Το νέο Mitsubishi Outlander PHEV στην Ελλάδα (video)

By  |  0 Comments

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε να ενστερνίζεται την ηλεκτροκίνηση θέλοντας να συμβάλλει στον αγώνα για  την αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής. Με την ανάπτυξη πρωτότυπων προϊόντων και τη σύναψη συμμαχιών, επιθυμεί να υποστηρίξει την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη που απαιτείται στον τομέα των μπαταριών, των εξαρτημάτων συστημάτων κίνησης και των ηλεκτρονικών συστημάτων.

H Mitsubishi δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις και φέρνει στην Ελλάδα έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο της πρίζας. Το ιδιαίτερα επιτυχημένο στην Ευρώπη Mitsubishi Outlander PHEV ξεκινά να διατίθεται και στην χώρα μας με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 45.900 ευρώ για την βασική έκδοση Intense Plus.

Στα σημαντικά του πλεονεκτήματα ότι διαθέτει πραγματικά ηλεκτρική αυτονομία 57 χιλιομέτρων, ενώ η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 2 λ./100 χλμ., με την αυτονομία του να φθάνει στα 600 χιλιόμετρα. Τα αποθέματα της ηλεκτροκίνησης ανανεώνονται με μία φόρτιση σε απλή οικιακή φόρτιση, διάρκειας 5,5 ωρών, ενώ φόρτιση της μπαταρίας των 13,8 kWh γίνεται και με την πέδηση, αλλά και από τον βενζινοκινητήρα των 2,4 λίτρων.

Το υβριδικό του σύστημα αποδίδει συνδυαστικά 224 ίππους και 338 Nm ροπής, ενώ διαθέτει σύστημα μόνιμης τετρακίνησης. Στα καλά στοιχεία οι μεγάλοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές, η κορυφαία ποιότητα κύλισης και ένας πολύ πλούσιος εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας.

Η κατασκευή του γίνεται στην Ιαπωνία ενώ υπάρχει εγγύηση χωρητικότητας της μπαταρίας και πρόγραμμα επισκευής σε περίπτωση που χρειαστεί. Τα μόλις 46 γρ. CO2 δείχνουν αν μη τι άλλο ότι αγαπά το περιβάλλον. Και οι πλέον των 120.000 πωλήσεων στην Ευρώπη, ότι έχει κερδίσει το στοίχημα.

 “EV + SUV”: μία θεμελιώδης στρατηγική της MMC

Για τη Mitsubishi Motors Corporation (MMC) όμως, η ηλεκτροκίνηση έχει ενταχθεί στη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρίας, ήδη από τον Οκτώβριο του 1966, με την ίδρυση ενός R&D τομέα ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, η τρέχουσα (και προβλέψιμη) δημοτικότητα των SUV οδήγησε όλες τις OEM να ακολουθήσουν την μόδα των SUV τα τελευταία χρόνια, με την Mitsubishi να πρωτοστατεί σε αυτή την τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείται ένας πολύ σοβαρός παίκτης 4WD από το 1936 με το θρυλικό PX33 4WD, ενώ εισήγαγε ένα νέο στυλ αυτοκίνησης  με πολύ ικανά οχήματα παντός εδάφους με την πρώτη γενιά Pajero το 1982. Απαντώντας στις νέες τάσεις της αγοράς, το σημερινό Νέο (MY19) Outlander PHEV είναι το τελευταίο μιας μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών οχημάτων και 4WD SUV της Mitsubishi.

Ηγέτης της αγοράς

Κάνοντας την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2012, το Outlander PHEV παρουσιάστηκε αρχικά σε ορισμένες Ευρωπαϊκές αγορές τον Οκτώβριο του 2013.

Ένα εντελώς νέο είδος αυτοκινήτου, γρήγορα άφησε το στίγμα του, φέρνοντας μία νέα διάσταση στην Ευρωπαϊκή κατηγορία SUV, πετυχαίνοντας το ορόσημο των 50.000 πωλήσεων το Νοέμβριο του 2015 και στη συνέχεια υπερβαίνοντας τις 100.000 πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2018. Μέσα από αυτή την επιτυχία, αναδείχτηκε το δημοφιλέστερο plug-in υβριδικό όχημα (ανεξαρτήτως Μάρκας και κατηγορίας) στην Ευρώπη το 2015, 2016 και 2017*, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε η συνεχής εξέλιξη του μοντέλου.

