Το “αυτόνομο” Μαϊάμι της Ford (video)

By  |  0 Comments

Παραμένοντας σταθερά στο τιμόνι της τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας, η Ford ταξιδεύει τώρα στο Μαϊάμι, προκειμένου να δοκιμάσει αυτόνομα οχήματα σε υπηρεσίες διανομών στους δρόμους της περιοχής.

Ο Sherif Marakby, Αντιπρόεδρος της Ford στον τομέα αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων, αναλύει το όραμα της εταιρίας, τους στόχους της για το μέλλον των μεταφορών και την πάντα επίκαιρη ανθρωποκεντρική της προσέγγιση. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι ο Δήμαρχος του Miami-Dade, ενώ τα ευρήματα του πιλοτικού προγράμματος θα ενσωματωθούν στο αυτόνομο όχημα που θα λανσαριστεί το 2021 στο πλαίσιο της επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στις δοκιμές που θα διεξαχθούν στο Μαϊάμι, θα διερευνηθούν θέματα καθοριστικά για την εμπειρία των πελατών και το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν υπηρεσίες μέσω αυτόνομων οχημάτων.

Ακολουθεί το άρθρο του Marakby:

Παρακολουθώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο του διεθνούς αθλητισμού την τελευταία εβδομάδα, μπήκα σε σκέψεις. Άρχισα να σκέφτομαι ποια είναι τα συστατικά των εξαιρετικών επιδόσεών τους και με ποιο τρόπο συνδυάζονται μεταξύ τους, για να φτάσουν αυτοί οι αθλητές στο στόχο τους.  Είναι συγκλονιστικό να σκέφτεσαι την αφοσίωση, τη δέσμευση και το χρόνο που αφιέρωσαν για το κάθε βήμα, την κάθε στροφή, το κάθε άλμα – την όποια κίνηση μπορεί να διανοηθεί κανείς – που τους οδήγησε στην κατάκτηση του μεταλλίου.

Τώρα, νιώθω ενθουσιασμένος, επειδή η Ford βρίσκεται σε παρόμοια θέση, καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων. Έχουμε αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα και εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης,  μελετώντας τις αλλαγές στην συμπεριφορά των πελατών, εξυπηρετώντας μερικούς από τους μεγαλύτερους στόλους της χώρας με τη βοήθεια των Εμπόρων μας, και συνεργαζόμενοι με μικρές και μεγάλες κυβερνήσεις. Και τώρα ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να φτάσουμε στη γραμμή τερματισμού!  

Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγαμε στη Florida για να δοκιμάσουμε και να αποδείξουμε την αξιοπιστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Μέσω της Επαρχίας Miami-Dade, φέρνουμε την υπηρεσία μας στους δρόμους του Miami και του Miami Beach.

Ο Δήμαρχος του Miami-Dade, Carlos A. Giménez είναι ένθερμος υποστηρικτής της Καινοτόμου Τεχνολογίας και την χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Σκέφτεται πρωτοποριακά για το μέλλον των μεταφορών, και διοικεί μία περιοχή όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι τρόποι μεταφοράς από  ride-hailing services μέχρι σύνδεση τρένων με λεωφορεία  και bike sharing. Καταλαβαίνει τις δυνατότητες των αυτόνομων οχημάτων και το πώς μπορούν να ενταχθούν, να συνεργάζονται και να  βελτιώνουν στο υπάρχον καθεστώς και όχι μόνο. Γι’ αυτό αυτή η συνεργασία είναι τόσο σημαντική.

Υπάρχει εμφανώς ανάγκη για καινοτομία. Το Miami πρόσφατα  καταγράφηκε ως η 10η πιο συνωστισμένη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με το Inrix Global Traffic Scorecard, και η πέμπτη πιο πολυπληθής στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Miami περνούν κατά μέσο όρο 64 ώρες στην κίνηση το χρόνο σε ώρες αιχμής – ή σχεδόν το 10% του συνολικού τους χρόνου οδήγησης. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι το σχέδιό μας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, όπως και οι λύσεις στα προβλήματα έχουν ως κριτήριο τον άνθρωπο.

Για να καταλάβουμε τι θα βιώσουν οι κάτοικοι της περιοχής Miami-Dade με την υπηρεσία αυτοοδηγούμενων οχημάτων, το πρώτο μέρος της παρουσίας μας θα περιλαμβάνει πιλοτικά προγράμματα συνεργασίας, ξεκινώντας με τις Domino’s και Postmates. Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα στην εμπειρία των πελατών θα συμπεριληφθούν στη σχεδίαση του ειδικού, αυτόνομου οχήματος που προγραμματίζουμε να λανσάρουμε το 2021 για να υποστηρίξουμε την επέκταση της υπηρεσίας μας

Προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε ερωτήσεις όπως:

  • Πριν ένα αυτόνομο όχημα κάνει μία παράδοση, πώς θα γίνεται η φόρτωση και θα αποστέλλεται σε αποστολή;
  • Στο τέλος της διαδρομής, πώς οι πελάτες θα συνεργάζονται με το όχημα για να παραλαμβάνουν το φαγητό ή τα τρόφιμα και πόσο μακριά από τα σπίτια τους θα είναι διατεθειμένοι να περπατήσουν για να τα πάρουν;
  • Πώς θα ωφελούνται οι άνθρωποι από μία τέτοια εμπειρία αυτοοδηγούμενων οχημάτων;

