Η Volkswagen μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά μπαταριών

By  |  0 Comments

Πρεμιέρα της νέας εταιρείας μπαταριών PowerCo και έναρξη κατασκευής του πρώτου εργοστασίου κυψελών του Ομίλου Volkswagen στο Salzgitter

 • Η PowerCo θα είναι υπεύθυνη για τις παγκόσμιες δραστηριότητες του Ομίλου Volkswagen στον κλάδο των μπαταριών. Επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προοπτική πωλήσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και προγραμματισμός για 20.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

• Το εργοστάσιο κυψελών στο Salzgitter αποτελεί την αρχή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, παγκόσμιας κλίμακας, για την κατασκευή μπαταριών στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η λειτουργία έξι εργοστασίων στην Ευρώπη, με προοπτική επιπλέον εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική στο μέλλον

• Βιώσιμη κινητικότητα: Η PowerCo δεσμεύεται για την παραγωγή κυψελών με αποκλειστική χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και ποσοστό ανακύκλωσης άνω του 90% σε επίπεδο πρώτων υλών

• Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Η Volkswagen συνεχίζει με συνέπεια το πρόγραμμα ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Ξεκινώντας μια δυναμική στρατηγική κατασκευής μπαταριών, πραγματοποίησε στις 7 Ιουλίου την τελετή έναρξης εργασιών για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών του Ομίλου Volkswagen στο Salzgitter, παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz. Η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει το 2025 ενώ στο εξής την ευθύνη για την παραγωγή κυψελών αλλά και για τις παγκόσμιες δραστηριότητες του Ομίλου στο χώρο των μπαταριών θα έχει η νεοσύστατη εταιρεία “PowerCo”. Μέχρι το 2030 η PowerCo, μαζί με συνεργάτες, πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου, να δημιουργήσει κύκλο ετήσιων πωλήσεων άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να απασχολήσει έως και 20.000 υπαλλήλους, μόνο στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε σχετικά με την τελετή έναρξης εργασιών κατασκευής του εργοστασίου: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η Volkswagen μας δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της βιώσιμης και κλιματικά συμβατής κινητικότητας. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος, με το εργοστάσιο στο Salzgitter».

Ο Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen AG, δήλωσε: «Σήμερα όχι μόνο βάζουμε το θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο, αλλά σηματοδοτούμε και ένα στρατηγικό ορόσημο. Η δραστηριοποίηση στην κατασκευή κυψελών μπαταριών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής μας NEW AUTO, που θα κάνει την Volkswagen κορυφαίο πάροχο της βιώσιμης, ψηφιακής κινητικότητας του αύριο. Η δημιουργία του δικού μας εργοστασίου κυψελών είναι ένα τεράστιο εγχείρημα από τεχνική και οικονομική άποψη. Δείχνει ότι φέρνουμε την τεχνολογία αιχμής του μέλλοντος στη Γερμανία!».

Η PowerCo αναλαμβάνει τις παγκόσμιες δραστηριότητες μπαταριών

Ο Όμιλος Volkswagen συγκεντρώνει τις παγκόσμιες δραστηριότητες μπαταριών στην ευρωπαϊκή εταιρεία PowerCo. Με έδρα το Salzgitter, η εταιρεία θα διαχειρίζεται στο εξής τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής μπαταριών του Ομίλου παγκοσμίως, την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού για τα εργοστάσια καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελών. Μελλοντικά προβλέπεται η ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για χρήση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μετά το Salzgitter, το επόμενο εργοστάσιο κυψελών είναι προγραμματισμένο να φτιαχτεί στη Βαλένθια. Προς το παρόν, εξετάζονται τοποθεσίες για τρία ακόμη εργοστάσια στην Ευρώπη, ενώ η PowerCo διερευνά και την προοπτική δημιουργίας περαιτέρω Gigafactories στη Βόρεια Αμερική.

