Ενδιαφέρουσες ιδέες για την αστική κινητικότητα

By  |  0 Comments

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων και οι απαιτήσεις κινητικότητας των κατοίκων τους παραμένουν υψηλές. Ως πάροχος οχημάτων πολυτελείας, το BMW Group βοηθά ενεργά στη δημιουργία της βιώσιμης πόλης του μέλλοντος. Για το σκοπό αυτό επεκτείνεται και σε άλλους τομείς πέραν της βασικής αυτοκινητιστικής του δραστηριότητας. Το BMW Group έχει ήδη παρουσιάσει διάφορες καινοτόμες λύσεις micromobility στο παρελθόν, όπως το BMW Motorrad X2City, το Personal Mover Concept και ο υπερυψωμένος πρωτότυπος δρόμος BMW Vision E³ Way. Με το ηλεκτρικό πρωτότυπο ποδήλατο DYNAMIC CARGO και το e-scooter Concept CLEVER COMMUTE, οι μηχανικοί του BMW Group για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνουν την απαράμιλλη ικανότητά τους να μεταφέρουν αυτοκινητιστική τεχνογνωσία σε micromobility οχήματα.

Concept DYNAMIC CARGO : απρόσμενη ποδηλατική απόλαυση και υψηλή μεταβλητότητα.

  • Συμπαγές, τρίτροχο cargo bike concept με υψηλή μεταβλητότητα, ευελιξία χρήσης και αξιοπιστία όλο το χρόνο.
  • Μεταβλητή πλατφόρμα φόρτωσης με καινοτόμα εξαρτήματα για τη μεταφορά φορτίων και/ή παιδιών. Κατάλληλη και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Τα ποδήλατα προσφέρουν εξαιρετική ευελιξία χρήσης με μηδενικούς ρύπους και είναι από τα ταχύτερα και πιο αποδοτικά μέσα μεταφοράς σε αστικές περιοχές. Ωστόσο οι βροχερές, ψυχρές ή ολισθηρές συνθήκες συνήθως αποθαρρύνουν τους περισσότερους ποδηλάτες με αποτέλεσμα να στρέφονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή το ίδιο τους το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεταφέρουν πιο μεγάλα φορτία, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν με μία στάνταρ σχάρα αποσκευών – όπως τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, ή τα παιδιά τους. Τα ποδήλατα μεταφορών (cargo bikes) που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία αποτελούν μία εναλλακτική λύση αντί της χρήσης του αυτοκινήτου για αστικές διαδρομές. Ωστόσο, πολλά cargo bike concepts είναι τώρα φαρδύτερα και, κυρίως,  μεγαλύτερα από τα κανονικά ποδήλατα λόγω των απαιτήσεων για τη μεταφορά φορτίων και/ή παιδιών. Σε συνδυασμό με το επακόλουθο πρόσθετο βάρος και το πιθανό ωφέλιμο φορτίο, αυτό οδηγεί σε περιορισμούς κυρίως σε ό,τι αφορά  την ευελιξία και το χειρισμό.

«Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας που διατηρεί την ευελιξία και οδηγική αίσθηση ενός κανονικού ποδηλάτου με την προσθήκη καινοτόμων λύσεων για ασφαλείς μεταφορές», δήλωσε ο Jochen Karg, Επικεφαλής Vehicle Concepts στο τμήμα New Technologies & China του BMW Group. «Το Concept DYNAMIC CARGO είναι το πρώτο δυναμικό ‘pick-up’ ποδήλατο μεταφορών που συνδυάζει απόλαυση με ευέλικτη χρήση και αξιοπιστία όλο το χρόνο».  

Βασικό εξάρτημα του τρίτροχου Concept DYNAMIC CARGO είναι το εμπρός κύριο πλαίσιο που συνδέεται με το πίσω τμήμα μέσω ενός αρθρωτού άξονα, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παίρνει κλίσεις στις στροφές, σε αντίθεση με το σταθερό πίσω τμήμα. Αυτό συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης – που ενεργοποιείται μόλις ο αναβάτης αρχίσει να κάνει πεντάλ και κινεί τους δύο πίσω τροχούς – κάνοντας το ποδήλατο μεταφορών ευκολοδήγητο όπως ένα συνηθισμένο ποδήλατο. Πέρα από την αυξημένη σταθερότητα που πετυχαίνουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τα δίτροχα ποδήλατα, οι πίσω τροχοί με τον άκαμπτο άξονά τους, χωρίς αρθρώσεις, προσφέρουν τη βάση για μία ευέλικτη πλατφόρμα μεταφορών τύπου pick-up. Σε αυτή μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλα καινοτόμα εξαρτήματα για τη μεταφορά αποσκευών και/ή παιδιών. Η Αρχή της αρθρωτής σχεδίασης προετοιμάζει το δρόμο για περισσότερα είδη χρήσης. Η σχεδίαση της πλατφόρμας μεταφοράς χωρίς αρθρώσεις έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ο αναβάτης σπάνια αντιλαμβάνεται το πρόσθετο βάρος που μεταφέρει επιτρέποντας ασφαλή, σταθερή μεταφορά όλων των φορτίων και διασφαλίζοντας μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Το πακέτο ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ενός αρθρωτού συστήματος καιρικής προστασίας. Μαζί με την ανώτερη οδηγική ασφάλεια – εξαιρετικά χρήσιμη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες – αυτό καθιστά το Concept DYNAMIC CARGO ένα ελκυστικό μέσο μεταφοράς όλο το χρόνο.

