Το νέο Mazda CX-60 (video)

By  |  0 Comments

Το νέο Mazda CX-60 αντιπροσωπεύει δύο πρωτιές για τη Mazda: παρουσιάζει την πρώτη plug-in πλήρως υβριδική τεχνολογία της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά των SUV και παρουσιάζει έναν ολοκαίνουργιο εξακύλινδρο εν σειρά e-Skyactiv D 3,3 λίτρων κινητήρα ντίζελ. Επεκτείνοντας τη σειρά SUV της Mazda, το νέο CX-60 είναι το πρώτο από τα δύο νέα μοντέλα της ομάδας «Large Products» της εταιρείας που θα παρουσιαστούν σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια. Από 58.087 ευρώ.

Επιδεικνύοντας τη δέσμευση της Mazda σε μια προσέγγιση πολλαπλών λύσεων για βιώσιμη κινητικότητα, και την φιλοσοφία της ‘σωστής λύσης τη σωστή στιγμή’, το Mazda CX-60 ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες της κατηγορίας σε ότι αφορά τις περισσότερες επιλογές μοντέλων SUV, καθώς συνδυάζει τις πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές επιδόσεις με την οδηγική ευχαρίστηση που ενσωματώνει κάθε Mazda.

Παρουσιάζοντας το πρώτο plug-in πλήρες υβριδικό σύστημα κίνησης της εταιρείας, το νέο κορυφαίο μοντέλο της Mazda, το Mazda CX-60 PHEV, αντιπροσωπεύει όλα όσα ενσωματώνει τα τελευταία 100 χρόνια η Mazda στο DNA της, από την μοναδική εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, μέχρι την άριστη ιαπωνική κατασκευή, τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στις ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες, και τα κορυφαία παγκοσμίως συστήματα κίνησης

Η δύναμη του όμορφου και δυναμικού στυλ του Mazda CX-60 μεταδίδει την ευφυΐα και την κομψότητα των τελευταίων εξελίξεων στη σχεδίαση Kodo συνυφασμένη με τη εντυπωσιακή αρχιτεκτονική SUV με μπροστινό κινητήρα και κίνηση στους πίσω τροχούς.

Η κομψή, κορυφαίας ποιότητας εσωτερική σχεδίαση συνδυάζει διαφορετικά υλικά και υφές, όπως ξύλο σφένδαμου, δέρμα nappa, μοναδικής κατεργασίας ιαπωνικά υφάσματα, λεπτομέρειες χρωμίου και εμφανείς ραφές στον πίνακα οργάνων.

Οι ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες έχουν αναθεωρηθεί και τελειοποιηθεί με στόχο τη μεγιστοποίηση της οδηγικής εμπειρίας Jinba-Ittai και, περισσότερο από ποτέ, να καλύψουν τις προσωπικές ανάγκες του οδηγού. Το πρωτοποριακό Mazda Driver Personalization System θα αναγνωρίσει τον επιβάτη στο κάθισμα του οδηγού, και θα προσαρμόσει αυτόματα το περιβάλλον – τη θέση του καθίσματος, το τιμόνι, τους καθρέφτες, το HUD, ακόμη και τις ρυθμίσεις του ήχου και του συστήματος του κλιματισμού – ώστε να ταιριάζει στο σωματότυπο του πελάτη, καθώς και στις προσωπικές του προτιμήσεις.

Το Mazda CX-60 PHEV πρωτοστατεί στην ευρωπαϊκή εισαγωγή plug-in υβριδικών μοντέλων χάρη στο σύστημα κίνησης που συνδυάζει έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2.5 άμεσου ψεκασμού, με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 129 kW και 355V, και μία μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας 17,8 kWh.

Αυτός ο συνδυασμός κινητήρα εσωτερικής καύσεως και ηλεκτροκινητήρα αποδίδει συνδυαστική ισχύ 327 PS/241 kW και άφθονη ροπή 500 Nm, καθιστώντας το συγκεκριμένο μοντέλο, το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda. Το Mazda CX-60 PHEV προσφέρει απίστευτα εντυπωσιακές επιδόσεις, επιταχύνοντας από 0-100 km/h σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή).

Αντίθετα, και κυρίως όταν κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, το νέο Mazda PHEV επιτυγχάνει εξαιρετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η συνδυασμένη κατανάλωση βάσει WLTP, είναι μόλις 1,5 l/100 km και οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 WLTP μόνο 33 g/km.

Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει 63 km ηλεκτροκίνητης οδήγησης με ταχύτητα μέχρι 100 km/h .

Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο αμάξωμα, εξασφαλίζει στο νέο Mazda CX-60 PHEV ένα ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα μόνιμο σύστημα τετρακίνησης που κατανέμει τη ροπή μεταξύ των αξόνων, δίνει στο αυτοκίνητο κορυφαία χαρακτηριστικά οδικής συμπεριφοράς αντίστοιχα με τα καλύτερα μοντέλα της premium κατηγορίας.

Εξελιγμένοι με γνώμονα τη φιλοσοφία του «σωστού μεγέθους» που απαιτεί βελτιστοποιημένο κυβισμό για βελτιωμένη αποδοτικότητα καυσίμου και ισχύος, είναι επίσης και οι νέας γενιάς, εξακύλινδροι σε σειρά straight-six, diesel κινητήρες e-Skyactiv D 3,3 λίτρων με δύο διαφορετικές τιμές ισχύος – 200 και 254 PS. Διαθέτοντας το M Hybrid Boost – το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V της Mazda – συνδυάζουν υψηλή απόδοση με εξαιρετική οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Ο κινητήρας e-Skyactiv D με τη μικρότερη ισχύ αποδίδει 200 PS/147 kW στις 3000-4200 σαλ. και μέγιστη ροπή 450 Nm στις 1400-3000σαλ.. Σε συνδυασμό με τη ροπή των 153 Nm που είναι διαθέσιμη από τον ηλεκτροκινητήρα του συστήματος M Hybrid Boost, το CX-60 επιτυγχάνει επιτάχυνση από τα 0-100 km/h σε 8,4 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα που φτάνει τα 212 km/h. Παρά την εντυπωσιακή αυτή απόδοση, το CX-60 των 200 PS εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικό επιτυγχάνοντας μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 4,7 l/100km ενώ οι εκπομπές του CO2 είναι μόλις 123 g/km.

Αποδίδοντας 254 PS/187 kW στις 3750 σ.α.λ., ο πιο ισχυρός κινητήρας εμφανίζει μέγιστη ροπή 550 Nm στις 1500-2400 σ.α.λ. χρειάζεται μόλις  7,4 δευτερόλεπτα για τα 0-100χλμ., και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 219 km/h. Η μέση κατανάλωση είναι 4,9 l/100 km και οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 137g/km.

Επίσης ένας 6κύλινδρος σε σειρά ‘straight-six’ κινητήρας βενζίνης 3.0 λίτρων e-Skyactiv X θα παρουσιαστεί στη γκάμα των επιλογών για το νέο CX-60.

Και οι τρεις κινητήρες συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και το σύστημα i-Activ All-Wheel Drive της Mazda. Ο κινητήρας diesel e-Skyactiv D και ο βενζινοκινητήρας e-Skyactiv X, μπορούν επίσης να εξοπλιστούν και με σύστημα μετάδοσης μόνον στους πίσω τροχούς. Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης (συν το πρόγραμμα EV για το PHEV) που εξασφαλίζουν ιδανικό βαθμό ελέγχου και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

Το ολοκαίνουργιο Mazda CX-60 βασίζεται στην Κλιμακωτή Αρχιτεκτονική Πολλαπλών Λύσεων Skyactiv της Mazda, η οποία διαθέτει πολυάριθμες βελτιώσεις που προσφέρουν εξαιρετικά δυναμική οδήγηση. Υιοθετώντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Mazda, αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν την ακαμψία του αμαξώματος που διασφαλίζει ότι ο οδηγός μπορεί να αισθανθεί άμεσα την απόκριση του αυτοκινήτου, καθίσματα που διευκολύνουν κάθε επιβάτη να διατηρεί την ισορροπία του κατά την κίνηση, ανάρτηση που σταθεροποιεί τη θέση του οχήματος κατά την οδήγηση, και το -αποκλειστικό για τη Mazda- σύστημα ελέγχου θέσης του οχήματος – Kinematic Posture Control (KPC) που σταθεροποιεί το όχημα, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και κατά την οδήγηση με υψηλή ταχύτητα ή μεγάλες δυνάμεις G. Μια ολοκληρωμένη σειρά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού i-Activsense διασφαλίζει το μέγιστο βαθμό ενεργητικής ασφάλειας στοχεύοντας στην κατάκτηση της κορυφαίας βαθμολογίας των 5 αστέρων από τον οργανισμό ασφαλείας Euro NCAP.

