BMW iX5 Hydrogen εν δράσει

By  |  0 Comments

Το BMW Group εξελίσσει συστηματικά την τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου ως μία πρόσθετη επιλογή για βιώσιμη ατομική κινητικότητα. Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της πρωτότυπης BMW i Hydrogen NEXT, η εταιρεία παρουσιάζει τώρα την BMW iX5 Hydrogen στην έκθεση IAA Mobility 2021 στο Μόναχο. Ευρισκόμενο ήδη σε φάση εξέλιξης για παραγωγή, το Sports Activity Vehicle (SAV) με τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου θα είναι ένα από τα οχήματα που οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εν κινήσει κατά μήκος του Blue Lane που συνδέει τους κύριους εκθεσιακούς χώρους με άλλες περιοχές εκθεμάτων στο κέντρο της πόλης.

Μία μικρή παρτίδα της BMW iX5 Hydrogen, που βασίζεται στην BMW X5, θα χρησιμοποιηθεί για λόγους παρουσίασης και δοκιμών από τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Το σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της κορυφαίας τεχνογνωσίας του BMW Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. «Με κυψέλη καυσίμου υψηλής απόδοσης και μπαταρία βελτιστοποιημένης ισχύος, το σύστημα κίνησης της BMW iX Hydrogen είναι μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε ο Juergen Guldner, Επικεφαλής του τμήματος Hydrogen Fuel Cell Technology & Vehicle Projects του BMW Group. «Με αυτό, χαράσσουμε νέους δρόμους για βιώσιμη οδηγική απόλαυση».

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου μπορεί να γίνει ένας ακόμα πυλώνας στο portfolio συστημάτων κίνησης μηδενικών εκπομπών CO2 του BMW Group. Η μάρκα BMW i, που είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων, μπορεί να προσφέρει μελλοντικά οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, πλέον των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων όπως οι BMW i3, BMW iX3, BMW iX και BMW i4. Με υδρογόνο παραγόμενο με χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και διαθέσιμη την απαραίτητη υποδομή, η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμπληρώσει τη γκάμα εξηλεκτρισμένων συστημάτων κίνησης του BMW Group – και, πιο συγκεκριμένα, να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών που δεν έχουν δική τους πρόσβαση σε ηλεκτρική υποδομή φόρτισης, διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις ή επιθυμούν έναν υψηλό βαθμό ευελιξίας.

Ειδικά σχεδιαστικά εξαρτήματα παράγονται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης για το SAV μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η BMW iX5 Hydrogen είναι ένα σύγχρονο, πολυτελές Sports Activity Vehicle (SAV) που συνδυάζει επαναστατική τεχνολογία κίνησης με τις δυναμικές αναλογίες, την άνεση και την ευελιξία μιας BMW X. Μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία εξωτερικού και εσωτερικού υπογραμμίζουν τους δεσμούς του αυτοκινήτου με την BMW i, και τη συγκεκριμένη τεχνολογία κίνησης. Η εσωτερική μπορντούρα της μάσκας νεφρών BMW, τα ένθετα στις αεροδυναμικές ζάντες 22-ιντσών και τα πρόσθετα πάνελ στα άκρα της πίσω ποδιάς είναι βαμμένα σε BMW i Blue. Τα κατώφλια θυρών (μαρσπιέ) και η επένδυση του ταμπλό φέρουν το σήμα “hydrogen fuel cell” (κυψέλη καυσίμου υδρογόνου).

Τα πλέγματα των εμπρός αεραγωγών της BMW iX5 Hydrogen, η πίσω ποδιά και ο διαχύτης υιοθετούν όλα τη δική τους μοναδική σχεδίαση. Οι διακοσμητικές γρίλιες που καλύπτουν τη μάσκα νεφρών BMW, τον κάτω και τους δύο εξωτερικούς αεραγωγούς, αλλά και διακοσμητικά εξαρτήματα του αμαξώματος στο πίσω τμήμα προέχονται από το Additive Manufacturing Campus του BMW Group, που χρησιμοποιεί 3D εκτύπωση για την παραγωγή πρωτότυπων και στάνταρ εξαρτημάτων. Η προσθετική κατασκευή επιτρέπει ταχεία και εξαιρετικά ευέλικτη παραγωγή εξαρτημάτων – μερικά από τα οποία έχουν γεωμετρικά σχήματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με συμβατικές μεθόδους παραγωγής.