Ο Thomas Schmall, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, Υπεύθυνος Τεχνολογίας και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της PowerCo, δήλωσε: «Κατασκευάζοντας το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κυψελών, υλοποιούμε με συνέπεια το τεχνολογικό αναπτυξιακό πρόγραμμά μας. Η PowerCo θα γίνει παγκόσμιος παίκτης στο χώρο των μπαταριών. Βασικό πλεονέκτημα της εταιρείας θα είναι η κάθετη διαχείριση των διαδικασιών, από την προμήθεια πρώτων υλών και την κατασκευή των κυψελών μέχρι την ανακύκλωση. Στο μέλλον, θα χειριζόμαστε όλες τις σχετικές δραστηριότητες εσωτερικά και έτσι θα αποκτήσουμε στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στον αγώνα για την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ηλεκτροκίνηση. Έχουμε εξασφαλίσει μια κορυφαία ομάδα για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα».

Το τυποποιημένο εργοστάσιο και οι ενοποιημένες κυψέλες επιτρέπουν την ταχεία παγκόσμια επέκταση

Με την ευκαιρία της τελετής έναρξης εργασιών, ο Όμιλος Volkswagen παρουσίασε για πρώτη φορά το μοντέλο εργοστασίου που θα θέσει τα πρότυπα. Το Salzgitter πρόκειται να αποτελέσει ένα πρότυπο για τα εργοστάσια κυψελών σε όλη την Ευρώπη και θα θέσει νέα στάνταρ όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Ο Frank Blome, Διευθύνων Σύμβουλος της PowerCo δήλωσε: «Αυτό που έχουμε δοκιμάσει εκατομμύρια φορές με πλατφόρμες οχημάτων, όπως η MQB και η MEB, θα αποτελέσει θεμέλιο και στην παραγωγή κυψελών: θα τυποποιούμε και θα αναβαθμίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσουμε ταχύτητα, βελτιστοποίηση κόστους και κορυφαίο επίπεδο ποιότητας». Η τυποποίηση δεν θα αφορά μόνο τον εξοπλισμό, τα κτίρια και τις υποδομές, αλλά και τα προϊόντα, τις διαδικασίες και την ψηφιακή τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν εργοστάσια που θα μπορούν να μετατραπούν γρήγορα προκειμένου να υιοθετήσουν περαιτέρω καινοτομίες στα προϊόντα και την παραγωγή. Κάθε εργοστάσιο θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα σχεδιαστεί για μελλοντική ανακύκλωση κλειστού βρόχου.

Η Volkswagen, αποκάλυψε επίσης την πρισματική ενοποιημένη κυψέλη που είχε ανακοινωθεί στην ημερίδα Power Day το 2021. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την ευέλικτη χρήση ενός συνδυασμού διαφορετικών χημικών συστάσεων στα στοιχεία της μπαταρίας και θα χρησιμοποιηθεί έως και στο 80% των μοντέλων του Ομίλου Volkswagen. Η παραγωγή μπαταριών ενοποιημένης κυψέλης θα ξεκινήσει στο Salzgitter το 2025. Σταδιακά η ετήσια παραγωγική δυνατότητα του εργοστάσιο θα φτάσει τις 40 GWh – αρκετή για περίπου 500.000 ηλεκτρικά οχήματα. Μέχρι το 2030, ο Όμιλος Volkswagen σκοπεύει να έχει σε λειτουργία στην Ευρώπη, έξι εργοστάσια παραγωγής κυψελών συνολικού ετήσιου όγκου παραγωγής 240 GWh. Η νέα ενοποιημένη κυψέλη αναμένεται πως θα μειώσει έως και 50% το κόστος της μπαταρίας. Οι πρωτότυπες μπαταρίες που έχουν παραχθεί με αυτή την τεχνολογία έχουν επιδείξει πολλά υποσχόμενες επιδόσεις όσον αφορά την αυτονομία, τον χρόνο φόρτισης και την ασφάλεια – απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα μελλοντικό βιομηχανικό πρότυπο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.