Στο «Grand Canyon της Γαλλίας»

By  |  0 Comments

Το φαράγγι αυτό είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές φυσικού κάλλους μεταξύ Βρετάνης και Κυανής Ακτής. Λάτρεις των υδάτινων σπορ, περιπατητές, και ορειβάτες το αποκαλούν «Grand Canyon της Γαλλίας»: πρόκειται για το φαράγγι του Verdon που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Alpes-de-Haute-Provence.

Για εκατομμύρια χρόνια, ο ποταμός Verdon River περνά από το ασβεστολιθικό φαράγγι της περιοχής. Το φαράγγι έχει μήκος πάνω από 20 χλμ., ενώ φιδίσιοι επαρχιακοί δρόμοι διασχίζουν μικρά χωριά με δημοφιλή σημεία για πανοραμική θέα. Το καλοκαίρι, πλήθος τουριστών με κανό και καγιάκ αναζητούν σημεία για να ρίξουν τα σκάφη τους και να απολαύσουν στιγμές δράσης στα τιρκουάζ νερά του Verdon. Το MINI Cooper SE Countryman ALL4 (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,0 – 1,7 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,0 – 13,1 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 45 – 40 g/km) αποδεικνύεται ιδανικό για τις χωμάτινες και κακοτράχαλες διαδρομές που οδηγούν στις όχθες του ποταμού. Άλλωστε, διαθέτει σύστημα τετρακίνησης αποκλειστικό για υβριδικό μοντέλο που δημιουργεί μία βιώσιμη μορφή διασκεδαστικής οδήγησης.

Το plug-in υβριδικό σύστημα του ανθεκτικού ΜΙΝΙ παντός εδάφους περιλαμβάνει έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα τεχνολογίας MINI TwinPower turbo. Αυτός μεταφέρει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς. Οι δύο κινητήρες παράγουν συνδυασμένη ισχύ 162 kW/220 hp. Επιπλέον, η έξυπνα ελεγχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα διασφαλίζουν κατανομή ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε οδηγικές συνθήκες. Η μπαταρία υψηλής τάσης τοποθετείται κάτω από το πίσω κάθισμα του MINI Cooper SE Countryman ALL4, ώστε να μην επηρεάζεται ο χώρος αποσκευών. Η χωρητικότητα της plug-in υβριδικής έκδοσης του ευέλικτου πεντάθυρου μοντέλου κυμαίνεται μεταξύ 405 και 1.275 L – αρκετή για αποσκευές διακοπών και σπορ εξοπλισμό. Δύο καγιάκ ποταμού εύκολα μεταφέρονται στο φαράγγι Verdon στην οροφή του μεγαλύτερου μοντέλου της Βρετανικής πολυτελούς μάρκας με τη βοήθεια των προαιρετικών ραγών οροφής και το σύστημα σχαρών που περιλαμβάνεται στη γκάμα γνήσιων αξεσουάρ MINI.

Οι φίλοι του ράφτινγκ θα βρουν ιδανικές συνθήκες για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στα αφρισμένα νερά του ποταμού μεταξύ Castellane και της τεχνητής λίμνης Sainte-Croix. Το επίπεδο δυσκολίας εξαρτάται σημαντικά από τη ροή του ποταμού, η οποία ελέγχεται από τα φράγματα που έχουν χτιστεί κόντρα στο ρεύμα. Την περίοδο του τουρισμού, η ροή αυξάνεται δύο φορές την εβδομάδα. Τις ημέρες αυτές, οι έμπειροι καγιάκερ μπορούν να περνούν από ορμητικά σημεία του ποταμού Verdon που δυναμώνουν μέσα στο φαράγγι, τα ‘τείχη’ του οποίου ενίοτε υψώνονται στα 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Συνολικά πέντε φράγματα χτίστηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1970 για αξιοποίηση των υδάτων του ποταμού Verdon, υδροδότηση των γειτονικών περιοχών και παραγωγή ενέργειας με τη βοήθεια υδροηλεκτρικών σταθμών. Η μεγαλύτερη και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο είναι η Lac de Sainte-Croix, που έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό διακοπών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο χαρίζει στα νερά τιρκουάζ χρώμα, ενώ το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες. Οι φίλοι των υδάτινων σπορ που προτιμούν να απολαύσουν πιο χαλαρά τις διακοπές τους μπορούν να κάνουν τη διαδρομή από τη λίμνη προς το Φαράγγι Verdon και να θαυμάσουν τα απόκρημνα, βραχώδη ‘τείχη’ σε σημεία με εκπληκτική θέα από ψηλά.

Περίπου 140 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας παράγονται κάθε χρόνο από τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Lac de Sainte-Croix, που βρίσκεται πίσω από ένα φράγμα σκυροδέματος ύψους 95m. Η βιώσιμα παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτείται στο δίκτυο διανομής της γύρω περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι το MINI Cooper SE Countryman ALL4 μπορεί να επαναφορτίσει τη μπαταρία των ιόντων λιθίου με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές κατά τη διάρκεια της νυχτερινής στάσης στο Sainte Croix du Verdon. Η μπαταρία υψηλής τάσης με ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 10,0 kWh μπορεί να συνδεθεί σε μία στάνταρ οικιακή πρίζα και να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από τρεις ώρες και ένα τέταρτο.

Συμπληρώνοντας τα ενεργειακά του αποθέματα από ανανεώσιμες πηγές, το MINI Cooper SE Countryman ALL4 είναι έτοιμο για εκδρομές στις περιοχές πέριξ της Lac de Sainte-Croix. Πιέζοντας απλά το διακόπτη eDrive ενεργοποιείται το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Στο MAX eDrive mode, το MINI Cooper SE Countryman ALL4 μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 135 km/h αποκλειστικά και μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας υψηλής τάσης προσφέρει στο αυτοκίνητο αυτονομία 55 – 61 km με χαλαρή οδήγηση στις γραφικές περιοχές της Νότιας Προβηγκίας.

Μικρές εκδρομές σε μέρη όπως το ορεινό χωριό Moustiers-Sainte-Marie, το κάστρο του Aiguines, δείγμα Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, ή τα λιβάδια με τις λεβάντες στο βόρειο τμήμα του φυσικού βιότοπου του Verdon μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς εκπομπές CO2. Τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας αρκούν ακόμα και για μία περιήγηση γύρω από την τεχνητή λίμνη. Εάν όμως ο οδηγός θελήσει αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα να συνεχίσει την εξερεύνηση της περιοχής, τότε μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κινητήρα εσωτερικής καύσης που ενεργοποιείται αυτόματα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.