Κάτι που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη είναι το κόστος της άνεσης. Σήμερα, οι παραδόσεις μπορούν να γίνονται στην πόρτα κάποιου, συνήθως με μία έξτρα επιβάρυνση. Συχνά, οι οδηγοί διπλοπαρκάρουν παράνομα όταν δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στάθμευσης, με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ένα αυτοοδηγούμενο όχημα δεν θα θέλει φιλοδώρημα και δεν θα παρκάρει παράνομα. Επομένως, από την αρχή καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν εμπόδια και οφέλη για την υπηρεσία παραδόσεων με αυτοοδηγούμενα οχήματα στις πόλεις και σκοπεύουμε να μάθουμε όλα τα υπέρ και τα κατά, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο με τρόπο διαισθητικό και βολικό. Το πιλοτικό μας όχημα στη Domino’s ήδη λειτουργεί στο Miami και οριστικοποιούμε το πρόγραμμα λανσαρίσματος ενός ακόμα οχήματος με την Postmates τον Μάρτιο.

Παράλληλα με τη δημιουργία της βέλτιστης εμπειρίας πελατών, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για τα οχήματά μας επεκτείνοντας τις δοκιμές σε συνεργασία με την Argo AI. Η λειτουργία μας επιχείρησης αυτοοδηγούμενων οχημάτων σε οποιαδήποτε πόλη απαιτεί πλήρη γνώση της τοπικής νομοθεσίας και των οδηγικών συνηθειών των κατοίκων, κάτι στο οποίο ειδικεύεται η Argo. Ένας νέος στόλος οχημάτων Argo βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία, χαρτογραφώντας τους δρόμους και γράφοντας χιλιόμετρα που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον τρόπο που κινούνται στις πόλεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά καθώς προσθέτουμε οχήματα και επεκτείνουμε τις περιοχές δοκιμών.

Με όλα αυτά τα οχήματα στο δρόμο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μερικά πραγματικά πρακτικά θέματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δημιουργήσουμε πλήρως αυτοοδηγούμενα οχήματα, αλλά κάτι για το οποίο δεν μιλάμε πολύ είναι η ανάγκη της φροντίδας του στόλου, μετά από μία ολόκληρη μέρα ή νύχτα στο δρόμο. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να συντηρούνται, να επισκευάζονται και να καθαρίζονται,  ακόμα και να απομακρύνονται οι τσίχλες από τα καθίσματα.  Η φροντίδα ενός οχήματος – αυτόνομου ή μη – απαιτεί χώρο και ανθρώπινο δυναμικό.

Γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το πρώτο μας σταθμό αυτόνομων οχημάτων στο Miami. Καθώς βρίσκεται κοντά στο κέντρο, θα αποτελέσει τη βάση από την οποία θα εξελίξουμε διαδικασίες διαχείρισης οχημάτων μας και θα στεγάσει το δοκιμαστικό στόλο μας. Εδώ θα πλένονται τα οχήματα και θα καθαρίζονται οι αισθητήρες τους. Θα εκτελούνται οι συνήθεις εργασίες συντήρησης και θα επιλύονται προβλήματα που θα προκύπτουν.

Επιπλέον, θα συνεργαστούμε στενά με το εκτενές Δίκτυο Εμπόρων μας στην περιοχή, αναζητώντας τρόπους ενσωμάτωσης των εργασιών και των δυνατοτήτων τους στο σταθμό μας. Ένα υγιές Δίκτυο Εμπόρων είναι πρωταρχικής σημασίας για υποστήριξη, καθώς οι έμποροι  μπορούν να βοηθήσουν με τις επισκευές και να κάνουν παραδόσεις ανταλλακτικών και λοιπές υπηρεσίες. Πριν λοιπόν χιλιάδες αυτόνομα οχήματα κατακλύσουν τους δρόμους, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριζόμαστε μεγάλους, high-tech στόλους αποδοτικά, και τα βήματα που κάνουμε στο Miami αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό άλμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφού δώσαμε λύση σε πολλά προβλήματα και εξελίξαμε διαφορετικές τεχνικές, καθοριστικές για το μέλλον των αυτόνομων οχημάτων, προχωράμε στη σκηνή του Miami-Dade για να δούμε πώς λειτουργεί η επιχείρησή μας. Βάζοντας στο μικροσκόπιο όλους τους τομείς εξέλιξης μαζί, είμαστε σε θέση να αναλύσουμε αυτό που δημιουργήσαμε, να αποφασίσουμε τι λειτουργεί καλά και να βελτιώσουμε τι δεν λειτουργεί. Έτσι, μπορούμε γρήγορα να επεκτείνουμε την υπηρεσία μας και να την φέρουμε και σε άλλες πόλεις όταν έρθει η ώρα.

Η ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων ανοίγει το δρόμο σε ένα εντελώς νέο τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων και διακίνησης αγαθών, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής μας – δίνουμε Νο1 προτεραιότητα στον πελάτη. Ανυπομονούμε να συνδεθούμε με τους ανθρώπους της περιοχής Miami-Dade και να γίνουμε μέρος της κοινότητάς τους, καθώς θέλουμε να κάνουμε γνωστές τις προσπάθειές μας και να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται μέρα και νύχτα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.