Το νέο Renault Clio στην Ελλάδα (video)

By  |  0 Comments

Με όνομα βαρύ και ιστορία, το αυτοκίνητο που σηματοδοτεί την κατηγορία στην Ευρώπη εδώ και 30 χρόνια, ήρθε φρέσκο δυναμικό και σύγχρονο να κατακτήσει και στην Ελλάδα το μερίδιο που του αξίζει.

Ξεκινά από τα 12.990 ευρώ (με προωθητική ενέργεια), για την αρχική έκδοση 1.0 SCe 75hp Authentic, ενώ με τον τούρμπο κινητήρα 1.0 TCe 100hp κοστίζει 14.290 ευρώ. Το πιο ισχυρό 1.3 TCe 130hp πωλείται 20.290 ευρώ, συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων EDC και προσφέρεται σε πλούσιες εκδόσεις.Στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις υπάρχουν οι επιλογές του 1.5 Blue dCi 85hp (14.790 ευρώ) και του 1.5 Blue dCi 115hp (19.290 ευρώ).

Από το 1990 που παρουσιάστηκε, το Renault CLIO έγινε το πιο επιτυχημένο μοντέλο του Groupe Renault παγκοσμίως, με πωλήσεις πάνω από 15 εκατομμύριων αυτοκινήτων μέχρι σήμερα. Το Renault CLIO αποτελεί το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στη Γαλλία, ενώ κατέκτησε και την κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας Β στην Ευρώπη, από το 2013 και μετά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι το Renault CLIO, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική εμπορική πορεία, σημείωνε αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο, από το 2012 έως το 2018.

Πιο μοντέρνο και πιο σπορτίφ από ποτέ, το νέο Renault CLIO βασίζεται στο DNA που ευθύνεται για αυτή την 30χρονη αδιάκοπη εμπορική επιτυχία. Για την ακρίβεια βασίζεται πάνω στα δυνατά σημεία που έκαναν κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες γενιές του να ξεχωρίζει, ανοίγοντας ένα καινούριο, πολυαναμενόμενο κεφάλαιο σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία.

• Από το CLIO I, το νέο μοντέλο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν σπουδαίο ένα αυτοκίνητο. Όπως και το μοντέλο που λανσαρίστηκε το 1990, το νέο Renault CLIO διαθέτει τεχνολογία που συναντά κανείς σε οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας.
• Από το CLIO II, το νέο μοντέλο έχει υιοθετήσει νέα, ακόμα υψηλότερα, πρότυπα ευρυχωρίας και άνεσης.
• Από το CLIO III, υιοθετεί χαρακτηριστικά που το οδηγούν σε μια νέα εποχή, ανώτερης απτής ποιότητας κατασκευής.
• Από το CLIO IV, το νέο μοντέλο κληρονομεί τον δυναμικό του σχεδιασμό, αυτόν που ενέπνευσε όλη τη σύγχρονη γκάμα Renault και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σχεδιασμένο με βάση την αρχή της «Εξέλιξης και Επανάστασης», το νέο Renault CLIO θέτει νέους κανόνες, με πιο ώριμη σχεδίαση αμαξώματος και ένα πλήρως ανασχεδιασμένο εσωτερικό. Με πιο σμιλευμένες γραμμές και πιο αποφασιστικό εμπρός μέρος, το νέο CLIO κερδίζει σε ζωντάνια και μοντέρνο χαρακτήρα, ενώ παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο, παρά το ότι αποτελείται από 100% νέα μέρη. Στο εσωτερικό του η επανάσταση είναι ξεκάθαρη. Η πλήρως ανασχεδιασμένη καμπίνα των επιβατών είναι εμπνευσμένη από ανώτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, τόσο αναφορικά με την απτή της ποιότητα, όσο και με την προσφερόμενη τεχνολογία. Αυτά τα πλεονεκτήματα λειτουργούν προς όφελος όλων των αυτοκινητιστών, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη χρηστικότητα και άνεση.

«Το CLIO 5ης γενιάς είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς πρόκειται για το best-seller της κατηγορίας του και το 2ο πιο επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη, ανάμεσα στα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Το CLIO είναι ένα σύμβολο, και η νέα γενιά του συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από όλες τις προηγούμενες. Ο σχεδιασμός του CLIO IV κέρδισε τους πελάτες, κάτι το οποίο συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα, οπότε και αποφασίσαμε να κρατήσουμε το DNA του, ενώ το ενισχύσαμε προσθέτοντας πιο μοντέρνα και πιο κομψά στοιχεία. Παράλληλα, το εσωτερικό υποβλήθηκε σε μια επαναστατική ανανέωση εκ βάθρων, με σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα κατασκευής του, περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και πιο σύγχρονη τεχνολογία. Πρόκειται για το καλύτερο CLIO μέχρι σήμερα».
Laurens van den Acker, Αντιπρόεδρος, Εταιρικός Σχεδιασμός.

Το νέο Renault CLIO τίθεται επικεφαλής του στρατηγικού πλάνου του Groupe Renault «Drive the Future (2017-2022)», που παρουσιάστηκε το 2017 και έχει τρεις βασικούς πυλώνες:
• Ηλεκτροκίνηση: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέσει 12 ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα του. Το νέο CLIO θα είναι το 1ο με υβριδικό κινητήρα E-Tech, που βασίζεται σε τεχνολογία εξελιγμένη από τη Renault.
• Συνδεσιμότητα: Μέχρι το 2022, η εταιρεία στοχεύει σε όλες τις βασικές αγορές της τη διάθεση 100% συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Το νέο Renault CLIO αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτής της δυναμικής, με το νέο συνδεδεμένο σύστημα Multimedia υψηλής τεχνολογίας.
• Αυτονομία: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέτει 15 μοντέλα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Το νέο Renault CLIO είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που καθιστούν την αυτόνομη οδήγηση μια προσιτή πραγματικότητα σε αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Συνολικά, το νέο Renault CLIO παίζει κομβικό ρόλο στην στρατηγική που στοχεύει στην ενδυνάμωση των συνεργειών της Συμμαχίας. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στην εξέλιξη κοινών τεχνολογιών και τη χρήση νέων πλατφορμών, όπως είναι η πλατφόρμα CMF-B, την οποία αξιοποιεί πρώτο το νέο CLIO, το οποίο και έχει πρόσβαση στη νέα ηλεκτρική και ηλεκτρονική αρχιτεκτονική της. Κατά αυτόν τον τρόπο, η νέα πλατφόρμα μπορεί να ενοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες, ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Πρωτοπόρος μιας νέας γενιάς μοντέλων Renault, το νέο CLIO είναι επίσης διαθέσιμο στη νέα έκδοση R.S. Line, που είναι ευθέως εμπνευσμένη από το αγωνιστικό τμήμα Renault Sport.

To νέο Renault CLIO ξεκινάει μια επανάσταση στο εσωτερικό του

Δε χρειάζεται παρά μία γρήγορη ματιά. Η απτή ποιότητα και η εργονομία της θέσης οδήγησης ετέθησαν ως προτεραιότητες κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του εσωτερικού του νέου Renault CLIO. Πράγματι, η καμπίνα των επιβατών προσφέρει νέα επίπεδα απτής ποιότητας κατασκευής, με χρήση κορυφαίων υλικών, επένδυση πλαστικών μαλακής υφής στο ταμπλό, στις επενδύσεις στις πόρτες και στο περίγραμμα της κεντρική κονσόλας, αλλά και σχολαστικό φινίρισμα.

Υιοθετώντας έναν πιο συμπαγή σχεδιασμό, προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος και να ενσωματωθούν περισσότερες τεχνολογίες, το «Smart Cockpit» του νέου CLIO είναι οδηγοκεντρικό. Η κυματοειδής σχεδίαση, δίνει την αίσθηση του μεγαλύτερου πλάτους. Εξοπλισμένο με τις πιο μεγάλες οθόνες της κατηγορίας, το νέο CLIO προσφέρει μια τελείως καινούρια εργονομική προσέγγιση, που ενισχύει μία επιβλητική, κορυφαία, εμπειρία οδήγησης. Παράλληλα, το νέο μοντέλο καθιστά απόλυτα προσιτές στο ευρύ κοινό τεχνολογικές καινοτομίες μοναδικές για την κατηγορία, όπως είναι το ηλεκτρικό χειρόφρενο, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα πρακτικό κατά την κίνηση στην πόλη.

