Τριάντα χρόνια παραγωγής Opel στο Eisenach

By  |  0 Comments
  • Έναρξη το 1990: Το Opel Vectra A είναι το πρώτο μοντέλο που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στο Eisenach
  • Γερμανική επανένωση: Επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ στις εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα
  • Βέλτιστη αξιοποίηση: Βιώσιμο μέλλον χάρη στην παραγωγή του Opel Grandland X

Τριάντα χρόνια από τη Γερμανική επανένωση και 30 χρόνια παραγωγής Opel στο Eisenach – υπάρχει σημαντικός λόγος που γιορτάζουμε φέτος τον Οκτώβριο. Ο Γερμανός Καγκελάριος Helmut Kohl οδήγησε το πρώτο Opel που πέρασε από τη γραμμή παραγωγής του  Eisenach – ένα Opel Vectra 1.6i – στις 5 Οκτωβρίου, 1990. Κατά συνέπεια, η Opel ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που δεσμεύτηκαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ανατολική Γερμανία. Επί σχεδόν δύο χρόνια, περίπου 200 εργαζόμενοι κατασκεύαζαν 10.000 αντίτυπα του επιτυχημένου μεσαίου μοντέλου ετησίως, σε μία παλαιότερη αίθουσα παραγωγής του εργοστασίου του Eisenach (AWE). Από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του σημερινού εργοστασίου, το 1992, πάνω από 1,5 εκατομ. ευρώ έχουν επενδυθεί στις εγκαταστάσεις της Θουριγγίας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την ομάδα μας στο Eisenach και την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει εδώ τα τελευταία 30 χρόνια» σχολίασε ο Michael Lohscheller, CEO της Opel. «Τόσο το Vectra, όσο και τα Astra, Corsa, ADAM και τώρα το Grandland X – όλα πέρασαν από τη γραμμή παραγωγής με την γνωστή ποιότητα του Eisenach. Με τη δέσμευση μας στη Θουριγγία, έχουμε συμβάλλει επίσης σημαντικά στη Γερμανική ενότητα.»

Από την 1η μέρα, η Opel εφαρμόζει σταθερά ένα νέο σύστημα παραγωγής στο Eisenach. Σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές τις λιτής παραγωγής (lean manufacturing) και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα, το εργοστάσιο της Θουριγγίας λειτουργεί με ιδιαίτερα υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα. Εκτενείς εργασίες εκσυγχρονισμού πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο εργοστάσιο, προκειμένου να υποστηρίξει την πλατφόρμα EMP2 του Ομίλου PSA. Σχεδόν τα πάντα αναθεωρήθηκαν. Μεταξύ άλλων, το ‘πάντρεμα’  πλαισίου και αμαξώματος που έχει πλήρως εκσυγχρονιστεί, ενώ εφαρμόζεται μία πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία βαφής.

Η εκτεταμένη ανακαίνιση και η παραγωγή του Opel Grandland X όχι μόνο διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον για το εργοστάσιο, αλλά αποτελούν σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της  Opel. Το επιτυχημένο SUV – τόσο σε plug-in υβριδική έκδοση, όσο και με κλασικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης – κατασκευάζεται στο Eisenach.

Επισκόπηση όλων των μοντέλων Opel παραγωγής Eisenach:

  • Opel Vectra A (1990 – 1992)
  • Opel Astra F (1992 – 1995)
  • Opel Corsa B (1993 – 2000)
  • Opel Astra G (1998 – 2003)
  • Opel Corsa C (2000 – 2006)
  • Opel Corsa D (2006 – 2014)
  • Opel ADAM (2013 – 2019)
  • Opel ADAM Rocks (2014 – 2019)
  • Opel Corsa E (2014 – 2019)
  • Opel ADAM S (2015 – 2019)
  • Opel Grandland X από το 2019
  • Opel Grandland X PHEV από το 2020

Όλα ξεκίνησαν με μία δημοκρατική απόφαση το 1990

Χάρη στους Wolfram Liedtke και Louis R. Hughes ιδρύθηκε ακόμα και εργοστάσιο της Opel στο Eisenach. Ο διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου του Eisenach (AWE) Liedtke και ο τότε CEO της Opel, Hughes, είναι αυτοί που υπερασπίζονται την τοποθεσία παρά τη σθεναρή αντίσταση. Επειδή στην πραγματικότητα, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (GDR) έχει άλλα σχέδια για το AWE. Ωστόσο, επειδή για μεγάλο διάστημα τα σχέδια αυτά δεν έχουν ξεκαθαρίσει και το μέλλον των κατοίκων του Eisenach είναι αβέβαιο, η Opel παρουσιάζει μία πειστική ιδέα. Στη συνέχεια, ο Liedtke καταφέρνει να διαχωρίσει τη θέση του από τον κλάδο και ψάχνει να βρει μόνος του τις ‘άκρες’ για το Eisenach.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πλήρως τον Liedtke και υψώνουν σθεναρά το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι το εργοστάσιο και το μέλλον τους. Σε μία συνάντηση των εργαζομένων το 1990, λαμβάνονται αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο. Ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Opel, ο Hughes πραγματοποιεί ένα ταξίδι και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι τότε ψηφίζουν υπέρ της δέσμευσης της Opel με μεγάλη πλειοψηφία.

Στη συνέχεια, όλα γίνονται πολύ γρήγορα, πάντα υπό το σλόγκαν “Opel banks on Eisenach”. Με το νέο σύστημα παραγωγής Opel, η εταιρεία είναι ο πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής που λανσάρει εντελώς νέες μεθόδους παραγωγής στο Eisenach. Υπάρχουν πέντε βασικές αρχές: συμμετοχή των εργαζομένων, συνεχής βελτίωση, διασφάλιση ποιότητας από την αρχή, τυποποίηση και σύντομοι χρόνοι αναμονής χάρη σε ένα οργανωμένο σύστημα logistics.

Η Opel έχει επίσης θέσει από την αρχή στο Eisenach, τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι κύκλοι ανακύκλωσης για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων παραγωγής ή μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού που πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις είναι δύο από τα παραδείγματα του βιώσιμου συστήματος.

Στο Automobilwerk Eisenach, κατασκευάζονταν τα θρυλικά Wartburg.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.