Παρά την αυξημένη πίεση από τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, το Outlander PHEV συνέχισε τη δυναμική πορεία του, διατηρώντας τη Νο1 θέση στη Μ. Βρετανία, την Νορβηγία και την Ισπανία ενώ τα πήγε καλά σε αγορές με ισχυρό ανταγωνισμό από τοπικούς παίκτες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία.

Συνολικά, για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, το Outlander PHEV συνέβαλε με συνδυασμένο ποσοστό EV/PHEV κατά 13 % και με συνδυασμένο μερίδιο SUV κατά 77% στο μίγμα μοντέλων της Mitsubishi Motors στην περιοχή.

Παγκόσμια επέκταση

Εν μέσω έντονων συζητήσεων στην Ευρώπη για το μέλλον του Diesel και γενικότερα τη θέση του αυτοκινήτου στην κοινωνία, το Ευρωπαϊκό ορόσημο πωλήσεων των 100.000 μονάδων του Outlander PHEV τον Ιανουάριο του 2018 δικαίωσε τη φιλοδοξία της Mitsubishi Motors να  προσφέρει νέες επαναστατικές προτάσεις για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν πρώτοι την αλλαγή.

Ωστόσο, ενώ η Ευρώπη απορρόφησε το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων του μοντέλου, η ιστορία του Outlander PHEV δεν σταματά στην ήπειρο αυτή…

… Επεκτείνοντας την εμβέλεια της προϊοντικής στρατηγικής της MMC για τα “EV + SUV”, το Outlander PHEV λανσαρίστηκε στη Β. Αμερική (Καναδά και ΗΠΑ) το Δεκέμβριο του 2017.

‘Κεφάλαιο’ στη Συμμαχία

Το Outlander PHEV δεν είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο ενός τριπλού έπους της Mitsubishi που ξεκίνησε το 1936 (4WD), συνεχίστηκε το 1966 (EV R&D) και μετά το 1982 (πρώτη γενιά Pajero SUV), αλλά αντιπροσωπεύει και ένα από τα ισχυρότερα όπλα που φέρνει η MMC στη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, πέρα από την ισχυρή του παρουσία στην αγορά ASEAN, τη διάσημη τεχνολογία 4WD, αλλά και τεχνογνωσία στα pick-up truck.

Από τότε που προσχώρησε στις 20 Οκτωβρίου του 2016, μέσω του PHEV, η Mitsubishi Motors ενίσχυσε τη Συμμαχία, ως ο παγκοσμίως μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων την εποχή εκείνη. Με την Mitsubishi Motors, η Συμμαχία είναι σήμερα αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην τεχνολογία EV και PHEV.
Τα επόμενα χρόνια, η εταιρία σχεδιάζει να παρουσιάσει νέα μοντέλα EV αξιοποιώντας την Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Από την άλλη, η Συμμαχία θα μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογική υπεροχή και τεχνογνωσία της Mitsubishi Motors στον τομέα των plug-in υβριδικών ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης (PHEV).

Παγκόσμιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Κατασκευάζοντας οχήματα πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων, όπως το Outlander PHEV, η Mitsubishi Motors παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη ενός μέλλοντος με χαμηλά επίπεδα άνθρακα για το οποίο ιθύνοντες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Απηχώντας την αντίστοιχη παγκόσμια μεταστροφή προς μοντέλα χαμηλότερων ρύπων (και τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς), η Mitsubishi ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει ηλεκτροκίνητες εκδόσεις με όλη την οικογένεια των βασικών μοντέλων της.

Στο πλαίσιο αυτό, το Outlander PHEV είναι προάγγελος της συνεπούς προϊοντικής στρατηγικής της Mitsubishi Motors “EV + SUV” συνδυάζοντας αρχιτεκτονική SUV με σύστημα κίνησης EV, είτε πλήρως ηλεκτρικό (για μικρά και συμπαγή αυτοκίνητα) ή plug-in υβριδικό ηλεκτρικό βασισμένο σε EV της MMC (για μεγαλύτερα οχήματα).

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου “Drive for Growth’ το FY2019, φιλοδοξεί ότι τα πέντε δημοφιλέστερα παγκόσμια μοντέλα της που περιλαμβάνουν οχήματα SUV, 4WD, και plug-in υβριδικά, ηλεκτρικά (PHEV) θα αποτελούν το 70% του όγκου των συνολικών πωλήσεων. Αντανακλώντας την μεταστροφή σε μοντέλα χαμηλότερων ρύπων, η MMC ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να προσφέρει ηλεκτροκίνητες εκδόσεις με όλη τη βασική σειρά μοντέλων της μεταξύ των οποίων και ένα EV kei από το 2020.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεννημένο Ηλεκτρικό

Από τότε που το Mitsubishi group κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο πριν από ένα και πλέον αιώνα  (Model-A in August 2017), η εταιρία ακολούθησε μία φιλόδοξη και συχνά ανατρεπτική πολιτική, εξελίσσοντας νέα είδη οχημάτων και πρωτοποριακές τεχνολογίες αιχμής.

