Το μέλλον του BMW Group

By  |  0 Comments

Το BMW Vision iNEXT αποτυπώνει το όραμα της μελλοντικής μετακίνησης. Το τελευταίο Vision Vehicle του BMW Group συμβολίζει το ξημέρωμα μιας νέας εποχής στην οδηγική απόλαυση – και γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες.

Δεν πρόκειται για ένα απλό αυτοκίνητο: το BMW Vision iNEXT θέτει τις βάσεις για το μέλλον του BMW Group, με τεχνολογίες, σχεδιαστικά στοιχεία και καινοτομίες που θα ενσταλαχτούν στην εταιρία και τις μάρκες της. Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι στρατηγικοί τομείς καινοτομίας του BMW Group – Αυτόνομη Οδήγηση, Συνδεσιμότητα, Εξηλεκτρισμός και Υπηρεσίες (ACES – Autonomous driving, Connectivity, Electrification and Services) – ενσωματώνονται σε ένα αυτοκίνητο και εκφράζονται μέσω της σχεδίασης (D+ACES) διαμορφώνοντας το μελλοντικό πρόσωπο της οδηγικής απόλαυσης.

Ανθρωποκεντρική σχεδίαση

Η μετακίνηση αποτελεί εγγενές στοιχείο της ζωής, των εμπειριών μας και της αισθητηριακής μας οντότητας. Με λίγα λόγια είναι βασική, ανθρώπινη ανάγκη. Συνεπώς, σκεπτόμενοι το μέλλον της μετακίνησης, στο επίκεντρο βρίσκονται περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, και οι ανάγκες / προτιμήσεις για μετακίνηση. Οι δυνατότητες που προσφέρουν η αυτόνομη οδήγηση, ο εξηλεκτρισμός και η προηγμένη συνδεσιμότητα θα οδηγήσουν σε νέες εμπειρίες και νέους τρόπους προγραμματισμού ταξιδιών με αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, υπόσχονται να αλλάξουν τις επιθυμίες μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Μία  μπουτίκ ’ σε τροχούς

Οι οδηγοί θα έχουν μέγιστη ελευθερία να αποφασίζουν πώς επιθυμούν να αξιοποιούν το χρόνο τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η σχεδίαση εσωτερικού θα αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία, με τον παράγοντα ‘ευεξίας’ να παίζει πρωταρχικό ρόλο. Γι’ αυτό, το BMW Vision iNEXT δημιουργήθηκε σαν ένας νέος “αγαπημένος χώρος” σε τροχούς, που παρέχει αληθινή ποιότητα ζωής και όπου μπορούμε να λειτουργούμε ελεύθερα και να χαλαρώνουμε.Έτσι, η σχεδίαση απευθύνεται άμεσα στο συναίσθημα και μεταφέρει μία αίσθηση θετικότητας, κατά την είσοδο στο όχημα.

Η γεωμετρία της καμπίνας του iNEXT αποτελεί μία σύνθεση καθαρών, απέριττων γραμμών, με έμφαση στα υλικά και τα χρώματα. Ο συνδυασμός υφάσματος και ξύλου δημιουργεί μία σοφιστικέ αίσθηση που παραπέμπει σε ντιζάιν επίπλων, χαρίζοντας στο εσωτερικό τον ξεχωριστό χαρακτήρα μιας ‘μπουτίκ’. Η καμπίνα κατακλύζεται από ζεστά, φιλόξενα χρώματα, όπως οι nude αποχρώσεις Purus Rosé, Brown και Beige, ενώ η ιριδίζουσα μεταλλική Mystic Bronze αναδεικνύει τη συνολική εικόνα. Στο πίσω τμήμα κυριαρχεί η υφασμάτινη ταπετσαρία Enlighted Cloudburst σε πετρόλ απόχρωση, με περίπλοκη ύφανση ζακάρ (Jacquard), που διατρέχει ασύμμετρα την έδρα του καθίσματος και εκτείνεται στα πλαϊνά πάνελ και το ράφι.

