Το νέο Toyota Yaris (video)

By  |  0 Comments

H νέα γενιά Yaris είναι ένα αυτοκίνητο που ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της ζωής στην πόλη, ενώ παράλληλα προσφέρει απόλαυση στον ανοιχτό δρόμο.

Έχει σχεδιαστεί για να κινείται ευέλικτα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση ακόμα και σε στενούς αστικούς δρόμους, όπως υποδηλώνουν οι συμπαγείς διαστάσεις του και ο κορυφαίος κύκλος στροφής. Ταυτόχρονα, προσφέρει ένα ευρύχωρο, άνετο και υψηλής ποιότητας εσωτερικό με εξοπλισμό, που καλύπτει όλες τις προτεραιότητες και ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών για συνδεσιμότητα και συνεχή πρόσβαση σε πληροφορίες.

Το ΄κλειδί’ για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών της Toyota για το νέο Yaris είναι η πρώτη εφαρμογή της φιλοσοφίας Toyota New Global Architecture – TNGA – σε μικρό αυτοκίνητο, με την αρθρωτή πλατφόρμα GA-B, πάνω στην οποία πρόκειται να ‘χτιστεί’ μία σειρά νέων μοντέλων. Η πλατφόρμα GA-B είναι πρωταρχικός παράγοντας για τις δυναμικές επιδόσεις του Yaris, προσφέροντας χαμηλό κέντρο βάρους και πολύ μεγαλύτερη αντοχή αμαξώματος.  Επίσης, έχει επιτρέψει στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα πιο ξεχωριστό  αυτοκίνητο με δυναμική εμφάνιση, αλλά και με ελκυστική και απόλυτα δική του ταυτότητα.

Το νέο μοντέλο επωφελείται από την εξελιγμένη τέταρτη γενιά της υβριδικής τεχνολογίας Toyota, που προσφέρει ασύγκριτη κατανάλωση, χαμηλότερους ρύπους και αναβαθμισμένη λειτουργία στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης με υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη αυτονομία.

Στην ουσία, στην πόλη, το νέο Yaris μπορεί να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων, όπως ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, αλλά χωρίς το άγχος της επαναφόρτισης.

Ενισχύοντας τη φήμη του ως πρωτοπόρος της ασφάλειας στην κατηγορία του, το Toyota Yaris επιχειρεί το επόμενο βήμα εξέλιξης.  Πιστό στη δέσμευση της Toyota για εκδημοκρατισμό των τεχνολογιών ασφάλειας, επωφελείται από μία ευρύτερη γκάμα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense, που περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού – Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), όπως Lane Trace Assist, Emergency Steering Assist και Intersection Turn Assistance.

Η λειτουργία του Pre-Collision System έχει αναβαθμιστεί, ανιχνεύοντας πεζούς την ημέρα και τη νύχτα και δικυκλιστές την ημέρα.  Το νέο Yaris προσφέρει επίσης για πρώτη φορά στην κατηγορία το Intersection Turn Assistance, που αναγνωρίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης με αντίθετα ερχόμενα οχήματα και πεζούς, όταν στρίβει σε μία διασταύρωση,  ενώ είναι το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία Β και στην Toyota που εφοδιάζεται με κεντρικό αερόσακο.

Αυτός αποτρέπει τη βίαιη πρόσκρουση του οδηγού πάνω στο συνοδηγό σε μία πλευρική σύγκρουση. Με τέτοια προηγμένα συστήματα και το πλεονέκτημα της αυξημένης ακαμψίας αμαξώματος χάρη στην πλατφόρμα GA-B, η Toyota στοχεύει να κάνει το νέο Yaris το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο.

Προϊοντική εξέλιξη

Ο Yasunori Suezawa είναι επικεφαλής μηχανικός του νέου Yaris και έχει σαφές όραμα για τα διαπιστευτήρια ενός αυτοκινήτου σε μία εποχή ριζικής μεταμόρφωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίσαμε τις απαιτούμενες αρετές ενός compact οχήματος με το πέρασμα στην επόμενη γενιά.  Η οικονομική κατανάλωση,  η ασφάλεια, η ευρυχωρία, η χρηστικότητα και οι επιδόσεις είναι ‘must’.  Οφείλουμε να προσφέρουμε επίσης απολαυστική οδήγηση σε όλους τους πελάτες – ένα στοιχείο που εκφράζεται με τον ‘ready to go’ χαρακτήρα του νέου Yaris.»

Στο πρόγραμμα εξέλιξης της νέας γενιάς Yaris συμμετείχαν εξειδικευμένοι προγραμματιστές, σχεδιαστές και μηχανικοί παραγωγής από τα διάφορα τμήματα της Toyota, οι οποίοι συγκρότησαν μία ομάδα, γνωστή εσωτερικά στην εταιρεία με την ονομασία ‘The Compact Car Company’.  Στόχος ήταν, η δημιουργία ακόμα καλύτερων αυτοκινήτων και ενός πιο συναρπαστικού νέου Yaris, μία αποστολή που αξιοποίησε τις ευκαιρίες, τις οποίες προσέφεραν η νέα πλατφόρμα GA-B και η τέταρτη γενιά υβριδικής τεχνολογίας.

Κληρονομιά Yaris

Το Toyota Yaris έχει μία εντυπωσιακή κληρονομιά, ως καινοτόμο μοντέλο.  Η πρώτη γενιά που λανσαρίστηκε το 1999, ήταν το πρώτο μοντέλο της Toyota που κέρδισε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς και ξεχώρισε ως το ‘μεγάλο μικρό’ χάρη σε ένα αξιοσημείωτα ευρύχωρο εσωτερικό.