Αυτή η ριψοκίνδυνη & προοδευτική νοοτροπία συνεχίστηκε και μετά την επίσημη ίδρυση της Mitsubishi Motors Corporation το 1970, και αποτυπώνεται άριστα σήμερα την τεχνολογική ναυαρχίδα της εταιρίας, το Outlander PHEV:

  • Το παγκοσμίως πρώτο, plug-in υβριδικό, ηλεκτρικό twin-motor SUV από mainstream κατασκευαστή, όταν ανακοινώθηκε το 2012
  • Παραμένει το μοναδικό plug-in υβριδικό όχημα που βασίζεται σε αρχιτεκτονική ηλεκτρικού αυτοκινήτου (αντίθετα με τον εξηλεκτρισμό οχημάτων με κινητήρα καύσης που εφαρμόζεται αλλού).

Από τους πρώτες αγοραστές το 2013, το Outlander PHEV βρήκε το κοινό του στην Ευρώπη, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου αριθμού πελατών καλύτερα από τους καθιερωμένους ανταγωνιστές του.

Ένα ισχυρό προϊοντικό πλεονέκτημα – με θετική απήχηση στην αγορά – είναι η μοναδική αρχιτεκτονική του.

Η MMC Ακολουθεί το Δικό της Δρόμο

Αντίθετα με τη γενικότερη τάση που επικρατεί στη Βιομηχανία, η Mitsubishi Motors αποφάσισε να  αποφύγει τον γενικό εξηλεκτρισμό των οχημάτων με κινητήρα καύσης (ICE) και να αναπτύξει τα δικά της, plug-in υβριδικά οχήματα.

Βασισμένοι σε έρευνα και εξέλιξη (R&D) 50 χρόνων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, οι μηχανικοί της MMC ακολούθησαν τον αντίθετο δρόμο. Αποφάσισαν λοιπόν να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό όχημα που αντλεί ισχύ κυρίως από δύο ηλεκτροκινητήρες, δηλαδή (έναν μπροστά και έναν πίσω) με τη συμβολή ενός μεγάλου βενζινοκινητήρα και μιας ισχυρής γεννήτριας, που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν οι οδηγικές συνθήκες και/ή η κατάσταση φόρτισης το απαιτούν.

Εκμεταλλευόμενη την απλή δομή των ηλεκτρικών οχημάτων (χωρίς κιβώτιο, όλα τα συστήματα με drive-by-wire) και υποστηριζόμενη από ένα πολύ προηγμένο Λειτουργικό Σύστημα PHEV που εξελίχθηκε εσωτερικά, αυτή η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική αποφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, σε επίπεδο διαστάσεων (ελάχιστες διαφορές από την έκδοση ICE), εξοικονόμησης βάρους (έως 275 kg λιγότερο από τον ανταγωνισμό) και απόδοσης (χαμηλότερες εκπομπές CO2, μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία στην κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωτοκόλλου WLTP).

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση της ηλεκτροκίνησης οδηγεί σε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις:

