Το Εσωτερικό του Opel GT Concept

By  |  0 Comments

Αυτό το ονειρεμένο αυτοκίνητο εντυπωσιάζει όχι μόνο με τα εξωτερικά αλλά και με τα εσωτερικά προσόντα του: Το Opel GT Concept έχει τα στοιχεία ενός δημοφιλούς, σπορ αυτοκινήτου του μέλλοντος – καθαρόαιμο και συναρπαστικό. Το coupé θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (3 – 13 Μαρτίου). Οι επισκέπτες αρχικά θα μπορούν να θαυμάσουν το ανάγλυφο σχήμα του. Μετά μπορούν να φανταστούν τον χαρισματικό αυτό αθλητή εκτός πόλης, να κινείται δυναμικά σε ορεινά περάσματα και να απολαμβάνει την κάθε φουρκέτα. Πέρα από το εντυπωσιακό εξωτερικό, οι σχεδιαστές της Opel δημιούργησαν ένα εσωτερικό που συνδυάζει άριστα τα κλασικά στοιχεία ενός σπορ coupé με φουτουριστικές λύσεις για μία διεπαφή ανθρώπου/μηχανής. Τα πάντα στο GT Concept δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν τη γνήσια απόλαυση μιας συναρπαστικής οδήγησης. Τα δύο σπορ καθίσματα  αγκαλιάζουν οδηγό και συνεπιβάτη προσφέροντας άριστη πλευρική στήριξη, το τιμόνι και το πεντάλ ρυθμίζονται ηλεκτρικά με ακρίβεια χιλιοστού, η χαμηλή μεσαία γραμμή των θυρών επιτρέπει μία άνετη θέση στους βραχίονες, χρώματα και σχήματα δημιουργούν την τέλεια αίσθηση ευρυχωρίας και ο ουρανός πάνω από την πανοραμική οροφή ‘τρέχει’ με μεγάλη ταχύτητα. Άνθρωπος και μηχανή γίνονται ένα.

Ωστόσο, τίποτα δεν αποσπά τον οδηγό και το συνοδηγό από τα απαραίτητα. Το εσωτερικό είναι το ίδιο καθαρόαιμο με το εξωτερικό. Το ταμπλό οργάνων του GT Concept που κατασκευάζεται από σαγρέ επεξεργασμένο στην αφή αλουμίνιο αναδεικνύει τη δομή ελαφρού βάρους (το συνολικό βάρος παραμένει κάτω από 1.000 kg) και μοιάζει να αιωρείται μπροστά από τους επιβάτες. Αποτελεί όμως και ένα δομικό στοιχείο ανάμεσα στις λεπτές κολόνες Α του παρμπρίζ – εδώ η δομή θυμίζει γλυπτό. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel “Η Γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια” συνεχίζεται σε όλο το εσωτερικό. Όπως και η προσοχή στη λεπτομέρεια: Στρογγυλά μόνιτορ είναι τοποθετημένα στους εξωτερικούς αλουμινένιους αεραγωγούς με το έμβλημα GT. Τα μόνιτορ απεικονίζουν το περιβάλλον γύρω από το όχημα και αντικαθιστούν τους εξωτερικούς καθρέπτες. Οι μηχανισμοί αναδίπλωσης των ζωνών ασφαλείας είναι επίσης έργα τέχνης και ακολουθούν τη σχεδίαση των κόκκινων εμπρός ελαστικών. Το τιμόνι με τις ακτίνες του αποτίνει φόρο τιμής στο θρυλικό Opel GT από τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Ο τέλειος σύντροφος: Το GT Concept προβλέπει κάθε επιθυμία του οδηγού