Οθόνη Multimedia

Ένα από τα βασικά στοιχεία του «Smart Cockpit» στο νέο Renault CLIO είναι η οθόνη αφής 9,3’’ του συστήματος multimedia, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει εξοπλίσει ποτέ κάποιο μοντέλο της Renault. Αυτό το κάθετα διαμορφωμένο tablet με την κοίλη οθόνη, αυξάνει οπτικά τον όγκο του ταμπλό, προσφέρει στην καμπίνα μια πιο μοντέρνα αίσθηση, ενώ βελτιώνει την ορατότητα της οθόνης. Στραμμένη προς την πλευρά του οδηγού, η οθόνη, με τη λειτουργία EASY LINK, συγκεντρώνει όλες τις multimedia, infotainment και navi λειτουργίες, καθώς και τις ρυθμίσεις του συστήματος παραμετροποίησης του οχήματος MULTI-SENSE, καθιστώντας πολύ εύκολη τη λειτουργία τους.

Ψηφιακός Πίνακας Οργάνων

Για πρώτη φορά, το νέο CLIO εφοδιάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων, που αντικαθιστά τις αναλογικές εφαρμογές. Αυτή η τεχνολογία προέρχεται απευθείας από τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Με μέγεθος από 7 έως 10 ίντσες, η οθόνη TFT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει πιο προσωπική την οδηγική εμπειρία, με έναν πολύ ενστικτώδη τρόπο. Η έκδοση με την οθόνη των 10 ιντσών θα περιλαμβάνει ακόμα και προβολή του συστήματος πλοήγησης, ενώ σε συνδυασμό με την κεντρική οθόνη των 9,3 ιντσών το νέο CLIΟ πλέον διαθέτει τις μεγαλύτερες οθόνες στην κατηγορία του.

Ταμπλό

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ποιότητα του, πλήρως ανασχεδιασμένου, ταμπλό του νέου Renault CLIO. Αυτό είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα: το πρώτο επίπεδο στο άνω τμήμα του είναι καλυμμένο με αφρώδες (soft touch) πλαστικό υψηλής ποιότητας. Το δεύτερο επίπεδο είναι και αυτό καλυμμένο με μαλακό πλαστικό, ενώ προσφέρει και υψηλό επίπεδο customization. Τέλος, το κατώτερο τμήμα του ταμπλό φιλοξενεί πιο χρηστικά στοιχεία, όπως το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Άλλωστε η κυματοειδής σχεδίαση του ταμπλό δημιουργεί την αίσθηση ότι το εσωτερικό είναι πιο φαρδύ. Μια αίσθηση που τονίζεται ακόμα περισσότερο από τα οριζόντια μοτίβα στο κέντρο του ταμπλό και τους αεραγωγούς που το πλαισιώνουν. Κάτω από την κεντρική κονσόλα, σχολαστική προσοχή έχει δοθεί στην εργονομία, με κουμπιά τύπου «πιάνο» και απευθείας πρόσβαση στα χειριστήρια του κλιματισμού, για μεγαλύτερη ευκολία χειρισμού από τον οδηγό.

Τιμόνι

Το νέο, πιο κομψό τιμόνι, έχει πιο συμπαγείς διαστάσεις, κάνοντας χρήση ενός πιο συμπαγούς μοντέλου αερόσακου, συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, βελτιώνοντας έτσι την οπτική επαφή του οδηγού στο ταμπλό και τις πληροφορίες του πίνακα οργάνων. Σχεδιασμένο με στοιχεία που επιτρέπουν την ξεκούραση του αντίχειρα κατά την οδήγηση και διαθέτοντας μια πιο παχιά στεφάνη, το νέο τιμόνι είναι απολαυστικό και στην αφή. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με νέα, πιο χρηστικά και ευανάγνωστα, φωτιζόμενα χειριστήρια, που συμβάλλουν στην αναβαθμισμένη αίσθηση απτής ποιότητας με το σατινέ φινίρισμά τους.

Κεντρική κονσόλα

Η κεντρική κονσόλα αποτελεί ακόμα ένα δομικό στοιχείo του «Smart Cockpit» του νέου CLIO. Τοποθετημένη πιο ψηλά, έτσι ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της εργονομίας, στεγάζει με επιτυχία το νέο λεβιέ ταχυτήτων με τον πιο συμπαγή κορμό, που προσφέρει πιο φυσική και άνετη λαβή. Η επενδυμένη κεντρική κονσόλα μπορεί να προσωποποιηθεί ανάλογα το θέμα του εσωτερικού διακόσμου, ενώ διαθέτει και μια διακοσμητική φωτιστική λωρίδα στο άκρο της. Οι πολύ πρακτικοί χώροι για μικροαντικείμενα που φιλοξενούνται στο κατώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας, κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των επιβατών, ενώ περιλαμβάνουν και βάση ασύρματης φόρτισης smartphone.

Καθίσματα

Τα καθίσματα του νέου Renault CLIO συναντώνται σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. Προσφέρουν καλύτερη στήριξη, αφού διαθέτουν μεγαλύτερη έδρα, και σχήμα που «αγκαλιάζει» καλύτερα το σώμα. Το ημίσκληρο κέλυφός τους βελτιώνει τον χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, τα νέας σχεδίασης προσκέφαλα (comma – shaped) βελτιώνουν την ορατότητα προς τα πίσω, ενώ προσφέρουν μια αίσθηση μεγαλύτερης ευρυχωρίας σε όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην επιλογή των υλικών, ακριβώς όπως έχει γίνει και με το ταμπλό. Έτσι, τα καθίσματα συμβάλουν και αυτά με τη σειρά τους στην γενικότερη αναβάθμιση της απτής ποιότητας στο εσωτερικό. Παράλληλα, είναι πιο εργονομικά και πιο εύκολα στη χρήση, καθώς τα χειριστήριά τους είναι τοποθετημένα σε πιο βολικά σημεία.

Επενδύσεις στις πόρτες

Οι επενδύσεις στις πόρτες του νέου Renault CLIO μπορούν και αυτές να καλυφθούν με αφρώδη (soft touch) πλαστικά, ένα στοιχείo μοναδικό στην κατηγορία. Οι επενδύσεις αυτές ενσωματώνουν μια ποικιλία μοτίβων, ανάλογα με το θέμα της διακόσμησης. Παράλληλα, οι επενδύσεις πλαισιώνονται από κρυφό φωτισμό.

Εξατομίκευση

Ο κάτοχος κάθε νέου Renault CLIO μπορεί να διαμορφώσει το αυτοκίνητο που έχει ονειρευτεί, αξιοποιώντας ένα εύρος πακέτων εξατομίκευσης, για την κεντρική κονσόλα, το ταμπλό, τις επενδύσεις στις πόρτες, το τιμόνι και τα υποβραχιόνια. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 θέματα εσωτερικής διακόσμησης και να αξιοποιήσουν ακόμα και τα χρώματα στις γραμμές του ταμπλό ανάμεσα στους αεραγωγούς. Παράλληλα, το νέο CLIO προσφέρεται και με κρυφό φωτισμό, σε 8 διαφορετικές αποχρώσεις.

Πιο μοντέρνος και εκφραστικός εξωτερικός σχεδιασμός

Πιο μοντέρνο και δυναμικό από όποια πλευρά και να το δεις, το νέο Renault CLIO κληρονομεί τα αισθησιακά μοτίβα της προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο, η νέα γενιά του κερδίζει σε εκφραστικότητα, ενώ κρατάει το κομψό της προφίλ. Στο μπροστινό μέρος, το καπό ενσωματώνει ένα μοτίβο νεύρων που του χαρίζουν ένα ανάγλυφο εφέ. Η γρίλια της μάσκας είναι μεγαλύτερη και ο μπροστινός προφυλακτήρας είναι περισσότερο τονισμένος, με έναν πολύ εκφραστικό κεντρικό αεραγωγό που βοηθάει, παράλληλα, και την καλύτερη ψύξη του κινητήρα. Αναφορικά με το μέγεθός του, το νέο CLIO έχει 14 χλστ. μικρότερο μήκος από τον προκάτοχό του, αλλά παραμένει πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Ακολούθως, το αμάξωμα έχει χαμηλώσει κατά 30 χλστ., προσφέροντας καλύτερη αεροδυναμική και πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Οι τροχοί 17 ιντσών (ανάλογα την έκδοση) αναβαθμίζουν την δυναμική εμφάνιση του νέου μοντέλου, ενώ λεπτομέρειες, όπως η κεραία που μοιάζει με πτερύγιο καρχαρία, το 100% φώτα LED, η πληθωρική πίσω πόρτα και η χρωμιωμένη διακοσμητική γραμμή γύρω από τα παράθυρα αναβαθμίζουν, συνολικά, την εικόνα του εξωτερικού, αλλά και την αίσθηση απτής ποιότητας.

