Διπλή ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting

By  |  0 Comments

Στις 1-4 Σεπτεμβρίου φιλοξενήθηκε στην πίστα του Kristianstad στη Σουηδία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting με τη συμμετοχή 173 οδηγών από 45 χώρες, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι Φώτης Σωτηρόπουλος και Αλέξανδρος Ντάρσυ (φωτό).

Ο Σουηδικός αγώνας αποτέλεσε το σημαντικότερο φετινό ραντεβού του Παγκόσμιου Karting, με τις μεγαλύτερες ομάδες και τους κορυφαίους οδηγούς να ταξιδεύουν στην Σκανδιναβική χώρα. Στην πίστα “Assum Ring” βρέθηκαν 173 οδηγοί από 45 χώρες και 5 ηπείρους, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες. Ο λόγος για την Κατηγορία KZ, την Κατηγορία KZ2 στο πλαίσιο της οποίας έλαβε μέρος ο Φώτης Σωτηρόπουλος, καθώς επίσης και το Karting Academy Trophy, τον παγκόσμιας εμβέλειας θεσμό που διοργανώνεται από τη CIK-FIA με σκοπό την ανάδειξη των κορυφαίων ταλέντων ηλικίας 13-15 ετών και στον οποίο, η Ελλάδα και η ΟΜΑΕ εκπροσωπήθηκαν φέτος από τον Αλέξανδρο Ντάρσυ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ενδεικτική του κύρους του αγώνα, ήταν η παρουσία στην Κατηγορία KZ όπου συμμετέχουν οι επαγγελματίες οδηγοί του θεσμού, του Βραζιλιάνου Rubens Barrichello, ενός από τους πιο έμπειρους πιλότους στην ιστορία της Formula 1, με λαμπρή θητεία σε Ferrari, Brawn GP, Williams κ.α. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έλαβε μέρος και ο Ιταλός Davide Fore, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά χάρη στην παρουσία του στον τρίτο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Karting στην Καλαμάτα, τον Ιούλιο.

Όσον αφορά στην KZ2, η συγκεκριμένη Κατηγορία προσέλκυσε τη συμμετοχή 89 οδηγών, μεταξύ των οποίων βρέθηκε ο Φώτης Σωτηρόπουλος ως οδηγός της ιταλικής Evokart, στην πρώτη του συμμετοχή σε διεθνή αγώνα της CIK-FIA, ενώ παράλληλα η φετινή, αποτελεί την πρώτη του χρονιά στη συγκεκριμένη, απαιτητική κατηγορία. Το επίπεδο του συναγωνισμού ήταν πρωτόγνωρο για τον 17χρονο οδηγό και η προσπάθεια του Φώτη σταμάτησε πριν τον Ημιτελικό, αφού στον 5ο και τελευταίο προκριματικό πριν τον ημιτελικό, εγκατέλειψε στην τρίτη στροφή του πρώτου γύρου, μετά από σύγκρουση. Παρόλα αυτά, η εμπειρία από έναν διεθνή αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τόσο υψηλού επιπέδου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού σίγουρα θα τον βοηθήσει στη συνέχεια της πορείας του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πίστες του εξωτερικού.

Περνώντας στο CIK-FIA Academy Trophy, ο Αλέξανδρος Ντάρσυ συνέχισε τις θετικές του εμφανίσεις σε σημαντικούς διεθνείς αγώνες. Έχοντας να αντιμετωπίσει 50 οδηγούς από 38 διαφορετικές χώρες, που όλοι τους χρησιμοποιούν εξοπλισμό που παρέχεται από το OTK Kart Group, δηλαδή σασί Exprit και κινητήρες Vortex προδιαγραφών κατηγορίας OK Junior, ο Αλέξανδρος έδειξε τη βελτίωσή του και κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό, αν και για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε ο αγώνας δεύτερης ευκαιρίας, εξαιτίας μιας επαφής που τον έθεσε εκτός του ημιτελικού. Στον Τελικό ο 14χρονος ήταν ταχύς και αποτελεσματικός, καταλαμβάνοντας εντέλει την 15η θέση της γενικής κατάταξης μετά από προσπεράσματα αλλά και πολύ καλούς γύρους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι με βάση τον ταχύτερό του γύρο, ο Έλληνας καρτίστας ήταν ο 6ος ταχύτερος οδηγός του Τελικού, αφού μόλις 5 οδηγοί είχαν ταχύτερο “Best Lap” από εκείνον.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια επίδοση που δείχνει την σαφή πρόοδο του Αλέξανδρου Ντάρσυ, ο οποίος φέτος εκπροσώπησε την ΟΜΑΕ στο CIK-FIA και έδειξε πως το ελληνικό karting μπορεί με τα σωστά βήματα, να ακολουθήσει την πορεία των προηγμένων χωρών στο συγκεκριμένο άθλημα.

Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Ε.) χαιρετίζει τη συμμετοχή των δύο Ελλήνων οδηγών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting και τους συγχαίρει για τις επιδόσεις τους.

Οι δύο νεαροί καρτίστες δήλωσαν:

Αλέξανδρος Ντάρσυ

Αρχικά δυσκολευτήκαμε να βρούμε το σωστό στήσιμο του καρτ, καθώς είχαμε μόνο τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή και μετά κατευθείαν τα χρονομετρημένα, που με έφεραν στην 27η θέση της γενικής κατάταξης. Στον 5ο γύρο του δεύτερου heat και ενώ αισθανόμουν καλύτερα και αισιόδοξος για μια καλή επίδοση, δέχτηκα χτύπημα από τον Κορεάτη οδηγό που μου στέρησε την ευκαιρία να τερματίσω και να περάσω κατευθείαν στο τελικό. Έτσι βρέθηκα στην 6η θέση της δεύτερης ευκαιρίας (second chance heat) και στην 34η θέση γενικής κατάταξης. Στόχος ήταν να εξασφαλίσω τη θέση μου στον τελικό κάνοντας μόνο μία προσπέραση ώστε να κρατήσω τα λάστιχά μου σε καλή κατάσταση, κάτι που κατάφερα. Έτσι βρέθηκα στην τελευταία σειρά εκκίνησης του ημιτελικού. Με 12 προσπεράσεις και δύο ποινές των μπροστινών οδηγών κατάφερα σε 13 γύρους να βρεθώ στη 19η θέση, ενόψει του Τελικού. Εκεί κατάφερα να κάνω τον 6ο καλύτερο χρόνο και να προσπεράσω άλλους 4 οδηγούς, τερματίζοντας στην 15η θέση της γενικής κατάταξης και κερδίζοντας τους πρώτους μου πόντους στο πρωτάθλημα. Δηλαδή κέρδισα συνολικά 19 θέσεις. Μπροστά και πίσω μου, κορυφαία ονόματα που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο χώρο του καρτ.  Αυτός ο αγώνας μου έδωσε την αισιοδοξία, την εμπειρία και το μάθημα ότι όλα είναι δυνατά, αν παλεύεις και δίνεις το 100% του μυαλού σου και της ψυχής σου.

Φώτης Σωτηρόπουλος

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε αγώνα που διοργανώνεται από την CIK-FIA, ενώ αυτή είναι η πρώτη δική  μου χρονιά στην KZ2. Η εμπειρία ήταν πανέμορφη από κάθε άποψη, ενώ η οργάνωση και οι αντίπαλοί μου βρίσκονταν σε άλλο, σαφώς πιο υψηλό επίπεδο από ότι έχω συνηθίσει. Θεωρώ πως μέσω αυτού του αγώνα αποκόμισα πολλές εμπειρίες, που θα μου φανούν πολύτιμες για τη συνέχεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα ήθελα και στη χώρα μας μέσω της ΟΜΑΕ, να βιώσω μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου σε κάθε τομέα, ώστε να βελτιωθεί ο συναγωνισμός πάντα μέσα από την τήρηση των κανόνων, ενώ παράλληλα θα ήθελα οι απαιτήσεις από τις Ελληνικές πίστες να είναι ακόμη μεγαλύτερη, με γνώμονα τη διαρκή μας βελτίωση. Θεωρώ πως οι Έλληνες οδηγοί έχουν δυνατότητες, αλλά το εσωτερικό περιβάλλον δεν τους βοηθάει, καθώς αν είχαμε καλύτερες προδιαγραφές σε όλους τους τομείς των ελληνικών αγώνων, τότε θα ήταν λογικό να μπορούμε να πάμε καλύτερα και εκτός Ελλάδος, σε διεθνείς αγώνες. Ο επόμενος διεθνής αγώνας για εμένα, θα είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IAME X30, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Mans της Γαλλίας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.