Αρκετές νέες τεχνολογίες κάνουν το ντεμπούτο τους στο Mazda CX-60: Ορατότητα See-Through – μια οθόνη 360 μοιρών επόμενης γενιάς με βελτιωμένο οπτικό πεδίο σε χαμηλές ταχύτητες. Υποβοήθηση κατάβασης (Hill Descent Control / HDC), που βοηθά στην ασφαλή κατάβαση σε απότομες κατηφόρες με ολισθηρό ή ανώμαλο οδόστρωμα. Cruise Control (i-ACC), το οποίο διαθέτει πλέον και λειτουργία αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας (Traffic Sign Recognition), και σύστημα Προειδοποίησης Εξόδου Οχήματος (Vehicle Exit Warning / BSM) με αναγνώριση οχημάτων που πλησιάζουν από πίσω.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • Τελευταίες εξελίξεις στη σχεδίαση Kodo συνυφασμένες με τη στιβαρότητα της επιβλητικής εμφάνισης της αρχιτεκτονικής ενός SUV με κινητήρα εμπρός και κίνηση στους πίσω τροχούς
  • Έντονες γραμμές του εμπρός μέρους και έντονα κεκλιμένο  πίσω μέρος, δημιουργούν μία εντυπωσιακή και δυναμική εμφάνιση του αμαξώματος
  • Νέα και πιο επιθετική μπροστινή μάσκα, με τη χαρακτηριστική πτέρυγα, με φωτιστική υπογραφή και κάθετη σχεδίαση εμπρός φωτιστικών σωμάτων.
  • Νέο χαρακτηριστικό χρώμα αμαξώματος Rhodium White
  • Επιλογή ζαντών αλουμινίου 18 ή 20 ιντσών
Design ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
  • Το εσωτερικό του Mazda CX-60, εκφράζει τη δύναμη της αρχιτεκτονικής ενός SUV με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω
  • Ο φαρδύς πίνακας οργάνων ξεχωρίζει από τις συνεχείς γραμμές του, που περνούν από τους πλευρικούς αεραγωγούς στην επένδυση της πόρτας, τονίζοντας έτσι την ευρυχωρία του εσωτερικού
  • Το εντυπωσιακό σχήμα της κεντρικής κονσόλας διαπερνά τον χώρο της καμπίνας από μπροστά προς τα πίσω
  • Εξαιρετικά εργονομική, φυσική και με υποδειγματική πλευρική στήριξη, θέση οδήγησης. Ρύθμιση ύψους καθίσματος χωρίς αλλαγή στάσης του επιβάτη, τιμόνι με δυνατότητα ρύθμισης κλίσης 45 mm, και 70 mm απόστασης
  • Νέο σύστημα εξατομίκευσης οδηγού που αναγνωρίζει τον οδηγό και προσαρμόζει αυτόματα τη θέση του καθίσματος, το τιμόνι, τους καθρέφτες, το HUD, ακόμα και τις ρυθμίσεις του ήχου και του κλιματισμού
  • Το HMI (Human Machine Interface) διαθέτει έναν πλήρη πίνακα οργάνων με οθόνη TFT-LCD, ένα μεγάλο πάνελ Head-up Display (HUD) και μια κεντρική οθόνη infotainment των 12,3 ιντσών
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ
  • Οι διαστάσεις του Mazda CX-60 είναι 4745 mm μήκος, 1890 mm πλάτος, 1680 mm ύψος, και 2870 mm μεταξόνιο
  • Το πλάτος στο ύψος των ώμων εμπρός είναι 1,504 mm (44 mm περισσότερο από το CX-5), και 1,441 mm για τους πίσω επιβάτες (50 mm περισσότερο από το CX-5)
  • Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 570 λίτρα, που φτάνει έως τα 1.148 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, και τα 1.726 εάν φορτωθεί μέχρι την οροφή
  • Το σύστημα Mazda Harmonic Acoustics ενσωματώνει μία νέα τεχνολογία, εξαλείφει το θόρυβο που εκπέμπεται απο κάθε ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου  όπως είναι τα CDs – για πρώτη φορά σε εργοστασιακό ηχοσύστημα αυτοκινήτου.
  • Ηχοσύστημα της Bose με 12 ηχεία και ειδικό επεξεργαστή σήματος SoundStage, και τεχνολογία BassMatch, Centrepoint 2 Surround και τεχνολογία περιορισμού του θορύβου Audio Pilot 2
ΔΟΜΗ της ΓΚΑΜΑΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
  • Τέσσερεις επιλογές εκδόσεων: Prime-line βασική, Exclusive-line μεσαία, και Takumi και Homura υψηλές εκδόσεις.
  • όλες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν διζωνικό κλιματισμό, έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής TFT 12ιντσών, DAB radio, Bluetooth, Ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, δορυφορική πλοήγηση, και cruise control.
  • Οι μεσαίες και υψηλές εκδόσεις μπορούν να εξοπλιστούν με πακέτα διαφορετικών επιλογών: Υποβοήθηση οδήγησης, Ευκολίας και Ήχου, Πανοραμικής ηλιοροφής και Comfort
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
  • Ο πρώτος κινητήρας PHEV της Mazda: 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού Skyactiv-G 2.5λ., ηλεκτροκινητήρας ισχύος 129 kW και μεγάλης χωρητικότητας 17.8 kWh μπαταρία ιόντων λιθίου 355V.
  • Συνδυαστική ισχύς του συστήματος κίνησης PHEV του Mazda CX-60 e-Skyactiv 327 PS/241 kW και 500 Nm ροπής – το δυνατότερο μοντέλο δρόμου που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τη Mazda
  • Εντυπωσιακές επιδόσεις – επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5.8 δευτερόλεπτα, μέγιστη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή).
  • Εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις – μέση κατανάλωση βάσει WLTP 1.5λ./100km[1] και εκπομπές CO2 μόλις 33 g/km1
  • 63 km ηλεκτρική αυτονομία με ταχύτητα μέχρι τα 100 km/h
  • Φόρτιση μπαταρίας με εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα μέσω καλωδίου type 2  – 0-100% σε 2 ώρες και 20 λεπτά με τη χρήση φορτιστή 11 kW και μέγιστη ισχύ φόρτισης  7.2 kW
  • Νέας γενιάς 6κύλινδρος «straight-six» σε σειρά κινητήρας diesel, 3.3 λίτρων e-Skyactiv D με δύο διαφορετικές επιλογές ιπποδύναμης – 200  και 254 PS
  • 6κύλινδρος «straight-six» σε σειρά  κινητήρας βενζίνης 3.0 λίτρων e-Skyactiv X που θα συμπληρώσει την γκάμα των κινητήρων του CX-60
  • Οι κινητήρες «Straight-six» διαθέτουν το υβριδικό σύστημα  των 48V, M Hybrid Boost  της Mazda
  • O κινητήρας e-Skyactiv D διαθέτει το πρωτοποριακό σύστημα DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) με εξελιγμένη τεχνολογία καύσεως
  • Εντυπωσιακές επιδόσεις  για τον κινητήρα e-Skyactiv D   – 254ίπππων, 0-100 km/h σε 7.4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 219 km/h
  • Οικονομία για τον e-Skyactiv D των 200ίππων– μέση κατανάλωση μόλις 4.9λ./100 km, εκπομπές CO2 μόνον 127g/km
  • Οι κινητήρες του Mazda CX-60 MHEV υιοθετούν σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας  
  • Και οι τρείς κινητήρες συνδυάζονται με το νέο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και το σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς  i-Activ της Mazda
  • Ο κινητήρας e-Skyactiv D diesel των 200 PS συνοδεύεται αποκλειστικά με σύστημα κίνησης μόνο στους πίσω τροχούς, το ίδιο που διαθέτουν και τα μοντέλα με τον βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
  • Το σύστημα Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων (συν το πρόγραμμα EV για την έκδοση PHEV)
  • Το CX-60 βασίζεται στην κλιμακούμενη αρχιτεκτονική πολλαπλών λύσεων Skyactiv της Mazda, και έχει σχεδιαστεί να είναι συμβατό με τη μηχανική διάταξη ενός SUV, με κινητήρα διαμήκη εμπρός, και κίνηση στους πίσω τροχούς
  • Ο αυξημένος βαθμός ακαμψίας του αμαξώματος, εξασφαλίζει την απόκριση του αυτοκινήτου στις εντολές του οδηγού, χωρίς καθόλου υστέρηση.
  • Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσεως, μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα έχει ως αποτέλεσμα το ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους
  • Ο νέος σχεδιασμός των καθισμάτων εξασφαλίζει βελτιωμένη πλευρική στήριξη του σώματος και αυξημένη ακαμψία στη βάση του καθίσματος, που διευκολύνει κάθε επιβάτη να διατηρεί την ισορροπία του, ενώ το αυτοκίνητο κινείται
  • Το σύστημα της ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια εμπρός, και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν ομαλά την αναρτώμενη μάζα (αμάξωμα) κατά τις στροφές, και να σταθεροποιούν τη συμπεριφορά του οχήματος
  • Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι (EPS) – προσφέρει αυξημένη ακαμψία και απόδοση του ηλεκτροκινητήρα του EPS, και των εξαρτημάτων στα οποία συνδέεται
  • Το σύστημα Kinematic Posture Control (KPC) – η αποκλειστική τεχνολογία της Mazda σταθεροποιεί τη θέση του αμαξώματος στις στροφές, φρενάρει τον εσωτερικό πίσω τροχό για να μετριάσει την ολίσθηση, και να τραβήξει το αμάξωμα προς τα κάτω
  • Το νέο CX-60 PHEV έχει ικανότητα ρυμούλκησης 2,500 κιλών
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • Οι τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense εξασφαλίζουν κορυφαίου επιπέδου ενεργητική ασφάλεια και αποσκοπούν στην κατάκτηση της ανώτατης βαθμολογίας των 5αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης από τον οργανισμό Euro NCAP
  • Νέας γενιάς σύστημα περιφερειακής ορατότητας ‘See-Through View’ – με απεικόνιση 360° του περιβάλλοντος γύρω από το αυτοκίνητο, βελτιώνει την ορατότητα κατά την οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες  
  • Νέο σύστημα υποβοήθησης κατά τη φάση στροφής σε διασταυρώσεις (Turn Across Traffic Assist), αναγνώριση πεζών SBS-R, διατήρηση πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας (Emergency Lane Keeping), i-Adaptive Cruise Control (i-ACC), και σύστημα προειδοποίησης κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο (BSM Vehicle Exit Warning)
  • Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV ενσωματώνει ολοκληρωμένο σύστημα μέτρων προστασίας από την υψηλή τάση, φυσική προστασία της μπαταρίας, καθώς και αυτόματη διακοπή του ηλεκτρικού κυκλώματος υψηλής τάσης σε περίπτωση σύγκρουσης
ΕΞΕΛΙΞΗ της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Kodo Design

