Ο Έλληνας της Tesla

By  |  0 Comments

Τον κάτοικο Νέας Πεντέλης, Κωνσταντίνο Λάσκαρη, βράβευσε η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην εταιρία Tesla Motors στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, μιας εταιρείας πρώτης στο κόσμο στη παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Επίσης υπήρξε το ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Προμηθέας” που σχεδίασε και κατασκεύασε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Πυρφόρος”.

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και έκανε το Μεταπτυχιακό του στο Imperial College του Λονδίνου, με αντικείμενο «Επικοινωνίες και Επεξεργασία Σήματος».

Η διδακτορική διατριβή του, που εκπόνησε το 2006 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε τίτλο «Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση ηλεκτροκινητήρων για συστήματα μεταβλητής ταχύτητας».

Το 2008, μαζί με άλλους μεταδιδακτορικούς φοιτητές, ιδρύουν την ομάδα “Προμηθέας” στο ΕΜΠ. Εκεί σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο “Πυρφόρος”. Ο “Πυρφόρος” κατέρριψε το 2011 το πανελλήνιο ρεκόρ κατά 8 φορές και κατέκτησε την 7η θέση στην Ευρώπη με 360Km/kWh.

Τον Μάρτιο του 2012, ανέλαβε τη θέση τη θέση του επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla Motors στο Palo Alto της Καλιφόρνιας. Η δουλειά του είναι να δημιουργεί πρότυπα, να σχεδιάζει, να αξιολογεί και να ρυθμίζει την αρχιτεκτονική των μελλοντικών ηλεκτροκινητήρων της Tesla Motors. Δημιούργησε το ειδικό λογισμικό σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων, με το οποίο στη συνέχεια σχεδιάζονται οι ηλεκτρικοί κινητήρες για τα τωρινά, αλλά και για τα μελλοντικά μοντέλα, ενώ παράλληλα σχεδίασε τον ευθύγραμμο ηλεκτροκινητήρα για το «Hyperloop», ένα σύστημα ταχείας μεταφοράς, ιδέα του ιδιοκτήτη της Tesla και επιχειρηματία Elon Musk, το οποίο βρίσκεται σε θεωρητική μελέτη.

Το 2018 πείθει την Tesla Motors να δημιουργήσει το πρώτο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης που βγαίνει εκτός των ΗΠΑ. Το τμήμα αυτό, εγκαταστάθηκε στο τεχνολογικό πάρκο Λεύκιππος, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή, όπου σε πρώτη φάση μετέχουν 11 μηχανικοί της Tesla, που αναμένεται να φτάσουν τους 40, ανάμεσα τους Έλληνες μηχανικοί που είχαν εκπατριστεί και γύρισαν στην πατρίδα.  Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει την ανάπτυξη των ηλεκτροκινητήρων της επόμενης γενιάς των ηλεκτρικών supercars.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε κατά τη βράβευση:

«Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι ένας από εμάς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Πεντέλη και η αείμνηστη μητέρα του ήταν ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας με μεγάλη προσφορά σε αυτή. Εκτός όμως από αυτά, ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην εταιρία Tesla Motors στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, μιας εταιρείας πρώτης στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Υπήρξε το ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Προμηθέας” που σχεδίασε και κατασκεύασε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Πυρφόρος” το οποίο, το 2011 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ κατά 8 φορές και κατέκτησε την 7η θέση στην Ευρώπη με 360Km/kWh. Συζητήσαμε λοιπόν, για το πώς μπορούμε να κάνουμε το Δήμο Πεντέλης έναν σύγχρονο, περιβαλλοντικά πρότυπο Δήμο, με αειφόρο ανάπτυξη.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τον βράβευσα για όλο του το έργο και τη συνεισφορά του. Μας κάνει υπερήφανους στο εξωτερικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην πορεία της χώρας μας προς ένα νέο καινοτόμο αύριο και προς ένα σύγχρονο κόσμο που θα επιτρέπει στα παιδιά της όχι μόνο να μη φεύγουν για το εξωτερικό, αλλά να επιστρέφουν και να δημιουργούν στην πατρίδα μας. Κωνσταντίνε, σε ευχαριστούμε!».

ο πράσινο φως πήρε από το Πεκίνο η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία της Tesla για να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραγωγής των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί πιστοποιητικό για την έναρξη των εργασιών στο εργοστάσιο Gigafactory 3 των 2 δισ. δολαρίων στη Σαγκάη, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Tesla εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηδη από τις αρχές Οκτωβρίου είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ το Reuters ότι η Tesla ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία στην Κίνα εντός του μηνός, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν θα ανταποκριθεί στον στόχο της για πωλήσεις εξαιτίας του αβέβαιου κλίματος, που αφορά το εργατικό δυναμικό, τους προμηθευτές και τις παραγγελίες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.