Η δεύτερη γενιά Yaris ήταν το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας B που απέσπασε πέντε αστέρια στο πρόγραμμα αξιολόγησης του Euro NCAP, ενώ η τρίτη γενιά λανσάρισε την υβριδική τεχνολογία στη μικρή κατηγορία για πρώτη φορά και παράλληλα αναβάθμισε τον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, συμπεριλαμβάνοντας στο βασικό εξοπλισμό της τα συστήματα ADAS του πακέτου Toyota Safety Sense.

Το Yaris και η Ευρωπαϊκή αγορά

Μέσα σε μία 20ετία, το Yaris έγινε το σημαντικότερο μοντέλο της Toyota στην Ευρώπη, αυξάνοντας σταθερά τόσο τον όγκο πωλήσεων όσο και το μερίδιό του στην αγορά. Το 2019 κατέγραψε περίπου 224.000 πωλήσεις και απέσπασε το 7,6% της κατηγορίας B, ποσοστό που το ανέδειξε σε best-seller της Toyota στη Γηραιά ήπειρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 22% στις ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων.

Η Toyota προβλέπει ότι η κατηγορία B θα παραμείνει ένα ισχυρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής αγοράς τα επόμενα χρόνια και ότι το Yaris θα παραμείνει ένα υψηλής σημασίας μοντέλο, απαντώντας στις απαιτήσεις της αγοράς για αυτοκίνητα με καλύτερη κατανάλωση και μειωμένους ρύπους, ώστε να συμμορφώνεται με τους συνεχώς αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Το νέο Yaris απαντά επίσης στις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των Ευρωπαίων αγοραστών μικρών αυτοκινήτων, οι οποίοι εκτός από το κόστος, την πρακτικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα ενδιαφέρονται και για θέματα όπως το στυλ, ο σπορ χαρακτήρας, η νεανική εικόνα και η οδηγική απόλαυση.

Παραγωγή

Το νέο Yaris κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της πόλης Onnaing της Toyota Motor Manufacturing France, κοντά στην Valenciennes, όπου έχουν επενδυθεί 300 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή μοντέλων TNGA.  Ο κινητήρας 1.5L Hybrid Dynamic Force και το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κατασκευάζονται από την Toyota Motor Manufacturing Poland.

Εξωτερική σχεδίαση

Η νέα γενιά Yaris επιστρέφει στη φιλοσοφία “μεγάλο μικρό” που ενέπνευσε την πρώτη γενιά του μοντέλου, αλλά την ερμηνεύει με ένα πιο «συμπαγές» και ζωηρό τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει ένα αυτοκίνητο γεμάτο ενέργεια και δυναμισμό, σαν αθλητής στη γραμμή εκκίνησης.

Ο επικεφαλής μηχανικός Yasunori Suezawa εξηγεί: «Ήθελα το στυλ να αποτυπώνει τη στάση ενός αθλητή/δρομέα  στα μπλοκ εκκίνησης. Είναι κάτι που γίνεται εμφανές στα πίσω φτερά και στις νέες αναλογίες του αυτοκινήτου: φαρδύτερο, χαμηλότερο και πιο συμπαγές, δίνει την αίσθηση της ‘συμπυκνωμένης δύναμης΄.  

Ενώ πολλά μοντέλα της κατηγορίας B έχουν γίνει σταδιακά μεγαλύτερα σε μήκος, το νέο Yaris είναι μικρότερο από το τρέχον μοντέλο. Ωστόσο, αν και το συνολικό μήκος έχει μειωθεί (3.945mm έναντι 3.950), το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 mm, δημιουργώντας πρόσθετο χώρο στη καμπίνα.

Η πλατφόρμα GA-B επιτρέπει μία συνολική μείωση ύψους κατά 40 mm, ενώ μία αύξηση στο πλάτος του αυτοκινήτου κατά 50 mm και επιπλέον 57 mm στο μετατρόχιο συνεισφέρουν στο χαμηλό, φαρδύ και δυναμικό στήσιμο. Οι εμπρός και πίσω πρόβολοι έχουν μειωθεί επίσης, αφαιρώντας 10 mm από τον εμπρός (800 mm) και 45 mm από τον πίσω (580 mm), τονίζοντας περαιτέρω τις συμπαγείς διαστάσεις και πετυχαίνοντας μία κορυφαία ακτίνα στροφής, ιδανική για δρόμους πόλεων και ελιγμούς στάθμευσης.

Η νέα πλατφόρμα προσφέρει επίσης στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία για να δημιουργήσουν μία εντυπωσιακή, λειτουργική σχεδίαση και να αναδείξουν την ξεχωριστή σχεδιαστικά ταυτότητα της Toyota απέναντι στον ανταγωνισμό.

Η εικόνα των συμπαγών αναλογιών ενισχύεται από τις έντονες χαρακτηριστικές γραμμές στα πλευρά του αυτοκινήτου που δημιουργούν μία αίσθηση κίνησης προς τα εμπρός. Τα μυώδη εμπρός και πίσω φτερά προάγουν την αισθητική συνοχή και, μαζί με τα ανάγλυφα πάνελ των θυρών, παραπέμπουν στον ευέλικτο και αθλητικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Η εμπρός σχεδίαση επικεντρώνεται στη μεγάλη μάσκα και το κεντρικό έμβλημα Toyota. Οι σχεδιαστές πέτυχαν μία ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση,  τραβώντας τη βάση της κολόνας Α προς τα πίσω (κάτι που επίσης βελτιώνει την ορατότητα) και αυξάνοντας το μήκος του καπό. Τα νέα φωτιστικά σώματα υιοθετούν τεχνολογία LED και περιλαμβάνουν φλας που εναλλάσσονται με τη λειτουργία φώτων ημέρας.  Οι προβολείς εκτείνονται προς τους εμπρός τροχούς, με ένα ισχυρό στιλιστικό στοιχείο που παράλληλα μειώνει το αντιληπτό μήκος του εμπρός προβόλου.

