BMW Concept Compact Sedan: Ένα πρωτότυπο με κύρος και άποψη

By  |  0 Comments

Το BMW Group επέλεξε την Auto Guangzhou 2015, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου στην Κίνα για να παρουσιάζει μία ξεχωριστή πρόταση στο παγκόσμιο κοινό: το όραμα της εταιρίας για ένα τετράθυρο sedan της compact (μικρομεσαίας) κατηγορίας. «ΤοBMW Concept Compact Sedan ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες από ένα compact sedan», δήλωσε ο Adrian van Hooydonk, ανώτερος Αντιπρόεδρος του BMW Group Design. «Όχι μόνο προσφέρει σε οδηγούς και επιβάτες εξαιρετική ευρυχωρία σε συμπαγείς διαστάσεις αλλά και τις σπορ ικανότητες μιας BMW με φινέτσα που κατά κανόνα χαρακτηρίζει μεγάλα sedan της BMW. Η ποιότητα και η έμφυτη αξία του BMW Concept Compact Sedan προδίδουν τις premium προθέσεις του αυτοκινήτου».

Ένα αυτοκίνητο για μία νέα γενιά.
Με δεδομένες τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που υπόσχεται η Κινεζική premium compactαγορά, η BMW διερεύνησε σε βάθος τις τάσεις εξέλιξης και τους υποψήφιους πελάτες της κατηγορίας. Το πρωτότυπο BMW Concept Compact Sedan αντικατοπτρίζει το life style μιας νέας γενιάς νεαρών ανθρώπων στην Κίνα. Πρόκειται για ένα target group που το διακρίνει η αυτοπεποίθηση, ο δυναμισμός και η εμμονή σε θέματα ποιότητας, ενώ ξεχωρίζει για το υψηλό αισθητικό του κριτήριο. «Η χαρακτηριστική σχεδίαση του BMW Concept Compact Sedanενσωματώνει την οδηγική απόλαυση που προσφέρει ένα σπορ αυτοκίνητο σε minimal εξωτερικές διαστάσεις. Είναι ιδιαίτερη όσο και ουσιαστική και δίνει νέα πνοή στην compact κατηγορία. Αυτό το τετράθυρο sedan συμβολίζει όλες τις αρετές που κάνουν τη BMW να ξεχωρίζει», εξηγεί ο Karim Habib, Επικεφαλής Σχεδίασης BMW Automobiles.

Εξωτερική σχεδίαση σε πρότυπα BMW από όλες τις οπτικές γωνίες.
Το συμπαγές ευέλικτο εξωτερικό του πρωτοτύπου BMW Concept Compact Sedan υιοθετεί φόρμαsedan με εντυπωσιακή σχεδίαση τριών όγκων. Οι γνώριμες αναλογίες BMW του προσδίδουν μία δυναμική γοητεία απαράμιλλη στην κατηγορία. Το αεροδυναμικό καπό και το μακρύ μεταξόνιο επιμηκύνουν οπτικά το αυτοκίνητο, ενώ το ελαφρώς κεκλιμένο προς τα πίσω παρμπρίζ υπογραμμίζει τη σπορ φύση του. Η έξυπνη χρήση διαχρονικών στοιχείων BMW, όπως η μακριά, δυναμική γραμμή Hofmeister και οι εντυπωσιακές, ανάγλυφες επιφάνειες διαμορφώνουν μία αθλητική φιγούρα σε προφίλ όψη και υπογραμμίζουν τη συγγένεια με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας BMW. Οι τέσσερις πόρτες ενσωματώνονται αρμονικά στις αναλογίες του αυτοκινήτου και παρέχουν εύκολη πρόσβαση στον οδηγό και όλους τους επιβάτες. Διακριτικές, μαλακές λαβές ανοίγουν τις πόρτες με ένα άγγιγμα στη μεταλλική τους επιφάνεια.

Ισχυρή αλληλεπίδραση επιφανειών .
Ακριβείς ακμές και καμπύλες ‘σμιλεύουν’ δυναμικά τις επιφάνειες, ενώ η αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς χαρίζει βάθος γλυπτού στα πλευρά του αυτοκινήτου και τονίζει τη γράμμωσή τους. Οι διογκωμένοι θόλοι των τροχών προεξέχουν καθαρά από το αμάξωμα καθώς ‘στενεύει’ προς το δρόμο και ενισχύουν τη σπορ εικόνα του. Η αποκλειστική εξωτερική βαφή Liquid Metal Bronzeκολλάει στις επιφάνειες του αμαξώματος σαν χυτό μέταλλο. Η φωτεινότητα των χρωστικών εξαρτάται από τη γωνία πρόσπτωσης του φωτός, αναδεικνύοντας στο μέγιστο βαθμό της σχεδιαστική γλώσσα του αυτοκινήτου. Τα πλαίσια των παραθύρων και οι αλουμινένιες βάσεις των εξωτερικών καθρεπτών είναι μία νότα πολυτέλειας, ενώ οι αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου 20-ιντσών με σχέδιο διπλών ακτίνων δημιουργούν ένα οπτικό εφέ με τη διχρωμία τους και βάζουν τη δική τους σφραγίδα στο προφίλ του αυτοκινήτου.