  • Η έννοια “μέγιστη ισχύς” είναι μόνον ονομαστική καθώς ο βενζινοκινητήρας + το εμπρός μοτέρ + το πίσω μοτέρ + και η γεννήτρια ποτέ δεν λειτουργούν μαζί στη μέγιστη ταχύτητα –  επειδή ένας τέτοιος συνδυασμός ποτέ δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, το σύστημα PHEV πάντα επιλέγει τον πιο κατάλληλο συνδυασμό συστημάτων κίνησης και drive modes, με έμφαση στην απόδοση – κίνηση & φόρτιση – και τους χαμηλούς ρύπους.
  • Ενώ το EV Mode είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα κατά την εκκίνηση,  η ηλεκτρική αυτονομία των 45 km δεν είναι ποτέ σειριακή (δηλαδή., 45 km και μετά τίποτα). Αντί αυτού, το σύστημα PHEV θα αλλάζει συνεχώς μεταξύ κίνησης & φόρτισης, κυρίως όταν το όχημα  οδηγείται σε SAVE mode.
  • Το σύστημα PHEV της Mitsubishi Motors είναι εκ φύσεως ηλεκτρικό, επομένως η χαρτογράφηση του Λειτουργικού Συστήματος επιτρέπει 89 ημέρες λειτουργίας μόνο με ηλεκτροκίνηση (η αυτονομία των 45 km είναι αρκετή για τις καθημερινές μετακινήσεις των περισσότερων Ευρωπαίων). Την 90ή μέρα, μία προειδοποιητική λυχνία θα ανάψει στον πίνακα οργάνων  και ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας μέσω του PHEV OS, για προστασία του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου.
  • Το σύστημα PHEV είναι πλήρως αυτόματο, χωρίς προβλήματα – και απολύτως αξιόπιστο. Ο οδηγός θα μπορεί:
    • Να επιλέξει το EV Mode όπου/όποτε είναι απαραίτητο
    • Να ενεργοποιήσει το SAVE mode – η προτιμώμενη λύση για προστασία της φόρτισης της μπαταρίας, προσθέτοντας μία δόση ηλεκτροκίνησης για μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων, ενώ διατηρεί φορτισμένες τις μπαταρίες.
    • Να πιέσει το διακόπτη CHARGE mode για να ξεκινήσει η φόρτιση όταν καμία πηγή ισχύος δεν είναι διαθέσιμη. Αυτό το σύστημα θα είναι κρίσιμης σημασίας όταν ισχύσουν νέοι κανόνες σε μερικές πόλεις που θα επιτρέπουν μόνο την είσοδο οχημάτων μηδενικών ρύπων σε μερικές περιοχές. Ο οδηγός του Outlander PHEV θα μπορεί να οδηγεί στα προάστια χρησιμοποιώντας τα υβριδικά προγράμματα και στη συνέχεια να αλλάζει σε πλήρη ηλεκτροκίνηση, στο κέντρο της πόλης.
    • Να χρησιμοποιεί τους μοχλούς πίσω από το τιμόνι (paddles) για ρύθμιση του φρένου του κινητήρα & και της ανάκτησης ενέργειας – και όλα αυτά χωρίς την παράξενη αίσθηση του πεντάλ που παρέχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα με σύστημα αναγεννητικής πέδησης.
  • Διατίθενται πολλαπλές επιλογές φόρτισης – ως στάνταρ εξοπλισμός:
    • Κανονική φόρτιση: ± 3,5 ώρες – AC 230V 16A ή ± 5,5 ώρες – AC 230V 10A
    • Ταχεία φόρτιση (CHAdeMO στάνταρ – 25 λεπτά για φόρτιση 80% *)
    • CHARGE mode (30 λεπτά για φόρτιση 80% *)
    • Αναγεννητική πέδηση (5 στάδια)
    • Αυτόματη “στιγμιαία φόρτιση ” σε SAVE Mode

*80% μόνο για να μπορεί να αποθηκεύεται ενέργεια και από το σύστημα αναγεννητικής πέδησης στο υπόλοιπο 20%

Τρία Προγράμματα Οδήγησης (Drive modes)

Υπενθυμίζουμε ότι το Outlander PHEV προσφέρει τρία Drive Modes, και όλα ενεργοποιούνται αυτόματα από το PHEV Operating System και όλα προσφέρουν μόνιμη ηλεκτρική τετρακίνηση:

