Η BMW i παρέχει ηλεκτροκίνηση και σε σκάφη

By  |  0 Comments

Η BMW i παραμένει στο τιμόνι της βιώσιμης καινοτομίας χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και την ολοκληρωμένη φιλοσοφία της. Tώρα, η μπαταρία υψηλής τάσης του i3 χρησιμοποιείται όχι μόνο σε αυτοκίνητα αλλά και σε σκάφη. Το BMW Group προμηθεύει τη Γερμανική εταιρεία Torqeedo με μπαταρίες ιόντων λιθίου από το εργοστάσιο του Dingolfing. Η κατασκευάστρια εταιρεία μηχανών θαλάσσης τις χρησιμοποιεί για αποθήκευση ενέργειας στα ηλεκτρικά της συστήματα πρόωσης υψηλών επιδόσεων Deep Blue. Η Torqeedo ιδρύθηκε το 2005 στο Starnberg (Γερμανία) και είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως ως προμηθευτής ηλεκτρικών και υβριδικών κινητήρων ισχύος 1-160 HP για ιστιοπλοϊκά και επαγγελματικά σκάφη όπως ferries και θαλάσσια ταξί.

Οι μπαταρίες της BMW i θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα μιας περιβαλλοντικά συμβατής, οικονομικής και αθόρυβης εναλλακτικής λύσης έναντι των συμβατικών κινητήρων σκαφών. «Η απόφαση της Torqeedo να χρησιμοποιήσει μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i στο Deep Blue αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι μπορούμε να κατασκευάζουμε τα συστήματα κίνησης του μέλλοντος χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα», εξηγεί ο Dr Alexander Kotouc, Επικεφαλής Διαχείρισης Παραγωγής της BMW i. «Η επιτυχημένη μεταφορά της πιο σύγχρονης αυτοκινητικής τεχνολογίας σε σκάφη αναδεικνύει την αξία της ολοκληρωμένης φιλοσοφίας της BMW i».

Το BMW Group εξελίσσει και κατασκευάζει εσωτερικά μπαταρίες υψηλής τάσης για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου του BMW i3 περιλαμβάνει οκτώ μονάδες, κάθε μία από τις οποίες περιέχει 12 κυψέλες. Οι φίσες, τα καλώδια, οι αισθητήρες παρακολούθησης και το σύστημα θέρμανσης και ψύξης έχουν εξελιχθεί ειδικά για τη BMW i.

Η τεχνογνωσία εξέλιξης και παραγωγής του BMW Group αποτελεί βάση για συνεχή πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η μπαταρία υψηλής τάσης του τρέχοντος BMW i3. Αν και οι διαστάσεις και το βάρος της παρέμειναν ίδια με της προηγούμενης έκδοσης, η χωρητικότητά της αυξήθηκε πάνω από 50% στα 94 Ah/33 kWh.

Χάρη στα χαρακτηριστικά ‘plug-and-play’ που οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν από την αρχή στις μπαταρίες του BMW i3, η τεχνολογία προσφέρει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών πέραν του αυτοκινητιστικού τομέα. Η κατασκευάστρια εταιρία θαλάσσιων συστημάτων κίνησης Torqeedo συνδυάζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου της BMW i με την ισχυρότερη γκάμα μοτέρ που διαθέτει για εξωλέμβιες και εσωλέμβιες μηχανές και υβριδικά συστήματα ιπποδύναμης έως 160 hp. «Οι μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i αποτελούν πρότυπο αξιοπιστίας και απόδοσης στην ηλεκτρική μετακίνηση», δήλωσε ο Christoph Ballin, Συνιδρυτής και CEO της Torqeedo. «Μας επιτρέπουν να προσφέρουμε προηγμένη τεχνολογία ηλεκτροκίνησης και ενσωματωμένη διαχείριση ενέργειας για εφαρμογές σε σκάφη, για ιδιωτική ή επαγγελματική χρήση».

Η πρωτοποριακή χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου της BMW i σε ηλεκτροκινητήρες θαλάσσης είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ποικιλίας εφαρμογών που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή η ολοκληρωμένη φιλοσοφία βιωσιμότητας. Ένας ακόμα τομέας είναι η στατική αποθήκευση ενέργειας, όπου οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και εμπορικών κτιρίων, παρέχοντας άμεση αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό έχοντας ολοκληρώσει την ωφέλιμη ζωή τους σε ένα όχημα. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών φαίνεται πιο λογική σαν σενάριο από την πρώιμη ανακύκλωσή τους. Μάλιστα το BMW Group οραματίστηκε το σενάριο μιας δεύτερης ζωής για τις μπαταρίες, μετά από μακρά χρήση σε όχημα, πριν καν το BMW i3 λανσαριστεί στην αγορά. Αυτό το είδος επαναχρησιμοποίησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – και στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για άμεση αποθήκευση της ανανεώσιμης, παραγόμενης ενέργειας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.