Η BMW i στην ελίτ της ηλεκτροκίνησης

By  |  0 Comments

Λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2017, η μάρκα BMW i του BMW Group έχει εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες του χώρου της ηλεκτροκίνησης. Για πρώτη φορά, πάνω από 100.000 οχήματα BMW i, BMW iPerformance και MINI με πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης έχουν παραδοθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αναφορά της POLK / IHS Report (τεύχος 7.12.2017), το BMW Group βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε Γερμανία και Ευρώπη με μερίδιο ταξινομήσεων 21%. Το BMW Group ισοβαθμεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς 10%, ίσο με αυτό ενός Αμερικανού κατασκευαστή.

Το μερίδιο του BMW Group στην κατηγορία ηλεκτρικών οχημάτων (στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο) είναι τώρα τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στην αγορά παραδοσιακών οχημάτων. Και ενώ το μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων επί των συνολικών ταξινομήσεων όλων των κατασκευαστών στην Ευρώπη φτάνει το 2% (παγκοσμίως: 1%), το ποσοστό αυτό για το BMW Group είναι τώρα 6% (σε όλο τον κόσμο: 3%). Επομένως, το BMW Group έχει ‘δυσανάλογα’ ισχυρή εκπροσώπηση στην αυξανόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ανανέωση και επέκταση γκάμας μοντέλων BMW i

‘Οδηγοί’ της επιτυχίας στην αρένα της ηλεκτροκίνησης είναι το BMW i3 (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 13,6–13,1kWh/100km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0g/km) και το πρόσφατα λανσαρισμένο, ακόμα ισχυρότερο BMW i3s (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,3kWh/100km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0g/km). Τα τέσσερα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά, το BMW i3 έχει ήδη γίνει το δημοφιλέστερο ηλεκτρικό όχημα στην κατηγορία των premium compact μοντέλων.

Από την άλλη, η γοητεία των plug-in υβριδικών σπορ αυτοκινήτων έχει εκτοξευθεί σε νέα ύψη με την πρόσφατη, επίσης ισχυρότερη νέα έκδοση του BMW i8 Coupe (κατανάλωση καυσίμου μικτό κύκλο: 1,9l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,0kWh/100km, εκπομπές  CO2 στο μικτό κύκλο: 42g/km) και το νέο BMW i8 Roadster (κατανάλωση καυσίμου μικτό κύκλο: 2.1l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,5kWh/100km, εκπομπές  CO2 στο μικτό κύκλο: 46g/km).

Το BMW i8 που λανσαρίστηκε το 2014, θεωρείται αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην κατηγορία υβριδικών σπορ με μερίδιο αγοράς πάνω από 50%. Η μάρκα BMW i έχει ήδη εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα για την ονοματολογία των μοντέλων από το BMW i1 μέχρι το i9, και από το BMW iX1 μέχρι το iX9. Το 2018, θα λανσαριστεί το BMW i8 Roadster, και το 2019 θα ακολουθήσει ένα πλήρως ηλεκτρικό MINI. Το 2020, προγραμματίζεται η πλήρως ηλεκτρική έκδοση BMW X3 και το 2021 η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα της μάρκας, BMW iNext, που θα συνδυάζει ηλεκτροκίνηση με αυτόνομη οδήγηση και νέες δυνατότητες συνδεσιμότητας στο εσωτερικό, για πρώτη φορά σε μοντέλο μαζικής παραγωγής.

Η μελέτη BMW i Vision Dynamics – ένα τετράθυρο gran coupe με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και προγραμματισμένη αυτονομία 600 km που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2017 – προσφέρει μια ακόμα γεύση από το μέλλον της BMW i.

Από το 2021, η επόμενη (5η) γενιά της τεχνολογίας ηλεκτροκίνησης και μπαταριών BMW i θα χρησιμοποιεί μεταβλητά, ηλεκτρικά, αρθρωτά κιτ που θα επιτρέπουν σε όλες τις σειρές μοντέλων να εξοπλίζονται με οποιονδήποτε τύπο συστήματος κίνησης.

