Πιο εύκολη η διαδικασία στάθμευσης

By  |  0 Comments
  • Οχήματα της Ford ξεκίνησαν δοκιμές αυτόνομου παρκαρίσματος που βασίζονται στην αλληλεπίδραση τους με υποδομές που βρίσκονται ή εγκαθίστανται εκ των υστέρων στους χώρους στάθμευσης
  • Χρησιμοποιώντας ένα πλήθος προηγμένων αισθητήρων που έχουν εγκατασταθεί στο Assembly Garage της Bedrock, τα οχήματα κινούνται και σταθμεύουν μόνα τους στον εσωτερικό χώρο του κλειστού γκαράζ
  • Οι οδηγοί δεν χρειάζεται έτσι να αγχώνονται για την ανεύρεση μιας θέση στάθμευσης, ενώ οι διαχειριστές των γκαράζ και οι κάτοικοι επωφελούνται με λύσεις αυτόνομης στάθμευσης που απελευθερώνουν χώρο και παρέχουν υπηρεσίες την ώρα που τα οχήματα βρίσκονται σταθμευμένα

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την οδήγηση, όχι όμως και τη διαδικασία στάθμευσης. Γιατί λοιπόν να μην εκτελεί το όχημα τους απαραίτητους ελιγμούς παρκαρίσματος αυτόνομα;

Η Ford Motor Company, η Bedrock και η Bosch ξεκινούν ένα ερευνητικό project με διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της Ford που μπορούν να κινούνται μόνα τους και να παρκάρουν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη στο Assembly Garage της Bedrock στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), με τη συνεισφορά έξυπνων υποδομών της Bosch. Με το όχημα να παρκάρει μόνο του σε ένα κλειστό γκαράζ, πρόκειται για την πρώτη λύση αυτόνομης στάθμευσης οχημάτων μέσω αλληλεπίδρασης με την υποδομή που προέρχεται από την Αμερική.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στη συνοικία Corktown – εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το νέο κέντρο καινοτόμων ιδεών της Ford στον τομέα της κινητικότητας, κοντά στον Κεντρικό Σταθμό του Michigan. Το όλο εγχείρημα αναμένεται να προσελκύσει άτομα με πρωτοποριακές ιδέες και αντισυμβατικό πνεύμα που θα θελήσουν να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν αλλά και να παρουσιάσουν νέες προτάσεις που θα προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις των αστικών μεταφορών. Συγχρόνως, οι τελευταίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην κινητικότητα για όλους προετοιμάζοντας την κοινωνία για ένα όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο και αυτόνομο μέλλον.

«Αναζητάμε συνεχώς ευκαιρίες για να επεκτείνουμε τις κορυφαίες μας τεχνολογίες υποβοήθησης Ford Co-Pilot360 που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των οδηγών. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτόνομης στάθμευσης είναι πολλά υποσχόμενη» δήλωσε ο Ken Washington, chief technology officer της Ford Motor Company. «Η συνεργασία μας με τη Bosch και την Bedrock ευθυγραμμίζεται επίσης με το όραμά μας για το μέλλον, που περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αυτόνομα οχήματα με καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και λιγότερα ενσωματωμένα υπολογιστικά συστήματα. Αυτό θα μας παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στους τομείς της σχεδίασης και διάταξης χώρων βοηθώντας την εταιρεία να διατηρεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.»

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Assembly Garage της Bedrock, του πρώτου project οικιστικής ανασυγκρότησης της εταιρείας στη συνοικία του Corktown. Το όλο εγχείρημα ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Bedrock να συνδυάζει προγράμματα εξέλιξης καινούργιων και παλαιότερων ακινήτων με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στάθμευσης και κινητικότητας – όπως η τρέχουσα εγκατάσταση του πρώτου χώρου αυτόνομης στάθμευσης στο Midwest, με παρκάρισμα και επιστροφή των οχημάτων στο υπόγειο του Free Press Building χρησιμοποιώντας ράμπες-σταθμούς φόρτωσης στο επίπεδο του δρόμου.

«Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στην αιχμή της εξέλιξης με πρωτοβουλίες στάθμευσης και κινητικότητας στο Ντιτρόιτ επειδή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ του real estate και της κινητικότητας» δήλωσε η Heather Wilberger, chief information officer at Bedrock. «Εκτός από τη δραστική μείωση του χρόνου στάθμευσης, θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι το πρώτο βήμα για να φέρουμε την αυτόνομη στάθμευση στην πόλη μας, διευκολύνοντας ενοικιαστές, επισκέπτες, γειτονιές και κατοίκους.»

