυτό καταδεικνύει πως δεν υπάρχουν πολλά σημεία απότομης επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης. Αντίθετα οι οδηγοί διατηρούν υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα κατά τη διάρκεια του γύρου καθώς οι παρατεταμένες στροφές όπως η 130R (το R: Radius, 130 μοιρών) και η Spoon ασκούν για μεγάλη διάρκεια υψηλά φορτία στα ελαστικά. Στην 130R οι οδηγοί περνούν με τέρμα γκάζι, την υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο και ταχύτητα που ξεπερνά τα 300km/h. Αυτό δημιουργεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και μέγεθος πλευρική φόρτιση (g) όλης της χρονιάς. Παρότι η Σουζούκα έχει ξαναστρωθεί πρόσφατα με άσφαλτο το οδόστρωμα παραμένει τραχύ. Η βελτίωση του κρατήματος στην αγωνιστική γραμμή είναι θεαματική κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ειδικά την Παρασκευή που δεν έχει ακόμη στρωθεί γόμα στην αγωνιστική γραμμή η πίστα θεωρείται πράσινη «green» και μπορεί να παρουσιαστεί παραμόρφωση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης στην επιφάνεια επαφής του ελαστικού (graining) αν το κράτημα δεν είναι βέλτιστο.

Η Σουζούκα προκαλεί υψηλό βαθμό φθοράς και πτώσης στην απόδοση των ελαστικών, αυτό καθιστά την διαχείρισή τους πιο σημαντική απ’ ότι συνήθως. Υπάρχει κίνδυνος για βροχή και αυτοκίνητο ασφαλείας όπως επίσης και αρκετές ευκαιρίες για προσπέρασμα συνολικά είναι μια πίστα που προσφέρεται για διαφορετικές στρατηγικές πάντα σε συνάρτηση με τις συνθήκες.

Η στρατηγική του νικητή πέρυσι και που κρίθηκε ο αγώνας

Ο αγώνας εκκίνησε υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας και διεξήχθη υπό βροχή καθόλη τη διάρκειά του. Ο Lewis Hamilton κέρδισε για λογαριασμό της Mercedes εκκινώντας 2ος . Στην αρχή χρησιμοποίησε τα βρόχινα ελαστικά Cinturato Blue και στη συνέχεια έβαλε δυο φορές τα ενδιάμεσα στον 14ο και στον 35ο γύρο.

Αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις δυο γόμες:

0.6  – 0.8 δευτερόλεπτα ανά γύρο

Η ομάδα της Pirelli επέλεξε τους αγωνιστικούς της αριθμούς:

#25, Christian Staurenghi, υπεύθυνος φιλοξενίας: «Αγαπώ τόσο πολύ τον αριθμό 5 καθώς συνθέτει τα αρχικά μου το ‘C’ στην κορυφή και το ‘S’ από κάτω. Επίσης η οικογένειά μας έχει 5 μέλη».

Ποιον ακολουθούμε στο Twitter αυτή τη βδομάδα: @serenawilliams. Εκτός ότι μοιράζεται το ίδιο όνομα με μια από τις πιο διάσημες ομάδες η Serena δεν έχει σχέση με τη Formula 1 αλλά πρόσφατα ανακοινώθηκε πως είναι η πρωταγωνίστρια του νέου ημερολογίου της Pirelli για το 2016. Με περισσότερους από 5.4 εκ. Twitter followers έχει πολυπληθέστερο διαδικτυακό κοινό και από το Lewis Hamilton.

Οι επιλογές ελαστικών μέχρι σήμερα:

Αγώνες P Zero Red P Zero Yellow P Zero White P Zero Orange
Αυστραλία   Soft Medium  
Μαλαισία     Medium Hard
Κίνα   Soft Medium  
Μπαχρέιν   Soft Medium  
Ισπανία     Medium Hard
Μονακό Supersoft Soft    
Καναδάς Supersoft Soft    
Αυστρία Supersoft Soft    
Βρετανία             Medium Hard
Ουγγαρία   Soft Medium  
Βέλγιο   Soft Medium  
Ιταλία   Soft         Medium  
Σιγκαπούρη Supersoft Soft    
Ιαπωνία     Medium Hard
         
         

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.