Η ηλεκτροκίνηση είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της εταιρικής στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT, που έχει επινοήσει το BMW Group για να ενισχύει τη θέση του ως ηγέτης premium ατομικής μετακίνησης και σχετικών υπηρεσιών. Μέχρι το 2025, η εταιρία θα προσφέρει 25 πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο και εκτιμά ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα συγκεντρώνουν το 15 έως το 25% των παγκόσμιων πωλήσεων.

BMW i : κορυφαίος πάροχος συστημάτων ηλεκτροκίνησης

Πέραν της γκάμας ηλεκτρικών οχημάτων, η BMW i – σαν hub του BMW Group – προάγει και άλλους τομείς της ηλεκτρικής μετακίνησης επιβεβαιώνοντας τη συνεχή της δέσμευση στο χώρο αυτό:

  • Οι μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i γνωρίζουν αυξανόμενη ζήτηση και σε τομείς πέραν των οχημάτων – π.χ. σε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης σκαφών (π.χ. Torqeedo), επαγγελματικά οχήματα (π.χ. Streetscooter) και στατικές εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας (π.χ.Beck). Η plug-and-play δυνατότητα των μπαταριών της BMW i (που προορίζονταν από την αρχή για στατική χρήση μετά το πέρας της μακράς διάρκειας ζωής τους σε αυτοκίνητα) γνωρίζει τώρα μεγάλη ζήτηση και για νέες μπαταρίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι νέες μπαταρίες BMW i με αποθηκευτική ικανότητα πάνω από 30,7 μεγαβατώρες έχουν προσφερθεί σε βιομηχανικούς πελάτες το 2017. Αυτό ισοδυναμεί με στόλο 1.400 οχημάτων BMW i3.
  • Η υπηρεσία δημόσιας φόρτισης ChargeNow της BMW i, παρέχει τώρα πρόσβαση σε πάνω από 130.000 σημεία φόρτισης σε 32 χώρες – με μία απλή εγγραφή. Αυτό καθιστά τη φόρτιση τόσο εύκολη όσο η πληρωμή βενζίνης με πιστωτική κάρτα.
  • Η BMW έχει επενδύσει μέχρι τώρα 14,4 εκατομμύρια ευρώ στην υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία από τότε του λανσαρίστηκε το μπόνους απόσυρσης, κάνοντάς το τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης.
  • Η BMW i τιμήθηκε με το βραβείο των Ηνωμένων Εθνών Momentum for Change για την παγκόσμια εμπλοκή της σε projects υποδομών φόρτισης και από τότε παραμένει από τους κορυφαίους εμπνευστές προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης σε όλο τον κόσμο.
  • Η BMW έχει επενδύσει πάνω από 25 εκατομμύρια Ευρώ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία άνω των 9.500 λειτουργικών σημείων φόρτισης. Επομένως, το BMW Group έχει υποστηρίξει την εγκατάσταση περισσοτέρων σημείων φόρτισης σε όλο τον κόσμο, από όσο διατίθενται συνολικά σήμερα στη Γερμανία.
  • Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας στην οποία το BMW Group ήταν ιδρυτικό μέλος, το Ευρωπαϊκό δίκτυο ταχείας φόρτισης Ionity έχει αναλάβει λειτουργικό ρόλο.
  • Ο αριθμός αυτοκινήτων BMW i3 στα διεθνή προγράμματα κοινοχρησίας οχημάτων (car-sharing) DriveNow και ReachNow έχει αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά έχουν μυήσει στην ηλεκτροκίνηση εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Με σταθερό το ποσοστό στο 15%, το μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτούς τους στόλους είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο στις αντίστοιχες εθνικές αγορές συνολικά.
  • Η Υπηρεσία Ψηφιακής Φόρτισης ‘BMW Digital Charging Service’ – η πρώτη στο είδος της και μία λογική περαιτέρω εξέλιξη του αρχικού BMW i project– επιτρέπει σήμερα την εύκολη χρήση όλων των δυνατοτήτων που συνοδεύουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η υπηρεσία μπορεί ακόμα και να βοηθήσει τους πελάτες να κερδίσουν χρήματα, βελτιστοποιώντας αυτόματα τη διαδικασία φόρτισης για ελαχιστοποίηση του κόστους ή μεγιστοποίηση της χρήσης πράσινης ενέργειας.
  • Η BMW Energy Services λειτουργεί τώρα σαν μεμονωμένη επιχειρηματική μονάδα και συγκεντρώνει την εμπειρία στη βελτιστοποίηση ενέργειας της BMW i. Η σύνδεση της ηλεκτροκίνησης με τον τομέα ενέργειας είναι ένας από τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων και θα βοηθήσει να απαλλάξει την ηλεκτρική μετακίνηση από τους ρύπους (όχι μόνο τους εκπεμπόμενους).