Χρώμα αμαξώματος

Το νέο Renault CLIO είναι διαθέσιμο σε διάφορα νέα χρώματα αμαξώματος, μεταξύ των οποίων το Valencia Orange, το Vison Brown και το Celadon Blue. Αποτυπώνοντας την ζωντάνια του νέου μοντέλου, το νέο χρώμα Valencia Orange προσφέρει οπτικό βάθος και ένα εντυπωσιακό ιριδίζον εφέ εξαιτίας ενός καινούριου βερνικιού που κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αυτοκινητοβιομηχανία. Συνολικά, το νέο CLIO είναι διαθέσιμο σε 11 χρώματα αμαξώματος και 3 πακέτα εξατομίκευσης του εξωτερικού (κόκκινο, πορτοκαλί και μαύρο).

Εκτροπείς αέρα (σπόιλερ)

Το νέο CLIO είναι το πρώτο που εφοδιάζεται με εκτροπείς αέρα (σπόιλερ) στους θόλους των εμπρός τροχών. Τα spoilers εξυπηρετούν την πιο ομαλή ροή του αέρα, εξασφαλίζουν καλύτερη αεροδυναμική και τελικά βοηθάνε στον περιορισμό της κατανάλωσης. Επιπροσθέτως, προσδίδουν στο αμάξωμα του νέου CLIO έναν πιο δυναμικό και σπορτίφ χαρακτήρα.

Εμπρός φώτα – Προβολείς

Τα εμπρόσθια φώτα του νέου CLIΟ είναι, πλέον, 100% LED από το βασικό εξοπλιστικό επίπεδο, ενώ είναι σχεδιασμένα με βάση τη φωτεινή υπογραφή C-Shape η οποία χαρακτηρίζει όλα τα νέα μοντέλα Renault. Παράλληλα, χαρίζουν στο νέο CLIO μια πιο εκφραστική εμφάνιση, η οποία τονίζεται ακόμα περισσότερο από το μοτίβο σε σχήμα διαμαντιών που είναι τοποθετημένο στην άνω πλευρά τους και προσθέτει από μόνο του περισσότερη γοητεία και κομψότητα.

Χώρος αποσκευών

Η αρχιτεκτονική του χώρου αποσκευών έχει βελτιστοποιηθεί ώστε το σχήμα του να γίνει όσο πιο τετραγωνισμένο γίνεται. Το premium ηχοσύστημα της BOSE είναι, πλέον, πλήρως ενσωματωμένο και έτσι δεν εισχωρεί μέσα στο χώρο αποσκευών, ο οποίος με τη σειρά του έχει εκτοξευθεί στα 391 λίτρα (επιπλέον των 26 λίτρων των διαθέσιμων αποθηκευτικών χώρων μέσα στην καμπίνα), μέγεθος που τον καθιστά τον μεγαλύτερο στην κατηγορία. Παράλληλα, το διπλό πάτωμα απλοποιεί το καθημερινό φόρτωμα, ενώ οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να αναδιπλωθούν προσφέροντας επίπεδο δάπεδο φόρτωσης.

Πίσω φώτα

Όπως συμβαίνει και με τα εμπρός φωτιστικά σώματα, έτσι και στα πίσω το παρόν δίνει ο σχεδιασμός με το μοτίβο C-Shape που τους χαρίζει ένα πολύ δυνατό εφέ βάθους. Παράλληλα, ένα 3ο μακρύτερο και πιο στενό φως φρένων είναι τοποθετημένο στο πάνω μέρος του πίσω παραθύρου.

Προφίλ

Το πολύ κομψό προφίλ της προηγούμενη γενιάς του CLIO, που ξεχώρισε με τις κρυμμένες χειρολαβές τις πίσω πόρτας που χάρισαν στο μοντέλο μια κουπέ αισθητική, έχει, πλέον, αναβαθμιστεί μέσα από την προσθήκη πολλών νέων στοιχείων σχεδιασμού. Αυτά περιλαμβάνουν το χρωμιωμένο φινίρισμα στο πλαίσιο των παραθύρων, την επικάλυψη των πλευρικών κολόνων και των χειρολαβών της πίσω πόρτας με μαύρο, γυαλιστερό φινίρισμα, τα ανάγλυφα μοτίβα στο χαμηλότερο μέρος των θυρών, που μοιάζουν να αναδύονται μέσα από το μεταλλικό πάνελ, καθώς και την υπογραφή του CLIO πάνω στο χρωμιωμένο διακοσμητικό. Έτσι η λεπτομέρεια και ο προσεκτικός σχεδιασμός των πλευρικών πάνελ είναι ακόμα ένα στοιχείο που αναδεικνύει την αναβαθμισμένη απτή ποιότητα του εξωτερικού.

Πίσω μέρος

Το πίσω μέρος του νέου CLIO ξεχωρίζει με τα χρωμιωμένα διακοσμητικά, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στο προφίλ του αυτοκινήτου, ενώ το κόψιμο του παραθύρου εξυπηρετεί στην ομαλή ένωση της πίσω πόρτας με το υπόλοιπο αμάξωμα. Ο σχεδιασμός της πόρτας του χώρου αποσκευών, και πιο συγκεκριμένα η ακρίβεια με την οποία το μέταλλό της ενώνεται με τον προφυλακτήρα, έχει δουλευτεί με προσοχή, ώστε και αυτό με τη σειρά του να αναδύει την προσοχή στην ποιότητα κατασκευής.

Το Νέο Renault Clio R.S Line

Μια νέα έκδοση εμπνευσμένη από τη Renault Sport

Η Renault Sport παρουσιάζει την έκδοση R.S. Line στο νέο CLIO, αντικαθιστώντας έτσι σταδιακά την παλαιότερη GT-Line. H έκδοση GT-Line ήταν πρωτοπόρος στα πακέτα σπορ αναβάθμισης της εμφάνισης, και ενδυνάμωσε τη στρατηγική της Renault Sport σε όλες τις αγορές από το 2010. Με αναβαθμισμένο και πλουσιότερο περιεχόμενο, η νέα έκδοση R.S. Line αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μία αλλαγή ονόματος.

Η R.S. Line εξασφαλίζει στο νέο CLIO πιο αθλητική εμφάνιση, ως απάντηση στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, το οποίο ολοένα και περισσότερο αποζητάει περαιτέρω αισθητική διαφοροποίηση, μέσω μιας πιο δυναμικής στιλιστικής προσέγγισης.

Εξάλλου, η R.S. Line έχει πιο κοντινή συγγένεια με το τμήμα υψηλών επιδόσεων της Renault Sport, ενώ τα δύο γράμματα (R.S) είναι συνώνυμα με την αυθεντική σπορ οδήγηση. Έτσι η νέα αυτή έκδοση του νέου CLIO φιλοξενεί όλες τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του εξωτερικού και του εσωτερικού των μοντέλων της Renault Sport.

Πιο συγκεκριμένα, εξωτερικά το νέο CLIO R.S. Line εφοδιάζεται με τη χαρακτηριστική λεπίδα της F1, το εμβληματικό σχεδιαστικό μοτίβο όλων των μοντέλων R.S. Παράλληλα, ξεχωρίζει από την κυψελωτή γρίλια της μάσκας, τους ειδικά σχεδιασμένους αλουμινένιους τροχούς των 17 ιντσών, καθώς και το πιο αθλητικό πίσω μέρος.

Το εσωτερικό φιλοξενεί και άλλα μοναδικά R.S. στοιχεία, όπως τα σπορ καθίσματα με την ενισχυμένη πλευρική στήριξη, τα διακοσμητικά σε μοτίβο ανθρακονήματος, το τιμόνι με το διάτρητο δέρμα & το χαρακτηριστικό διπλό διαμάντι της R.S. στο κάτω μέρος του, τα αλουμινένια πεντάλ, τις κόκκινες ραφές στις ταπετσαρίες των καθισμάτων και την δερμάτινη επένδυση του τιμονιού.

Συνολικά, το νέο CLIO R.S. Line εισάγει ένα νέο σπορ αέρα στο μοντέλο, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στο έπακρο τη σπορ παράδοση της Renault, η οποία παραμένει επίκαιρη και ζωντανή, φέροντας την τεχνογνωσία της F1 στα σύγχρονα, καθημερινά αυτοκίνητα.

Νέα γκάμα κινητήρων, μεταξύ αυτών και ο πρώτος υβριδικός
E-TECH της Renault

Το Νέο CLIO διατίθεται με ευρεία γκάμα βενζινοκινητήρων – όλοι καινούργιοι – και κινητήρων diesel, με ιπποδυνάμεις που κυμαίνονται από τους 75 μέχρι τους 130 ίππους. Οι κινητήρες ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής που πληρούν τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές και επιτυγχάνουν από τις καλύτερες επιδόσεις κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων στην κατηγορία.

