Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Σουηδίας

By  |  0 Comments

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Σουηδίας που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναπτύχθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μετάβαση της χώρας σε νέα εποχή, με τα μηνύματα  και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξα για το 2017.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης (φωτό). Ο κ. Σαρακάκης αναφέρθηκε στα 25 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, η λειτουργία του οποίου έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσω των σχέσεων των δύο χωρών, της μεταφοράς εμπειρίας από τη Σουηδία στη χώρα μας και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. “Οι καλές πρακτικές δεν μεταφέρονται μηχανιστικά από τη μία χώρα στην άλλη. Όμως. είναι βέβαιο, ότι μπορούμε να ωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων χωρών, ειδικά της Σουηδίας, για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας”, σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, σημειώνοντας πως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και να προσελκυστούν και άλλες ξένες εταιρείες για να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Είναι σειρά της Ελλάδας, να γνωρίσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση για τους πολίτες και για τη χώρα”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη συμβολή των σουηδικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην ελληνική οικονομία, δηλώνοντας “υπερήφανη, για τη δουλειά που έχουν κάνει” στη χώρα μας.

Μεταξύ των εισηγητών του 3ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ήταν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος και ο Γενικός Διευθυντής της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λούης Αμπατής.

Στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου, με θέμα τις «Επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα», συμμετείχαν παρουσιάζοντας αναλύσεις οι κ.κ. Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Παναγιώτης Κορλίρας, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής της Boston Consulting Group Hellas, o οποίος έθεσε τα τρία βασικά ερωτήματα της θεματικής ενότητας: πόσο κοντά βρίσκεται και πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη, πόσο δελεαστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για επενδύσεις και ποιες είναι οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα την «Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση», συμμετείχαν οι: Dr. Maria Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η Jenni-Ann Asplund, Program Manager της VINNOVA, ο δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Κομνηνός. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.

Στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις», συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Jo Arne Lindstad, Global Engagement Director, Smart & Sustainable Cities της Ericsson στη Σουηδία, Ανδρέας Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων. Τη συζήτηση συντόνισε και σε αυτό η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Μετά το Συνέδριο ακολούθησε δείπνο, όπου ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Δ. Σαρακάκης απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε το 2009, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που προϋπήρχαν τόνισε: «η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί επί τρεις δεκαετίες είχε στηριχθεί σε ένα μη βιώσιμο σύστημα παροχών και εγγυήσεων που ευνοούσαν της στασιμότητα και απέτρεπαν την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας σύστημα.» στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος. Σαρακάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι: « η επένδυση στον ιδιωτικό τομέα είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της χώρας από τη χρόνια ύφεση… .Απαιτούνται επενδύσεις και καινοτομία για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έχει ήδη πετύχει η Σουηδία στηριζόμενη σε μία σύγχρονη επιχειρηματικότητα.»

Προσκεκλημένος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου και ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Σουηδία, σημείωσε τη διαφορετικότητα των κρατών μελών της ΕΕ, την αξία της συνύπαρξης τους και τα θετικά της συνέχισης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, πως ο κίνδυνος του Grexit θα είναι πάντα μπροστά μας, αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας. “Ως Έλληνες έχουμε την τάση, να κατηγορούμε κάποιον άλλον. Χάνουμε χρόνο, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει, ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση”, είπε, τονίζοντας την ανάγκη, να βρούμε τα καλά χαρακτηριστικά μας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μην φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. “Πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης, τι έχει συμβεί και ότι για τη χρεοκοπία έχει ευθύνη μεγάλη και ο ίδιος, και να μην χάνει χρόνο σε φαντασιακούς εχθρούς”.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Combitrans, Ericsson, Εlekta, Oriflame, Πέτρος Πετρόπουλος-Scania, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη-Volvo. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Kathimerini.gr.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.