To Νέο Volvo S90 στην Ελλάδα

By  |  0 Comments

•      Νέο Volvo S90, ένα μοντέλο επιτομή της πολυτέλειας, με εντυπωσιακό σουηδικό design, καινοτόμες τεχνολογίες σε πολλούς τομείς και κορυφαίες επιδόσεις

•      Το Νέο S90 διαθέτει τεχνολογία ημι-αυτόνομης οδήγησης στο βασικό εξοπλισμό

•      Στο Νέο S90 το City Safety περιλαμβάνει και ανίχνευση μεγάλων ζώων με αυτόματη πέδηση

•      Προηγμένα κινητήρια συστήματα DriveE, βενζίνης και πετρελαίου, από 190 έως και 407 HP, στην T8 Twin Engine(plugin υβριδική) έκδοση

•      Με το Νέο S90 η Volvo έχει στόχο ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κατηγορία των μεγάλων premium σεντάν

•      Διαθέσιμο για παραγγελία με τιμές που ξεκινούν από 49.620 € με πολύ πλούσιο εξοπλισμό

Το Νέο Volvo S90 σηματοδοτεί την εντυπωσιακή είσοδο των Σουηδών σε μία κατ’ εξοχήν κατηγορία μοντέλων κύρους, αυτή των μεγάλωνpremium σεντάν. Το Νέο S90, το ολοκαίνουριο τετράθυρο μοντέλο της Volvo είναι το δεύτερο μέλος της σειράς 90. Όπως το XC90, το μεγάλο 5/7θέσιο SUV της μάρκας, έτσι και το Νέο S90 βασίζεται στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable ProductArchitecture – SPA) που έχει σχεδιάσει και εξελίξει ή Volvo Cars. Πρόκειται για την προηγμένη σπονδυλωτή προϊοντική πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλα τα μελλοντικά μεγάλα μοντέλα στις σειρές 60 και 90.

«Με το λανσάρισμα του XC90 είχαμε ήδη δείξει πόσο ψηλά βάζουμε τον πήχη. Είμαστε πλέον ξεκάθαρα και αποφασιστικά μέσα στο παιχνίδι. Έχοντας πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο διαθέτουμε ένα σαφές όραμα για το τι μπορεί να είναι η Volvo, αλλά εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας για την αναγέννηση της μάρκας μας και την εκπλήρωση όλων των επιθυμιών των πελατών», δήλωσε ο Χάκαν Σάμουελσον (Håkan Samuelsson), Πρόεδρος και CEOτου Volvo Car Group.

Design

Το Νέο S90, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, έχει την ίδια οπτική ταυτότητα με το XC90, που έχει εντυπωσιάσει τόσο τους ειδικούς όσο και το κοινό. Πρόκειται για την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που πριν λίγες μέρες χάρισε στη Volvo Cars το πολύ σημαντικό βραβείο Brand Design Language Award 2016” από την επιτροπή Car Design Award, ως αναγνώριση της Volvo για τη συνεισφορά της στο σύγχρονο αυτοκινητικό design.

Όπως και το XC90, το Νέο S90 έχει μία ξεχωριστή σχεδιαστική παρουσία στο δρόμο, με λιτές και μοντέρνες γραμμές. Η μάσκα του, που αποτελείται από κάθετες λωρίδες και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται, δένει αρμονικά με τα φωτιστικά σώματα σχήματος πλαγιαστού «Τ», που προσομοιάζουν το σφυρί του Θωρ, παραπομπή στην πλούσια σκανδιναβική μυθολογία. Το ανασχεδιασμένο Volvo logo εμπρός καθώς και η αναφορά του πλήρους ονόματος της μάρκας πίσω, επικοινωνούν μία δυναμική, γεμάτη αυτοπεποίθηση για τη μάρκα, εικόνα στο δρόμο.