Επιπρόσθετα, και για πρώτη φορά στο Groupe Renault, από το 2020 το Νέο CLIO θα διατίθεται και με το υβριδικό σύστημα κίνησης με την ονομασία E-TECH. Συνολικά οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εννέα προτάσεις και συνδυασμούς κινητήρων/κιβωτίου ταχυτήτων, που θα ικανοποιήσουν κάθε τους ανάγκη.

Με τους κινητήρες 1.0 TCe και 1.3 TCe που έχουν εξελιχθεί από τη συνεργασία Renault-Nissan-Mitsubishi, αλλά και τον E-TECH που έχει εξελιχθεί από την ίδια τη Renault, το Νέο CLIO ενσαρκώνει ιδανικά τις συνέργειες μεταξύ Groupe Renault και των συνεργατών του.

ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

E-TECH, ο υβριδικός κινητήρας Renault που συνδυάζει οικονομία και ευχαρίστηση

Εδώ και 30 χρόνια, το CLIO αποτελεί την επιτομή του καθημερινού αυτοκινήτου, όντας πάντα μέσα στο πνεύμα της εποχής του, ενώ καταφέρνει ταυτόχρονα και να φέρνει στο ευρύ κοινό, την τελειότερη αυτοκινητιστική τεχνολογία. Πιστό σε αυτή την παράδοση το Νέο CLIO, από το 2020 θα διατίθεται με σύστημα κίνησης πλήρους υβριδικής τεχνολογίας που ονομάζεται E-TECH. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτιά για τον όμιλο Renault, ο οποίος συγκέντρωσε όλη την τεχνογνωσία της ηγετικής του θέσης στην ευρωπαϊκή αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προσφέροντας μέσα από το Νέο CLIO, μία μοναδική εμπειρία υβριδικής τεχνολογίας.

Ο κινητήρας E-TECH έχει εξελιχθεί και κατοχυρωθεί από το τεχνικό τμήμα της Renault. Χρησιμοποιεί τμήματα σχεδιασμένα από τη Συμμαχία όπως ο νέας γενιάς βενζινοκινητήρας 1,6 που έχει επανασχεδιαστεί ειδικά για την περίσταση. Ο συγκεκριμένος κινητήρας πλαισιώνεται από 2 ηλεκτροκινητήρες, ένα πρωτοποριακό πολύ-λειτουργικό κιβώτιο ταχυτήτων και μία μπαταρία 1.2 kWh.

Η υβριδική τεχνολογία Renault E-TECH προσφέρει μέγιστη οικονομία στη χρήση, με κορυφαία απόκριση, περιορισμένες απώλειες, και ταχεία φόρτιση μπαταρίας κατά το φρενάρισμα. Η εξαιρετική ενεργειακή απόδοση του κινητήριου συνόλου ανακτά και αποκαθιστά στο μέγιστο βαθμό την ενέργεια. Το αυτοκίνητο ξεκινά σε πρόγραμμα ηλεκτρικής λειτουργίας, και ο οδηγός εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον ισχυρό κινητήρα και τη δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας. Το σύστημα αναγέννησης ενέργειας, παρόμοιο με εκείνο των ηλεκτρικών οχημάτων, η μεγάλη ικανότητα φόρτισης της μπαταρίας σε συνδυασμό με το βαθμό απόδοσης του συστήματος E-TECH, δίνουν τη δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης έως και στο 80% του χρόνου κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο όχημα με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσεως κινούμενο σε αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, το σύστημα αυτό διατηρεί ένα μοναδικό, για υβριδικό όχημα, επίπεδο οδηγικής ευχαρίστησης, χάρη στην άμεση απόκριση του κινητήρα στη φάση εκκίνησης και επιτάχυνσης.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
SCe 75: οικονομικός στην αγορά και στη χρήση
Ο ατμοσφαιρικός 3κύλινδρος κινητήρας 1.0 SCe είναι η ιδανική επιλογή για τον οδηγό που αναζητά ένα οικονομικό όχημα για να κυκλοφορεί στην πόλη. Εφοδιασμένος με κιβώτιο 5 ταχυτήτων και ισχύ 75ίππων (και 95Nm ροπή), αποδεικνύεται εξαιρετικός σε συνθήκες αστικής κυκλοφορίας.

TCe 100: απαράμιλλη ευελιξία
Για πρώτη φορά στη γκάμα της Renault, ο 3κύλινδρος κινητήρας turbo 1.0 TCe είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της συνεργασίας των εταιρειών της Συμμαχίας. Ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου και του υπερσυμπιεστή με ηλεκτρικά ελεγχόμενη βαλβίδα ανακύκλωσης καυσαερίων, πολλαπλή εξαγωγής μερικώς ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, διπλό μεταβλητό χρονισμό στις βαλβίδες εισαγωγής, και ειδική επικάλυψη χιτωνίων. Με 100 ίππους και 160Nm ροπής, ο κινητήρας νέας γενιάς διαθέτει 10 ίππους και 20Nm παραπάνω από τον TCe 90 που αντικαθιστά, ενώ την ίδια στιγμή επιτυγχάνει σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών του CO2. Ειδικά η τελευταία τιμή, που φτάνει τα 100 g/km*, φέρνει το Νέο CLIO TCe 100 στην κορυφή της κατηγορίας μεταξύ των βενζινοκίνητων μοντέλων.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρει επίσης και μοναδική οδηγική απόλαυση, χάρη στην έξτρα ροπή του, που είναι διαθέσιμη από πολύ χαμηλά για πιο ευχάριστη απόκριση.

 • Αντιστοίχιση τιμής NEDC, με το πρωτόκολλο WLTP. Οι τιμές WLTP είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, υψηλότερες από τις τιμές NEDC για το ίδιο αυτοκίνητο.

Ο κινητήρας TCe 100 αρχικά θα διατίθεται στο Νέο CLIO με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και μία έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο τελευταίας γενιάς X-TRONIC. Το κιβώτιο αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές συνθήκες χρήσης και εμφανίζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας κατά την οδήγηση στην πόλη. Διαθέτει επίσης και την λειτουργία D-STEP που αναπαριστά τη συμπεριφορά ενός συμβατικού κιβωτίου ταχυτήτων σε πολλά είδη διαδρομών, προσφέροντας περισσότερο δυναμικές επιταχύνσεις.

TCe 130 GPF: οδηγική απόλαυση στο maximum
Ο κινητήρας 1.3 TCe GPF τοποθετείται για πρώτη φορά και στο Νέο CLIO μετά την αποδεδειγμένη επιτυχία του στα Captur, Mégane, Scénic και Kadjar. Με 130 ίππους και 240Nm ροπής, συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο EDC και αντικαθιστά τον TCe 120 στην κορυφή των επιλογών κινητήρων του Νέου CLIO. Η μονάδα νέας γενιάς αναδεικνύει όλα τα ποιοτικά οδικά χαρακτηριστικά του Νέου CLIO, εξασφαλίζοντας περισσότερη ζωντάνια στην οδήγηση κάτω από όλες τις συνθήκες. Το κιβώτιο EDC διπλού συμπλέκτη κάνει πιο άνετη και πιο ευχάριστη την οδήγηση περιορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση και τις εκπομπές του CO2. Και για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση, το Νέο CLIO TCe 130 GPF EDC θα εφοδιάζεται και με τα ειδικά «πτερύγια» αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ DIESEL
Blue dCi 85 και 115: κινητήρες diesel τελευταίας γενιάς για μεγαλύτερη οικονομία
Το Νέο CLIO θα διατίθεται επίσης και με τον κινητήρα diesel 1.5 Blue dCi, προσαρμοσμένο ειδικά για εντατική χρήση κατάλληλο και για εταιρικούς στόλους. Το συγκεκριμένο σύνολο έχει αναβαθμιστεί ώστε να συμμορφώνεται με τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων. Διαθέτει καταλυτικό μετατροπέα (SCR) ο οποίος θεωρείται σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη λύση κατακράτησης των Οξειδίων του Αζώτου (NOx). Ο κινητήρας αυτός θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: 85 ίππων / 220Nm ροπής για οικονομική οδήγηση και 115 ίππων / 260 Nm ροπής για καλύτερες επιδόσεις. Το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων περιορίζει τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα σε ταχύτητες μέχρι τα 110 χλμ./ώρα, και χάρη στην κορυφαία αεροδυναμική του, το Νέο CLIO Blue dCi αποδεικνύεται ιδιαίτερα οικονομικό στον ανοιχτό δρόμο.

CMF-B: καινούργια αρθρωτή πλατφόρμα/πάτωμα για το Νέο CLIO
Το Νέο Renault CLIO είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Συμμαχία. Η εξέλιξή της ξεκίνησε το 2014 στο κέντρο Technocentre στην Guyancourt, και αποτελείται από εντελώς καινούργια τμήματα σε ποσοστό 85% σε σχέση με το πάτωμα του CLIO προηγούμενης γενιάς.

