Το νέο Mazda MX-30 (video)

By  |  0 Comments

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mazda, το Mazda MX-30, ήρθε στην Ελληνική αγορά. Ειδικά μελετημένο και σχεδιασμένο για πελάτες που δεν θέλουν να θυσιάσουν την οδηγική απόλαυση όταν αγοράζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Με το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης, η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινά από τα 33.043 ευρώ.

Με τις μοναδικές πόρτες χωρίς κολώνες, τα οικολογικά υλικά και την μπαταρία αυτονομίας 200 km (διαδρομή μεγαλύτερη από αυτή των 48 χιλιομέτρων που διανύει κάθε μέρα ο Ευρωπαίος πολίτης) το Mazda MX-30 σηματοδοτεί ένα επιπλέον θετικό βήμα στην μείωση των εκπομπών καυσαερίων, μετά την πρόσφατη άφιξη του καινοτόμου κινητήρα SKYACTIV-X.

Αυτοκίνητο με μπαταρία, όχι μια μπαταρία με τροχούς

Το ιαπωνικό SUV εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 143 ίππων και 245 Nm ροπής, την ίδια στιγμή που οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 35,5 kWh προσφέρουν αυτονομία 200 χιλιομέτρων. Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις, το βάρους 2.100 κιλών Mazda MX-30 επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 9,7 δευτερόλεπτα, με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 140 χλμ./ώρα.

Επικεντρωμένο στον οδηγό

Όπως και κάθε άλλο Mazda, το Mazda MX-30 παρέχει μια πολύ φυσική αίσθηση οδήγησης. Επιταχύνει, στρίβει και φρενάρει απροβλημάτιστα όπως κάθε αυτοκίνητο της μάρκας.

Στο Mazda MX-30, επιτυγχάνεται μέσω των καινοτόμων μεθόδων μηχανικής του πακέτου e-SKYACTIV.  Αυτό περιλαμβάνει την ενσωματωμένη μπαταρία στη δομή του αμαξώματος, η οποία ενισχύει την αίσθηση στιβαρότητας αλλά και άμεσης απόκρισης στον τρόπο οδήγησης.

Επιπλέον, δεδομένης της σημασίας της ακουστικής για την αντίληψη της ροπή και της ταχύτητας από τον οδηγό, οι μηχανικοί της Mazda έχουν δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ηχοσύστημα μέσα στο MX-30, το οποίο συγχρονίζεται με τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα σε ηχητική συχνότητα και πίεση.  Αυτό οδηγεί σε μικρότερη διακύμανση της ταχύτητας του οχήματος με αποτέλεσμα πολύ σταθερή οδήγηση. Το μοναδικό σύστημα επίτευξης σταθερότητας G-vectoring Control (GVC) της Mazda έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού κινητήρα (ηλεκτροκίνητη G-vectoring Plus).

Ξεχωριστός σχεδιασμός KODO

Με το Mazda MX-30, επιβεβαιώνεται η εστίαση στην σχεδιαστική φιλοσοφία του “less is more” τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η καμπίνα έχει την αίσθηση της μοναδικότητας, με γραμμές που ρέουν από την κορυφή της μπροστινής κολώνας μέχρι το πίσω άκρο. Το χρώμα της οροφής κάνει αυτό το αίσθημα ακόμα πιο έντονο. Οι αντικριστές πόρτες προσδίδουν στο Mazda  MX-30 ένα χαρακτηριστικό και κομψό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα προσφέρουν στους επιβάτες ευκολότερη πρόσβαση τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.

Στο εσωτερικό υπάρχουν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και αντικαθιστούμε το δέρμα με μια εναλλακτική οικολογική πρόταση. Τοποθετείται το φυσικό υλικό του φελλού στην ‘αιωρούμενη΄ κεντρική κονσόλα και εξασφαλίζεται έξυπνος αποθηκευτικός χώρος.

Γιατί ΜΧ-30;

Η Mazda έχει χρησιμοποιήσει το πρόθεμα MX σε διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να αμφισβητήσει τις καθιερωμένες συνθήκες που ίσχυαν στην αυτοκινητοβιομηχανία τη δεδομένη στιγμή. Με το MX-5 δημιουργήθηκε ένα διθέσιο roadster όταν η επιλογή αυτή είχε απορριφθεί από άλλους κατασκευαστές.

Με το Mazda MX-30, κατασκευάστηκε μια εντελώς νέα εμπειρία EV συνδυάζοντας το Mazda DNA, τον μοναδικό σχεδιασμό και την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τύπος αμαξώματοςSUV
Θέσεις5 άτομα
Διαστάσεις (μήκος χ πλάτος χ ύψος)4,395χλστ χ 1,795χλστ. Χ 1,570χλστ
Μεταξόνιο2,655χλστ
Κινητήραςe-SKYACTIV
Εμπρός ανάρτησηΓόνατα McPherson
Πίσω ανάρτησηΗμιάκαμπτος άξονας
Σύστημα διεύθυνσηςΚρεμαγιέρα
Σύστημα πέδησηςΑεριζόμενοι δίσκοι/Απλοί δίσκοι /Σύστημα ανάκτησης ενέργειας
Διατάσεις ελαστικών215/55R18
Μπαταρία κίνησηςΤύποςΜπαταρία ιόντων λιθίου
ΚυψέλεςΠρισματικές
Συνολική τάση355 Volt
Συνολική ηλεκτρική ισχύς (χωρητικότητα μπαταρίας)35,5kWh
ΚινητήραςΤύποςΣύγχρονος κινητήρας Εναλλασσόμενου ρεύματος
Σύστημα ψύξηςΥδρόψυκτο
ΦόρτισηΣυνεχές ρεύμα DCΠροδιαγραφών COMBO
Εναλλασσόμενο ρεύμα ACΜέγιστη είσοδος 6,6kW

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.