Οι ζάντες διατίθενται σε διάμετρο 15, 16 και 17”, ανάλογα με το κινητήριο σύνολο και την έκδοση του μοντέλου.

Σχεδίαση εσωτερικού και διάταξη χώρων

Το εσωτερικό αντανακλά τη φιλοσοφία “less is more”. Είναι ένας χώρος έξυπνα σχεδιασμένος, με προσλαμβάνουσα ποιότητα και αίσθηση ευρυχωρίας μοντέλου μιας ανώτερης κατηγορίας.

Για το cockpit, το μότο είναι “μάτια στο δρόμο, χέρια στο τιμόνι” με τη διάταξη των ενδείξεων και των χειριστηρίων άριστα οργανωμένη, ώστε ο οδηγός να είναι συγκεντρωμένος στο δρόμο και πάντα ενήμερος για τα κυριότερα δεδομένα του αυτοκινήτου, με ελάχιστη διάσταση της προσοχής και βέλτιστη σφαιρική ορατότητα.

«Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, δουλέψαμε πάνω σε δύο στοιχεία» δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Suezawa. «Πρώτα μεγιστοποιήσαμε την ορατότητα, κατεβάζοντας τον πίνακα οργάνων χαμηλότερα και τραβώντας την κολόνα Α πιο πίσω. Τα εμπρός καθίσματα μετακινήθηκαν επίσης προς τα έξω, ώστε να υπάρχει χώρος μεταξύ οδηγού και συνοδηγού. Δεύτερον, θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον οδηγό να παρακολουθεί τη ροή πληροφοριών με ελάχιστη κίνηση των ματιών, γι’ αυτό προσφέρουμε ένα μεγάλο έγχρωμο head-up display (10 ιντσών).»

Ανάμεσα στις λεπτομέρειες υπάρχει πλούσια μαλακή επένδυση σε όλο το ταμπλό, ένθετα από απαλή τσόχα στα πάνελ των θυρών, φαρδύτερη εμπρός κονσόλα, χαμηλότερο κάλυμμα για τον πίνακα οργάνων και μικρότερης διαμέτρου, σπορ τιμόνι.

Συμπαγές εξωτερικά, ευρύχωρο εσωτερικά

Όπως ήδη περιγράψαμε, η νέα πλατφόρμα GA-B επέτρεψε μείωση του συνολικού μήκους του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να είναι το πιο συμπαγές στην κατηγορία του, έχοντας όμως το μεγαλύτερο μεταξόνιο. Με τον τρόπο αυτό  επιτυγχάνεται μία διάταξη καμπίνας που εξασφαλίζει ευρυχωρία και άνεση για όλους, απηχώντας τον καινοτόμο “big-small” χαρακτήρα του πρώτου Yaris, πριν από 20 χρόνια.

Το νέο Yaris διαθέτει αυξημένο κατά 20 mm χώρο ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό, κάτι που επιτρέπει τη σχεδίαση μιας φαρδύτερης κεντρικής κονσόλας.

Παρομοίως, ο χώρος αποσκευών είναι ευρύχωρος, με βάθος 700 mm και χωρητικότητα 286 L.

Θέση οδήγησης

Η αίσθηση ελέγχου και σύνδεσης του οδηγού με το αυτοκίνητο βελτιώνεται λόγω της θέσης του πίσω από το τιμόνι. Στο νέο Yaris έγιναν τρεις θεμελιώδεις αλλαγές, για μία πιο συναρπαστική και άνετη θέση οδήγησης και υποστήριξη της οδηγικής απόλαυσης.

Το κάθισμα έχει μετακινηθεί κατά 60 mm προς τα πίσω (που προσφέρει επίσης βελτιωμένη ισορροπία βάρους). Το σημείο ύψους γοφών (hip point) έχει χαμηλώσει κατά 21 mm για πιο δυναμική θέση οδήγησης και μεγαλύτερη ευρυχωρία στην περιοχή της κεφαλής, παρά το μικρότερο ύψος του οχήματος. Το τιμόνι είναι τοποθετημένο πιο κάθετα κατά έξι μοίρες και βρίσκεται πιο κοντά στον οδηγό κατά 77 mm.

Το τιμόνι είναι μικρότερο και πιο σπορ, ενώ φέρει νέα βοηθητικά μπουτόν με ποιοτικότερη αίσθηση αφής. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να τα χρησιμοποιεί διαισθητικά, χωρίς να χρειάζεται να τα κοιτάζει –

ένα ακόμα στοιχείο της φιλοσοφίας “χέρια στο τιμόνι, μάτια στο δρόμο”.

Εξάλλου, η διάσπαση της προσοχής του οδηγού ελαχιστοποιείται χάρη στη διάταξη των οργάνων που παραπέμπει σε  ‘κιάλια’ και στη οθόνη TFT πολλαπλών ενδείξεων, την εργονομικά τοποθετημένη κεντρική οθόνη αφής 8”, με σαφή γραφικά υψηλής ανάλυσης και προαιρετικό σύστημα απεικόνισης πληροφοριών στο παρμπρίζ (head-up display).

Υβριδικό σύστημα τέταρτης γενιάς

Το νέο Yaris χρησιμοποιεί την  τέταρτη γενιά υβριδικής τεχνολογίας Toyota και λανσάρει νέα εξαρτήματα που σχεδιάστηκαν για να είναι συμπαγή, ελαφρά και αποδοτικά. Επίσης εφοδιάζει το αυτοκίνητο με τον πρώτο κινητήρα TNGA.