Η σχεδιαστική φιλοσοφία «Kodo-Soul of Motion» της Mazda, μπήκε στη δεύτερη φάση της με την κυκλοφορία του Mazda3. Για το CX-60, η εταιρεία ανέλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα αντικατοπτρίζει αμέσως τη βελτίωση και την περαιτέρω εξέλιξη του Kodo design καθώς και τη σχεδιάση ενός αυτοκινήτου που ξεχωρίζει ως ‘Crafted in Japan’.

Με γνώμονα τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Noble Toughness», η επιβλητική δύναμη του όμορφου και δυναμικού στυλ του CX-60, αντανακλά την ευφυία και την κομψότητα του Kodo design, – την Ιαπωνική έννοια του Ma, του ανοιχτού και απέριττου χώρου –  που συνδυάζεται με τη στιβαρότητα της επιβλητικής αρχιτεκτονικής ενός SUV με κινητήρα εμπρός και κίνηση στους πίσω τροχούς.

Η κομψή, υψηλής ποιότητας εσωτερική σχεδίαση προάγει ακόμα περισσότερο τις ιδέες του Kaichou – ένα στοιχείο αρμονίας που αναμειγνύει διαφορετικά υλικά και υφές, όπως το ξύλο σφένδαμου, το δέρμα napa, τα ειδικά κατεργασμένα ιαπωνικά υφάσματα και τις λεπτομέρειες χρωμίου και το Musubu – η τέχνη της συναρμογής, και τις εμφανείς ραφές στην επένδυση του ταμπλό.

Το έντονα σμιλευμένο μπροστινό του μέρος και το μακρύ του ρύγχος με τη χυτή του ράχη, δημιουργούν ένα δυναμικό και εντυπωσιακό παρουσιαστικό, όπως αρμόζει σε ένα SUV. Η εμφάνιση χαρακτηρίζεται από λιτή κομψότητα, ενώ το εσωτερικό του διακρίνεται για την ευρυχωρία και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού που προσφέρει..

Ενισχύοντας περαιτέρω τη σχεδιαστική προσέγγιση «Crafted in Japan» της εταιρείας, οι εκδόσεις μοντέλων Takumi και Homura προσθέτουν επιπλέον πινελιές απτής και ουσιαστικής ποιότητας που προσδίδουν στο Mazda CX-60 ένα σκληρό αλλά αξιοπρεπές εξωτερικό και ένα ευρύχωρο και πολυτελές εσωτερικό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η προσεκτική και σχολαστική εξέλιξη του επιβλητικού εμπρός μέρους με το μακρύ ρύγχος, και τη χυτή ράχη, εξασφαλίζουν στο CX-60 μία εντυπωσιακή και δυναμική εμφάνιση. Η σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo που βασίζεται στην ιδέα της «πνοής ζωής σε ένα αυτοκίνητο», στοχεύει να δημιουργήσει μια μορφή στην οποία το αυτοκίνητο ως κινούμενο αντικείμενο, μοιάζει με ζωντανή δημιουργία που κινείται με ταχύτητα.

Το αμάξωμά του εκφράζει σταθερότητα, και όπως ένας ζωντανός οργανισμός που χρησιμοποιεί τη σκελετική δομή και τους μύες του, πατά σταθερά στο δρόμο. Αυτή είναι η ουσία του σχεδιασμού Kodo. Το CX-60 δηλώνει το δυναμισμό του χαρακτήρα του, προκαλώντας τα βλέμματα, από όποια πλευρά και το κοιτάξεις.

Η μπροστινή μάσκα υιοθετεί μια ιδανική αναλογία διαστάσεων, που αναδεικνύει το ύψος της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της Mazda.

Η χαρακτηριστική πτέρυγα είναι πλέον και φωτιζόμενη, γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την δυναμική της εμφάνιση .

Ο σχεδιασμός των εμπρός φωτιστικών σωμάτων είναι και αυτός καινούργιος για τη Mazda. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, η διάταξη των προβολέων του CX-60 διαθέτει κάθετα τοποθετημένες μονάδες φωτισμού και μια φωτεινή υπογραφή σε σχήμα L, η οποία δημιουργεί μια νέα έκφραση που μεταδίδει τη δύναμη ενός SUV.

Από το πλάι, η σχετικά μετατοπισμένη προς τα πίσω καμπίνα, προσδίδει στο αυτοκίνητο μια δυναμική αίσθηση κίνησης. Η αίσθηση επιβλητικής στιβαρότητας του SUV τονίζεται από τις κομψά σμιλευμένες επιφάνειες, με μια λωρίδα φωτός που εκπέμπεται από το πίσω άκρο της καμπίνας και διαπερνά το πίσω φτερό καταλήγοντας στο έδαφος. Αυτή η απλή αλλά έντονη λεπτομέρεια αντιπροσωπεύει την τόλμη της ιαπωνικής καλλιγραφίας και της σύγχρονης τέχνης, και την άρνηση των γνωστών μέχρι σήμερα σχεδιαστικών στερεότυπων.

Σύμφωνα με την πρακτική της προσθήκης ενός εμβλήματος στην μπροστινή πτέρυγα των σπορ αυτοκινήτων, το CX-60 διαθέτει μια πλαϊνή υπογραφή που αντικατοπτρίζει την εξαιρετική οδηγική απόδοση που προσφέρει η αρχιτεκτονική του κινητήρα εμπρός και της πίσω κίνησης.

Η πίσω φωτιστική υπογραφή υιοθετεί και αυτή τη σχεδίαση σε σχήμα L που ταιριάζει με αυτή των εμπρός φώτων. Το ιδιαίτερα διαδεδομένο στυλ των οριζόντιων διαδοχικών γραμμών δημιουργεί μια φωτεινή υπογραφή που ταιριάζει σε ένα μοντέλο της premium κατηγορίας.

Δημιουργημένο χάρη στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας βαφής Takuminuri της Mazda, το νέο λευκό μεταλλικό χρώμα Rhodium Premium έρχεται να συμπληρώσει το Soul Red Crystal και το Machine Grey της εταιρείας, ως ένα τρίτο χαρακτηριστικό χρώμα για το αμάξωμα.

Η επιλογή του λευκού εμπνεύστηκε από την ιαπωνική αισθητική πεποίθηση του “less is more”, και το «τίποτα» του Ζεν Βουδισμού, δημιουργώντας την εικόνα μιας μηχανής που επικεντρώνεται στην έντονη φωτεινότητα του μετάλλου. Σε αντίθεση με το συμβατικό λευκό pearl, το Rhodium White έχει έντονη λάμψη με ακόμη πιο πυκνή υφή των κόκκων βαφής, τονίζοντας την έντονη και χαριτωμένη εμφάνιση του CX-60.