Τα εμπρός και πίσω τμήματα αποπνέουν γνήσια γοητεία.
Οι σχεδιαστές θέλησαν να τονίσουν το πλάτος του λεπτού εμπρός τμήματος και να προβάλλουν τις σπορ προθέσεις μέσα από τα πλευρά του αυτοκινήτου. Η χαρακτηριστική μάσκα και οι εντυπωσιακοί, στρογγυλοί προβολείς ταυτοποιούν το BMW Concept Compact Sedan σαν μοντέλο BMW. Η γνώριμη μορφή και το μέγεθος των ‘νεφρών’ προδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αυτοκινήτου: ένα μίγμα ευελιξίας, σπορτίφ στυλ και κομψότητας. Οι εξαγωνικοί στρογγυλοί προβολείς LED σε κάθε πλευρά είναι στραμμένοι προς τη μάσκα, δημιουργώντας έναν οπτικό κρίκο μεταξύ ‘νεφρών’ και προβολέων που προσδίδει μία δυναμική εμφάνιση στο αυτοκίνητο. Από τον κεντρικό αεραγωγό σχήματος V ξεκινά ένα ‘σχεδιαστικό θέμα’ που χωρίζει το κάτω τμήμα του εμπρός άκρου σε τρία κομμάτια και του χαρίζει μεγαλύτερο εύρος. Η συγχώνευση των επιφανειών και η διάταξή τους σε διαφορετικά επίπεδα προσδίδουν έξτρα βάθος και δυναμισμό στη σχεδίαση.

Όπως το εμπρός τμήμα, η οριζόντια δομή του πίσω τμήματος υποδηλώνει καθαρά το σπορ χαρακτήρα του. Πλευρικές γραμμές και μία ζωηρή αλληλεπίδραση οριζόντιων φωτεινών και σκούρων επιφανειών τονίζουν το βάθος του πίσω τμήματος και ταυτόχρονα δείχνουν το αυτοκίνητο χαμηλότερο. Η λεπτή, επιμηκυμένη σειρά πίσω φώτων σε σχήμα L ενισχύει αυτή την αίσθηση. Ένα φωτεινό στοιχείο LED σε σχήμα “L” στο εσωτερικό κάνει ορατό το χαρακτηριστικό φωτεινό περίγραμμα και τη νύχτα. Η ανάγλυφη πίσω ποδιά μειώνει την απόσταση μεταξύ δρόμου και πίσω τμήματος, ενώ ένα χρωμιωμένο ένθετο που φαρδαίνει προς τα εξωτερικά άκρα της πίσω ποδιάς προσδίδει μία πινελιά κύρους.

Σπορτίφ ανάλαφρο στυλ σε συνδυασμό με σύγχρονη πολυτέλεια για το εσωτερικό.
Μια ματιά στο εσωτερικό της BMW Concept Compact Sedan αποκαλύπτει άμεσα τους οικογενειακούς δεσμούς της με τη BMW. Παράδειγμα το οδηγοκεντρικό cockpit: όλες οι γραμμές, οι φόρμες και τα χειριστήρια είναι δομημένα με γνώμονα τον οδηγό και τις ανάγκες του. Αυτό υπογραμμίζεται από τις προεξέχουσες γραμμές που συγκλίνουν προς την κατεύθυνση του ταξιδιού εκατέρωθεν του τιμονιού. Ο λεγόμενος ‘κώνος ορατότητας’ που δημιουργείται κατά κάποιο τρόπο οριοθετεί ολόκληρη την περιοχή του οδηγού. Το σχήμα των οριζόντιων αεραγωγών και η οριζόντια δομή τους συνεχίζουν το θέμα. Ο ‘κώνος ορατότητας’ συγκλίνει στη Head-Up Display με την οθόνη που προβάλλει όλες τις σχετικές πληροφορίες στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Επιμήκεις οριζόντιες γραμμές και επιφάνειες αποτελούν σημείο αναφοράς στην οδηγοκεντρική καμπίνα και το σπορ στυλ. Για παράδειγμα, το ταμπλό στην πλευρά του συνοδηγού ‘σβήνει’ μέσα στην πόρτα με μία κομψή, οριζόντια κίνηση δημιουργώντας την αίσθηση ότι αγκαλιάζει τους επιβάτες. Αποκλειστικό δέρμα Nappa, ξύλο με ανοιχτούς πόρους και βουρτσισμένο αλουμίνιο είναι τα τρία υλικά που κυριαρχούν στο ταμπλό. Η πάνω δερμάτινη επιφάνεια κοσμείται με αντίθετες ραφές, στοιχείο που συνήθως είναι αποκλειστικότητα των πολυτελών sedan. Ένα μονοκόμματο ένθετο από γυαλιστερό αλουμίνιο πλαισιώνει το ταμπλό, ενώ πορτοκαλί περιφερειακός φωτισμός τονίζει το περίγραμμά του τη νύχτα.

