Είκοσι χρόνια νέο MINI

By  |  0 Comments

Ένα success story που τώρα συμπληρώνει δύο δεκαετίες: Στη αρχή του 2001, ξεκίνησε στο Σουίντον η παραγωγή εξαρτημάτων αμαξώματος MINI. Και λίγο αργότερα, στις 26 Απριλίου 2001, το πρώτο νέο MINI έφυγε από τη γραμμή παραγωγής της Οξφόρδης. Από τότε, η MINI έχει κατασκευάσει πάνω από πέντε εκατομμύρια πολυτελή αυτοκίνητα στη Μ. Βρετανία. Μόνο στο εργοστάσιο της Οξφόρδης κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή το 3θυρο ΜΙΝΙ, το 5θυρο ΜΙΝΙ και το MINI Clubman καθώς και το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE – όλα στην ίδια γραμμή παραγωγής. 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του BMW Group, Oliver Zipse, ήταν υπεύθυνος παραγωγής του εργοστασίου της MINI στην Οξφόρδη από το 2007 μέχρι το 2008. Με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την έναρξη παραγωγής, έκανε τις εξής δηλώσεις: «Συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη και το Σουίντον γι’ αυτό το εξαιρετικό ορόσημο παραγωγής. Έχω ακόμα πολύ γλυκιές αναμνήσεις από την εποχή που ήμουν στην Οξφόρδη. Ήταν πραγματική ευχαρίστηση να εργάζομαι στην έδρα και την καρδιά της μάρκας MINI με τόσο αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις εργαζόμενους, το ένα τέταρτο εκ των οποίων έχει αφιερώσει αυτά τα 20 χρόνια ή και ακόμα περισσότερα στην κατασκευή των αυτοκινήτων μας».

Ήδη σήμερα, πάνω από 4.500 άριστα καταρτισμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα εργοστάσια της MINI στην Οξφόρδη και το Σουίντον, μεταξύ των οποίων 130 μαθητευόμενοι. Με την υποστήριξη αυτής της ισχυρής ομάδας περίπου 1.000 οχήματα MINI κατασκευάζονται στη Μ. Βρετανία καθημερινά – ένα κάθε 67 δευτερόλεπτα.

Ο Peter Weber, Διευθύνων Σύμβουλος των εργοστασίων της Οξφόρδης και του  Σουίντον από το 2019, προσθέτει: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τις ομάδες μας στην Οξφόρδη και το Σουίντον και την απίστευτη δουλειά που κάνουν. Η συνεχής δέσμευση και το πάθος τους τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενισχύει τη φήμη της ΜΙΝΙ σε όλο τον κόσμο».

Τα εργοστάσια της Οξφόρδης και του Σουίντον ήδη έχουν μακρά παράδοση ως εγκαταστάσεις παραγωγής: Αυτοκίνητα κατασκευάζονται εκεί επί 65 χρόνια (Σουίντον), ακόμα και επί 108 χρόνια (Οξφόρδη). Για μεγάλο διάστημα, αυτό γινόταν αθόρυβα, αλλά τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο της Οξφόρδης έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους τουρίστες. Στο μεταξύ, η βραβευμένη περιήγηση εργοστασίου της MINI έχει προσελκύσει περίπου 26.000 φίλους της μάρκας.

Το εργοστάσιο της Οξφόρδης έκανε ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον το 2020, φιλοξενώντας στις γραμμές παραγωγής του το MINI Cooper SE, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας.

Και αυτό ήταν μόνον η αρχή: Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, η MINI θα είναι η πρώτη μάρκα του BMW Group της οποίας ολόκληρη η γκάμα μοντέλων θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα εργοστάσια της Οξφόρδης και του Σουίντον έχουν διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο να γίνει η παραγωγή MINI πιο βιώσιμη και απαραίτητη για τη στρατηγική του BMW Group για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η μάρκα MINI και η παραγωγή στη Μ. Βρετανία:

26 Απριλίου 2001Έναρξη παραγωγής του MINI στο εργοστάσιο της Οξφόρδης.
2002Μόλις 13 μήνες μετά την έναρξη παραγωγής, το 100.000ό MINI έχει ήδη φύγει από το εργοστάσιο της Οξφόρδης.
2004Το BMW Group ανακοινώνει επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών στο εργοστάσιο του Σουίντον.