Για την ομάδα μηχανικών, στόχος δεν ήταν απλά η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού συστήματος, αλλά  η επίτευξη μεγαλύτερης οδηγικής απόλαυσης με ρυθμίσεις κατάλληλες για τους Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το βαθμό επιτυχίας του εγχειρήματος.  Η συνολική απόδοση έχει αυξηθεί κατά 20%, όχι όμως σε βάρος των επιδόσεων, όπως θα περίμενε κάποιος. Στην πραγματικότητα, η ισχύς αυξήθηκε κατά 16%, στα 116 DIN hp (συνολική ισχύς συστήματος) με 15% βελτιωμένη επιτάχυνση στο σπριντ 0-100 km/h, που ολοκληρώνεται σε 9,7 δεύτερα, και ταχύτερη απόκριση στις εντολές του οδηγού στο γκάζι.

Οι αμιγώς ηλεκτρικές ικανότητες του αυτοκινήτου έχουν επίσης αλλάξει: το όχημα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 130 km/h και η ηλεκτρική αυτονομία του σε συνθήκες πόλης έχει αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν πολλά από τα οφέλη ενός ηλεκτρικού μοντέλου με μπαταρία, αλλά με χαμηλότερη τιμή και χωρίς το άγχος επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί στα 64 g/km και στο μικτό κύκλο , η κατανάλωση καυσίμου είναι 2,9 l/100/km, βελτίωση 20%.

Οι τιμές αυτές είναι πρωτοφανείς για μοντέλο Toyota και αποδεικνύουν την ικανότητα της υβριδικής τεχνολογίας να προσφέρει ακόμα υψηλότερη απόδοση χωρίς θυσίες στις επιδόσεις.

Η ομάδα μηχανικών δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις πιο συνήθεις κριτικές που είχε ακούσει η Toyota από τους οδηγούς του Yaris Hybrid.  Επικεντρώθηκε στις προσπεράσεις στον αυτοκινητόδρομο (ο χρόνος επιτάχυνσης από 80 στα 120 km/h έχει μειωθεί κατά δύο δεύτερα, στα 8,1 δεύτερα), στην ταχύτερη επιτάχυνση και στην πιο άμεση απόκριση στις χαμηλές ταχύτητες, για παράδειγμα, σε ένα roundabout και στην πιο γραμμική, φυσική επιτάχυνση σε ανοιχτούς δρόμους με στροφές για πιο έντονη οδηγική απόλαυση.

Το καθένα από τα τέσσερα πρωταρχικά εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος συνεισφέρει στην αναβαθμισμένη οδηγησιμότητα του νέου Yaris: ο νέος κινητήρας Hybrid Dynamic Force που κάνει ντεμπούτο στο νέο μοντέλο, η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου, το νέο, υβριδικό σύστημα μετάδοσης

και η νέα, μονάδα ελέγχου ισχύος του υβριδικού συστήματος. Όλα έχουν εξελιχθεί με βάση τη φιλοσοφία TNGA, διασφαλίζοντας αποδοτική σχεδίαση και ευκολία μαζικής παραγωγής.

Κινητήρας 1.5L Hybrid Dynamic Force

Ο νέος κινητήρας 1.5L Hybrid Dynamic Force προέρχεται από την ίδια οικογένεια TNGA με το 2λιτρο τετρακύλινδρο  που χρησιμοποιούν τα Toyota Corolla και C-HR.  Έχει μακριά διαδρομή, σχέση συμπίεσης 14.0:1 και υψηλή ταχύτητα καύσης με καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας και πίεσης. Αυτό συνεισφέρει στην εξαιρετικά υψηλή θερμική απόδοση – 40% – διασφαλίζοντας ότι αξιοποιούνται οι ενεργειακές δυνατότητες και της παραμικρής σταγόνας καυσίμου.

Όπως όλοι οι υβριδικοί κινητήρες της Toyota, χρησιμοποιεί τον κύκλο Atkinson, που κρατά περισσότερη ώρα ανοικτές τις βαλβίδες εισαγωγής, καθυστερώντας έτσι τη φάση συμπίεσης. Αυτό βελτιώνει την απόδοση και την κατανάλωση, αλλά μειώνει την ισχύ. Παρόλα αυτά, ο νέος κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 93 DIN hp/68 kW με τη μέγιστη ροπή 120 Nm να παράγεται σε χαμηλότερες στροφές (3.600 σαλ.).

Ο 3κύλινδρος κινητήρας προσφέρει πλεονεκτήματα και σε ό,τι αφορά τα επίπεδα θορύβων.  Όταν λειτουργεί στις 4.000 rpm, οι επιδόσεις του είναι αντίστοιχες με ενός τετρακύλιδρου που λειτουργεί στις  3.000 σαλ., αποδίδοντας επομένως περισσότερη ισχύ και ροπή, αλλά παράγοντας λιγότερο θόρυβο.

Η μετάδοση γίνεται μέσω ενός e-CVT αυτόματου κιβωτίου – ηλεκτρικό με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση – που προσφέρει αίσθηση γραμμικής επιτάχυνσης και αθόρυβη λειτουργία.

Ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες

Το υβριδικό σύστημα του νέου Yaris έχει δύο ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες – MG1 και MG2.  Η MG2 συνδέεται με τους εμπρός τροχούς και μπορεί να χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την κίνηση του οχήματος. Οι στροφές του μοτέρ στις οποίες η ισχύς μπορεί να κατανέμεται στους τροχούς καθορίζει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το όχημα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα (EV), κάτι που καθιστά την MG2 ιδιαίτερα σημαντική για την αμιγώς  ηλεκτρική οδήγηση.