Τα συνδεδεμένα οχήματα και η έξυπνη υποδομή βελτιώνουν την αυτόνομη στάθμευση

Τα διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της Ford λειτουργούν αυτόνομα σε μεγάλο βαθμό μέσω επικοινωνίας με την έξυπνη υποδομή στάθμευσης της Bosch (Vehicle-to-Infrastructure – V2I). Οι αισθητήρες της υποδομής αναγνωρίζουν και εντοπίζουν το όχημα, καθοδηγώντας το να παρκάρει, αποφεύγοντας πεζούς και τυχόν άλλα εμπόδια. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κάτι στην πορεία του οχήματος, μπορούν να σταματήσουν ακαριαία την κίνησή του.

«Για την Bosch, η αυτόνομη στάθμευση συνδυάζει την εκτενή και πολυσυλλεκτική εμπειρία μας με τεχνολογίες μεταφορών και κατασκευών, για τη δημιουργία μιας έξυπνης υποδομής που βελτιώνει την καθημερινή ζωή» δήλωσε ο Mike Mansuetti, πρόεδρος της Bosch στη Β. Αμερική. «Με αυτή την τεχνολογία, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν το όφελος της αυτόνομης στάθμευσης σε ένα γκαράζ.»

Φτάνοντας στο γκαράζ, ο οδηγός θα αφήνει το όχημά του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με μία εφαρμογή για smartphone θα στέλνει το όχημα στη θέση στάθμευσης, με αυτόνομους ελιγμούς. Με την ίδια εφαρμογή, ο χρήστης θα ζητά την επιστροφή του οχήματος στον ειδικό χώρο παραλαβής. Με τον τρόπο αυτό, αφενός επισπεύδεται η διαδικασία στάθμευσης, αφετέρου δεν χρειάζεται κανείς να αναζητά το όχημά του επιστρέφοντας στο γκαράζ.

Η νέα εποχή της μετακίνησης απαιτεί συνεργασίες

Το πιλοτικό project στο Assembly Garage ενώνει τη Ford, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στο κόσμο, τη Bedrock, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην πόλη του Ντιτρόιτ, και την Bosch, τον μεγαλύτερο προμηθευτή προϊόντων αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνοντας τον τρόπο συνεργασίας οργανισμών σε νέες πρωτοβουλίες με θέμα την κινητικότητα.

Μέσα από τα ευρήματα της δοκιμής οι τρεις εταιρείες θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με την εμπειρία του χρήστη, τη σχεδίαση οχημάτων, τη σχεδίαση και υλοποίηση της δομής στάθμευσης για την επέκταση της τεχνολογίας και της εφαρμογής της.

«Είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον να διερευνάς τη χρήση έξυπνων αυτοκινήτων σε έναν έξυπνο κόσμο. Η Ford, η Bosch και η Bedrock έχουν μάθει πολλά σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούν τα αυτοκίνητα με την υποδομή από το project αυτόνομης στάθμευσης. Πετύχαμε τα οχήματα να ελίσσονται με άνεση σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας» δήλωσε ο Joseph Urhahne, Automated Driving Research & Advanced Engineering, Ford Ευρώπης.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα η αποδοτική χρήση χώρου και οι υπηρεσίες οχημάτων

Οι λύσεις αυτόνομης στάθμευσης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, καθώς συμβάλλουν στην πιο αποδοτική αξιοποίηση τους. Με την αυτόνομη στάθμευση, στην ίδια επιφάνεια μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 20% περισσότερα αυτοκίνητα. Η υλοποίηση θα μπορεί να γίνεται είτε με την εκ των υστέρων εγκατάσταση των σχετικών υποδομών, όπως στο Assembly Garage είτε με την αρχική ενσωμάτωσή τους στη σχεδίαση των νέων γκαράζ.

Εκτός από την αυτόνομη στάθμευση, ένα όχημα μπορεί επίσης να κινείται μόνο του σε διάφορους χώρους μέσα στο γκαράζ ώστε να απολαμβάνει ειδικές υπηρεσίες, όπως φόρτιση της μπαταρίας του ή πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού project, η Ford, η Bedrock και η Bosch θα παρουσιάσουν τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ένα όχημα και τον τρόπο που μπορεί να κινείται από το ένα σημείο εξυπηρέτησης στο άλλο καταλήγοντας στη θέση στάθμευσης, πριν ο χρήστης το καλέσει να επιστρέψει για να φύγουν από το γκαράζ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.