Η νέα πλατφόρμα CMF-B ενσωματώνει πληθώρα πλεονεκτημάτων για το Νέο CLIO. Η αρχιτεκτονική σχεδίασής της εξασφαλίζει μικρότερο συνολικό βάρος στο αυτοκίνητο (κατά 50κιλά σε σχέση με το προηγούμενο, κυρίως στο αμάξωμα, τους άξονες, και το καπό). Διαθέτει ειδικό πάτωμα που βελτιώνει αισθητά την αεροδυναμική (20 χιλιοστά μικρότερο συντελεστή Cd). Οι δύο αυτές αναβαθμίσεις επέφεραν επίσης βελτίωση στην κατανάλωση και τις εκπομπές του CO2. Το Νέο CLIO προσφέρει επίσης και βελτιωμένη ηχομόνωση, κυρίως χάρη στην ειδική μόνωση στο χώρο του κινητήρα. Το επίπεδο θορύβου εμφανίζεται κατά 1.5 έως 2 dB χαμηλότερο σε ταχύτητα από 0 έως 130χλμ/ώ.

Η πλατφόρμα CMF-B του Νέου CLIO έχει πλήρως ανασχεδιαστεί ώστε να προσφέρει το μέγιστο βαθμό ασφαλείας σε ότι αφορά τη δομή του αμαξώματος, τα πλευρικά τμήματα και τα εμπρός και πίσω πάνελς, κυρίως χάρη στην υιοθέτηση χάλυβα υψηλής αντοχής και τη χρήση ειδικής συγκολλητικής ουσίας για την ενίσχυση της δομικής ακαμψίας μεταξύ χαλύβδινων πλακών. Αυτές οι βελτιώσεις προσφέρουν στους επιβάτες το μέγιστο δυνατό βαθμό ασφαλείας. Η ασφάλεια βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και λόγω του πρωτοποριακού εξοπλισμού που διαθέτει το Νέο CLIO, γεγονός που έγινε εφικτό χάρη στη νέα αρχιτεκτονική σχεδιασμού της νέας πλατφόρμας CMF-B. Μεταξύ των συστημάτων περιλαμβάνονται: ο ενεργός αερόσακος του οδηγού, οι μεγάλης χωρητικότητας αερόσακοι τύπου κουρτίνας, οι ζώνες ασφαλείας με τους προεντατήρες και τον περιοριστή φορτίου και τα άγκιστρα Isofix συμβατά με τα νέα πρότυπα iSize.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική σχεδίασης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων της πλατφόρμας CMF-B, το Νέο CLIO εφοδιάζεται με την πληρέστερη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, της κατηγορίας: Κάμερα και ραντάρ σε όλες τις εκδόσεις και σύστημα υποβοήθησης και ελέγχου κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (αυτονομία 2ου επιπέδου). Η νέα πλατφόρμα έχει επίσης σχεδιαστεί με προοπτική να ταιριάζει σε όλα τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας, με πρώτο το Νέο CLIO με το υβριδικό σύστημα κίνησης E-TECH.

Η υιοθέτηση της νέας πλατφόρμας από τη γκάμα της Renault αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των βασικών στόχων του στρατηγικού πλάνου “Drive the Future” και “Alliance 2022”. Έως το 2022, το 70% των αυτοκινήτων της Συμμαχίας και το 80% εκείνων του Groupe Renault θα μοιράζονται τις κοινές πλατφόρμες CMF (Common Module Family).

Renault EASY DRIVE: τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα υποβοήθησης στην αγορά

Το Νέο CLIO διαθέτει την πιο πλήρη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης στην κατηγορία του. Στόχος αυτών είναι η απλοποίηση της οδήγησης, η ενίσχυση του βαθμού ασφαλείας και η απόλυτη εξασφάλιση του οδηγού. Τα συστήματα αυτά χωρίζονται σε τρείς ενότητες: Οδήγηση, Παρκινγκ (ομαδοποιημένα στο σύστημα Renault EASY DRIVE) και Ασφάλεια.

Ειδικότερα, χάρη στην ευρεία γκάμα βοηθημάτων οδήγησης, το Νέο CLIO κατέκτησε τη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του οργανισμού Euro NCAP, και έγινε έτσι το 22ο μοντέλο του Ομίλου Renault που επιτυγχάνει τη μέγιστη βαθμολογία. Με βάση τη νέα πλατφόρμα CMF-B της Συμμαχίας, το Νέο CLIO εξασφαλίζει κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας σε όλους τους επιβάτες σε όλα τα καθίσματα: βέλτιστη δομική ακαμψία του αμαξώματος, ανασχεδιασμένη δομή καθισμάτων, και σφιγκτήρες ζωνών ασφαλείας. Σαν ένα ευέλικτο όχημα πόλης το Νέο CLIO προσφέρει, στο σύνολο των εκδόσεών του, το μέγιστο επίπεδο ασφαλείας στην κατηγορία του, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την τεράστια εμπειρία της Renault σε αυτό τον τομέα, τόσο για τους επιβάτες του, όσο και για τους υπολοίπους χρήστες του δρόμου.

Στα καινούργια χαρακτηριστικά του Νέου CLIO συμπεριλαμβάνονται: οι κάμερες 360° και το σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση ποδηλάτων και πεζών, που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της γκάμας της Renault. Στη γκάμα των συστημάτων ασφαλείας, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και σε μποτιλιάρισμα (Highway & Traffic Jam Companion), το μοναδικό στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων πόλης. Το προηγμένο αυτό σύστημα υποβοήθησης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αυτόνομης οδήγησης.

Σαν μέρος του στόχου να καταστήσει προσιτή την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, ο Όμιλος Renault σκοπεύει να παρουσιάσει, μέχρι την ολοκλήρωση του στρατηγικού πλάνου «Drive the Future», 15 οχήματα εφοδιασμένα με παρόμοιες τεχνολογίες. Το Νέο CLIO είναι το πρώτο από αυτά.

ΟΔΗΓΗΣΗ
ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ
(Highway & Traffic Jam Companion)

Το σύστημα αυτό συνδυάζει τη λειτουργία του ενεργού cruise control (με Stop & Go) και του συστήματος διατήρησης πορείας στο μέσον της επιλεγμένης λωρίδας. Ενεργό σε ταχύτητες από 0 – 160χλμ./ώ, το σύστημα λειτουργεί σε μοντέλα εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο EDC. Ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα φροντίζοντας ταυτόχρονα και να διατηρεί το αυτοκίνητο στο μέσον της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, το σύστημα υποβοήθησης ακινητοποιεί και ξεκινά πάλι αυτόματα το Νέο CLIO και απενεργοποιείται μετά από 3δλ εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον οδηγό.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την εμπρός κάμερα και το ραντάρ σε οδόστρωμα με ξεκάθαρη διαγράμμιση (συνεχή ή διακεκομμένη) και εφόσον υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα στο οπτικό πεδίο. Σε δρόμους χωρίς διαγράμμιση, το σύστημα ενεργοποιεί μόνο το ενεργό cruise control (Adaptive Cruise Control). Εάν δεν υπάρχουν προπορευόμενα οχήματα, παραμένει ενεργή η λειτουργία διατήρησης της πορείας στο μέσον της λωρίδας (για ταχύτητα από 60 χλμ/ώρα και πάνω) όπως συμβαίνει και με το cruise control.

Το σύστημα υποβοήθησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα είναι ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης 2ου επιπέδου που βελτιώνει αισθητά το επίπεδο άνεσης στην οδήγηση. Εντούτοις ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα τα χέρια του στο τιμόνι και τα μάτια του στο δρόμο. Σε περίπτωση που το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός έχει αφήσει τα χέρια του από το τιμόνι για πάνω από 13 δλ. τότε εκπέμπει ένα προειδοποιητικό σήμα. Μετά από δύο προειδοποιήσεις, το σύστημα απενεργοποιείται μετά από 48 δλ.

Το σύστημα «Highway & Traffic Jam Companion» θα είναι διαθέσιμο στο Νέο CLIO TCe 130 GPF EDC από τα τέλη του 2019.

ΕΝΕΡΓΟ CRUISE CONTROL (με λειτουργία Stop & Go)
Το ενεργό cruise control (Adaptive Cruise Control) συνδυάζεται με τις εκδόσεις του CLIO με αυτόματο κιβώτιο EDC. Λειτουργεί από 0 έως 170 χλμ./ώ, και διατηρεί αυτόματα μία ελάχιστη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Αυτή η απόσταση – ή καλύτερα ο χρόνος που μεσολαβεί για την κάλυψή της – μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό (από 2,4 μέχρι 1,2 δευτερόλεπτα, ενώ η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι στα 2 δλ.). Εάν δεν υπάρχει προπορευόμενο όχημα το σύστημα λειτουργεί σαν κανονικός ρυθμιστής που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα ακόμα και στις κατηφόρες.