Η MG1 χρησιμοποιείται για την εκκίνηση και για την παραγωγή ενέργειας για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Υβριδική μπαταρία ιόντων λιθίου

Το νέο Yaris υιοθετεί μία υβριδική μπαταρία  ιόντων λιθίου, με τάση που αυξάνεται από τα 144 στα 177.6 V. Ο αριθμός κυψελών έχει μειωθεί, από 120 σε 48. Η ροή του ρεύματος έχει βελτιωθεί σημαντικά: κατά 100% εντός της μπαταρίας και 50% εκτός.

Με σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα ισχύος, η μπαταρία είναι μικρότερη και ελαφρύτερη, κατά 12 kg.

Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις της μπορεί να τοποθετείται κάτω από το πίσω κάθισμα, μαζί με τη βοηθητική μπαταρία, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση στο χώρο αποσκευών.

Η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου προσφέρει καλύτερη τροφοδοσία ρεύματος, που είναι σημαντικό για τις ηλεκτρικές επιδόσεις του νέου Yaris στην πόλη.

Υβριδικό σύστημα μετάδοσης

Το νέο υβριδικό σύστημα μετάδοσης είναι πιο συμπαγές και ελαφρύ, με δύο ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες να εδράζονται σε πολλαπλούς άξονες αντί σειριακά, μειώνοντας το πλάτος της μονάδας κατά περίπου 37 mm. Ο Ηλεκτροκινητήρες/Γεννήτρια 2 επωφελείται από τα νέα πηνία στον στάτη, για πιο συμπαγείς διαστάσεις. Μπορεί να κατανέμει ισχύ 59 kW και ροπή 141 Nm στους εμπρός τροχούς, στις 17.000 σαλ. μάξιμουμ. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η αισθητή βελτίωση των επιδόσεων, ώστε ο θερμικός κινητήρας να μπορεί να απενεργοποιείται και το όχημα να λειτουργεί στο πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα  (EV), σε ταχύτητες έως 130 km/h.

Το νέο σύστημα μετάδοσης φέρει επίσης μια νέα αντλία λαδιού με γρανάζια κίνησης, που λιπαίνει τόσο το κιβώτιο όσο και τους ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες.

Μονάδα Ελέγχου Ισχύος (PCU)

Η Μονάδα Ελέγχου Ισχύος (PCU) έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ρεύμα 100 A, ανεβάζοντας την τάση 177 V από τη μπαταρία στα 580 V μέσω τρανζίστορ στο inverter για αλλαγή του ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο. Η απόδοση των τρανζίστορ επηρεάζεται από τη θερμοκρασία της μονάδας. Με την κάθετη διάταξη, ψύχονται και από τις δύο πλευρές, για πιο ακριβή έλεγχο θερμότητας και υψηλότερη συχνότητα αλλαγής ρεύματος – έως 10.000 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό συνεισφέρει σημαντικά στην απόδοση του συστήματος και στη μεταφορά ενέργειας στον ηλεκτροκινητήρα.

Ο μετατροπέας τάσης στην PCU μετατρέπει τα 177 V της υβριδικής μπαταρίας σε 12V για τη λειτουργία των περιφερειακών συστημάτων του αυτοκινήτου.

Διαχωριστής Ισχύος

Ο διαχωριστής ισχύος είναι η καρδιά του υβριδικού συστήματος, καθώς ελέγχει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εξαρτημάτων. Επιτρέπει στο αυτοκίνητο να λειτουργεί ως παράλληλο υβριδικό με τους ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες να κινούν το όχημα είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με τον βενζινοκινητήρα.

Κινητήρια σύνολα βενζίνης

Το νέο Yaris διατίθεται με ένα βενζινοκινητήρα 1.5L που συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή W-CVT με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση και ευρεία κλιμάκωση (Wide range).  Είναι ουσιαστικά παρόμοιο με τη νέα μονάδα του υβριδικού συστήματος.  Συγκριτικά με τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μικρού κυβισμού του ανταγωνισμού, προσφέρει εξαιρετικές τιμές εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης.

Ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0L, παρόμοιος με αυτόν της προηγούμενης γενιάς Yaris, είναι ο entry level κινητήρας για τη νέα γενιά Yaris.

Νέα πλατφόρμα GAB

Η πλατφόρμα GA-B του νέου Yaris είναι ο στυλοβάτης της δυναμικής συμπεριφοράς του, και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει αυτοπεποίθηση και φυσική οδηγική αίσθηση.  Η ευστάθεια του αυτοκινήτου εμπνέει αυτοπεποίθηση, ενώ η απόκρισή του στις εντολές του οδηγού είναι φυσική και ακριβής, μεταφέροντας μία ανώτερη αίσθηση ευελιξίας.

Ο συνδυασμός συμπαγών διαστάσεων, χαμηλού ύψους και μεγάλου πλάτους με την ποιότητα της πλατφόρμας GA-B και τις δυνατότητες της υβριδικής τεχνολογίας τέταρτης γενιάς χαρίζει στο αυτοκίνητο έναν απολαυστικό οδηγικό χαρακτήρα που απευθύνεται στο συναίσθημα.

Στην πόλη, κινείται ευέλικτα, με τον καλύτερο στην κατηγορία κύκλο στροφής 4,9m.  Η άμεση απόκριση στο τιμόνι σημαίνει ότι ελίσσεται με μεγάλη ευκολία και σταθμεύει άνετα σε πολυσύχναστους δρόμους πόλεων, ενώ στον αυτοκινητόδρομο, είναι αθόρυβο και ξεκούραστο με εξαιρετική ευστάθεια σε ευθεία πορεία.

«Ήθελα να μεταμορφώσουμε τη δυναμική συμπεριφορά του Yaris, να πετύχουμε αυτό που αποκαλούμε  αυτοπεποίθηση και φυσική οδηγική αίσθηση» δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Suezawa. «Μία αίσθηση ομαλή, ακριβής και ευέλικτη που συνεισφέρει στην απόλαυση της οδήγησης. Και πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται το πλαίσιο TNGA.»