Στο εσωτερικό, η αίσθηση της πολυτέλειας, με κορυφαία υλικά και απέριττο design που προσφέρει άνεση και ηρεμία είναι εμφανής παντού. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής είναι ίδιοι με του XC90 ενώ το Νέο S90 εντυπωσιάζει με τις νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες περιμετρικά στις πόρτες και στο ταμπλό, που δίνουν μία premium, έντονα τρισδιάστατη αίσθηση στο χώρο. Οι κάθετοι αεραγωγοί, είναι μία παραπομπή σε ρετρό σχεδίαση αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μία διακριτή οπτική διαφοροποίηση σε σχέση με το εσωτερικό του XC90.

«Η ιδέα μας ήταν να εμφυσήσουμε μία εντελώς φρέσκια, καινούρια πνοή σε αυτή τη μάλλον συντηρητική κατηγορία και να προσδώσουμε μια οπτική εντύπωση που αποπνέει αυτοπεποίθηση και ηγετική στόφα στην εξωτερική εμφάνιση. Όσο για την εσωτερική σχεδίαση, ανεβάσαμε το S90 στο επόμενο επίπεδο, παρέχοντας μια highend εμπειρία πολυτέλειας που υπόσχεται απόλυτη άνεση αλλά και έλεγχο», δήλωσε ο Τόμας Ίνγκενλατ (Thomas Ingenlath), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Volvo Cars.

Ασφάλεια – Intellisafe

Με τον όρο Intellisafe η Volvo περιγράφει κάτω από μία κοινή ονομασία όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα μοντέλα της. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και αναπτύσσονται λεπτομερώς στη συνέχεια. Συνοπτική παρουσίαση στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO INTELLISAFE.

Ημι-αυτόνομη οδήγηση

Το Νέο S90 διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης. Κάποια από αυτά, κωδικοποιημένα με το όνομα Intellisafe Assist, υποδηλώνουν παράλληλα την ξεκάθαρη πρόθεση της σουηδικής μάρκας να βρεθεί στην κορυφή της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η οποία αναμένεται να είναι μέρος της καθημερινότητας του οδηγού στο εγγύς μέλλον.

 Τα περισσότερα συστήματα του Intellisafe στο Νέο S90 είναι γνωστά και από άλλα σύγχρονα μοντέλα της Volvo. Ανάμεσά τους το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενο cruise control), το Distance Alert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το Lane Keeping Aid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το Lane Departure Warning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το Driver Alert Control (που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα, τα οποία συνδυαστικά με ένα νέο σύστημα, το Pilot Assist, είναι υπεύθυνα για τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης του Νέου S90.

Το Pilot Assist είναι ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, που στόχο έχει να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του Adaptive Cruise Control, προσθέτοντας την αυτόματη κίνηση του τιμονιού χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού και αφαιρώντας την προϋπόθεση ύπαρξης προπορευόμενου οχήματος. Με την ενεργοποίηση του Pilot Assist από τον οδηγό, με επιλογή στα αριστερά του τιμονιού, το αυτοκίνητο επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας του, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη προπορευόμενου οχήματος. Η λειτουργία τουPilot Assist έχει επικουρικό χαρακτήρα, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το Pilot Assist απενεργοποιείται. Εξυπακούεται ότι ο οδηγός τόσο ουσιαστικά (ελέγχοντας το σύστημα) όσο και νομικά είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO PILOT ASSIST.

Οδική συμπεριφορά

Η Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους μηχανικούς της Volvo Cars για αυτοκίνητα που συνδυάζουν κορυφαία στην κλάση τους οδική συμπεριφορά με άνεση και ασφάλεια και το Νέο S90 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ανασχεδιασμένο σύστημα διεύθυνσης, τα διπλά ψαλίδια εμπρός, το πρωτοποριακό σύστημα ανάρτησης στον πίσω άξονα, σε συνδυασμό με την υψηλή ακαμψία και στιβαρότητα του πλαισίου (στο Νέο S90 περισσότερο από 35% είναι το ποσοστό χάλυβα υπερυψηλής αντοχής – boron steel), εγγυώνται απολαυστική και άκρως συμμετοχική οδήγηση.