Το ACC θα είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις του Νέου CLIO TCe 130 GPF EDC με λειτουργία Stop & Go.

Σε καταστάσεις μποτιλιαρίσματος όπου ο οδηγός πρέπει να ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο, το σύστημα μπορεί να το σταματήσει εντελώς με απόλυτη ασφάλεια και να το ξεκινήσει πάλι μετά από 3 δλ. που η κυκλοφορία θα αρχίσει να κινείται και πάλι. Μετά από 3 δλ. το σύστημα χρειάζεται και πάλι την ενεργοποίηση από τον οδηγό. Εάν μετά από 30 δλ. δεν γίνει καμία κίνηση από τον οδηγό το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα.

CRUISE CONTROL ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ (Speed limiter)
Το σύστημα ρυθμιστή/περιοριστή ταχύτητας είναι διαθέσιμο σε όλες τις εκδόσεις του Νέου CLIO.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΦΩΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΣΚΑΛΑΣ
Με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας, το σύστημα αλλάζει αυτόματα μεταξύ φώτων πορείας και προβολέων ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και φωτεινότητας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων πολύ χαμηλής ορατότητας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Active Emergency Brake)
Για πρώτη φορά στη γκάμα της Renault, το σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης με λειτουργία εντοπισμού ποδηλατών και πεζών, μεγιστοποιεί το επίπεδο ασφαλείας προειδοποιώντας τον οδηγό για επικίνδυνες καταστάσεις και έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και τα φρένα σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση από εκείνον. Τοποθετείται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του Νέου CLIO και λειτουργεί ημέρα και νύχτα.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ (Blind Spot Warning)
Διαθέσιμο σε πολλά μοντέλα της γκάμας της Renault, το σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου έχει αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, στο Νέο CLIO. Με τη χρήση των ραντάρ αντί για τη χρήση απλών αισθητήρων, καταγράφει καλύτερα την ταχύτητα και τη θέση των αυτοκινήτων που βρίσκονται στις τυφλές γωνίες του οδηγού.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ (Traffic Sign Recognition with Speed Alert)
Το συγκεκριμένο σύστημα που τοποθετείται σε όλα τα μοντέλα της γκάμας του CLIO, χρησιμοποιεί την εμπρός κάμερα για να ενημερώσει τον οδηγό για τα όρια ταχύτητας και να προτείνει την τήρησή τους. Σε μοντέλα που διαθέτουν σύστημα πλοήγησης, το Νέο CLIO συνδυάζει τη λειτουργία ανάγνωσης των πινακίδων οδικής σήμανσης με τα δεδομένα του GPS για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (Lane Departure Warning System and Lane Keeping Assist)
Πρόκειται για σύστημα που λειτουργεί σε ταχύτητες πάνω από τα 60 χλμ/ώρα. Και σε ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο. Προειδοποιεί τον οδηγό και διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου σε περίπτωση που αυτό διασχίσει τη διαγράμμιση των ορίων μίας λωρίδας χωρίς προηγουμένως να έχει ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο φλάς. Η συγκεκριμένη τεχνολογία απαντά συνήθως σε μοντέλα πολύ μεγαλύτερων κατηγοριών και συμπεριλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό του Νέου CLIO. Περιορίζει τους κινδύνους ειδικά σε μεγάλα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο όπου η ακούσια αλλαγή λωρίδας αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης ατυχήματος.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ
ΚΑΜΕΡΑ 360ο
Το καινούργιο CLIO είναι το πρώτο μοντέλο της Renault που θα εξοπλίζεται με το σύστημα κάμερας 360° που είναι ήδη γνωστό στη Συμμαχία. Οι τέσσερεις κάμερες παρέχουν εικόνα πάνω από το αυτοκίνητο εμφανίζοντας σε μία εικόνα τα εμπόδια που βρίσκονται γύρω από αυτό. Το σύστημα είναι ιδανικό για ελιγμούς στάθμευσης ή για οδήγηση σε πολύ στενούς χώρους, ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες να γίνει ζημιά στο αμάξωμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του, ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ο οδηγός επιλέξει την όπισθεν και ο χειρισμός του γίνεται από τα «πλήκτρα πιάνου» κάτω από την οθόνη πολυμέσων. Το σύστημα εμφανίζει στην οθόνη δύο εικόνες: το χώρο εμπρός ή πίσω από το αυτοκίνητο, ανάλογα με την ταχύτητα που έχει επιλέξει στο κιβώτιο ο οδηγός, και επιπλέον, την επιλογή ανάμεσα στην εμφάνιση του χώρου σε κάλυψη 360° γύρω από το αυτοκίνητο ή την εικόνα από την κάμερα στην πλευρά του συνοδηγού.

ΑΣΙΘΗΤΗΡΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΜΠΡΟΣ, ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΙΚΑ
Δώδεκα συνολικά αισθητήρες υπερύθρων ακτινών βοηθούν τον οδηγό στις μανούβρες παρκαρίσματος και προειδοποιούν για την ύπαρξη εμποδίων στο χώρο γύρω από το αυτοκίνητο.

ΚΑΜΕΡΑ ΟΠΙΣΘΟΠΟΡΕΙΑΣ
Γνωστή από την προηγούμενη γενιά, η κάμερα οπισθοπορείας εξοπλίζει και το Νέο CLIO, διευκολύνοντας τις μανούβρες και την έξοδο με όπισθεν από χώρους στάθμευσης.

ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (Easy Park Assist)
Σύστημα που βοηθά το παρκάρισμα σε θέσεις παράλληλα ή σε σειρά, το Easy Park Assist έχει αναβαθμιστεί ώστε να κάνει κάθε ελιγμό εύκολο για τον οδηγό, είτε εκείνος παρκάρει ή βγαίνει από μία θέση παρκινγκ. Στη φάση του παρκαρίσματος, όλοι οι αισθητήρες αναλαμβάνουν τις κινήσεις του τιμονιού και ο οδηγός απλά χειρίζεται το γκάζι, το φρένο και το κιβώτιο.

Renault EASY CONNECT: πολλές εφαρμογές και νέο σύστημα πολυμέσων

Το Groupe Renault συνεχίζει την εφαρμογή της στρατηγικής του εφοδιάζοντας σταδιακά όλα του μοντέλα με συστήματα δικτύωσης και τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Έτσι και το Νέο CLIO εξοπλίζεται με μία βελτιωμένη έκδοση του συστήματος Renault EASY CONNECT. Διαθέτει το νέο σύστημα πολυμέσων Renault EASY LINK που πλαισιώνεται από την εφαρμογή MY Renault app. Συγκεντρώνει μία πληθώρα δικτυωμένων υπηρεσιών, πλατφόρμες και εφαρμογές, το σύστημα απλοποιεί τη χρήση των λειτουργιών δικτυωμένης αυτοκίνησης, τόσο εντός όσο και εκτός αυτοκινήτου, με διαχείριση λειτουργιών από απόσταση, περισσότερες και πιο εύκολα διαχειρίσιμες διαδρομές, αλλά και διασύνδεση του δικτυωμένου περιβάλλοντος οδηγού και επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο.

Χάρη σε αυτό το νέο οικοσύστημα, το Renault EASY CONNECT προσαρμόζεται σε κάθε χρήστη και θα εμπλουτιστεί σταδιακά με νέες υπηρεσίες που βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα συστήματα πολυμέσων.

Renault EASY LINK: μία καινούργια πλατφόρμα πολυμέσων
Η πλατφόρμα πολυμέσων Renault EASY LINK διατίθεται σε 3 εκδόσεις για το Νέο CLIO. Όλες συμβατές με λογισμικό Android AutoTM και Apple CarPlay:

 • Μία οθόνη 7-ιντσών
 • Μία οθόνη 7-ιντσών με ενσωματωμένη πλοήγηση
 • Μία οθόνη 9,3-ιντσών με ενσωματωμένη πλοήγηση

Η πλατφόρμα διαθέτει νέο και πολύ πιο φιλικό και λειτουργικό interface, εμπνευσμένο από το σχεδιασμό των smartphones. Ο χρήστης μπορεί να εξατομικεύσει ορισμένες οθόνες με τη βοήθεια widgets που του παρέχουν άμεση πρόσβαση στις αγαπημένες του λειτουργίες.

