Η Ελλάδα με την πιο βελτιωμένη θέση στον δείκτη ετοιμότητας για χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

By  |  0 Comments

Η δημοτικότητα των EVs αυξάνεται πανευρωπαϊκά αλλά οι υποδομές φόρτισης παραμένουν ανεπαρκείς, όπως διαπιστώνει το EV Readiness Index 2022

Πιο έτοιμη από ποτέ για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs) είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Ετοιμότητας για τη Χρήση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων 2022 της LeasePlan (EV Readiness Index 2022). Ο Δείκτης EV Readiness της εταιρίας αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση του βαθμού ετοιμότητας για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 22 ευρωπαϊκές χώρες η οποία βασίζεται σε τρεις παράγοντες: το μέγεθος της αγοράς των EVs, την ωριμότητα των υποδομών φόρτισης και τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται από τις κυβερνήσεις για τη χρήση EV.

Στην κορυφή της κατάταξης παρέμειναν και τη φετινή χρονιά η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθώντας να είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για τη μετάβαση στα EVs, ενώ Τσεχία και Πολωνία αποδείχθηκαν οι λιγότερο EV-ready χώρες για το 2022.

 Η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον Δείκτη, συγκεντρώνοντας 23 βαθμούς έναντι 16 που είχε συγκεντρώσει το 2021 και ανεβαίνοντας 3 θέσεις στην κατάταξη (από 17η σε 14η). Από τους τρεις παράγοντες που εξετάστηκαν, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο συνολικό κόστος χρήσης, ενώ στη βελτιωμένη αυτή εικόνα συνέβαλε και η αύξηση του μεριδίου αγοράς των EV στην Ελλάδα.

Συνολικά, με βάση τα ευρήματα του φετινού Δείκτη, ο αριθμός των Ευρωπαίων οδηγών που ενδιαφέρονται να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση αυξάνεται διαρκώς. Παρόλα αυτά, η έλλειψη στις διαθέσιμες υποδομές φόρτισης συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την υιοθέτηση των EVs σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που εξετάστηκαν, η δημοτικότητα των EVs αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα γίνονται διαθέσιμα σε κάθε κατηγορία. Ταυτόχρονα, τα EVs είναι σήμερα είναι πιο προσιτά από ποτέ. Το ανταγωνιστικό τους κόστος οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις αυξημένες τιμές του ντίζελ και της βενζίνης και στις πιο φιλικές φορολογικές ρυθμίσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Παρόλα αυτά, οι υποδομές φόρτισης συνεχίζουν να υστερούν, με την έλλειψή τους να γίνεται όλο και πιο αισθητή όσο αυξάνονται τα EVs που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas, Κωνσταντίνος Πετρούτσος, σχολίασε σχετικά: «Η διαρκής βελτίωση που παρουσιάζει η θέση της Ελλάδας στο EV Readiness Index της LeasePlan αποδεικνύει πως όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί είναι έτοιμοι να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση. Το γεγονός ότι, από τους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη, η Ελλάδα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτόν που αφορά στο κόστος χρήσης EV, αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τα οικονομικά κίνητρα φαίνεται να συνεχίζουν να αποδίδουν: Καθιστούν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση – εκτός από μία πιο «πράσινη» – και μία πιο συμφέρουσα επιλογή. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως και στη χώρα μας – όπως και πανευρωπαϊκά – η ενίσχυση των υποδομών φόρτισης είναι καθοριστικής σημασίας για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επενδύσουν άμεσα σε ισχυρές και αξιόπιστες δημόσιες υποδομές φόρτισης».

• Η LeasePlan βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της καθαρής κινητικότητας: Oι παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και plug-in υβριδικών έφτασαν το ρεκόρ του 31,8% όλων των νέων ενεργοποιήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
• Η LeasePlan έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων (net zero tailpipe emissions) από τον συνολικό στόλο της έως το 2030. Η LeasePlan είναι επίσης ιδρυτικός εταίρος της πρωτοβουλίας The Climate Group EV100, μιας παγκόσμιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί την υιοθέτηση των EV και των υποδομών φόρτισης μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κόσμου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.