«Το Νέο S90 κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, όσον αφορά τα δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις και την ποιότητα κύλισης. Επανασχεδιάσαμε από λευκό χαρτί την οδηγική εμπειρία που προσφέρει η Volvo, ώστε να παρέχουμε αίσθηση ακρίβειας και συμμετοχής του οδηγού στον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά και κορυφαία άνεση», δήλωσε ο Δρ. Πήτερ Μέρτενς (Dr. Peter Mertens), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Cars.

Κινητήρια συστήματα

Το Νέο S90 εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας DriveE, οι οποίοι συνδυάζονται με το γνωστό και από το XC90 εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οκτώ σχέσεων.

Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, αμφότερες με διπλό turbo και ισχύ 190 (έκδοση D4, η μόνη προσθιοκίνητη) ή235 (έκδοση D5, τετρακίνητη) ίππους. Οι δίλιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας DriveE διαθέτουν μία πολύ σημαντική νέα πατέντα της Volvo, την PowerPulse. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή λειτουργία η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που παρουσιάζεται στους diesel turbo κινητήρες. Το PowerPulse λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα από το φίλτρο αέρα μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο αέρα υπό πίεση, όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αποθηκευμένος αέρας διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Ο αέρας στο δίλιτρο δοχείο αποθήκευσης ανατροφοδοτείται αυτόματα, ώστε να υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα. Η Volvo Cars είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που διαθέτει σήμερα ένα τέτοιο σύστημα, με σχετικές μετρήσεις να αποδεικνύουν ότι η επιτάχυνση του Νέου S90 D5, με δίλιτρο κινητήρα DriveE, είναι καλύτερη από υλοποιήσεις του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν ακόμα και τρίλιτρους εξακύλινδρους κινητήρες! 

Όσον αφορά στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο λανσάρισμα διαθέσιμη είναι η Τ6 με 320 ίππους ενώ προς το τέλος του 2016 θα παρουσιαστεί και η Τ5 έκδοση με 254 ίππους. Όλες οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι τετρακίνητες (AWD).

Προς το τέλος του 2016 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plugin υβριδική έκδοση, με την ονομασία Τ8 Twin Engine, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα, ροπή 640Nm (περίπου 65,3 χιλιογραμμόμετρα), μόλις 44 γρμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων. 

City Safety

Ήδη από το XC90, στη σειρά 90 η Volvo χρησιμοποιεί τον όρο City Safety για όλα τα συστήματα αποφυγής οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης. Τα συστήματα είναι ενεργά για όλες πλέον τις ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα και δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας ενώ είναι αποτελεσματικά για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι. Συνοπτικά, τα συστήματα αυτά αφορούν ανίχνευση αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Πλέον, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα – ελάφι, αρκούδα, άλογο κλπ. Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι παράμετρος της σχετικής ταχύτητας του Νέου S90 και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου.

 Παράλληλα, στο Νέο S90 το City Safety διαθέτει τις δύο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ασφάλειας που η Volvo πρωτοπαρουσίασε στο XC90:δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο. Το τελευταίο, πλέον είναι ακόμα πιο καινοτόμο, καθώς διαθέτει μία πρωτοεμφανιζόμενη λειτουργία, τηντεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης που πρώτη η Volvo παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη λειτουργία αυτή γίνεται πιο ενεργή και έντονη η διατήρηση του αυτοκινήτου εντός του δρόμου για ταχύτητες ανάμεσα στα 65 και 140 χλμ./ώρα. Η χωρίς πρόθεση έξοδος από το δρόμο είναι πολύ συχνή μορφή ατυχημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα στις Η.Π.Α. προκαλούνται από έξοδο από το δρόμο. Αντίστοιχα, στη Σουηδία το 1/3 των θανατηφόρων δυστυχημάτων αφορούν περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται ένα και μόνο όχημα.

Η συγκεκριμένη λειτουργία του συστήματος περιλαμβάνει αυτόματες, αποτελεσματικές κινήσεις του τιμονιού και ανάλογη επέμβαση στα φρένα, όταν ανιχνευθεί τάση εκτροπής, ώστε να διευκολυνθεί ο οδηγός να διατηρήσει το αυτοκίνητο εντός του δρόμου και να αποφύγει την έξοδο. Το σύστημα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η οδυνηρή έξοδος από το δρόμο, με τον οδηγό όμως να είναι πάντα σε θέση να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο έναντι της επέμβασης του συστήματος. 