Αν και το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept DYNAMIC CARGO, είναι ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς υπεργολάβους κατασκευαστές.

Concept CLEVER COMMUTE : ο τέλειος σύντροφος για το τελευταίο χιλιόμετρο.

  • Εργονομική σχεδίαση κατάλληλη για καθημερινή χρήση, άριστη οδηγική σταθερότητα και συμπαγής αναδίπλωση.
  • Γνήσια επιλογή για ανάμικτη κινητικότητα: καινοτόμο πρόγραμμα για μεταφορά σε δημόσια μέσα διευκολύνει τα πιο μακρινά ταξίδια.
  • Ιδανικό για park & ride: οι μικρές διαστάσεις του όταν είναι αναδιπλωμένο το καθιστούν ιδανικό για μεταφορά στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.

Τα E-scooters έχουν πλέον καθιερωθεί στο αστικό μίγμα κινητικότητας, ιδιαίτερα χάρη στα προγράμματα κοινοχρησίας. Προσφέρουν ευέλικτη χρηστικότητα, μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους πόλεων στον προορισμό τους πολύ γρήγορα σε μικρές αστικές διαδρομές του ‘τελευταίου χιλιομέτρου’, όπως ονομάζονται. Η αγορά των e-scooters σε επίπεδο ατομικής ιδιοκτησίας κινείται με αργούς ρυθμούς μέχρι τώρα. Τα μεγάλα μοντέλα τα οποία κινούνται με ασφάλεια δύσκολα μεταφέρονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στο αυτοκίνητο λόγω του μεγέθους τους, ενώ τα μικρά, πιο φορητά μοντέλα υστερούν σε σταθερότητα.

Με το Concept CLEVER COMMUTE, το BMW Group παρουσιάζει τώρα ένα e-scooter που αναδιπλώνεται εύκολα για να μεταφέρεται σε δημόσιο μέσο μεταφοράς και/ή από το αυτοκίνητο χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική σταθερότητα υπό όλες τις συνθήκες. Σε ‘public transport mode’, αναδιπλώνονται τα πλαϊνά τμήματα του πατώματος και ο πίσω τροχός (που καλύπτει το κενό που δημιουργούν). Αυτός ο μηχανισμός μειώνει σημαντικά το μεταξόνιο του CLEVER COMMUTE για να μπορεί να μεταφέρεται ακόμα και σε κυλιόμενες σκάλες χωρίς δυσκολία. Αυτή είναι μία σημαντική απαίτηση εάν το ταξίδι  περιλαμβάνει υπόγειες διαδρομές. Σε αυτή τη διάταξη το e-scooter παραμένει ικανό να ρολάρει, σαν μια βαλίτσα. Επίσης, ο ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός τροχό προσφέρει υποβοήθηση του CLEVER COMMUTE σε μια ανηφορική ράμπα. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του e-scooter όταν αναδιπλώνεται μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα μέσα δημόσιας μεταφοράς δωρεάν.

Το CLEVER COMMUTE αναδιπλώνεται εύκολα σε μέγεθος που χωρά εύκολα σε πορτμπαγκάζ μικρών αυτοκινήτων, ενώ μεγαλύτεροι χώροι αποσκευών φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό για τις οικογενειακές εξορμήσεις. Σε επίπεδο μοντέλων του BMW Group, αυτό σημαίνει ότι το CLEVER COMMUTE χωράει σε διαμήκη διάταξη στους χώρους αποσκευών των μοντέλων από τη Σειρά 3 και πάνω, χωρίς αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων ενώ στα μοντέλα MINI αντίστοιχα μπορεί να μεταφέρεται εγκάρσια.

Με τα μοναδικά προϊοντικά χαρακτηριστικά του, το CLEVER COMMUTE είναι ένας ευέλικτος σύντροφος στην πόλη και επιτρέπει την ολοκλήρωση οποιουδήποτε ταξιδιού γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Η ικανότητά του να μεταμορφώνεται το καθιστά ιδανική λύση για ‘πολυτροπικές μεταφορές’.

Αν και το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept CLEVER COMMUTE, είναι ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς υπεργολάβους κατασκευαστές.

Και τα δύο micromobility concepts έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυτονομία έως 20 km. Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για χρήση στην πόλη είναι η μπαταρία, που μπορεί να αφαιρείται και να φορτίζεται στο σπίτι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.