Παρουσιάζεται το MINI Cabrio.
2006Στο εργοστάσιο του Hams Hall κατασκευάζεται μία νέα γενιά κινητήρων με προορισμό την Οξφόρδη για την παραγωγή του MINI: τα τρία εργοστάσια αποτελούν το Βρετανικό τρίγωνο παραγωγής MINI.

Αποκαλύπτεται το MINI Cooper S με John Cooper Works GP Kit.
2007Το εργοστάσιο της Οξφόρδης πρωτοπορεί με μία καινοτόμα τεχνολογία βαφής. Είναι το πρώτο εργοστάσιο του δικτύου παραγωγής του BMW Group που χρησιμοποιεί IPP (Integrated Paint Process).
Αυτό το εξαιρετικά καινοτόμο σύστημα πετυχαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και μειώσεις εκπομπών ρύπων πάνω από 10% στη βαφή των κελυφών αμαξωμάτων.
2008Λανσάρεται το νέο MINI Clubman.
2009Έναρξη δοκιμών του MINI E, με την υποστήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης. Παγκόσμια δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες από το BMW Group για την αξιολόγηση τεχνικών και κοινωνικών θεμάτων σε σχέση με τη χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος στην καθημερινότητα.
2010Λανσάρεται το πρώτο τετρακίνητο μοντέλο της μάρκας, το MINI Countryman.
2011Η γκάμα επεκτείνεται με την προσθήκη του MINI Coupé.
2012Λανσάρεται το MINI Roadster.
2013Πρεμιέρα για το MINI Paceman.
2014Λανσάρεται το πρώτο 5θυρο MINI.

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα οροφής της Μ. Βρετανίας εγκαθίσταται στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Στη στέγη του φανοποιείου, το ηλιακό πάρκο έχει πάνω από 11.500 φωτοβολταϊκά πάνελ, που καλύπτουν 20.000 τετραγωνικά μέτρα (πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου). Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται είναι αντίστοιχη με την τροφοδοσία 850 νοικοκυριών (πάνω από 3 megawatts). Με αυτό τον τρόπο, το εργοστάσιο της Οξφόρδης μειώνει το ανθρακικό του αποτύπωμα κατά περίπου 1.500 τόνους C02 το χρόνο.
2016Ανακοινώνεται η τελευταία γενιά του MINI Cabrio.
2017Αποκαλύπτεται η δεύτερη γενιά του MINI Countryman.
2019Το εργοστάσιο της MINI στην  Οξφόρδη κατασκευάζει το 10.000.000ό MINI.

Ανακοινώνονται δύο νέα σημαντικά μοντέλα: το τρίτο MINI John Cooper Works GP και το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα παραγωγής, το  MINI Cooper SE.
Ιανουάριος 2020Ξεκινά η παραγωγή του MINI Cooper SE στο εργοστάσιο της Οξφόρδης. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI ενσωματώνεται πλήρως στη διαδικασία παραγωγής. Έτσι γίνεται το πρώτο εργοστάσιο του BMW Group που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στην ίδια γραμμή με τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, επιτρέποντας ευέλικτη παραγωγή σύμφωνα με την παγκόσμια ζήτηση.

Μέχρι το τέλος του 2020, συνολικά 17.580 οχήματα είχαν πουληθεί και παραδοθεί σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Οκτώβριος 2020Η MINI ανακοινώνει μελλοντικά προϊοντικά σχέδια και μία νέα στρατηγική, εστιάζοντας στην ηλεκτροκίνηση, στην εισαγωγή ενός νέου crossover μοντέλου και στην παραγωγή μοντέλων στην Κίνα από το 2023 και μετά.
Μάρτιος 2021Η MINI επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο μοντέλο της μάρκας με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα παρουσιαστεί το 2025. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, η μάρκα θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.