  • « Pure EV Mode » (μέχρι 135 km/h – όπου είναι νόμιμο)
    • Το όχημα κινείται από τα Εμπρός & Πίσω Μοτέρ
    • Ενέργεια τροφοδοτείται από τη μπαταρία
  • « Series Hybrid Mode »
    • Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ισχύ των Εμπρός & Πίσω Μοτέρ
    • Ο κινητήρας ενεργοποιείται ως Γεννήτρια, για φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
    • Το πρόγραμμα ενεργοποιείται αυτόματα – για 3-10 λεπτά το μέγιστο.
      • Με ταχύτητα πάνω από 135 km/h (όπου επιτρέπεται από το νόμο)
      • Ξαφνική απαίτηση ισχύος (πάνω από 60 kW)
      • Υπόλοιπη φόρτιση κάτω από 23%
    • Στόχος, η επιστροφή στο Pure EV Mode όσο πιο συχνά/σύντομα είναι δυνατόν
    • Ο κινητήρας ενεργοποιείται επίσης με ακρίβεια & αυτόματα για τη διατήρηση του καταλύτη σε βέλτιστη κατάσταση + μετά από 89 ημέρες λειτουργίας μόνο με ηλεκτρισμό για προστασίας του συστήματος ψεκασμού καυσίμου.
  •  « Parallel Hybrid Mode »
    • Ο κινητήρας κινεί τους εμπρός τροχούς (μέσω του Multi-Mode εμπρός άξονα)
    • Το Εμπρός Μοτέρ υποστηρίζει τον Κινητήρα + το Πίσω Μοτέρ εξακολουθεί να κινεί τους πίσω τροχούς
    • Το πρόγραμμα αυτό ενεργοποιείται αυτόματα μετά τα 135 km/h
    • Στόχος του συστήματος η επιστροφή στο Series hybrid Mode (ή Pure EV Mode κάτω από τα 135 km/h) όσο πιο συχνά/σύντομα είναι δυνατόν
    • Ο κινητήρας επίσης ενεργοποιείται για φόρτιση μέσω της Γεννήτριας, χρησιμοποιώντας την περίσσεια ροπή 
    Pure EV Mode   Series Hybrid Mode   Parallel Hybrid Mode  
  Μέγιστη ενέργεια από τη Μπαταρία (προς Εμπρός & Πίσω Μοτέρ)     έως 60 kW (κατανομή μεταξύ εμπρός & πίσω μοτέρ)   έως 60 kW (κατανομή μεταξύ εμπρός & πίσω μοτέρ)   έως 60 kW (κατανομή μεταξύ εμπρός & πίσω μοτέρ)
  Μέγιστη ενέργεια από τη Γεννήτρια (προς τη Μπαταρία μέσω του Κινητήρα)     0   έως 60 kW (φόρτιση μπαταρίας (ενεργοποίηση 3 – 10 λεπτά)     Xxx (χρησιμοποιώντας την περίσσεια ροπή)
  Μέγιστη ενέργεια από τον Κινητήρα (στους εμπρός τροχούς)     0   0   έως 89 kW

Συμβατότητα με Έξυπνα Δίκτυα

Η αρχιτεκτονική του Outlander PHEV που βασίζεται σε EV προσφέρει ένα νέο, σημαντικό πρόσθετο πλεονέκτημα  σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενέργειας:

  • Δύο ηλεκτρικές πρίζες 1.500W είναι τοποθετημένες (μία πίσω από την κεντρική κονσόλα, διαθέσιμη για τους δύο πίσω επιβάτες και μία στο χώρο αποσκευών) για σύνδεση κάθε είδους υπαίθριου εξοπλισμού  230V, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Τα ενεργειακά αποθέματα του αυτοκινήτου αρκούν για τη λειτουργία ενός συνηθισμένου νοικοκυριού για 10 ημέρες, με την προϋπόθεση η μπαταρία να είναι πλήρως φορτισμένη και το ρεζερβουάρ καυσίμου γεμάτο – ένα πλεονέκτημα του οποίου η αξία έχει αποδειχτεί (με δυσάρεστο τρόπο) από τους κατοίκους που χτυπήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία λόγω του τσουνάμι.
  • Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας PHEV του MMC είναι ότι επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες για να τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό DC τα σπίτια τους, την κοινότητα και το ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό προαναγγέλλει μία νέα εποχή πιο αποδοτικής διαχείρισης της ενέργειας. Μοναδικό στην κατηγορία του, το Outlander PHEV είναι ήδη συμβατό με τα λεγόμενα έξυπνα δίκτυα και η Mitsubishi Motors προβλέπει τη σταδιακή εισαγωγή του σε προγράμματα Vehicle To Home (V2H) τα επόμενα χρόνια και ήδη περιλαμβάνεται σε δοκιμαστικά προγράμματα σε διάφορες χώρες.

Νέο (MY19) Outlander PHEV

Ισχυροποίηση

Με πωλήσεις 200,000 Outlander PHEVs σε όλο τον κόσμο από το 2013, η Mitsubishi Motors έχει χτίσει μία ισχυρή παρουσία στην αγορά σε μία νέα κατηγορία και έχει ενισχύσει το SUV προφίλ της Μάρκας.

Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση και διανύοντας ήδη το κρίσιμο ΜΥ19, το Outlander PHEV θεωρείται η νέα ναυαρχίδα Μάρκας της MMC – ένα επιτυχημένο αυτοκίνητο που αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του μοντέλου στην αγορά, απαντώντας παράλληλα στις απαιτήσεις των πελατών και συμμορφούμενο με νέους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Feedback πελατών

Από τότε που παρουσιάστηκε το μοντέλο, η MMC δημιούργησε μία ευρέως φάσματος βάση πελατών, πέραν κάθε συναγωνισμού, τροφοδοτώντας το συνεχή διάλογο με καθημερινούς οδηγούς PHEV, ιδιώτες ή εταιρικούς πελάτες, κάτι το οποίο βοήθησε στη συνεχή εξέλιξη του μοντέλου όλα αυτά τα χρόνια – συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης MY19. Επίσης συγκεντρώθηκαν πολύτιμες πληροφορίες που θα αξιοποιηθούν στο μέλλον.