Η πλατφόρμα GA-B θα χρησιμοποιείται σε όλα τα μελλοντικά, μικρά αυτοκίνητα της Toyota, συμπεριλαμβανομένου του νέου της μοντέλου B-SUV.

Υψηλή ακαμψία αμαξώματος

Η υψηλή ακαμψία του αμαξώματος συμβάλλει στα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας (αναλύονται στο κεφάλαιο  «Ασφάλεια», που ακολουθεί) στην ανώτερη συμπεριφορά και απόκριση του πλαισίου, στην οδηγική άνεση και στα χαμηλότερα επίπεδα θορύβων και κραδασμών.

Η πλατφόρμα GA-B του νέου Yaris – συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου και του συστήματος μετάδοσης – προσφέρει κατά 37% αυξημένη στρεπτική ακαμψία, που το καθιστά κορυφαίο στην κατηγορία του.  Αυτό οφείλεται σε μία σειρά μέτρων ενίσχυσης του αμαξώματος, στην πιο άκαμπτη τραβέρσα του ταμπλό, στις περισσότερες ηλεκτροπόντες συγκόλλησης και τις δομικές κόλλες στη δομή του αυτοκινήτου.

Οι διαμήκεις δοκοί συνδέονται με τις τραβέρσες προφυλακτήρων, ενώ οι πάνω βάσεις των εμπρός αμορτισέρ αποτελούν και σημεία περιστροφής για το σύστημα διεύθυνσης.  Στην αύξηση της ακαμψίας έχει συμβάλλει μία νέα δομή τύπου ring στην περιοχή τροπέτου/ταμπλό, ενώ στο μεσαίο τμήμα του αυτοκινήτου υπάρχουν ενισχύσεις στο τούνελ και την πίσω δομή, που αποτελεί μία ακόμα ανθεκτική, κλειστή (ring).

Πίσω, έχουν προστεθεί μεταλλικές ενισχύσεις στους θόλους τροχών, στο πάτωμα και στις πίσω κολόνες, διαμορφώνοντας μία ακόμα δομή τύπου ring.

Χαμηλό κέντρο βάρους

Όπως όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην αρχιτεκτονική TNGA, το νέο Yaris έχει χαμηλό κέντρο βάρους – περίπου 12 mm χαμηλότερο από το τρέχον μοντέλο – ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα χαρακτηριστικά αδράνειας και να διασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα στις γρήγορες στροφές. Αυτή η μείωση επιτεύχθηκε με τη μετακίνηση βαρύτερων εξαρτημάτων πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου και στην τοποθέτησή τους χαμηλότερα, ξεκινώντας με τη γραμμή οροφής και συνεχίζοντας με τον κινητήρα και τα καθίσματα.

Εκτός από το χαμηλότερο κέντρο βάρους, το αυτοκίνητο έχει καλύτερη ισορροπία βάρους, μπροστά/πίσω και αριστερά/δεξιά, που βοηθά στη μείωση των κλίσεων του αμαξώματος και βελτιώνει τη σταθερότητα στο φρενάρισμα και τις αποστάσεις ακινητοποίησης.

Ανάρτηση

Η σχεδίαση της ανάρτησης είναι κρίσιμο στοιχείο για τη δυναμική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου.  Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της φιλοσοφίας TNGA είναι να διασφαλίζει ότι κάθε νέο μοντέλο ωφελείται από το βέλτιστο set-up (διάταξη/ρύθμιση).  Το Yaris υιοθετεί μία εντελώς νέα διάταξη, με γόνατα MacPherson μπροστά, με αναθεωρημένη γωνία κλίσης, που λειτουργούν με μειωμένες τριβές. Οι πάνω βάσεις των εμπρός αμορτισέρ αποτελούν και σημεία περιστροφής για το σύστημα διεύθυνσης, ενώ η αλλαγή στη γωνία της ανάρτησης επιτρέπει καλύτερη ευθυγράμμιση αμορτισέρ και ελατηρίων, που μεταφράζεται σε λιγότερους κραδασμούς.

Ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας είναι σκληρότερος κατά 80%, ενώ η ακαμψία της πίσω αντιστρεπτικής δοκού έχει αυξηθεί πάνω από 80%, μειώνοντας αντίστοιχα τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές και βελτιώνοντας τη συνολική ευελιξία του αυτοκινήτου.  Αυτό επέτρεψε στην τοποθέτηση πιο μαλακών ελατηρίων και σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ισορροπία του πλαισίου μπροστά/πίσω, αναβάθμισε την οδηγική άνεση.

Μειωμένα επίπεδα θορύβων κραδασμών

Η πλατφόρμα GA-B προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα στο τομέα  θορύβων και κραδασμών, διαμορφώνοντας ένα πιο αθόρυβο και πολιτισμένο περιβάλλον στην καμπίνα. 

Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας και το πάνω τμήμα του αμαξώματος έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την είσοδο θορύβων στη καμπίνα. Οι μηχανικοί επεσήμαναν τις περιοχές όπου εισέρχονται οι περισσότεροι θόρυβοι – το ταμπλό και τα πάνελ του πατώματος – και προσάρμοσαν τη σχεδίαση, ώστε να φιλτράρονται οι εξωτερικοί θόρυβοι.

Η εκτενής στεγανοποίηση του αμαξώματος, που επίσης συμβάλλει στην ακαμψία του οχήματος, αποτρέπει επίσης τους θορύβους στην καμπίνα.