Διακόπτες δεν υπάρχουν πουθενά. Το σπορ αυτοκίνητο λειτουργεί μόνο με φωνητικό έλεγχο και με μία κεντρική επιφάνεια αφής (touchpad). Οι ειδικοί αναφέρονται στη φιλοσοφία ελέγχου του αυτοκινήτου ως Διεπαφή Ανθρώπου / Μηχανής – Human Machine Interface (HMI). Το πρωτότυπο της Opel προσφέρει κάτι επαναστατικό. Στο GT Concept το προσαρμοζόμενο σύστημα περιμένει να γνωρίσει τον οδηγό και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο είναι αυτό που προσαρμόζεται στα ‘θέλω’ του οδηγού και όχι το αντίθετο. Αυτό δημιουργεί ένα διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου το αυτοκίνητο απαντά με γοητευτική φωνή και μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέξει την κατάλληλη μουσική, διαδρομή ή θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες. Το Opel HMI είναι σαν ένας φίλος στο κάθισμα του συνοδηγού – αναγνωρίζει ακόμα τις μουσικές προτιμήσεις, hip-hop ή chill-out music. Για να μπορεί να λειτουργεί σαν τέλειος σύντροφος στο ταξίδι, το λογισμικό μαθαίνει από κάθε εντολή, κάθε άγγιγμα του τιμονιού και κάθε ρύθμιση σε καθημερινή βάση. Μία τέτοια μέθοδος είναι ήδη γνωστή από τα προσαρμοζόμενα, αυτόματα κιβώτια με λειτουργία αυτοεκμάθησης. Αυτά προσαρμόζονται στο στυλ του κάθε οδηγού, με σπορ ή οικονομικές αλλαγές σχέσεων. Η προσαρμοζόμενη διεπαφή ΗΜΙ είναι μία ολιστική μέθοδος και δείχνει ότι η λειτουργία των αυτοκινήτων όπως τη γνωρίζουμε από ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα.

Τα όργανα εκφράζουν επίσης την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Opel GT Concept. Εάν ο οδηγός είχε μία στρεσογόνο ημέρα και θέλει να σερφάρει στα διάφορα μενού χωρίς να μιλά, απλά αγγίζει το στρογγυλό touchpad στην κεντρική κονσόλα από όπου εύκολα ελέγχει όλες τις λειτουργίες. Τα δύο κλασικά στρογγυλά όργανα είναι ουσιαστικά επιφάνειες προβολής με φόντο που φωτίζεται σε διαφορετικά χρώματα και όπου προβάλλονται ποικίλες πληροφορίες τρισδιάστατα – μία πιο εξελιγμένη έκδοση του συστήματος που είδαμε στο 2013 Opel Monza Concept. Στροφές και ταχύτητα προβάλλονται πάντα με σαφήνεια στην αριστερή πλευρά, ενώ οι πληροφορίες που εμφανίζονται στο δεξί όργανο μπορούν να διαμορφώνονται ατομικά.

Εάν το GT Concept βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι, παραμένοντας μόνιμα συνδεδεμένο με το γραφείο ή τον πελάτη, το δεξί όργανο διευκολύνει την πλοήγηση με ένα διαισθητικό γραφικό χωρίς αριθμητικές τιμές. Όταν υπάρχει πίεση χρόνου, εμφανίζεται η κατανάλωση. Όταν η διάθεση αλλάζει πλησιάζοντας το τέλος μιας εργάσιμης ημέρας και ο οδηγός λαχταρά να στρίψει με μεγάλη ταχύτητα, το γκάζι, το κιβώτιο και ο έλεγχος του κινητήρα βελτιστοποιούνται ανάλογα και το όργανο στη δεξιά πλευρά εμφανίζει τις δυνάμεις g της διαμήκους επιτάχυνσης.

Το αυτοκίνητο μπορεί ακόμα και να μιλήσει εκδίδοντας μία προειδοποίηση όπως: “Πρόσεχε. Μην παραβλέπεις τη μοτοσικλέτα πίσω μας!” Στο κάτω-κάτω, το GT Concept παρακολουθεί στενά τις κυκλοφοριακές συνθήκες – και δεν προσαρμόζεται απλά στις προτιμήσεις και διαθέσεις του οδηγού, αλλά και στο οδηγικό περιβάλλον για περισσότερη ασφάλεια. Αντί για εξωτερικούς καθρέπτες, το GT Concept βασίζεται σε κάμερες τοποθετημένες πίσω από τους θόλους των εμπρός τροχών που παρακολουθούν τι συμβαίνει πίσω και δίπλα από το αυτοκίνητο. Οι εικόνες μεταδίδονται σε στρογγυλά μόνιτορ αριστερά και δεξιά του οδηγού. Επιπλέον, η μεγάλη κεντρική οθόνη παρουσιάζει όλες τις επιθυμητές πληροφορίες. Το προσαρμοζόμενο Opel HMI είναι κάτι παραπάνω από ένας καλός φίλος – είναι ένας ακόμα ‘φύλακας άγγελος’ μέσα στο αυτοκίνητο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.