Τα κύρια σημεία που συνοψίζουν το feedback των Ευρωπαίων πελατών είναι:

  • Ομαλή, πολιτισμένη οδική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μετάβασης μεταξύ των driving modes
  • Χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας, με σημαντική μείωση της κατανάλωσης
  • Ευρυχωρία/χωροταξία και ασφάλεια
  • Ευελιξία (μόνιμη ικανότητα 4WD, ικανότητα ρυμούλκησης 1.500 kg, καταλληλότητα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, χωρητικότητα χώρου φόρτωσης,…) που το καθιστά ικανό για ιδιωτική και επαγγελματική χρήση
  • Σχεδίαση

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πελάτες του Outlander PHEV εξέφρασαν την επιθυμία τους να βελτιωθούν τα παρακάτω:

  • Επιδόσεις, ομαλή και αθόρυβη λειτουργία του προηγούμενου δίλιτρου βενζινοκινητήρα
  • Περαιτέρω δυνατότητες στο πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης (EV Mode)
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια και οδηγική άνεση
  • Αυξημένη ευελιξία 4WD

Το νέο (MY19) Outlander PHEV ήταν προϊόν εκτεταμένης διερεύνησης των αναγκών και διαλόγου με Ευρωπαίους πελάτες. Αναλυτικά:

Σύστημα κίνησης “PHEV 2.0”

Διατηρώντας τη βασική του διάταξη, του σύστημα κίνησης PHEV έχει υποστεί μία ολοκληρωμένη εξέλιξη “2.0” σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών – κάποιες αλλαγές είναι επαναστατικές:

  • Νέος βενζινοκινητήρας 2.4 κύκλου Atkinson
    • Αν και σπάνια χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία – και προορίζεται ως επί το πλείστον για υβριδικά ή plug-in υβριδικά οχήματα – η αρχή λειτουργίας του κινητήρα  κύκλου Atkinson ο οποίος επιτρέπει καλύτερη απόδοση θερμικής ενέργειας από τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης κύκλου Otto.
  • Όταν συνδυάζεται με τον υψηλότερο κυβισμό του βενζινοκινητήρα 2.4 του MY19, το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλότερη ροπή (κυρίως στις χαμηλές στροφές), βελτιωμένα χαρακτηριστικά NVH, καλύτερες επιταχύνσεις (κυρίως στις χαμηλές και μεσαίες στροφές) και συνολική βελτιωμένη κατανάλωση/μειωμένες εκπομπές CO2:
  (Ευρωπαϊκές προδιαγραφές)   MY18 Outlander PHEV   Νέο (MY19) Outlander PHEV
  Ισχύς κινητήρα (kW/ps)   89/121@4,500rpm     99/135@4.500rpm
Ροπή κινητήρα (Nm) 190@4.500rpm 211@4.500rpm
  • Βελτιωμένα χαρακτηριστικά NVH:
    • Παράλληλα με τη χρήση του νέου, πιο πολιτισμένου κινητήρα 2.4 Atkinson, έγιναν προσπάθειες για μείωση του θορύβου από τον κινητήρα (καταλύτης και πολλαπλή εξαγωγής διπλών τοιχωμάτων, νέα σχεδίαση φίλτρου αέρα, παχύτερα τοιχώματα σιλανσιέ,…),
  • Υψηλότερες επιδόσεις ηλεκτρικών εξαρτημάτων & νέες λειτουργίες:
    • Γεννήτρια: ελαιόψυκτη + μικρότερων διαστάσεων + ισχύς αυξημένη κατά 10% Εμπρός μοτέρ: ελαιόψυκτο + μικρότερων διαστάσεων
    • Πίσω μοτέρ: αύξηση ισχύος στα 70kW(95ps)
    • Μπαταρία: απόδοση αυξημένη κατά 10% + χωρητικότητα (νέα κελιά) αυξημένη σε 13,8KWh
  • Νέο Σύστημα Διαχείρισης Μπαταρίας (Battery Management System) – διαχειρίζεται την κατάσταση της μπαταρίας (κατάσταση φόρτισης, τρέχουσα χωρητικότητα,…) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στην PHEV-ECU.
    • Σύστημα θέρμανσης μπαταρίας κίνησης – για λειτουργία εάν το όχημα είναι συνδεδεμένο σε σημείο φόρτισης, ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει στου – 40° Κελσίου. Επίσης λειτουργικό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
    • Λειτουργία εξισορρόπησης τάσης κυψέλης – για αποφόρτιση με τη συσκευή V2H (“Vehicle to Home”) μέσω του ταχυφορτιστή.
    • Άμεση τροφοδοσία A/C, αξεσουάρ, κλπ.,… κατά τη διάρκεια της φόρτισης
    • Νέα χαρτογράφηση Λειτουργικού Συστήματος PHEV
    • Αυξημένη μέγιστη ταχύτητα στο EV mode από 125 km/h σε 135 km/h (όπου επιτρέπεται από το νόμο)
    • Επανασχεδιασμένα, πιο διαισθητικά όργανα (ισχύς κίνησης σε kW, ισχύς μέσω ανάκτησης ενέργειας πέδησης)