Πλούσιος εξοπλισμός

Τα χαρακτηριστικά σχεδίασης και επιδόσεων του νέου Toyota Yaris εναρμονίζονται με πλούσιες εκδόσεις εξοπλισμού που συναντάμε συνήθως σε μοντέλα ανώτερα κατά μία κατηγορία.

Η Toyota εκτιμά ότι το 60% των πωλήσεων θα αποτελείται από ανώτερες εκδόσεις.  Στο επίκεντρο της γκάμας  βρίσκεται η έκδοση Style, και ακολουθούν η έκδοση Chic  και το πιο νεανικό και δυναμικό Premier Edition.

Σε όλη τη γκάμα προσφέρονται στάνταρ από τη βασική έκδοση: το πακέτο τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense και κεντρικός αερόσακος.

Έγχρωμο headup display

Το νέο Yaris είναι το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία B που διατίθεται προαιρετικά με έγχρωμο head-up display 10”.   Αυτό προβάλλει βασικές πληροφορίες στη βάση του παρμπρίζ, στο πεδίο ορατότητας του οδηγού, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του αυτοκινήτου “χέρια στο τιμόνι, μάτια στο δρόμο”. Μεταξύ των πληροφοριών είναι: ταχύτητα οχήματος, προειδοποιήσεις ασφαλείας (συνδέονται με τα συστήματα Toyota Safety Sense), υποστήριξη πλοήγησης και πληροφορίες πολυμέσων. Ο οδηγός μπορεί να επιλέγει τις πληροφορίες που θα βλέπει, μέσω μιας ρύθμισης του μενού στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών.

Premium χαρακτηριστικά

Εξοπλισμός premium ποιότητας διατίθεται με μπλε φωτισμό καμπίνας στις περιοχές των ποδιών, στα πάνελ θυρών και στην κεντρική κονσόλα. Επίσης, διατίθεται πακέτο φώτων full LED που περιλαμβάνει φώτα ομίχλης.

Αδιάλειπτη συνδεσιμότητα

Όλα τα νέα μοντέλα Yaris επιτρέπουν ομαλή, ασύρματη ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto, ώστε οι χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αγαπημένες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας την κεντρική οθόνη πολυμέσων οκτώ ιντσών.

Πρόσβαση σε χρήσιμες, συνδεδεμένες υπηρεσίες επιτυγχάνεται και μέσω της εφαρμογής MyT Toyota.  Περιλαμβάνονται πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες για την Toyota, μία λειτουργία εντοπισμού οχήματος (“find my car”) και καθοδήγηση “last mile”, που παρέχει βήμα προς βήμα οδηγίες, εάν ο πελάτης δεν μπορεί να σταθμεύσει στον προορισμό του.   Η λειτουργία “Send to car” επιτρέπει στον οδηγό να σχεδιάζει μία διαδρομή ενώ βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου και να τη στέλνει στο σύστημα πλοήγησης.

Η εφαρμογή καταγράφει επίσης οδηγικά δεδομένα, ώστε οι πληροφορίες σχετικά με τη χιλιομετρική κάλυψη, την ταχύτητα και την επιτάχυνση να μπορούν να ανακτώνται σε μετέπειτα χρόνο.  Η εφαρμογή MyT στέλνει επίσης υπενθυμίσεις όταν πλησιάζει το σέρβις του αυτοκινήτου.

Ασύρματος φορτιστής smartphone

Ένας ασύρματος φορτιστής smartphone διατίθεται για το  νέο Yaris. Με διαστάσεις 150 x 80 mm, είναι συμβατός με την τελευταία γενιά συσκευών.

Το Toyota Yaris έχει γράψει ιστορία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς η δεύτερη γενιά του ήταν το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία, το οποίο βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Στη συνέχεια, τα οφέλη της πιο προηγμένης τεχνολογίας αποφυγής ατυχημάτων και υποβοήθησης οδηγού έγιναν διαθέσιμα με την ένταξη του πακέτου Toyota Safety Sense στη γκάμα, ως στάνταρ εξοπλισμός από το 2016 – μία ακόμα πρωτιά για την κατηγορία.

Το νέο Yaris προάγει την ασφάλεια των μικρών αυτοκινήτων σε πρωτοφανή επίπεδα και μπορεί με τον κατάλληλο  εξοπλισμό να αποδειχθεί το ασφαλέστερο μοντέλο στην κατηγορία του. Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι μία σημαντική αύξηση στην ακαμψία του αμαξώματος, άμεσο όφελος της νέας πλατφόρμας GA-B, και ένα άλμα προόδου δύο γενιών με το Toyota Safety Sense.

Στην πραγματικότητα, πολλά νέα χαρακτηριστικά και συστήματα κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο μοντέλο της Toyota, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Toyota στον εκδημοκρατισμό κορυφαίων τεχνολογιών ασφάλειας, ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμες.

Εφοδιασμένο με μία μονάδα συλλογής δεδομένων, το νέο Yaris επωφελείται από το eCall με την αυτόματη ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την τοποθεσία του αυτοκινήτου σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης.

Αυξημένη ακαμψία αμαξώματος

Το νέο Yaris βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B, που έχει αυξήσει κατά 37% τη στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος – η καλύτερη στην κατηγορία Β.  Αυτή η έμφυτη ακαμψία έχει επιτευχθεί με έξτρα ηλεκτροπόντες και κόλλες συγκόλλησης και πρόσθετες ενισχύσεις και τη δημιουργία ανθεκτικών δομών τύπου ring στο αμάξωμα (όλες οι λεπτομέρειες στο κεφάλαιο Δυναμική Συμπεριφορά).  Αυτή η αυξημένη ακαμψία προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή σε μία σύγκρουση, βοηθώντας στη διατήρηση της ακεραιότητας της καμπίνας και της ασφάλειας των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.