Συνδεσιμότητα – Connectivity

Η συνδεσιμότητα στα αυτοκίνητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, τόσο για λόγους άνεσης και ευκολίας, όσο και για περισσότερη ασφάλεια και στον κόσμο της Volvo η συνδεσιμότητα έχει ένα όνομα: Sensus! Η κεντρική οθόνη αφής των 9” που η Volvo παρουσίασε στο XC90, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό και του Νέου S90. Όλες οι βασικές λειτουργίες γίνονται μέσω αυτής, με ιδιαίτερα εύχρηστο και απολαυστικό τρόπο. Η λειτουργία του ηχοσυστήματος και του συστήματος πλοήγησης, οι ρυθμίσεις των πολλών άλλων συστημάτων του αυτοκινήτου γίνονται μέσα από την οθόνη αφής. Παράλληλα, πλήθος εφαρμογών – οι οποίες συμπληρώνονται σταδιακά από νέες – είναι στη διάθεση οδηγού και επιβατών μέσα από την κεντρική οθόνη αφής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Spotify, Pandora, Baidu, TuneIn και άλλες. Και φυσικά, το Νέο S90 προσφέρει τόσο το CarPlay, για τη σύνδεση με iPhone όσο και – μέσα στο 2016 – το AndroidAuto για σύνδεση smartphone

Τιμοκατάλογος

Το Νέο S90 λανσάρεται στην ελληνική αγορά με έναν πληρέστατο βασικό εξοπλισμό ο οποίος εκτός άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης μαζί με πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που συνδυάζονται μεταξύ τους για την υλοποίησή της. Ενδεικτικά, στην έκδοση Kinetic, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως εισαγωγική, διαθέσιμη μόνο για την έκδοση D4 των 190 ίππων, ο βασικός εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και πλήρης.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8-σχέσεων και επιπρόσθετα, εκτός άλλων, το πακέτο  City Safety (ανίχνευση/αυτόματο φρενάρισμα για αποφυγή οχημάτων, πεζών, δικυκλιστών ή ποδηλατών, μεγάλων ζώων, αντίθετα ερχόμενων οχημάτων σε διασταυρώσεις κλπ. χωρίς περιορισμό ταχύτητας, μέρα και νύχτα), αποφυγή εκτροπής από το δρόμο, Pilot Assist (ημι-αυτόνομη οδήγηση), η οποία συνδέεται άμεσα και περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control και Distance Alert και επίσης Lane Keeping Aid, Lane Departure Warning και πολλά άλλα, Sensus (κεντρική οθόνη αφής 9″, ψηφιακό πίνακα οργάνων, ηχοσύστημα με 10 ηχεία, Bluetooth, Internet Browsing, Keyless Start κλπ.), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και φυσικά όλα όσα θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε ένα σύγχρονο premium μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Στο λανσάρισμα διαθέσιμες είναι οι εκδόσεις επιπέδου εξοπλισμού Kinetic, η αμέσως πιο πλούσια Momentum και η πλουσιότερη όλων Inscription. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει και η sport έκδοση RDesign καθώς και έκδοση Polestar ειδικά για τον κινητήρα Τ6, με τις τιμές για τις τελευταίες να ανακοινώνονται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αναλυτικότερα, οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για τις διαθέσιμες σήμερα εκδόσεις για το Νέο S90 έχουν ως εξής:

 

ΝΕΟ VOLVO S90

 

 

KINETIC

MOMENTUM

INSCRIPTION

 

Χωρητ/τα (cm3)

Ισχύς (ΗΡ)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

T6 AWD Geartronic (Auto)

1.969

320

 

58.400

63.540

D4 Geartronic (Auto)

1.969

190

49.620

53.750

58.880

D5 AWD Geartronic (Auto)

1.969

235

 

58.420

63.550

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.