Δυναμικό πλεονέκτημα

Για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός ‘Ποιοτικού, Πολυτάλαντου Οχήματος’ (“Quality All-Rounder”), το τμήμα MMC Engineering βελτίωσε περαιτέρω το πλαίσιο του Outlander PHEV για το MY19:

  • Συγκόλληση με δομικές κόλλες – για αύξηση της αντοχής του αμαξώματος και, κατ’ επέκταση, της δυναμικής (ευστάθεια διεύθυνσης,…):
  • Αναβάθμιση Super-All Wheel Control – δύο νέα προγράμματα: SPORT και SNOW:
  • Εμπνευσμένο από το WRC και προερχόμενο από το Lancer Evolution, το σύστημα Super-All Wheel Control (S-AWC) ‘βλέπει’ τις επιδόσεις του να αυξάνονται για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία 4WD:
    • Νέο SPORT mode: καλύτερη πρόσφυση σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες
    • Νέο SNOW mode: καλύτερη εκκίνηση από στάση και ικανότητα στριψίματος σε ολισθηρές επιφάνειες
  • Σετάρισμα πλαισίου:
    • Διεύθυνση – βελτίωση απόκρισης & αίσθησης:
      • Πιο γρήγορη κρεμαγιέρα * και αυξημένη υποβοήθηση με νέα χαρτογράφηση
    • Αμορτισέρ – σε αρμονία με την απόκριση διεύθυνσης & βελτίωση της οδηγικής άνεσης διατηρώντας τη συνολική ακρίβεια:
      • Βελτιστοποίηση δυνάμεων απόσβεσης των αμορτισέρ και των πίσω γονάτων
      • Αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων των εμπρός γονάτων, ώστε να εφαρμόζονται οι κατάλληλες δυνάμεις απόσβεσης στις χαμηλές ταχύτητες
    • Αλγόριθμος Traction Control – βελτίωση των επιδόσεων σε ανηφόρες χρησιμοποιώντας επαρκή ροπή στους πίσω τροχούς χωρίς να υπονομεύεται η ευστάθεια
    • Φρένα – βελτίωση της αντοχής στην κόπωση  με προαιρετικά, νέα, αεριζόμενα εμπρός δισκόφρενα 17” (προηγουμένως 16”)

* Η διαδρομή της κρεμαγιέρας ανά περιστροφή του τιμονιού

Ώριμη σχεδίαση

Τρία χρόνια μετά το πολύ επιτυχημένο face-lift του MY16 που μεταμόρφωσε την προσωπικότητα του μοντέλου, το Νέο (MY19) Outlander PHEV ακολουθεί μία πιο αριστοτεχνική προσέγγιση  – μία δυναμική αλλά πιο διακριτική επιβεβαίωση της παρουσίας του στην αγορά, της ταυτότητάς του και του νέου status του, ως ναυαρχίδα της Μάρκας:

  • Νέο εμπρός τμήμα – ανασχεδιασμένη μάσκα, προφυλακτήρας, πλαίσια προβολέων ομίχλης και μεγάλη σκάλα φώτων LED με “τεχνική εμφάνιση”
  • Νέο πίσω τμήμα – ανασχεδιασμένη προέκταση πίσω προφυλακτήρα, μεγάλη αεροτομή οροφής
  • Νέες ζάντες – δίχρωμες ζάντες πολλαπλών ακτίνων 18”
  • Νέα εμπρός καθίσματα – σχήμα τύπου μπάκετ με βελτιωμένες θέσεις στήριξης, διατίθενται με νέο, υψηλής ποιότητας (μαύρο) δέρμα ασορτί με τα πάνελ των θυρών (αποκλειστικό, στη νέα, ανώτερη έκδοση εξοπλισμού).