Το πρώτο Toyota με κεντρικό αερόσακο

Το νέο Yaris είναι το πρώτο Toyota με κεντρικό αερόσακο SRS, στο βασικό εξοπλισμό του. Αυτός ενεργοποιείται σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης για να αποτρέψει τραυματισμούς από την πρόσκρουση του οδηγού πάνω στο συνοδηγό.

Toyota Safety Sense

Το γεγονός ότι είναι ένα compact αυτοκίνητο, δεν εμποδίζει το νέο Yaris να επωφεληθεί από τα πιο σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού – Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Πρωτοπόρος στην κατηγορία του στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, το  Yaris σημειώνει τώρα περαιτέρω πρόοδο  – όχι μόνον επωφελούμενο από συστήματα τελευταίας γενιάς, αλλά και λανσάροντας αρκετά που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μοντέλο Toyota.

Το πακέτο Toyota Safety Sense για το νέο Yaris προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά από άλλο τρέχον μοντέλο Toyota και είναι πιο πλούσιο από οποιοδήποτε αντίστοιχο του ανταγωνισμού στην κατηγορία B, περιλαμβάνοντας:

• Pre-Collision System με ανίχνευση οχήματος, ανίχνευση πεζού (ημέρα/νύχτα), ανίχνευση δικυκλιστή (ημέρα), Intersection Turn Assistance (ανίχνευση οχήματος και πεζού), Emergency Steering Assistance

• Intelligent Adaptive Cruise Control (σε όλο το εύρος ταχυτήτων στο Yaris Hybrid)

• Road Sign Assist

• Lane Departure Alert με Steering Control & Lane Trace Assist

• Automatic High-Beam

Υποστήριξη αποφυγής Πρόσκρουσης

Η υποστήριξη αποφυγής σύγκρουσης έχει αναβαθμιστεί με βελτιωμένη και ευρύτερη λειτουργικότητα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος ταχυτήτων μεταξύ οχημάτων στο Pre-Collision System PCS) έχει αυξηθεί στα 180 km/h.

Το PCS έχει επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύει πεζούς στη πορεία του αυτοκινήτου, ημέρα και νύχτα, με ταχύτητες έως 80 km/h, και δικυκλιστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Intersection Turn Assistance

Το νέο Yaris είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που ωφελείται από το Intersection Turn Assistance.  Αυτό βοηθά στην αποφυγή σύγκρουσης με άλλο όχημα ή με πεζό, όταν στρίβει σε μία διασταύρωση.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει έναν αντίθετα ερχόμενο πεζό να ετοιμάζεται να διασχίσει το δρόμο, όπου πρόκειται να στρίψει το αυτοκίνητο, ή εάν υπάρχει κίνδυνος το όχημα να εισέλθει στην πορεία αντίθετα ερχόμενης κυκλοφορίας, θα ηχήσει μία προειδοποίηση, και εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, θα εφαρμοστεί αυτόματα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.  Το σύστημα λειτουργεί με ταχύτητες μεταξύ 10 και 25 km/h.

Adaptive Cruise Control

Οι αναβαθμίσεις στο Toyota Safety Sense περιλαμβάνουν το Adaptive Cruise Control στο Yaris Hybrid που λειτουργεί με ταχύτητες από 0 έως 180 km/h.

Αυτό θα φρενάρει το όχημα εάν το προπορευόμενο αυτοκίνητο σταματήσει.

Εάν η στάση είναι διάρκειας μικρότερης των τριών δευτερολέπτων, η επανεκκίνηση γίνεται αυτόματα.  Εάν η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, το αυτοκίνητο μπορεί να εκκινήσει με ελαφρά πίεση του γκαζιού, ή πιέζοντας το ACC.  Πέρα από τη βελτίωση της ασφάλειας, ανακουφίζει από το στρες τις οδήγησης σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας.

Το ACC λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με το Road Sign Assist, για να υποδείξει στο οδηγό μία νέα, κατάλληλη ρύθμιση ταχύτητας, εάν αναγνωριστούν αλλαγές στα όρια ταχύτητας.

Lane Departure Alert με Steering Control και Lane Trace Assist

Το Lane Trace Assist προσφέρεται επίσης με το Yaris για πρώτη φορά, μαζί με το Lane Departure Alert με Steering Control.

Εάν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει τυχαία από τη λωρίδα κυκλοφορίας, διασχίζοντας μία διαγράμμιση, ηχεί μία προειδοποίηση. Ο οδηγός μπορεί τώρα επιπρόσθετα να επιλέξει τον έλεγχο διεύθυνσης (steering control), που αυτόματα διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του.

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τις στάνταρ λευκές και κίτρινες διαγραμμίσεις, καθώς και περιθώρια  δρόμου (κράσπεδα, γρασίδι ή χώμα), ώστε η υποβοήθηση διεύθυνσης να είναι διαθέσιμη σε περισσότερες περιπτώσεις, στις ευθείες και στις στροφές.

Εάν οι διαγραμμίσεις είναι δυσδιάκριτες, ή δεν μπορούν να ανιχνευτούν, το σύστημα θα παρακολουθεί την πορεία του προπορευόμενου οχήματος, διατηρώντας το Yaris εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Emergency Steering Assist

Το Emergency Steering Assist είναι μία ακόμα πρωτιά της Toyota στον τομέα της ασφάλειας.  Υποστηρίζει τον οδηγό όταν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης με πεζό ή εμπόδιο στη λωρίδα του αυτοκινήτου και απαιτείται ελιγμός αποφυγής. Το σύστημα ασκεί πρόσθετη ροπή στο σύστημα διεύθυνσης για να βελτιώσει τη σταθερότητα του οχήματος και να αποτρέψει την απομάκρυνσή του από τη λωρίδα κυκλοφορίας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.