Το σύστημα Renault EASY LINK στηρίζει τη λειτουργία του σε τέσσερεις πυλώνες

 • Μόνιμη συνδεσιμότητα 4G για άμεση ενσωμάτωση υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος, διαθέσιμη σε όλες τις εκδόσεις του νέου CLIO.
 • Μια πλατφόρμα πάντα ενημερωμένη, χάρη στις αυτόματες ενημερώσεις. Η πλοήγηση ενσωματώνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που παρέχονται από την TomTom, για περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας και κινδύνου, καθώς και νέες λειτουργίες όπως η αναζήτηση διευθύνσεων Google.
 • Απλοποιημένη χρήση, χάρη στο εύκολο και πιο ευέλικτο interface (αναζήτηση μιας διεύθυνσης σε μια γραμμή όπως στο smartphone, απευθείας συνδέσεις πάντα ορατές για πλοήγηση μεταξύ των κύριων λειτουργιών, συντομεύσεις κάτω από την οθόνη κλπ.), ενσωμάτωση της 3D πλοήγησης και η μεγαλύτερη οθόνη στην κατηγορία (9,3 ίντσες).
 • Ένα πλούσιο οικοσύστημα υπηρεσιών, με ενημερώσεις και συνεχή εμπλουτισμό.

MY Renault, ένας κόσμος στα χέρια σας
Η εφαρμογή MY Renault φέρνει νέα διάσταση και παρέχει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες από ό, τι πριν σε ότι αφορά την ευκολία χρήσης του αυτοκινήτου σας. Μεταξύ άλλων, σας επιτρέπει να προετοιμάσετε το ταξίδι σας καλύτερα, να συνεχίσετε την πλοήγηση σας με τα πόδια, αφού βγείτε από το αυτοκίνητο και να σας δείξει το δρόμο για να το ξαναβρείτε. Σας επιτρέπει επίσης να κλειδώνετε το αυτοκίνητο ή να χειρίζεστε την κόρνα και τους προβολείς από απόσταση. Τέλος, εξασφαλίζει βελτιστοποιημένη διαχείριση συντήρησης παρακολουθώντας το ιστορικό τακτικής συντήρησης, παρακολουθώντας τη γενική κατάσταση του αυτοκινήτου με υπενθυμίσεις, ή τη δυνατότητα, σε ορισμένες χώρες, να κλείσετε απευθείας ραντεβού με ένα σημείο πώλησης.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα easyconnect.renault.com, όπου θα βρείτε υποστήριξη, βιβλιοθήκη εφαρμογών, ηλεκτρονική κοινότητα και όλα τα βοηθήματα και τις Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) σχετικά με το όχημά σας.

Νέα εμπειρία στο εσωτερικό χάρη στο MULTI-SENSE και το κορυφαίο ηχοσύστημα της BOSE

Το Νέο CLIO έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση. Παρά τα 12 χιλιοστά που είναι κοντύτερο από τον προκάτοχό του, είναι πιο ευρύχωρο εσωτερικά, θέτοντας νέα πρότυπα στην κατηγορία σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων, με χωρητικότητα πορτμπαγκάζ στα 391 λίτρων και 26 λίτρα επιπλέον πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους στο εσωτερικό του.

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το Νέο CLIO ξεχωρίζει χάρη στο «Smart Cockpit» που εξασφαλίζει στον οδηγό ακόμα πιο εντυπωσιακά επίπεδα άνεσης και ευεξίας. Για πρώτη φορά το CLIO διατίθεται με το σύστημα ρυθμίσεων MULTI-SENSE, που συναντάμε ήδη σε μοντέλα υψηλότερων κατηγοριών (όπως το Mégane). Το Νέο CLIO μπορεί επίσης να εφοδιαστεί και με το κορυφαίο ηχοσύστημα της BOSE, που παρουσιάστηκε μεν στην προηγούμενη γενιά αλλά τώρα είναι εντελώς αναβαθμισμένο για ακόμα πιο απολαυστική ακουστική εμπειρία.

MULTI-SENSE: η εμπειρία εξατομίκευσης του CLIO
Η τεχνολογία Renault MULTI-SENSE ενσωματώνεται και στο CLIO με στόχο την εξατομίκευση της εμπειρίας οδήγησης. Σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση του κινητήρα, το σύστημα έχει τη δυνατότητα ρύθμισης του συστήματος διεύθυνσης, του εσωτερικού φωτισμού και της ψηφιακής οθόνης που αντικαθιστά τον πίνακα οργάνων, το MULTI-SENSE σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το όχημά σας σύμφωνα με τη διάθεσή σας προσφέροντας, ουσιαστικά, την εμπειρία από πολλά αυτοκίνητα σε ένα.

Το σύστημα διαθέτει 3 προγράμματα :

 • Eco, για μείωση της κατανάλωσης και περιορισμό των εκπομπών του CO2
 • Sport, για περισσότερη οδηγική ευχαρίστηση, ευελιξία και αμεσότητα στις αντιδράσεις
 • My Sense (εργοστασιακή ρύθμιση), για εξατομίκευση της εμπειρίας σας.

Για εξατομίκευση του εσωτερικού περιβάλλοντος, προτείνονται 8 επιλογές απόχρωσης του εσωτερικού φωτισμού (Λευκό, Μπλε, Μπλε électrique, Κίτρινο, Πορτοκαλί, Κόκκινο, Πράσινο, και Μωβ).

Οι ρυθμίσεις του MULTI-SENSE γίνονται πολύ εύκολα μέσω του interface του νέου συστήματος πολυμέσων Renault EASY LINK ή μέσω των πλήκτρων κάτω από την κεντρική οθόνη. Αρκεί ένα πάτημα για ανοίξει το παράθυρο του MULTI-SENSE και να τροποποιηθούν οι προτιμήσεις σας.

Ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7 και των 10 ιντσών του Νέου CLIO προσφέρουν ένα widget προσαρμόσιμο από τον οδηγό, για παράδειγμα με την ένδειξη της κατανάλωσης, στο πρόγραμμα Regular ή τις ενδείξεις παροχής ισχύος και ροπής, στη λειτουργία Sport.

BOSE, κορυφαία και εντελώς καινούργια τεχνολογία ήχου
Ως συνεργάτης της Renault για πάνω από 10 χρόνια η BOSE έχει εξελίξει ένα κορυφαίο ηχοσύστημα για το νέο CLIO. Όντας, εντελώς ανασχεδιασμένο το σύστημα με τα καινούργια και πιο ισχυρά ηχεία και με ειδικό λογισμικό επεξεργασίας του ήχου και νέες ρυθμίσεις, το συγκεκριμένο ηχοσύστημα προσφέρει μία μοναδική ακουστική εμπειρία σε κάθε θέση της καμπίνας – χωρίς να καταναλώνει καθόλου από τον πολύτιμο χώρο του πορτμπαγκάζ.

Το ηχοσύστημα Bose περιλαμβάνει δύο έξτρα tweeters στα πάνελ των πίσω θυρών που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο CLIO, καθώς και ένα νέο και εξαιρετικά περιορισμένων διαστάσεων – subwoofer με την ονομασία Fresh Air SpeakerTM* (FAS) – που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Renault. Το FAS προσφέρει εξαιρετική απόδοση αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων χωρίς την ανάγκη χρήσης του ογκώδους κλασικού αεριζόμενου κουτιού. Αντ ‘αυτού, τα μπάσα διοχετεύονται προς την καμπίνα μέσω μίας πατέντας που ενσωματώνεται στη δομή του οχήματος. Στο νέο CLIO, ο τύπος αυτός του ηχείου με την ονομασία Fresh Air Speaker είναι ενσωματωμένος στο αριστερό κάθετο πάνελ του πορτμπαγκάζ, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται καθόλου η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ – που υπενθυμίζουμε ότι φτάνει τα 391 λίτρα και είναι η μεγαλύτερη χωρητικότητα στην κατηγορία.

Επιπλέον, οι χρήστες του ολοκαίνουριου CLIO μπορούν τώρα να επιλέξουν τη προτιμώμενη ρύθμιση του ήχου ώστε να ταιριάζει με τις μουσικές τους προτιμήσεις, επιλέγοντας είτε έναν πιο ουδέτερο και προσανατολισμένο προς τα εμπρός ήχο studio, είτε έναν πιο εντυπωσιακό και πλούσιο ήχο surround.
Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την προτιμώμενη λειτουργία ακρόασης στην οθόνη ρυθμίσεων ήχου.
Και για να διατηρήσει την κορυφαία εμπειρία ακρόασης, το σύστημα Bose διαθέτει και επιλογή “Dynamic Speed Compensation”, που ρυθμίζει αυτόματα την ένταση της μουσικής με βάση την ταχύτητα του αυτοκινήτου, απαλλάσσοντας έτσι τον οδηγό από τη διαδικασία της συνεχούς ρύθμισης της έντασης κατά την οδήγηση.