Διάχυτη αίσθηση ποιότητας

Στον απόηχο του feedback των Ευρωπαίων πελατών για το Outlander PHEV ανακαλύπτουμε πλείστες λεπτομέρειες που εξελίχθηκαν για το MY19 και που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή του οδηγού, να αναδείξουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου και να προστεθούν στο προφίλ του “Quality All-Rounder”, όπως:

  • Διακόπτης toggle για το Super-All Wheel Control
  • Ειδικός διακόπτης SPORT mode
  • Νέα θέση μοχλοδιακοπτών (EV mode, CHARGE mode, SAVE mode, προειδοποιητικές λυχνίες,…)
  • Βελτιωμένη εργονομία οργάνων και ενδεικτικών λυχνιών
  • Πιο πρακτική θέση θυρών USB
  • Νέα λειτουργία ηλεκτρικών παραθύρων
  • Πίσω αεραγωγοί A/C
  • Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε πρίζες παροχής ρεύματος για υπαίθριο εξοπλισμό 1.500W (230 V)
  • Νέα διακοσμητικά ένθετα
  • Κλπ.,…

Νέο (MY19) Outlander PHEV

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όλα τα δεδομένα υπόκεινται σε τελική έγκριση τύπου από την Ε.Ε. – Ο εξοπλισμός & τα χαρακτηριστικά ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο και την αγορά   EU – προδιαγραφές μοντέλου Instyle Μήκος 4.695 mm Πλάτος 1.800 mm Ύψος 1.710 mm Μεταξόνιο 2.670 mm Μετατρόχια (Εμπρός / Πίσω) 1.540 mm / 1.540 mm Απόσταση από το έδαφος 190 mm Γωνία προσέγγισης 21° Γωνία ράμπας 19,0° Γωνία διαφυγής 22,5° Ικανότητα ρυμούλκησης 1.500 kg Απόβαρο 1.880 – 1.900 kg Χωρητικότητα χώρου αποσκευών 5 επιβάτες / με subwoofer: 453 L (μέχρι την οροφή*: 721 L)2 επιβάτες / με subwoofer: 868 L ( μέχρι την οροφή*: 1.584 L)Ο υποδαπέδιος χώρος αποσκευών προσθέτει 35 L Ακτίνα στροφής 5,30 m *χωρίς ηλιοροφή  
Εμπρός ανάρτηση Γόνατα MacPherson
Πίσω ανάρτηση Πολλαπλών συνδέσμων
Φρένα (Εμπρός / Πίσω) Αεριζόμενοι δίσκοι / δίσκοι
Τροχοί & Ελαστικά 225/55R18
Κινητήρας 88 x 97 mm (2.360 cc)Σχέση συμπίεσης: 12.0135 ps @ 4.500 rpm211 Nm @ 4.500 rpmΧωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου: 45 L
Εμπρός ηλεκτροκινητήρας 82 ps137 Nm
Πίσω ηλεκτροκινητήρας 95 ps195 Nm
Μπαταρία Ιόντων λιθίου88 κυψέλες300 V 13.8 kWh
Χρόνος φόρτισης Κανονική φόρτιση / AC 230 V 16A: 4,0 ώρεςΤαχεία φόρτιση*: ± 80% σε 25 λεπτά
  – Συμβατότητα V2X (έξυπνο δίκτυο)
   
*80% μόνο για να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας από το σύστημα αναγεννητικής πέδησης εντός του υπολοίπου 20%  
(Ευρωπαϊκές προδιαγραφές) MY18 Outlander PHEV New (MY19) Outlander PHEV
  (Πρωτόκολλο NEDC) (Πρωτόκολλο WLTP)
 
Τελική ταχύτητα 170 km/h 170 km/h
0 – 100 km/h 10″8 10″5
Εν κινήσει επιτάχυνση    
(40 – 60 km/h) 2″8 2″5
(80 – 100 km/h) 4″3 3″7
Μέγιστη ταχύτητα – EV Mode 125 km/h 135 km/h
Μέγιστη αυτονομία – EV Mode 54 km 45 km
Κατανάλωση καυσίμου 1,7 l / 100km 2,0 l / 100 km
(μικτός κύκλος)    
Εκπομπές CO2 (g/km) 41 46
(μικτός κύκλος)    

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.