Συνολικά, το μοντέλο διατίθεται σε επιλογές οκτώ αποχρώσεων για το αμάξωμα: Jet Black, Deep Crystal Blue, Sonic Silver, Platinum Quartz, Arctic White, Rhodium White Premium Metallic, Machine Grey και Soul Red Crystal

Το νέο CX-60 είναι εξοπλισμένο με ζάντες αλουμινίου των 18 ή των 20 ιντσών..

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η εσωτερική σχεδίαση ακολουθεί το εξωτερικό, εκφράζοντας τη δύναμη της αρχιτεκτονικής ενός SUV με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω, του CX-60.

Ο φαρδύς πίνακας οργάνων χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς γραμμές που φτάνουν μέχρι τους πλευρικούς αεραγωγούς στην επένδυση της πόρτας, τονίζοντας έτσι την ευρυχωρία του εσωτερικού.

Το εντυπωσιακό σχήμα της κεντρικής κονσόλας διεισδύει στον χώρο της καμπίνας από μπροστά προς τα πίσω, εκφράζοντας τόσο τη στιβαρότητα, όσο και την εμφάνισή του, με τον τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα, κινητήρα, το νέο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, και την πίσω κίνηση.

Αυθεντικό Mazda και με βαθιές καταβολές από την ιαπωνική παράδοση, το εσωτερικό αντανακλά τη ζωντανή ποιότητα του φυσικού ξύλου και τα υψηλής ποιότητας υφαντά, με την ιαπωνική δεξιοτεχνία να επιτυγχάνει τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και στα δύο υλικά. Οι υφές δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους όσο και τις νέες τεχνολογίες.

Η επεξεργασία της επένδυσης από ξύλο σφένδαμου, αντανακλά την ιαπωνική αισθητική του Hacho – ασύμμετρη ισορροπία ή σκόπιμη ανομοιομορφία. Τα διαφορετικά σχέδια και οι υφασμάτινες επενδύσεις ανταποκρίνονται με ευαισθησία στις αλλαγές του φωτός και μια ιαπωνική τεχνική ραφής που ονομάζεται Kakenui δημιουργεί την αίσθηση των «αιωρούμενων ραφών» με κενά μεταξύ των υφασμάτων επένδυσης που αποκαλύπτουν μια εικόνα από το υλικό από κάτω.

Ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα και την υφή του εσωτερικού φινιρίσματος.

Προαιρετικά στις μεσαίες και υψηλές εκδόσεις, το CX-60 διαθέτει μεγάλη πανοραμική οροφή 1060mm x 995mm που επεκτείνει το πεδίο ορατότητας και φωτισμού προς τους επιβάτες και των πίσω καθισμάτων. Η γραμμή της οροφής στις μεσαίες κολώνες, έχει σχεδιαστεί με τρόπο που μειώνει το βάρος και ενισχύει ταυτόχρονα το βαθμό ασφαλείας στις πλευρικές συγκρούσεις.

ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Το CX-60 μοιράζεται τον ίδιο προσεκτικά μελετημένο σχεδιασμό του cockpit που συναντάμε σε όλα τα αυτοκίνητα της Mazda, με μια οριζόντια συμμετρική διάταξη και οδηγοκεντρική προσέγγιση. Προσφέρει μια εξαιρετικά εργονομική θέση οδήγησης, εξασφαλίζοντας στον οδηγό μία απόλυτα φυσική στάση του σώματός του, άριστη πλευρική στήριξη, με αποτέλεσμα να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στο δρόμο και την κυκλοφορία μπροστά του.

Η εξέλιξη ενός ιδιαίτερα αποδοτικού 8 ταχυτήτων αυτόματου κιβωτίου, έχει ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε αύξηση στο πλάτος του τούνελ μετάδοσης, επιτρέποντας την ιδανική τοποθέτηση των πεντάλ και του καθίσματος, καθώς και χώρο για τα γόνατα δίπλα στην κεντρική κονσόλα, ακόμη και για άτομα μεγαλύτερου σωματότυπου.

Εκτός από την περαιτέρω αναβάθμιση των καθισμάτων που διευκολύνουν τους επιβάτες να διατηρήσουν τη φυσική τους αίσθηση ισορροπίας (βλ. Driving Dynamics), η ρύθμιση του ύψους των καθισμάτων, δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αλλάζουν το ύψος των καθισμάτων τους χωρίς να αλλάζουν τη στάση τους ή να χρειάζεται να ρυθμίσουν από την αρχή την απόσταση του καθίσματος μετά τη νέα θέση του ύψους του. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος (κατά 45 mm) και απόσταση (κατά 70 mm)..

Το κεντρικό υποβραχιόνιο που είναι κατά 230 mm μακρύτερο, και 37 mm φαρδύτερο από αυτό του CX-5, προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και φυσική υποστήριξη για τους αγκώνες.

Το χειριστήριο του Commander έχει μετακινηθεί προς τα εμπρός κατά 132 mm και έχει ανυψωθεί κατά 82 mm, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χειρισμού, με το χέρι του χρήστη να ακουμπά άνετα στο κεντρικό υποβραχιόνιο. Τόσο οι χειρολαβές της μπροστινής πόρτας όσο και τα υποβραχιόνια έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν βελτιωμένο κράτημα και στήριξη. Τα υποβραχιόνια της πόρτας έχουν πλέον ρυθμιστεί στο ίδιο ύψος με το κεντρικό υποβραχιόνιο για εργονομική συμμετρία και μέγιστη άνεση των επιβατών.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ

Το νέο σύστημα εξατομίκευσης για τον οδηγό του CX-60, περιλαμβάνει τρεις λειτουργίες: αυτόματη ρύθμιση θέσης οδήγησης, αυτόματη αποκατάσταση ρυθμίσεων, και βοήθεια εισόδου/εξόδου.

Η αυτόματη ρύθμιση θέσης οδήγησης χρησιμοποιεί μια κάμερα για να ανιχνεύσει τη θέση των ματιών του οδηγού και στοιχεία σχετικά με το ύψος του οδηγού, για να εκτιμήσει το σωματότυπό του, στη συνέχεια προσαρμόζει αυτόματα το κάθισμα, το τιμόνι, το HUD και τους εξωτερικούς καθρέφτες, ώστε να ταιριάζουν με τη θέση των ματιών του οδηγού.

Η αυτόματη επαναφορά ρυθμίσεων χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου και δεδομένα για περισσότερες από 250 ρυθμίσεις που είναι αποθηκευμένες στο αυτοκίνητο – συμπεριλαμβανομένης της θέσης οδήγησης, του ήχου και του κλιματισμού – για γρήγορη και αυτόματη επαναφορά των ρυθμίσεων για κάθε άτομο όταν αλλάζει ο οδηγός. Το σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει ρυθμίσεις για έως και έξι άτομα, συν τους επισκέπτες.

Επιπλέον, η λειτουργία υποβοήθησης εισόδου/εξόδου διευκολύνει τον οδηγό να μπαίνει και να βγαίνει από το αυτοκίνητο, μετακινώντας το τιμόνι και το κάθισμα.

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

Τα καθίσματα του Mazda CX-60 είναι ρυθμισμένα ψηλότερα για να εξασφαλίζουν καθαρή και ανεμπόδιστη ορατότητα. Η ορατότητα από το κάθισμα του οδηγού προς το καπό διευκολύνει τον οδηγό να αποκτήσει μια ξεκάθαρη αίσθηση των άκρων του αυτοκινήτου, και να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση του στο δρόμο, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα όταν οδηγείτε σε στενούς δρόμους ή σε χώρους στάθμευσης.

Το σχήμα του καπό του CX-60 έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διευκολύνει τον οδηγό να βλέπει που βρίσκονται οι εμπρός άκρες του αυτοκινήτου. Το όριο διαγώνιας ορατότητας του καπό (γωνιακή οπτική οχήματος) έχει μειωθεί κατά 303mm σε σύγκριση με αυτό του CX-5, και το κατώφλι ορατότητας προς τα εμπρός έχει επίσης μειωθεί κατά 100mm.

Το CX-60 έχει επίσης σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διαγώνια ορατότητα πίσω από το αυτοκίνητο, επιτρέποντας στον οδηγό να αλλάζει λωρίδα με μεγαλύτερη ηρεμία.  Επιπλέον, η βάση της κολόνας του παρμπρίζ έχει μεγαλύτερη καμπυλότητα επιτρέποντας στον οδηγό την ευκολότερη αναγνώριση των παιδιών στις διασταυρώσεις..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΜΗΧΑΝΗΣ (Human Machine Interface / HMI)

Ο χώρος μπροστά από τον οδηγό διαθέτει τρεις κύριες οθόνες οργάνων: έναν πλήρη πίνακα οργάνων οδήγησης TFT-LCD, μία μεγάλη οθόνη για το Head-up Display (HUD), και μια κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών για το infotainment.

