Ασφαλής Οδήγηση στο Σκοτάδι

By  |  0 Comments

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου είναι η εποχή που γυρίζουμε και πάλι τα ρολόγια πίσω κατά μία ώρα και αρχίζουν τα λεγόμενα ‘μεγάλα βράδια’. Αυτό σημαίνει ότι, τους επόμενους μήνες, η οδήγηση στο σκοτάδι και σε αντίξοες συνθήκες ορατότητας θα είναι ο κανόνας.

Όσοι οδηγούν Opel έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, καθώς η Opel εκδημοκρατίζει τις καινοτόμες, ευφυείς τεχνολογίες φωτισμού: σε πολλά μοντέλα προσφέρει προηγμένα συστήματα φωτισμού full LED, που προσαρμόζουν αυτόματα τη δέσμη φωτός στις επικρατούσες συνθήκες και το γύρω περιβάλλον: Νέους δρόμους ανοίγει τώρα η δεύτερη γενιά του πρωτοποριακού συστήματος φωτισμού IntelliLux LED® matrix, που διατίθεται με το νέο Opel Insignia Country Tourer. Έτσι το γοητευτικό Insignia με εμφάνιση off-road, γίνεται ένα στιλάτο station wagon παντός εδάφους, που κάνει τη νύχτα μέρα. Η ορατότητα βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό και η ασφάλεια επιβατών, οδηγού και άλλων ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο αυξάνεται σημαντικά.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πελάτες μας θα εξακολουθούν να έχουν καλή συνολική ορατότητα κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών μηνών του έτους. Γι’ αυτό προσφέρουμε καινοτόμες τεχνολογίες φωτισμού απαράμιλλες στις αντίστοιχες κατηγορίες τους, όχι μόνο για το κορυφαίο αλλά και για πολλά ακόμα μοντέλα της γκάμας μας, κάτι που κάνει τη νυχτερινή οδήγηση απολαυστική και, πάνω απ’ όλα ασφαλή» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Πωλήσεων & Marketing της Opel, Peter Küspert.

‘Highlight’ με όλη τη σημασία της λέξης: Επόμενη γενιά IntelliLux LED®

Το επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix λανσαρίστηκε στη σημερινή γενιά Opel Astra. Οι προβολείς του συμπαγούς bestseller αποτελούνται από 16 τμήματα LED (οκτώ σε κάθε πλευρά) που προσαρμόζουν αυτόματα και συνεχώς την εμβέλεια και την κατανομή της δέσμης φωτός σύμφωνα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και όταν κρίνεται αναγκαίο, απλά ΄συσκοτίζουν’ την περιοχή γύρω από τα αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι οδηγοί δεν ενοχλούνται ενώ οι κάτοχοι Opel απολαμβάνουν άριστη ορατότητα. Οι ειδικοί συμφώνησαν αμέσως με την άποψη της επιτροπής AUTOBEST, που αποτελούνταν από ανεξάρτητους, Ευρωπαίους δημοσιογράφους, το 2015:  «Η τεχνολογία φωτισμού matrix της Opel είναι μία επανάσταση στα συστήματα φωτισμού των αυτοκινήτων. Μετά από εκτενείς δοκιμές από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, το σύστημα αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό, ώστε κέρδισε το υποκοριστικό ‘magic’.»

Η λειτουργία του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή: Μόλις το αυτοκίνητο εξέρχεται από μία αστική περιοχή, οι προβολείς IntelliLux LED® ενεργοποιούνται αυτόματα και στη συνέχεια προσαρμόζουν σταθερά την εμβέλεια και την κατανομή της δέσμης φωτός, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες κυκλοφορίας, με το Astra ή το Insignia, στον αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακούς δρόμος, ή στην πόλη ξανά, ή σε μία στροφή. Το προηγμένο σύστημα κυριολεκτικά μετατρέπει τη νύχτα σε μέρα για οδηγούς και επιβάτες, χωρίς να ενοχλεί την υπόλοιπη κυκλοφορία.

Οι μηχανικοί της Opel αξιοποίησαν την πολύ υψηλότερη απόδοση για να τοποθετήσουν διπλάσιες μονάδες LED (32) στους προβολείς του νέου Opel Insignia Country Tourer (καθώς και στα Grand Sport και Sports Tourer). Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: όχι μόνον είναι κομψότεροι οι προβολείς χάρη στις ομαλότερες μεταβάσεις μεταξύ των περισσοτέρων μονάδων LED, αλλά και τα σχέδια φωτισμού προσαρμόζονται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Επομένως, οι προσαρμοζόμενοι IntelliLux LED® matrix παράγουν περισσότερο και ακόμα πιο λαμπερό φως.