 • Η τεχνολογία Fresh Air SpeakerTM είναι αποκλειστικότητα της Bose και της Blueprint Acoustics PTY Ltd.

Από τη θέση του οδηγού: άνεση και απόλαυση στον υπερθετικό βαθμό

Από την αρχή της καριέρας του, το CLIO είναι συνώνυμο με την ευελιξία, όντας εύκολο στην οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλης. Έτσι και το Νέο CLIO δεν θα μπορούσε να είναι προσφέρει κάτι λιγότερο σε αυτόν τον τομέα. Το Νέο CLIO εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία με την υιοθέτηση της νέας αρθρωτής πλατφόρμας CMF-B, και την ειδικά εξελιγμένη ανάρτησή του. Στόχος ήταν να γίνει το Νέο CLIO όσο το δυνατόν πιο άνετο τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες αλλά και να διατηρήσει το δυναμισμό και την εκπληκτική οδική του συμπεριφορά.

Βελτιώσεις με γνώμονα την οδηγική απόλαυση
Η προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια είχε σαν στόχο τη βελτιστοποίηση της οδηγικής εμπειρίας στο τιμόνι του Νέου CLIO. Ξεκινώντας από το σύστημα διεύθυνσης, που έχει γίνει πιο εύκολο στον έλεγχό του και έχει αποκτήσει καλύτερη απόκριση, ενώ παρέχει περισσότερη πληροφόρηση στον οδηγό. Σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό ακαμψίας της εμπρός αντιστρεπτικής, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς. Επιπρόσθετα, η μείωση της ακτίνας του κύκλου στροφής από τα 10,8 στα 10,5 μέτρα βελτίωσε αισθητά την ευελιξία του αυτοκινήτου μέσα στην κίνηση της πόλης.

Η συνολική ισορροπία του πλαισίου και η συμπεριφορά του πίσω άξονα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη γενιά για μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές με μεγάλη ταχύτητα λόγω του περιορισμού της μεταφοράς βάρους. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Νέο CLIO είναι εξαιρετικά άμεσο στις αντιδράσεις του, αλλά και αξιόπιστο. Ταυτόχρονα, η βελτιστοποιημένη διαδρομή των αναρτήσεων είχε σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των αναπηδήσεων. Η διαδρομή του πεντάλ φρένου μειώθηκε, για βελτιωμένη απόκριση στις εντολές του οδηγού.

Βελτιωμένη οικονομία και άνεση χάρη στην πλατφόρμα CMF-B
Η νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B συμβάλλει στην επίτευξη χαμηλότερης κατανάλωσης στο Νέο CLIO. Το λεπτό σχήμα των πλευρικών τμημάτων και οι χυτές γραμμές του αμαξώματος δημιουργούν ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό σχήμα που επιτυγχάνει μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας (SCx) στο 0.640, η καλύτερη τιμή στην κατηγορία. Τα βελτιωμένα εμπρός ημιαξόνια και η εξελιγμένη τεχνολογία σχεδίασης των πίσω ημιαξονίων, βοήθησε στον περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών του CO2.
Η ακουστική είναι επίσης ένας ακόμα τομέας που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με στόχο να περιοριστούν οι δυσάρεστοι θόρυβοι. Ολόκληρη η δομή του αυτοκινήτου έχει επανασχεδιαστεί και έχουν χρησιμοποιηθεί νέα υλικά για καλύτερη ηχομόνωση ενώ μερικά τμήματα έχουν ενισχυθεί. Οι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεταφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς και θόρυβο στην καμπίνα. Το παρμπρίζ έχει και αυτό με τη σειρά του κατασκευαστεί με στόχο την ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών θορύβων και του θορύβου από τον κινητήρα. Όλες οι εκδόσεις του νέου μοντέλου εφοδιάζονται με παρμπρίζ που έχει επίστρωση από ηχοαπορροφητικό φιλμ. Οι πόρτες και τα παράθυρα του Νέου CLIO διαθέτουν διπλές τσιμούχες ώστε να περιοριστούν οι αεροδυναμικοί θόρυβοι. Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις συντελούν στον περιορισμό κατά 2dB του επιπέδου θορύβου μέσα στην καμπίνα σε ταχύτητες από 0 έως 130 χλμ./ώρα.

Η ποιότητα είναι το σημείο κλειδί του CLIO
Το Νέο CLIO είναι αποτέλεσμα μίας καινούργιας διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας που εφαρμόζεται από το Groupe Renault με στόχο την τελειοποίηση του σχεδιασμού. Απώτερος στόχος του Groupe Renault είναι να γίνει ο νούμερο ένα κατασκευαστής στους τομείς της συναρμολόγησης και της παραγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Οι μηχανικοί και οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες για να παρέχουν στους πελάτες της Renault ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.
Εκτός από τη χρήση πιο προηγμένων υπολογιστικών μοντέλων, χρησιμοποιήθηκε επίσης και μια νέα ψηφιακή διαδικασία κατά τη φάση σχεδιασμού για την ψηφιοποίηση όλων των εκδόσεων του New CLIO. Αυτή η εκτεταμένη διεργασία σχεδιασμού διευκόλυνε την ταχύτερη λήψη των τελικών αποφάσεων σχετικά με το design, την εργονομία και την ποιότητα, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της Renault να φημίζονται σήμερα ότι διαθέτουν τις τελειότερες συγκολλήσεις και συναρμογές σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.
Από τα πρώτα στάδια, τα πρωτότυπα μοντέλα που βοήθησαν στην εξέλιξη του Νέου CLIO διέθεταν εξαρτήματα που τελικά χρησιμοποιήθηκαν στο αυτοκίνητο σε ποσοστό άνω του 93%, κάτι που αποτελεί μια αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές του μοντέλου. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και πιστοποίηση των εξαρτημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μοντέλων μαζικής παραγωγής. Επίσης, υιοθετήθηκαν νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του προϊόντος. Για παράδειγμα, οι συγκολλήσεις στο πλαίσιο είναι αόρατες με γυμνό μάτι, χρησιμοποιήθηκαν λέιζερ για τις συγκολλήσεις της οροφής και έγιναν γεωμετρικές ρυθμίσεις στην μπροστινή πλευρά του οχήματος βάσει πιο ακριβών μετρήσεων, προκειμένου να περιοριστούν οι αλλαγές στη φάση της παραγωγής. Μια αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των επιμέρους τμημάτων. Σε διάφορες φάσεις της παραγωγής εφαρμόστηκε η μέθοδος ‘Poka Yoke’ (Ιαπωνική μέθοδος έγκαιρου εντοπισμού λαθών) ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και να διασφαλιστεί ότι κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας ήταν επιτυχημένο.
Η διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας έχει επίσης βελτιωθεί. Ο αριθμός των εργαλείων ελέγχου και πιστοποίησης έχει αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 300% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλύπτονται σε δοκιμές για την εξασφάλιση του επιπέδου ασφάλειας στην οδήγηση. Επιπρόσθετα, ο συνολικός αριθμός χιλιομέτρων που καλύφθηκαν για τις δοκιμές του συστήματος κάμερας/ραντάρ ξεπέρασε τις 500.000. Για την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη δοκιμή όλων των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του Νέου CLIO, ο αριθμός των δοκιμών επικύρωσης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του κάθε αυτοκινήτου έχει διπλασιαστεί από τις τρείς στις έξι.
Τα βελτιωμένα αποτελέσματα προκύπτουν από τις δοκιμές αντοχής EDAU, που σημαίνει ότι το Νέο CLIO έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά. Το EDAU είναι μια δοκιμή ανθεκτικότητας που αναλύει την απόδοση των μερών του αυτοκινήτου μετά από προσομοίωση τριών ετών χρήσης.

Στο δρόμο

Αισθητά αναβαθμισμένη είναι η ποιότητα κύλισης, όπως και η ποιότητα απόσβεσης της ανάρτησης – με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρό αυτοκίνητο με ημιάκαμπτο άξονα. Θετικά είναι τα σχόλιά και για το επίπεδο ηχομόνωσης της καμπίνας, που «καλύπτει» ακόμα και τη χροιά του τρικύλινδρου κινητήρα -πλην των περιπτώσεων που τον πιέζει ο οδηγός. Ειδικότερα κάνοντας λόγο για το 100άρι, αποδεικνύεται αρκετά πρόθυμο και σίγουρα ικανοποιητικό για το αμάξωμα των μόλις 1.178 κιλών. Ίσως με ένα εξάρι κιβώτιο και με πιο κοντές σχέσεις να μπορούσε να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο ο κινητήρας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.