Η οθόνη του πίνακα οργάνων έχει μεγαλώσει και είναι πλέον 12,3 ιντσών. Εκτός από τις λειτουργίες υποβοήθησης οδήγησης και τις οθόνες προειδοποίησης, υποστηρίζει επίσης το σύστημα εξατομίκευσης οδηγού (δείτε παρακάτω) για τη βελτιστοποίηση της ορατότητας του οδηγού προς τα όργανα. Επιπλέον, οι οθόνες δυναμικής εκκίνησης και λειτουργίας Mi-Drive, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας χάρη στη βελτιωμένη ορατότητα που προσφέρουν στον οδηγό.

Η οθόνης Active Driving Display είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Mazda CX-30. Αυτό μειώνει την περιττή κίνηση των ματιών, παρέχει στον οδηγό βασικές πληροφορίες με κατανοητό τρόπο και αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας κατά την οδήγηση.

Η οθόνη κειμένου είναι και αυτή μεγαλύτερων διαστάσεων και τα δεδομένα πλοήγησης αναβαθμίστηκαν για να παρέχουν στον οδηγό πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Advanced Driver-Assistance Systems / ADAS) και οι πληροφορίες κατάστασης λειτουργίας, απεικονίζονται με βέλτιστο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωσή τους με μια ματιά.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ/ΧΩΡΟΙ

Το νέο Mazda CX-60 έχει μήκος 4745 mm, πλάτος 1.890 mm και ύψος 1680 mm. Το μεταξόνιο των 2870 mm εξασφαλίζει άνετους χώρους για όλους τους επιβάτες, καθώς και γενναιόδωρο χώρο φόρτωσης.

ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Η καμπίνα του CX-60 έχει μεγάλο πλάτος, προσφέροντας πλάτος 1.504mm στους ώμους για τα μπροστινά καθίσματα (44mm περισσότερο από το CX-5) και 1.441mm στα πίσω καθίσματα (50mm περισσότερο από το CX-5). Τα πίσω καθίσματα προσφέρουν αρκετό χώρο για τα πόδια, επιτρέποντας  στους πίσω επιβάτες να κάθονται με τα πόδια ίσια, αντί να χρειάζεται να στρίβουν το κάτω μέρος του σώματός τους – ακόμη και οι πιο ψηλοί μπορούν να διατηρήσουν μια άνετη και σταθερή στάση ενώ κάθονται.

Συμπεριλαμβανομένου του αποθηκευτικού χώρου κάτω από το δάπεδο, το πορτμπαγκάζ του CX-60 έχει χωρητικότητα 570 λίτρων, που αυξάνεται στα 1148 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα και 1726 με φόρτωση μέχρι την οροφή.. Η χρηστικότητα του χώρου φόρτωσης έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτή του CX-5.

Το πλάτος του ανοίγματος της πίσω πόρτας έχει αυξηθεί στα 1.082mm (35mm φαρδύτερο από το CX-5) και το ύψος του ανοίγματος είναι 758mm.

Η διαφορά ύψους μεταξύ του δαπέδου του χώρου φόρτωσης και του κατωφλίου της πόρτας του χώρου αποσκευών έχει επίσης ελαχιστοποιηθεί για ευκολότερη φόρτωση και τα πλευρικά εξογκώματα απουσιάζουν, προσφέροντας έτσι ένα πιο τετραγωνισμένο σχήμα στο πορτμπαγκάζ. Ο χώρος φόρτωσης διαθέτει ρευματολήπτη 12 V DC (προαιρετικά AC 1.500 W για το μοντέλο e-Skyactiv PHEV με κιτ επισκευής ελαστικού).

Το CX-60 μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με ένα προαιρετικό μηχανισμό ηλεκτροκίνητης hands free λειτουργίας της πόρτας του χώρου αποσκευών. Χάρη σε αυτό το μηχανισμό η πόρτα του πορτμπαγκάζ ενεργοποιείται από έναν αισθητήρα κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα, και μπορεί να ανοίξει και να κλείσει στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να φορτώσει κάτι και τα χέρια του είναι πιασμένα..

MAZDA CONNECT με APPLE CARPLAY και ANDROID AUTO

Το Mazda CX-60 διαθέτει την πιο πρόσφατη έκδοση του Mazda Connect, η οποία περιλαμβάνει βελτιώσεις όπως ταχύτερη εκκίνηση, βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και ήχου, ενσωματωμένο γυροσκόπιο 3D, και δωρεάν λειτουργία αναζήτησης λέξεων που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν προορισμούς, εισάγοντας έναν συνδυασμό λέξεων-κλειδιών.

Όπως σε όλα τα νέα μοντέλα της Mazda, το σύστημα υποστηρίζει το Apple CarPlay® και το Android Auto™, που περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό του, μέσω σύνδεσης USB, για να εξασφαλίσει μια άνετη εμπειρία χρήσης με την ενσωμάτωση του smartphone.

MYMAZDA APP

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή MyMazda είναι διαθέσιμη δωρεάν από το Apple App Store και το Google Play Store. Ενσωματώνει τις Υπηρεσίες Δικτύωσης σε όλη την Ευρώπη με αναβαθμισμένη λειτουργικότητα, που αφαιρεί τυχόν εμπόδια μεταξύ του αυτοκινήτου και του οδηγού για να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης.

Οι πολυάριθμες λειτουργίες άνεσης και ηρεμίας περιλαμβάνουν τα παρακάτω: Τη λειτουργία Αναζήτησης Οχήματος (Vehicle Finder) που βοηθά τον οδηγό να βρει το αυτοκίνητο εάν αυτό είναι παρκαρισμένο σε κάποιο μεγάλο χώρο στάθμευσης. Κατά την αναζήτηση του οχήματος σε μια μακρινή, μη ορατή τοποθεσία, η θέση του μπορεί να εντοπιστεί σε ένα χάρτη στην οθόνη.

Η λειτουργία του Εξ αποστάσεως κλειδώματος των θυρών (Remote Door Locking) που επιτρέπει στον οδηγό εάν ξεχάσει να κλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου, να το κάνει μέσω της εφαρμογής MyMazda. Η εφαρμογή ειδοποιεί επίσης τον οδηγό (με ειδοποίηση δόνησης, εάν είναι ενεργοποιημένη) για ξεκλείδωτη πόρτα του αυτοκινήτου.

Πριν από την είσοδο στο όχημα, η εφαρμογή MyMazda μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση προορισμών όταν απαιτείται καθοδήγηση πλοήγησης και για την αποστολή των σχετικών πληροφοριών στο αυτοκίνητο. Πολλοί προορισμοί και μέρη κατά μήκος της διαδρομής μπορούν να αποσταλούν ταυτόχρονα.

Μία λειτουργία ενημέρωσης για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου δίνει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου, όπως πχ. η πίεση των ελαστικών, αλλά και να ενημερώνεται για τη χρονική στιγμή που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συντήρηση του αυτοκινήτου.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν την πλησιέστερη αντιπροσωπεία της Mazda και να επικοινωνήσουν απευθείας μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Η εφαρμογή εμφανίζει επίσης το ιστορικό σέρβις του οχήματος και πότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο σέρβις. Οι πελάτες μπορούν να προγραμματίσουν απευθείας το επόμενο σέρβις και να στείλουν ένα αίτημα σέρβις, στην επιλεγμένη αντιπροσωπεία της Mazda.

Μέσω μιας λειτουργίας Οδικής Βοήθειας, οι πληροφορίες σχετικά με μια δυσλειτουργία του οχήματος μπορούν να ελεγχθούν μέσω της εφαρμογής MyMazda και της παρεχόμενης υποστήριξης πελατών. Τέλος, εάν ανοίξει μια πόρτα, ενεργοποιείται η λειτουργία ειδοποίησης κλοπής και μια ειδοποίηση ασφαλείας εμφανίζεται στην εφαρμογή MyMazda για την αιτία της προειδοποίησης.

Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή MyMazda, πρέπει να εγγραφείτε και στη συνέχεια να την κατεβάσετε δωρεάν. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε το αυτοκίνητό σας στην εφαρμογή και να εγγραφείτε στις υπηρεσίες δικτύωσης. Ο βασικός οδηγός του οχήματος μπορεί επίσης να εγγράψει και άλλους οδηγούς στο αυτοκίνητο, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση στις δικτυωμένες λειτουργίες του οχήματος. Οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στο δεύτερο πρόγραμμα οδήγησης, μπορούν να επιλεγούν από τον κύριο οδηγό.

ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Το CX-60 διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος Mazda Harmonic Acoustics, που εξελίχθηκε αρχικά για το Mazda3.

Το μέγεθος των γούφερ στους εμπρός θόλους έχει αυξηθεί από 3 λίτρα σε 4,8 λίτρα, χρησιμοποιώντας μέρος του πλαισίου του αυτοκινήτου.

Τα πλαϊνά γούφερ των θόλων βρίσκονται σε ένα χώρο που δημιουργείται στον εμπρός θόλο των φτερών έτσι ώστε  να επιτευχθεί η ιδανική εργονομία της θέσης οδήγησης. Το εξωτερικό κέλυφος του γούφερ χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του τμήματος του πλαισίου του οχήματος στο οποίο είναι συγκολλημένο. Ως αποτέλεσμα, το ηχοσύστημα του Mazda CX-60 έχει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος για την αναπαραγωγή του μπάσου και την αναπαραγωγή ήχου υψηλότερης ποιότητας.

Μετά από 6ετή εξέλιξη, ο ενισχυτής του ηχοσυστήματος βρίσκεται κάτω από το δεξί μπροστινό κάθισμα του Mazda CX-60. Ο ενισχυτής υψηλής ποιότητας είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών τεχνολογιών, που συνεργάζονται για να παράγουν ήχο κορυφαίας ποιότητας. Μεταξύ αυτών είναι το σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, η χρήση ειδικών πυκνωτών αποκλειστικότητα της Mazda, και ειδική ρύθμιση μεσαίων συχνοτήτων, για αναπαραγωγή όσο το δυνατόν καλύτερης μετάδοσης της ηχητικής πληροφορίας.

Η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται περαιτέρω με τη χρήση της τεχνολογίας MSR NR (Master Sound Revive Noise Reduction), η οποία αφαιρεί τον θόρυβο που εμφανίζουν συνήθως  οι ψηφιακές πηγές ήχου, όπως τα CD – για πρώτη φορά σε εργοστασιακό ηχοσύστημα αυτοκινήτου.

Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός δεύτερου κώνου στα ηχεία κάτω από το κεντρικό καπάκι. Αυτό επεκτείνει το ανώτερο μεσαίο φάσμα και βελτιώνει περαιτέρω τη σύνδεση ήχου με τα τουίτερ, τα οποία αναπαράγουν τις υψηλότερες συχνότητες.

ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ Bose Premium

Το ηχοσύστημα της Bose με τα 12 ηχεία στο Mazda CX-60, είναι μοναδικό τόσο στη σχεδίαση όσο και στην απόδοσή του. Βασίζεται σε μία κορυφαίου επιπέδου μηχανική προσέγγιση με την ονομασία Bose BassMatch, αποδίδοντας  βαθιές χαμηλές συχνότητες, για όλους τους επιβάτες.

Τοποθετημένος κάτω από το δεξί μπροστινό κάθισμα, η καρδιά του συστήματος είναι ένας ψηφιακός ενισχυτής της Bose με εννέα κανάλια και επεξεργαστή ψηφιακού σήματος, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας ήχου surround Bose Centerpoint 2, του επεξεργαστή Bose SurroundStage, και της τεχνολογίας αντιστάθμισης θορύβου Bose AudioPilot 2.

Τα 12 ηχεία υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν: ένα Twiddler 80 mm στο κέντρο του πίνακα οργάνων, δύο tweeter νεοδυμίου 25 mm, ένα στην εσωτερική πλευρά κάθε πλευρικού καθρέφτη, δύο γούφερ νεοδυμίου 115 mm, το καθένα σε ένα προσαρμοσμένο κουτί τεσσάρων λίτρων, που χρησιμοποιεί το πλαίσιο του αμαξώματος, τέσσερα ηχεία νεοδυμίου 80 mm μεσαίας/υψηλής συχνότητας – ένα σε κάθε πόρτα, δύο πίσω ηχεία surround 65 mm – ένα τοποθετημένο στην πίσω κολώνα, και ένα sub-woofer νεοδυμίου 130 χλστ. σε κουτί των 10 λίτρων στο πορτμπαγκάζ στη θέση της ρεζέρβας..

Οι θόλοι τύπου BassMatch αποτελούν τα ιδανικά «σημεία οδήγησης» για να προσφέρουν πιο σφιχτά, πιο δυνατά μπάσα, ενώ μειώνουν το «μπουμάρισμα της πόρτας». Σε συνδυασμό με το πίσω subwoofer, ενισχύεται το συνολικό δυναμικό εύρος, η ευκρίνεια και η στερεοφωνική εικόνα του ηχοσυστήματος.

  • ΔΟΜΗ της ΓΚΑΜΑΣ

Το Mazda CX-60 θα διατίθεται σε τέσσερεις επιλογές εκδόσεων: Prime-line βασική έκδοση, Exclusive-line μεσαία έκδοση, και Takumi και Homura κορυφαίες εκδόσεις υψηλών προδιαγραφών .

Οι μεσαίες και υψηλές εκδόσεις μπορούν να εξοπλιστούν περεταίρω με διαφορετικά πακέτα (options): Υποβοήθηση οδηγού, πακέτα Ευκολίας και ηχοσυστήματος, πανοραμική ηλιοροφή και Άνεσης.

Η έκδοση Prime-line έχει σχεδιαστεί με στόχο να γίνει το πιο στιβαρό μοντέλο στη γκάμα. Το εξωτερικό διαθέτει μαύρη κυψελοειδή μάσκα, φώτα τεχνολογίας full-LED, μαύρα πλαίσια στα τζάμια, και γκρι μεταλλικές ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα ανθεκτικά πλαστικά, που αντικατοπτρίζουν την εικόνα ενός αξιόπιστου και στιβαρού SUV. Η υφασμάτινη ταπετσαρία συμπληρώνεται από μαύρο εσωτερικό με λεπτομέρειες από τιτάνιο, τιμόνι και μοχλό ταχυτήτων με δερμάτινη επένδυση.

Ο πλήρης εξοπλισμός περιλαμβάνει ηλεκτρικά παράθυρα, ρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού 6 κατευθύνσεων, διζωνικό κλιματισμό, έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής TFT 12 ιντσών και χειριστήριο HMI, ραδιόφωνο DAB με 8 ηχεία, Bluetooth, ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto, δορυφορική πλοήγηση και αυτόματο cruise control.

Η έκδοση Exclusive-line διαθέτει επιπλέον μάσκα σε απόχρωση piano black, μαύρα πλαίσια παραθύρων, ασημί ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, φωτιστική υπογραφή εμπρός και πίσω, έξυπνη είσοδο χωρίς κλειδί και υαλοκαθαριστήρες με λειτουργία ξεπαγώματος. Για τις δεξιοτίμονες εκδόσεις διατίθενται και οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι μαύρες δερμάτινες επενδύσεις, το ταμπλό καλύπτεται απο μαύρο βινύλιο και συνθετικό δέρμα με ραφές σε απόχρωση τιτανίου. Οι κολόνες και η επένδυση οροφής είναι επενδεδυμένες σε πιο ανοιχτά χρώματα για να γλυκάνουν τη συνολική εμφάνιση.

Η αναβαθμισμένη έκδοση εξοπλισμού διαθέτει επιπλέον Active Driving Display, μπροστινά καθίσματα με δυνατότητα ηλεκτρικής ρύθμισης 10 κατευθύνσεων, λειτουργία θέρμανσης, εξαερισμού και αυτόματη επαναφορά ρυθμίσεων, θερμαινόμενο τιμόνι και ντουλαπάκι, και φωτισμό στο χώρο των ποδιών..

Η έκδοση Takumi έχει δημιουργηθεί για το αστικό περιβάλλον. Εξωτερικά διαθέτει αποκλειστική σχεδίαση εμπρός προφυλακτήρα, μαύρη μάσκα σε απόχρωση piano black, φωτεινό μεταλλικό φινίρισμα στη χαρακτηριστική εμπρός πτέρυγα, λογότυπα στο πλάι, και μαύρες ακτινωτές ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών.

Το εσωτερικό με επένδυση από δέρμα White Nappa συνδυάζεται ιδανικά με το φυσικό ξύλο και τις ποιοτικές υφασμάτινες επενδύσεις, με την ιαπωνική χειροτεχνία να είναι εμφανής και στα δύο υλικά. Οι υφές δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους όσο και τις νέες τεχνολογίες..

Η επεξεργασία της επένδυσης από ξύλο σφενδάμου αντανακλά την ιαπωνική αισθητική του Hacho – ασύμμετρη ισορροπία ή σκόπιμη ανομοιομορφία. Τα διαφορετικά σχέδια και η ύφανση των ταπετσαριών αντανακλούν τις αλλαγές του φωτός και μια ιαπωνική τεχνική ραφής που ονομάζεται Kakenui, δημιουργεί την αίσθηση των «αιωρούμενων ραφών» με κενά μεταξύ της υφασμάτινης επένδυσης που αποκαλύπτουν μια εικόνα από το υλικό του εσωτερικού. Ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα και την υφή του εσωτερικού φινιρίσματος .

