Η μεγάλη σκάλα δεν τυφλώνει (video)

By  |  0 Comments

Η Ford λανσάρει νέα τεχνολογία φωτισμού που διευκολύνει τους οδηγούς να αποτρέπουν το θάμπωμα των άλλων χρηστών του δρόμου, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ορατότητά τους

Η νέα τεχνολογία προβολέων με αντιθαμβωτική λειτουργία (Glare-Free Highbeam) απαλλάσσει τους οδηγούς από το άγχος να χαμηλώσουν τα φώτα τους, «μπλοκάροντας» απλά το τμήμα της δέσμης που θαμπώνει τους άλλους οδηγούς

Η αντιθαμβωτική τεχνολογία Glare-Free Highbeam που διατίθεται στα νέα S-MAX, Galaxy και Edge, συνεργάζεται με το σύστημα Adaptive Front Lighting System, που ρυθμίζει τη γωνία δέσμης και την ένταση των προβολέων ανάλογα με την ταχύτητα, το φως και τη γωνία του τιμονιού

Έχετε οδηγήσει ποτέ με μεσαία σκάλα αντί να ριψοκινδυνεύσετε να κάνετε έξαλλους τους άλλους οδηγούς με ξεχασμένη τη λειτουργία της μεγάλης σκάλας σας; Η Ford έχει εξελίξει τώρα μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους οδηγούς να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των προβολέων τους, χωρίς να θαμπώνουν του άλλους χρήστες των δρόμων.

Το σύστημα Glare-Free Highbeam χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ που ανιχνεύει τους προβολείς ή τα πίσω φώτα οχημάτων και ποδηλάτων σε απόσταση έως 800 m τη νύχτα. Επίσης υιοθετεί ειδικά σχεδιασμένους προβολείς που «μπλοκάρουν» το τμήμα της δέσμης, το οποίο θα μπορούσε να τυφλώσει στιγμιαία άλλους οδηγούς και δικυκλιστές.

Η οδήγηση με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν τα εμπόδια στο δρόμο πολύ νωρίτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυτόματοι προβολείς ενεργοποιούνται μέχρι 10 φορές περισσότερο από όσο όταν οι οδηγοί αλλάζουν οι ίδιοι από μεσαία σε μεγάλη σκάλα φώτων και αντίστροφα.

«Ρωτήστε κάποιον ποιες είναι οι πιο ενοχλητικές συνήθειες των άλλων οδηγών και αργά ή γρήγορα θα προκύψει το θέμα της κακής χρήσης των προβολέων,» δήλωσε ο Michael Koherr, μηχανικός έρευνας, Lighting Systems, της Ford Ευρώπης. «Η νέα τεχνολογία Glare-Free Highbeam της Ford βοηθά στη μεγιστοποίηση της χρήσης της μεγάλης σκάλας και αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του δρόμου μπροστά – χωρίς να διασπούν την προσοχή των άλλων χρηστών του δρόμου.»

Η τεχνολογία εξελίχθηκε από μία παγκόσμια ομάδα μηχανικών και προμηθευτών της Ford. Η δοκιμή περιλάμβανε μία ειδικά διαμορφωμένη περιοχή προσομοίωσης φωτισμού, αλλά και δοκιμές σε νυχτερινές συνθήκες σε όλο το κόσμο.

Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam συνεργάζεται με το σύστημα Auto High Beam της Ford, και τους προβολείς Ford Dynamic LED με Adaptive Front Lighting System, που μπορούν να προσαρμόζουν τη δέσμη και την ένταση των προβολέων σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα, το φωτισμό περιβάλλοντος, τη γωνία του τιμονιού, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και την ενεργοποίηση των καθαριστήρων του παρμπρίζ. Οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες φωτισμού της Ford ενεργοποιούνται όταν ανιχνεύσουν ελλιπή φωτισμό περιβάλλοντος.

«Διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι οδηγοί έχουν τόσο άγχος για να μην ‘τυφλώσουν’ τους άλλους με τα φώτα τους ώστε αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη μεγάλη σκάλα,» δήλωσε ο Koherr. «Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam της Ford μπορεί να απαλλάξει τους οδηγούς από αυτό το στρες, ενώ η ομαλή εναλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων βοηθά ττα μάτια του οδηγού να προσαρμόζονται ταχύτερα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού.»

Άλλες ημιαυτόνομες τεχνολογίες της Ford μπορούν να ανιχνεύουν οδικά σήματα και να προσαρμόζουν το γκάζι βοηθώντας τους οδηγούς να παραμένουν εντός των ορίων ταχύτητας. Επίσης ανιχνεύουν ανθρώπους μέσα ή κοντά στο δρόμο, ή και διερχόμενους, και ενεργοποιούν αυτόματα τα φρένα εάν διαπιστώσουν επικείμενη σύγκρουση. Η Ford εξελίσσει επίσης την προηγμένη τεχνολογία φωτισμού  του μέλλοντος που βελτιώνει την ορατότητα σε πλατείες, διασταυρώσεις, σημεία παραχώρησης προτεραιότητας και στοπ, ενώ επισύρει και την προσοχή του οδηγού σε πεζούς, δικυκλιστές ακόμα και μεγάλα ζώα που βρίσκονται στην πορεία του οχήματος ή στο πλάι του δρόμου.

Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam διατίθεται τώρα για όλα τα Ford S-MAX, Galaxy και θα προσφέρεται επίσης με το προσεχές Ford Edge.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.