Ευφυείς τεχνολογίες που ‘δρουν’ στο παρασκήνιο

Οι ευφυείς τεχνολογίες θα βοηθούν τον άνθρωπο ακόμα πιο διακριτικά στο μέλλον. Στο BMW Vision iNEXT, οι τεχνολογίες αυτές παραμένουν στο παρασκήνιο χωρίς να υποδηλώνουν την παρουσία τους – εξ ου και η ονομασία Shy Tech – και ενεργοποιούνται μόνον όταν είναι απαραίτητες, ή κατόπιν εντολής του οδηγού ή των επιβατών. Οθόνες ή διακόπτες περιττεύουν. Η διαχείριση των λειτουργιών γίνεται μέσω επιφανειών από ξύλο ή ύφασμα, όπως η υφασμάτινη ταπετσαρία Jacquard στο BMW Vision iNEXT. Επομένως, ο έλεγχος του αυτοκινήτου προσαρμόζεται πλήρως στις απαιτήσεις οδηγού και επιβατών.

Εξωτερικό: ακρίβεια και σαφήνεια.

Το εξωτερικό του BMW Vision iNEXT ξεχειλίζει ομοίως από καινοτομίες. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα BMW i δίνει δυναμικά το παρών με εντυπωσιακές γραμμές και καθαρές φόρμες, συμπεριλαμβανομένων των έντονα ανάγλυφων επιφανειών που καμπυλώνονται γύρω από τα ‘πλευρά’, θυμίζοντας ‘γράμμωση’ αθλητή. Η συναρπαστική απόχρωση Liquid Greyrose Copper σταδιακά αλλάζει από ένα ζεστό τόνο του χαλκού (warm copper) σε σκούρο τριανταφυλλί (dark rose) και αποπνέει έναν αχαλίνωτο δυναμισμό για ακόμα πιο εντυπωσιακό εξωτερικό. Το BMW Vision iNEXT υιοθετεί μία πολύ μοντέρνα εκδοχή του κλασικού εμπρός τμήματος με τα τέσσερα μάτια της BMW, όπου εντάσσονται πολύ λεπτοί προβολείς, ενώ κάμερες (αντί εξωτερικοί καθρέφτες) δείχνουν τι συμβαίνει πίσω. Το παρμπρίζ συγχωνεύεται στη μεγάλη πανοραμική οροφή, μέσα από την οποία φαίνεται καθαρά το καινοτόμο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πίσω, η οριζόντια διάταξη γραμμών και επιφανειών δημιουργεί ένα φαρδύ και δυναμικό στήσιμο, ενώ τα λεπτά πίσω φώτα συνεχίζονται στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Ο αέρας ρέει κατά μήκος της οροφής του BMW Vision iNEXT μέχρι το πίσω άκρο, που σε συνδυασμό με ένα φωτιζόμενο διαχύτη βελτιώνει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Ο διαχύτης είναι ένα ελκυστικό στιλιστικό στοιχείο και άκρως λειτουργικό: εκτός από τη θετική του επίδραση στην αεροδυναμική του Vision Car, αυξάνει και την ηλεκτρική αυτονομία. Εμπνευσμένος από αγωνιστικά αυτοκίνητα, ο διαχύτης επισημαίνει την σπορ παρουσία BMW – χωρίς να φαίνεται ούτε μία απόληξη εξαγωγής.

Παγκόσμια πρεμιέρα στην Καλιφόρνια

Το BMW Vision iNEXT γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2018. Το Vision Car του BMW Group προαναγγέλλει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην οδηγική απόλαυση και σηματοδοτεί το επόμενο βήμα για τη συνεχιζόμενη προϊοντική επέλαση της εταιρίας του Μονάχου. Το μοντέλο παραγωγής BMW iNEXT θα κατασκευάζεται στο Εργοστάσιο του Dingolfing από το 2021, ως η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα που θα μεταφέρει τους στρατηγικούς τομείς καινοτομίας της εταιρίας (D+ACES) στο δρόμο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.