Το επίπεδο εξοπλισμού Takumi είναι ίδιο με τη σειρά Exclusive επιπέδου Comfort, με την προσθήκη φωτισμού και μαύρο δερμάτινο τιμόνι με λευκές ραφές και ηλεκτρική ρύθμιση θέσης. Διαθέτει νέο σύστημα εξατομίκευσης, με λειτουργία αναγνώρισης προσώπου για τη ρύθμιση του καθίσματος, Ενεργή Οθόνη Οδήγησης και εξωτερικούς καθρέφτες με απομνημόνευση θέσης.

Το Homura διαθέτει ομοιόμορφο εξωτερικό χρώμα αμαξώματος, εξισορροπώντας την κομψότητα και τη δύναμη με μια αίσθηση αξιοπρέπειας. Ο αποκλειστικός σχεδιασμός του μπροστινού προφυλακτήρα τονίζει την εισαγωγή και δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια για το χρώμα του αμαξώματος κάτω από τον προφυλακτήρα. Η εξωτερική επένδυση συνδυάζει την μαύρη κυψελοειδή μάσκα με την χαρακτηριστική πτέρυγα τα μαύρα καλύμματα των πλευρικών καθρεφτών, την ασημί απόληξη της εξάτμισης και τις μαύρες μεταλλικές ζάντες αλουμινίου των 20 ιντσών.

Το μαύρο εσωτερικό με τις στάνταρ δερμάτινες επενδύσεις, δημιουργεί ένα πιο οδηγοκεντρικό περιβάλλον. Και εδώ ο λευκός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην επένδυση της μπροστινής και της πίσω πόρτας, αναδεικνύει την κορυφαία ποιότητα των επενδύσεων του εσωτερικού.

Τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού της έκδοσης Homura είναι ίδια με την έκδοση Exclusive-Line επιπέδου Comfort, με την προσθήκη φωτισμού στα πόδια των πίσω επιβατών και της ρύθμισης του υδραυλικού τιμονιού. Και εδώ, διατίθεται το νέο σύστημα εξατομίκευσης οδήγησης της Mazda.

  • ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής «Sustainable Zoom-Zoom 2030», η Mazda έχει θέσει ως στόχο τον εξηλεκτρισμό όλων των οχημάτων της, έως το 2030. Ως εκ τούτου, το νέο CX-60 όχι μόνο λανσάρει το πρώτο Υβριδικό Plug In σύστημα κίνησης (PHEV) της εταιρείας, αλλά περιλαμβάνει στη γκάμα του και ένα κινητήρα τεχνολογίας Mazda M Hybrid Boost των 48V.

Το νέο CX-60 υιοθετεί την κλιμακούμενη αρχιτεκτονική πολλαπλών λύσεων Skyactiv της Mazda για τους τοποθετημένους κατά το διαμήκη άξονα, κινητήρες του.

Αυτό αντιπροσωπεύει μερικά παραπάνω βήματα προς την ηλεκτροκίνηση, και την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων από τους πρόσφατα εξελιγμένους εξακύλινδρους σε σειρά, κινητήρες βενζίνης και ντίζελ της εταιρείας, καθώς και τους MHEV και PHEV.

Η διαμήκης διάταξη του συστήματος μετάδοσης κίνησης του CX-60, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα τοποθέτησης κινητήρων και μπαταριών διαφορετικών μεγεθών στην ίδια διάταξη, τόσο για την ήπια υβριδική έκδοση όσο και για την έκδοση PHEV, καθώς και η δυνατότητα τοποθέτησης του ηλεκτροκινητήρα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Η γκάμα κινητήρων του CX-60 διαθέτει τρεις νέους κινητήρες: τον πρώτο PHEV της Mazda με κυβισμό 2,5 λίτρων, τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα e-Skyactiv G με τεχνολογία ηλεκτροκίνησης, και δύο 6κύλινδρους κινητήρες σε σειρά: έναν  diesel e-Skyactiv D 3,3 λίτρων, και έναν βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X 3,0 λίτρων.

Και οι τρεις κινητήρες συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, και το σύστημα τετρακίνησης i-Activ της Mazda. Ο κινητήρας diesel  e-Skyactiv D και ο κινητήρας βενζίνης e-Skyactiv X μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με σύστημα μετάδοσης μόνο στους πίσω τροχούς.

Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης (συν το πρόγραμμα EV για το PHEV) για να παρέχει βέλτιστο έλεγχο και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

Οι εξακύλινδροι κινητήρες εξελίχθηκαν με βάση την ιδέα του «σωστού μεγέθους», η οποία απαιτεί βελτιστοποίηση του κυβισμού για τη βελτίωση της οικονομίας και της ισχύος. Συνδυάζοντας το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων με τον ηλεκτροκινητήρα του ήπιου υβριδικού συστήματος 48 V M Hybrid Boost της Mazda, οι τρεις αυτές κινητήριες μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν θεαματικά την παροχή ισχύος και την οδηγική απόλαυση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την προστασία του περιβάλλοντος..

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ E-Skyactiv PHEV 2.5 ΛΙΤΡΩΝ

Το πρώτο σύστημα κίνησης PHEV της Mazda συνδυάζει μια τροποποιημένη έκδοση του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 2.488 cc του CX-5, με έναν μεγάλο ηλεκτροκινητήρα 129 kW/355V και μια μπαταρία υψηλής χωρητικότητας ιόντων λιθίου.

Ο βενζινοκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 141 kW στις 6000 σ.α.λ. και ροπή 261 Nm. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 129 kW και 270 Nm ροπής, στις 400σ.α.λ.

Χάρη στην ειδική ρύθμιση της εισαγωγής βελτιώνεται η ροπή στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χαμηλές & μεσαίες στροφές λειτουργίας – (1.500 έως 3.000). Ο συνδυασμός θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα αποδίδει συνδυαστική ισχύ 327 PS/241 kW και άφθονη ροπή 500 Nm, καθιστώντας το αυτοκίνητο το πιο ισχυρό μοντέλο δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda .

Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις, επιταχύνοντας από 0-100 km/h σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει ανώτατη ταχύτητα 200 km/h (με περιοριστή).

Αντίθετα, και κυρίως όταν λειτουργεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, το νέο Mazda PHEV εμφανίζει εξαιρετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου βάσει WLTP, είναι μόλις 1,5 l/100 km1 και οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 βάσει WLTP, είναι μόνο 33g/km[2].

Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει 63 km οδήγησης με ηλεκτροκινητήρα και με ταχύτητες έως 100 km/h.

e-Skyactiv D 3.3 ΛΙΤΡΩΝ

Υιοθετώντας την προσέγγιση του ‘σωστού κυβισμού’ και υπολογίζοντας τις βέλτιστες εκπομπές ρύπων από το Mazda CX-60 με βάση το βάρος του, ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας diesel της Mazda διαθέτει χωρητικότητα αυξημένη από 2,2 σε 3,3 λίτρα, καθώς και αύξηση του εύρους στροφών κατά την οποία είναι δυνατή η καύση με φτωχό μίγμα (καύση υψηλής απόδοσης με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου). Ο κινητήρας αυτός διατίθεται με επιλογή δύο τιμές ισχύος – 200 και 254 ίππων.

Εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης μέσω της αυξημένης χωρητικότητας του κινητήρα, η Mazda έχει σχεδιάσει τον κινητήρα έτσι ώστε να χρησιμοποιεί πλεόνασμα αέρα για τη βελτίωση της καύσης. Μια νέα, εξαιρετικά καινοτόμος, προηγμένη τεχνολογία καύσης – DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) – βελτιώνει περαιτέρω την απόδοση του κινητήρα, έχει ως αποτέλεσμα μια πιο άμεση απόκριση στην επιτάχυνση, στοχεύοντας στη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, και αυξάνει τη θερμική απόδοση σε ποσοστό πάνω από 40% για μία σημαντική περιοχή του εύρους λειτουργίας του.  

Ειδικότερα, μια ακόμα τεχνολογία διασφαλίζει ότι όλος ο πλεονάζων αέρας χρησιμοποιείται κατά την καύση, ανεξάρτητα από τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα: ο θάλαμος καύσης με την κυρτή κεφαλή σχήματος αυγού των εμβόλων διαχωρίζει το μείγμα αέρα-καυσίμου σε δύο περιοχές μέσα στο θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα μια πιο αποδοτική καύση σε μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία επιτυγχάνεται επίσης και μείωση του θορύβου λόγω εξιδανίκευσης της καύσης με μοτίβο ψεκασμού υψηλής διασποράς. Μαζί, αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στην εξαιρετική απόδοση του Mazda CX-60.

