Τι σχέση έχει ένας ανθρωπολόγος με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ProPILOT της Nissan ;

By  |  0 Comments

Η σχεδίαση του αυτόνομου οχήματος του μέλλοντος, πολλές φορές απαιτεί την συνύπαρξη των καλύτερων διαθέσιμων ταλέντων όπως μηχανικών αυτοκινήτων και λογισμικού, ειδικών επιστημόνων στην τεχνολογία αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης, επιστημόνων πληροφορικής,  ειδικών στην παραγωγή, αλλά και πολλών άλλων.

Όμως υπάρχει και ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο, που δύσκολα θα περίμενε κανείς να βρει στο πλάνο σχεδιασμού ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πρόκειται για την επιστήμη του ανθρωπολόγου που για τη Nissan παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αυτόνομου οχήματος της επόμενης γενιάς, αναλύοντας  τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις κατά την οδήγηση και εξασφαλίζοντας ότι ο οδηγός του αύριο είναι ένας “καλός πολίτης” στο δρόμο.

Σύμφωνα με την Melissa Cefkin, επικεφαλή ανθρωπολόγο στο Nissan Research Center στη Silicon Valley, “Η τεχνολογία των αυτοκινήτων εξελίσσεται συνεχώς  και αλλάζει”. “Και τώρα … με την προσθήκη της αυτόνομης οδήγησης … θα επέλθουν περαιτέρω αλλαγές στην κοινωνία, σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής και συμπεριφοράς μας στο δρόμο.”

Στην περίπτωση των αυτόνομων οχημάτων, η Cefkin υποστηρίζει ότι ο ορισμός στο πως οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με ένα ” κυρίαρχο πολιτιστικό αγαθό” όπως το αυτοκίνητο, θα αποκτήσει μια νέα φρέσκια διάσταση, καθώς οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τις σχηματίζουσες συμπεριφορές και αποφάσεις τους.

“(Με τα αυτόνομα οχήματα), ακόμα και αν υπάρχει κάποιος στο κάθισμα του οδηγού, το πρόσωπο αυτό μπορεί να μην επεμβαίνει σωματικά στην οδήγηση του αυτοκινήτου. Και στο μέλλον, καθώς  προχωράμε στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση, μπορεί ακόμη και να μην κάθεται κανείς στην θέση του οδηγού.”

H Cefkin και τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής της ομάδας, εστιάζουν στο τρίτο ορόσημο του αυτόνομου προγράμματος οδήγησης της Nissan:  στην ανάπτυξη της ικανότητας του οχήματος να περιηγείται στον αστικό ιστό, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει  το 2020, μετά από το λανσάρισμα κατά τον περασμένο Ιούλιο, της πρώτης τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης της Nissan, γνωστής και ως ProPILOT.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.