Για να βελτιώσουν περαιτέρω την ορατότητα στις στροφές με ενεργοποιημένη τη μεγάλη σκάλα φώτων, οι μηχανικοί πρόσθεσαν μία νέα λειτουργία στη νέα γενιά προβολέων IntelliLux LED® matrix. Η ένταση φωτισμού των εσωτερικών στοιχείων matrix αυξάνεται σύμφωνα με τη γωνία της στροφής, για καλύτερο φωτισμό. Κάθε προβολέας IntelliLux LED® περιλαμβάνει επίσης μία δέσμη μεγάλης σκάλας που παρέχει πρόσθετο φωτισμό σε εύρος έως 400 m. Έτσι, ο οδηγός μπορεί να βλέπει ζώα που διασχίζουν το δρόμο σε απόσταση που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να διακρίνει. Κυρίως τώρα το φθινόπωρο, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα της ασφάλειας, σε επαρχιακούς δρόμους ή νωρίς το πρωί ή το βράδι.

Καινοτόμα φώτα full LED σε πολλά μοντέλα: Η Opel εκδημοκρατίζει τις τεχνολογίες φωτισμού

Η Opel προσφέρει μία εξαιρετική τεχνολογία φωτισμού όχι μόνο στο κορυφαίο μοντέλο Insignia και το δημοφιλές Astra, αλλά και σε άλλες κατηγορίες: το νέο Grandland X, για παράδειγμα, διαθέτει προβολείς LED AFL. Η τεχνολογία LED επιτρέπει την αλλαγή του σχεδίου φωτισμού και ταυτόχρονα προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα συγκριτικά με προηγούμενες τεχνολογίες του είδους. Επιπλέον, μία αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας βασισμένη σε κάμερα προστατεύει τους άλλους οδηγούς από την ενοχλητική αντανάκλαση, χωρίς να χρειάζεται μηχανική ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της μεγάλης σκάλας. Συνολικά, οι προβολείς LED AFL του Opel Grandland X προσφέρουν επτά λειτουργίες φωτισμού, και συγκεκριμένα φωτισμό επαρχιακού δρόμου, αυτοκινητόδρομου, πόλης/πεζών, στροφών, αντίξοων καιρικών συνθηκών, διασταυρώσεων και υποστήριξης μεγάλης σκάλας.

Το ίδιο ισχύει και για το δημοφιλές SUV Mokka X, το οποίο υιοθετεί σύγχρονη τεχνολογία LED με ποικίλες λειτουργίες φωτισμού, από φωτισμό πόλης και επαρχιακού δρόμου μέχρι tourist mode για οδήγηση σε χώρες με κυκλοφορία στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Τελευταίο αλλά σημαντικό, το Opel Crossland X crossover που λανσαρίστηκε πριν από μερικούς μήνες, διαθέτει επίσης προβολείς full LED σε συνδυασμό με φωτισμό στροφών, υποστήριξη μεγάλης σκάλας και αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης, που εγγυώνται βέλτιστο φωτισμό του δρόμου και εξασφαλίζουν άριστη ορατότητα – πρωτοποριακό για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Από τους ‘κρυφούς’ προβολείς στο AFL+: Η Opel πρωτοπόρος στην τεχνολογία φωτισμού

Με το σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix και τους προσαρμοζόμενους προβολείς LED, η Opel λανσάρει για μία ακόμα φορά επαναστατικές τεχνολογίες φωτισμού, που είναι προσιτές σε μία ευρεία βάση πελατών. Αυτό αποτελεί σταθερή δέσμευση της εταιρίας για πολλές δεκαετίες, καθώς η Opel έχει αναγνωριστεί από παλιά για τον πρωτοποριακό ρόλο της στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών προβολέων και φωτισμού.

Ήδη το 1968, το Opel GT όχι μόνον εντυπωσίασε με μία πρωτότυπη σχεδίαση τύπου μπουκαλιού της Coca Cola, αλλά ήταν και το πρώτο Γερμανικό αυτοκίνητο με κρυφούς, αναδυόμενους προβολείς. Το 1989, το Opel Calibra ήταν ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής με ελλειψοειδείς προβολείς. Οι λαμπτήρες ύψους μόλις επτά εκατοστών, ήταν σημείο κλειδί για η μοναδική σχεδίαση και αεροδυναμική του σπορ coupé.

Το 2003, η Opel έγινε η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που λανσάρισε το δυναμικό φωτισμό στροφών και το φωτισμό διασταυρώσεων 90 μοιρών με το καινοτόμο σύστημα AFL στη μεσαία κατηγορία. Το 2004, το Opel Astra έγινε το πρώτο συμπαγές αυτοκίνητο με φωτισμό στροφών, ενώ το 2006 εκδημοκράτισε ακόμα περισσότερο αυτή την τεχνολογία ασφάλειας, παρέχοντας για πρώτη φορά τις λειτουργίες φωτισμού στροφών και διασταυρώσεων με σύστημα bi-halogen στις κατηγορίες μικρών πολυμορφικών και μικρών μοντέλων με τα Meriva και Corsa.

Το 2008, η επόμενη γενιά συστημάτων φωτισμού, το AFL+, έκανε ντεμπούτο με το λανσάρισμα του Insignia, εγκαινιάζοντας ένα νέο πρότυπο στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Η μεταβλητή κατανομή δέσμης φωτός προβολέων xenon ήδη προσαρμοζόταν στο προφίλ του δρόμου, την ταχύτητα οδήγησης και τις επικρατούσες οδικές συνθήκες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.