SKODA ENYAQ iV: Τεχνολογία και πρακτικότητα

By  |  0 Comments

Τεχνολογία, ψηφιακές λύσεις, άνεση και πρακτικότητα. Αυτά βλέπεις με το καλημέρα στο ολοκαίνουργιο Enyaq iV, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό SUV της Skoda. Που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα (MEB) του Volkswagen Group ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα και ήταν ανάμεσα στα υποψήφια του θεσμού «Αυτοκίνητο του 2022» στην Ελλάδα.

H αρχική έκδοση iV 50, εξοπλισμένη με κινητήρα 109 kW, πίσω κίνηση και αυτονομία έως 340 χλμ., έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 35.800 ευρώ, που μετά την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» διαμορφώνεται στα 30.025 ευρώ. Μία ελκυστική τιμή, για όσα προσφέρει τούτο το μοντέλο.

Με μήκος 4,649 μέτρα, πολύ κοντά στη νέα Octavia (4,689 μέτρα) και μόλις 5 εκ. πιο μικρό από το Kodiaq (4 ,697 μέτρα), το Enyaq iV αποτελεί μία τεχνολογικά προηγμένη πρόταση στο χώρο των ηλεκτρικών SUV, με κορυφαία επίπεδα ποιότητας, ασφάλειας και συνδεσιμότητας καθώς και εντυπωσιακούς χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Τρεις χωρητικότητες μπαταρίας, πέντε επίπεδα ισχύος που κυμαίνονται από 109 έως 220 kW (148 έως 299 ίπποι, αντίστοιχα) και πίσω κίνηση ή τετρακίνηση, καλύπτουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις και χρήσεις, με αυτονομία έως 536 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Στη βάση της γκάμας βρίσκεται η έκδοση «50», με απόδοση 148 ίππων (109 kW), κίνηση πίσω και μπαταρία 55 kWh. Ο εξοπλισμός είναι πλούσιος. Το Virtual Cockpit και το infotainment με οθόνη 10″ είναι στάνταρ, όπως επίσης και οι επτά αερόσακοι, τα φώτα LED εμπρός-πίσω, ο διζωνικός κλιματισμός, οι ζάντες 18″ κ.ά.

Οι εκδόσεις «60» και «80» του Enyaq iV είναι επίσης πισωκίνητες, με 179 και 204 ίππους, και μπαταρίες 62 και 82 kWh που αυξάνουν την αυτονομία τους στα 412 και 536 χλμ., αντίστοιχα. Εκτός από καλύτερες επιδόσεις και αυτονομία προσφέρουν και πλουσιότερο εξοπλισμό, διαθέτοντας επιπλέον infotainment 13″ με σύστημα πλοήγησης, κάμερα οπισθοπορείας, ασύρματη φόρτιση, ατμοσφαιρικό φωτισμό κ.ά. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκονται οι τετρακίνητες εκδόσεις. Η «80x» προσθέτει ένα μοτέρ 45 kW μεταξύ των εμπρός τροχών, πετυχαίνοντας συνδυαστική απόδοση 265 ίππων. Ενώ στην έκδοση vRS το μπροστινό μοτέρ είναι 75 kW, οπότε αυξάνει τη συνολική ισχύ στους 299 ίππους.

Στο σπίτι, το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο μπορεί βολικά να «ανεφοδιαστεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας ένα wallbox AC έως 11 kW. Ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας, αυτή η διαδικασία διαρκεί από έξι έως οκτώ ώρες. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό φορτιστή γενικής χρήσης iV που ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες φόρτισης.

Η σχεδιαστική γλώσσα του μοντέλου χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και έντονα συναισθήματα. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.765 χιλ. και η απουσία σήραγγας μετάδοσης, συμβάλλουν στη μεγάλη ευρυχωρία για τους πίσω επιβάτες και συνολική χωρητικότητα του χώρου αποσκευών 585 λίτρων.

Η αεροδυναμική του, που είναι εξαιρετική για ένα SUV, επιτρέπει υψηλό βαθμό απόδοσης και, ως εκ τούτου, μεγάλες αυτονομίες. Αυτό είναι επίσης εμφανές στον συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) 0,262, ο οποίος επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ελαστικών που διαθέτουν ιδιαίτερα χαμηλή αντίσταση κύλισης. 

Διαθέτοντας τη δική του ερμηνεία της σχεδιαστικής ταυτότητας της μάρκας, της διακριτικής γρίλιας Skoda και των τροχών που παρέχουν μια στιβαρή εμφάνιση, το Enyaq είναι ταυτόχρονα ένα πραγματικό Skoda και ένα πραγματικό SUV. Το τολμηρό, στρογγυλεμένο εμπρός μέρος, με ένα γλυπτό καπό και προβολείς LED Matrix, το καθιστά αναμφισβήτητο μέλος της οικογένειας SUV της μάρκας. Ωστόσο, το πρώτο ηλεκτρικό SUV των Τσέχων, έχει και έναν δικό του μοναδικό χαρακτήρα, καθώς είναι εξοπλισμένο με μια κάθετη μάσκα που προβάλει από το αμάξωμα.

Η ονομασία «SKODA» τοποθετείται με κεφαλαία γράμματα στη μέση της πίσω πόρτας και πλαισιώνεται από ματ μαύρο σπόιλερ οροφής και έναν πίσω προφυλακτήρα με γκρι διαχύτη. Διατίθεται πανοραμική συρόμενη οροφή. Το 50 iV έρχεται με ατσάλινους τροχούς 18 ιντσών ως στάνταρ, ενώ όλα τα άλλα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ζάντες αλουμινίου. Προσφέρει στους επιβάτες υψηλά επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Διαθέτει έως 9 αερόσακους και πολλά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης.

Το νέο concept μέσα αντικαθιστά τα κλασικά επίπεδα εξοπλισμού και θέτει νέα πρότυπα για το εσωτερικό. Το οποίο είναι δημιουργία των σχεδιαστών της μάρκας και παρέχει μία μοναδική αίσθηση ευ ζην και διαθέτει φυσικά, αειφόρα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά. Το νέο Digital Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, είναι κομψός, σε ύφος μίνιμαλ, με μέγεθος 5,3 ίντσες. Εμφανίζει με σαφήνεια τις πιο σημαντικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα, δεδομένα οδήγησης, συστήματα πλοήγησης και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης. Το κέντρο ελέγχου είναι η κεντρική οθόνη αφής η οποία, με μέγεθος 13 ίντσες, είναι η μεγαλύτερη οθόνη σε Skoda. Ο χειρισμός της γίνεται ανέπαφα, τόσο με κινήσεις των χεριών όσο και με φωνητικό έλεγχο – μέσω του ψηφιακού βοηθού φωνής Laura. Επιπλέον, το ολοκαίνουργιο SUV είναι πάντα και έξυπνα συνδεδεμένο. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός του εσωτερικού μπορούν να ελεγχθούν εύκολα εξ αποστάσεως μέσω της εφαρμογής Skoda Connect.

SKODA ENYAQ iV 50

Κινητήρας: 109 kW

Ισχύς: 148 ίπποι

Ροπή: 220 Nm

0-100: 11.4”

Τελική: 160 χλμ./ ώρα

Αυτονομία: 362 χλμ.

Κατανάλωση : 15,2 kWh

CO2:  0 γραμμάρια

Τέλη: 0 ευρώ

Τιμή:  30.025 ευρώ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.