Η BMW i πρωτοπόρος καινοτομίας για το BMW Group

Η τεχνογνωσία που έχει δημιουργήσει η BMW i και η επακόλουθη μεταφορά τεχνολογίας δεν περιορίζονται στους ηλεκτροκινητήρες και στην τεχνολογία μπαταριών υψηλής τάσης:

  • Τα στοιχεία που συνδέουν το νέο μηχανισμό οροφής του BMW i8 Roadster κατασκευάζονται με μία καινοτόμα διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης για αλουμινένια εξαρτήματα που είναι πρωτοφανής στην μαζική παραγωγή οχημάτων.
  • Τα συμβατικά μοντέλα BMW και MINI σύντομα θα επωφεληθούν από το καινοτόμο και σημαντικά ταχύτερο σύστημα ελέγχου οδηγικής ευστάθειας του BMW i3.
  • Τα σημεία εστίασης που έχει αναγνωρίσει η BMW i σε όλο το κύκλο ζωής, από τη χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών και ανακυκλωμένων υλικών μέχρι την αξιολόγηση πλαστικών σε θάλασσες και ποτάμια επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες εξέλιξης στην εταιρία.

Σερί βραβείων για την BMW i

Ακόμα περισσότεροι τίτλοι έχουν  προστεθεί στη λίστα διακρίσεων που έχει αποσπάσει η μάρκα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της. Ακόμα και πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ήταν ακόμα στη φάση του λανσαρίσματος, η BMW i απέσπασε περισσότερα βραβεία από οποιαδήποτε άλλη μάρκα στην ιστορία του αυτοκινήτου. Μόνο το 2017 πρόσθεσε τους παρακάτω τίτλους στη συλλογή της:

  • “All-wheel-drive hybrid car” (Τετρακίνητο Υβριδικό Όχημα) της χρονιάς για το BMW i8, που απένειμε το περιοδικό αυτοκινήτου AutoBild Allrad, Γερμανία.
  • “International Engine of the Year Award” (Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς) για το σύστημα κίνησης του BMW i8, τρίτη συνεχόμενη νίκη κατηγορίας στον σημαντικότερο διαγωνισμό συστημάτων κίνησης στον κόσμο.
  • “Green Mobility Trophy” για το BMW i8, που απένειμε το περιοδικό αυτοκινήτου Auto Zeitung, Γερμανία.
  • “Most environment-friendly car of the year” (Το πιο φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο της χρονιάς) για το BMW i8 στην κατηγορία “Coupes” και το BMW i3 στην κατηγορία “Small cars”, που απένειμαν το “Auto Test” και το περιβαλλοντικό ινστιτούτο Ökotrend, Γερμανία.
  • “Best Electric Car” (Το Καλύτερο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο) για το BMW i3, που απένειμε το περιοδικό αυτοκινήτου What Car?, Μ. Βρετανία.
  • “Electric Car of the Year” (Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς) για το BMW i3, απένειμε το περιοδικό αυτοκινήτου Autocar, Μ. Βρετανία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.