Η σχεδίαση των θυρών συνεχίζει τις οριζόντιες γραμμές του ταμπλό και τις επεκτείνει στα πλευρά του αυτοκινήτου με μία δυναμική καμπύλη. Η εμπρός πόρτα, για παράδειγμα, επεκτείνεται οπτικά στην κολόνα Β και κάνει το εσωτερικό να φαίνεται μεγαλύτερο. Η καμπίνα προσφέρει ένα ασυνήθιστο επίπεδο ευρυχωρίας για αυτοκίνητο της κατηγορίας. Τα σπορ καθίσματα, με τα πίσω να παραπέμπουν σε αισθητική ατομικών καθισμάτων, ενισχύουν αυτή την εντύπωση. Επενδυμένα με φυσικό, απαλό δέρμα Nappa σε ζεστές αποχρώσεις Ivory και Grey Brown, καθώς και Muted Brown, προσφέρουν ασυναγώνιστη άνεση. Πινελιές σε Velocity Tulip – μία ζεστή πορτοκαλί απόχρωση – υπογραμμίζουν τη σπορ γεωμετρία των καθισμάτων, που είναι εμπνευσμένη από αγωνιστικά μπάκετ και τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ ταυτόχρονα πληρούν τις απαιτήσεις άνεσης ενός premium μοντέλου. Πέραν αυτού, η μεγάλη πανοραμική οροφή γεμίζει το εσωτερικό με φυσικό φως και αυξάνει την αίσθηση ευρυχωρίας πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.

Τεχνική αισθητική .
Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου BMW Concept Compact Sedan είναι ενσωματωμένα στην αισθητική της καμπίνας με ευφυία και φινέτσα. Μηχανικά λειτουργικά στοιχεία βασισμένα σε άριστα εργονομικά πρότυπα– όπως τα χειριστήρια ελέγχου κλιματισμού, ο επιλογέας ταχυτήτων και το σύστημα iDrive – εδράζονται σε πολύ μαλακές επιφάνειες. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες στο τιμόνι, την κεντρική κονσόλα και τα χειριστήρια θυρών ελέγχονται από φωτιζόμενες επιφάνειες αφής, των οποίων η μαύρη γυαλιστερή επένδυση δημιουργεί ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Επιπλέον, ο συνδυασμός Head-Up Display και οθόνης 8,8-ιντσών στην κεντρική οθόνη πληροφοριών παρουσιάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανά πάσα στιγμή.

Πλούσιος πίσω χώρος επιβατών .
Το πίσω τμήμα της καμπίνας της BMW Concept Compact Sedan αντανακλά τη σημασία που δόθηκε στην άνεση των επιβατών. Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, το πίσω τμήμα είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενεί δύο άτομα και υποδέχεται τους επιβάτες με μία πληθωρική αίσθηση ευρυχωρίας. Τα αποκλειστικά υλικά, η υψηλή ποιότητα κατασκευής και οι ζεστοί τόνοι Ivory καιMuted Brown, μαζί με πινελιές σε Velocity Tulip, δημιουργούν ένα ευπρόσδεκτο περιβάλλον. Οπτικά, ο πίσω πάγκος παραπέμπει σε δύο ατομικά καθίσματα και προσφέρει άφθονο χώρο για την άνεση των επιβατών, συνεχίζοντας τη σπορ αίσθηση που αποπνέουν τα εμπρός καθίσματα. Η μεγάλη πανοραμική οροφή με ιβουάρ επένδυση επιτρέπει άπλετο φως και μία ευάερη ατμόσφαιρα στη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Τη νύχτα, ο περιφερειακός φωτισμός που εκτείνεται μέχρι τις πόρτες τονίζει τις περιοχές των διακοπτών αφής των θυρών, παραθύρων και ηχείων. Μία ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου κλιματισμού στο πίσω τμήμα της κεντρικής κονσόλας βάζουν τις τελικές πινελιές στο φιλόξενο περιβάλλον των πίσω επιβατών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.