Συστηματική βιωσιμότητα: Αεροδυναμικές ζάντες και ελαστικά από φυσικό καουτσούκ.

Οι αεροδυναμικές ζάντες της BMW iX5 Hydrogen συνδυάζονται με βιώσιμα ελαστικά από φυσικό καουτσούκ και ραιγιόν. Η εξόρυξη πρώτων υλών πληροί τα πρότυπα του ανεξάρτητου οργανισμού Forest Stewardship Council (FSC). Το BMW Group είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί στα μοντέλα παραγωγής του ελαστικά Pirelli τα οποία κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιστοποιημένο φυσικό καουτσούκ και ραιγιόν, ένα υλικό βασισμένο στο ξύλο.

Γνώριμη δυναμική συμπεριφορά BMW , εξαιρετικές δυνατότητες σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Η BMW iX5 Hydrogen συνδυάζει τεχνολογία κυψελών καυσίμου με BMW eDrive 5ης γενιάς. Το σύστημα κίνησης χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο μετατρέποντάς το σε ηλεκτρισμό σε μία κυψέλη καυσίμου – αποδίδοντας ηλεκτρική ισχύ έως 125 kW/170 hp, με μοναδική εκπομπή τους υδρατμούς. Αυτή η κινητήρια ισχύς επιτρέπει επίσης τη διατήρηση σταθερά υψηλών ταχυτήτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο ηλεκτροκινητήρας αναπτύχθηκε με βάση την 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive που επίσης χρησιμοποιείται στην BMW iX. Στις φάσεις ρολαρίσματος και φρεναρίσματος, λειτουργεί ως γεννήτρια, τροφοδοτώντας με ενέργεια μία μπαταρία. Η ενέργεια που αποθηκεύεται σε αυτή τη μπαταρία χρησιμοποιείται επίσης για σπορ οδήγηση – παράγοντας συνολική ισχύ συστήματος 275 kW /374 hp και διασφαλίζοντας την γνώριμη, δυναμική οδηγική εμπειρία BMW.

Το υδρογόνο που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία της κυψέλης καυσίμου αποθηκεύεται σε δύο ρεζερβουάρ 700 bar από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), συνολικής χωρητικότητας σχεδόν έξι κιλ. υδρογόνου. «Η πλήρωση των ρεζερβουάρ υδρογόνου διαρκεί μόνο τρία έως τέσσερα λεπτά – ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της BMW iX5 Hydrogen σε μεγάλες αποστάσεις, με μερικές μόνο σύντομες στάσεις ενδιάμεσα», εξηγεί ο Guldner.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας – International Energy Agency (IEA), το υδρογόνο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ως μελλοντική πηγή ενέργειας στα πλαίσια των παγκόσμιων δραστηριοτήτων ενεργειακής μετάβασης. Χάρη στις δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφοράς του, το υδρογόνο χρησιμοποιείται σε μία ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Ως εκ τούτου, οι πιο βιομηχανοποιημένες χώρες υιοθετούν στρατηγικές υδρογόνου και τις υποστηρίζουν με οδικούς χάρτες (roadmaps) και μελετημένα projects. Στον τομέα των μεταφορών, το υδρογόνο μπορεί να γίνει μία ακόμα τεχνολογική επιλογή δίπλα στις αμιγώς ηλεκτρικές λύσεις, για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση της βιώσιμης ατομικής κινητικότητας. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την ανταγωνιστική παραγωγή επαρκών ποσοτήτων υδρογόνου από πράσινη ενέργεια, καθώς την επέκταση της αντίστοιχης υποδομής ανεφοδιασμού που ήδη επιδιώκεται εντατικά σε πολλές χώρες.

Το BMW Group καλωσορίζει και υποστηρίζει δραστηριότητες για την προώθηση καινοτομιών στη Γερμανία και την Ευρώπη που θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας οικονομίας υδρογόνου και στην επιτάχυνση της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών είναι projects υδρογόνου μεγάλης κλίμακας που χαρακτηρίζονται ως Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – Important Projects of Common European Interest (IPCEI). Τα projects που περιλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζονται στη Γερμανία από τα Ομοσπονδιακά Υπουργεία Οικονομικών Υποθέσεων και Μεταφορών, εκτείνονται σε όλη την αξιακή αλυσίδα – από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι τη μεταφορά και τις βιομηχανικές εφαρμογές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.