Ο εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας παράγει λιγότερους κραδασμούς λόγω της χαρακτηριστικής σχεδιαστικά «τέλειας ισορροπίας» του, ενώ εκπέμπει και ένα συναρπαστικό ήχο. Επιπλέον, ο εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας χρησιμοποιεί μια απλή δομή, με αποτέλεσμα το βάρος του να είναι παραπλήσιο με αυτό ενός συμβατικού τετρακύλινδρου ντίζελ, ελαχιστοποιώντας έτσι τη διαφορά στην οδική συμπεριφορά, παρά την μεγαλύτερη χωρητικότητά του.

Ο νέος κινητήρας e-Skyactiv D συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και ενώ η έκδοση με τον κινητήρα των 200 PS διαθέτει σύστημα κίνησης στους πίσω τροχούς, ο κινητήρας των 254 PS συνδυάζεται με το σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς i-Activ της Mazda. Το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα προγράμματα οδήγησης που προσφέρουν βέλτιστο έλεγχο και οδηγική απόλαυση σε κάθε σενάριο οδήγησης.

Ο  κινητήρας e-Skyactiv D με τη μικρότερη ισχύ αποδίδει 200 PS/147 kW στις 3000-4200 rpm και μέγιστη ροπή 450 Nm στις 1400-3000 rpm. Σε συνδυασμό με τη ροπή των 153 Nm που είναι διαθέσιμη από τον ηλεκτροκινητήρα του συστήματος M Hybrid Boost, το σύστημα επιταχύνει το CX-60 από τα 0-100 km/h σε 8,4 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 212 km/h. Παρά την εντυπωσιακή απόδοση, το CX-60 των 200 PS εξακολουθεί να εμφανίζει μέση κατανάλωση μόλις 4,9 l/100 km και εκπομπές CO2 μόλις 127 g/km.

Αποδίδοντας 254 PS/187 kW στις 3750 σ.α.λ., η έκδοση με τον πιο ισχυρό κινητήρα έχει μέγιστη ροπή 550 Nm στις 1500-2400 σ.α.λ. τα 100 km/h έρχονται σε 7,4 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 219 km/h. Η μέση κατανάλωση είναι 5,3 l/100 km και οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 137 g/km.

3.0 litre e-Skyactiv X

Ο εξακύλινδρος εν σειρά e-Skyactiv X των 3,0 λίτρων προσφέρει εξαιρετική ισορροπία στον τομέα των κραδασμών, για τους οποίους είναι γνωστοί οι εξακύλινδροι κινητήρες σε σειρά, και χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία ακρίβειας του ελέγχου της καύσης που εξελίχθηκε για τον τετρακύλινδρο e-Skyactiv X, το σύνολο επιτυγχάνει μία ακόμα μοναδική επίδοση που επιβεβαιώνει την προσέγγιση του «right-sizing».

Η μεγαλύτερη χωρητικότητα επιτρέπει την ώθηση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα στον κινητήρα, με αποτέλεσμα να είναι περιττή η χρήση υπερσυμπιεστή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Mazda να δημιουργήσει μια μονάδα με βάση την απλότητα στη δομή της, στην οποία προστέθηκαν δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής και μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, που αλλάζει με αξιόπιστο και άμεσο τρόπο το χρονισμό των εκκεντροφόρων.

Ο κινητήρας προσφέρει ομαλή επιτάχυνση και συναρπαστικό ήχο. Επιπλέον, χάρη στη βελτιωμένη τεχνολογία καύσης με φτωχό μίγμα, ο κινητήρας επιτυγχάνει επίσης την ίδια χαμηλή κατανάλωση με τον τετρακύλινδρο κινητήρα e-Skyactiv X.

M Hybrid Boost (48V Mild Hybrid System)
Για πρώτη φορά για την εταιρεία, η ήπια υβριδική τεχνολογία MHEV48 της Mazda εξοπλίζει και τα δύο κινητήρια 6κύλινδρα εν σειρά σύνολα του CX-60. Όταν συνδυάζεται με τον κινητήρα ντίζελ, προσφέρει όχι μόνο το πλεονέκτημα της βελτιωμένης οικονομίας, αλλά και της βελτιωμένης περιβαλλοντικής απόδοσης χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, στην περιοχή χαμηλού φορτίου (ρελαντί και χαμηλές ταχύτητες), όπου οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.

Η υποστήριξη που παρέχει ο ηλεκτροκινητήρας στη φάση εκκίνησης από στάση, γίνεται αισθητή τη στιγμή που ο οδηγός πατάει το γκάζι, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη της οδηγικής εμπειρίας Jinba-Ittai.

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΟΚΤΩ ΣΧΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ ΡΟΠΗΣ

Το νέο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων της Mazda, προσφέρει στον οδηγό ομαλή και γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων με πολλές αλλαγές και μεγάλο εύρος, επιτυγχάνοντας τη σωστή ισορροπία δυναμικής συμπεριφοράς και περιβαλλοντικής απόδοσης.

Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων αλλάζει ταχύτητες με τον ίδιο τρόπο όπως ένα κιβώτιο ταχυτήτων με μετατροπέα ροπής – μέσω πλανητικών γραναζιών και πολύδισκους συμπλέκτες – δεν διαθέτει υδραυλικό μετατροπέα, αλλά συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων καθώς και ενσωματωμένο ηλεκτρικό κινητήρα/γεννήτρια.

Αντικαθιστώντας το μετατροπέα ροπής με έναν συμπλέκτη, η ροπή του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα, μεταδίδεται απευθείας, με γρήγορες και ομαλές αλλαγές ταχυτήτων όπως ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον, οι λειτουργίες μετάδοσης τριβής και ψύξης του συμπλέκτη έχουν εξελιχθεί ώστε να επιτυγχάνεται ομαλή εκκίνηση και υψηλή απόδοση.

Το υβριδικό σύστημα κίνησης του Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV επιτρέπει το συνδυασμό του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα και το νέο κιβώτιο ταχυτήτων βοηθά στην ομαλή απόδοση της ροπής, σε όλες τις ταχύτητες.

Η συμπαγής σχεδίαση του μοναδικού κιβωτίου οκτώ σχέσεων της Mazda, και η βέλτιστη διάταξη ολόκληρου του συστήματος μετάδοσης κίνησης, έχουν ως αποτέλεσμα το μικρότερο χώρο στο τούνελ του κιβωτίου ταχυτήτων, ελαχιστοποιώντας την επίδραση στο χώρο του πεντάλ και εξασφαλίζουν μια ιδανική θέση οδήγησης.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΞΗΣ

Το νέο CX-60 PHEV και με τις δύο επιλογές ισχύος, έχει ικανότητα έλξης 2.500 κιλών  (σε κλίσεις 8 και 12%). Για να επιτευχθεί αυτό, έχει βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος ψύξης του κινητήρα. Η επιφάνεια του ψυγείου έχει αυξηθεί και έχει προστεθεί ένα πλαϊνό ψυγείο. Έχει υιοθετηθεί μια δομή δύο επιπέδων για την ψύξη του νερού υψηλής θερμοκρασίας στο ένα επίπεδο, και του νερού χαμηλής θερμοκρασίας στο άλλο.

Η ροή αέρα κάτω από το καπό έχει επίσης βελτιστοποιηθεί για να επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματική ψύξη μέσω τοποθέτησης διπλών μεντεσέδων στο καπό, αεραγωγού στο πλαϊνό ψυγείο, και ενίσχυση των αεραγωγών για τη μείωση της διαφυγής του αέρα.

Το νέο CX-60 βασίζεται στην Αρθρωτή Αρχιτεκτονική Skyactiv Multi-Solution της Mazda, που έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με τη μηχανική διάταξη του SUV και τη διαμήκη διάταξη κινητήρα εμπρός και πίσω κίνησης.

Επιπρόσθετα με τους νέους σε σειρά εξακύλινδρους κινητήρες της εταιρείας είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, όπως τα συστήματα M Hybrid Boost και e-Skyactiv PHEV, η αρθρωτή αρχιτεκτονική πολλαπλών λύσεων Skyactiv διαθέτει πλήθος τροποποιήσεων που βελτιώνουν την φιλοσοφία οδήγησης ‘Jinba-Ittai’.

Η αίσθηση Jinba-ittai (η ένωση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού) που μπορεί να βιωθεί όταν οδηγείτε το CX-60 σε ποικίλες καθημερινές καταστάσεις, παραμένει η ίδια ακόμα και σε δύσκολα μονοπάτια εκτός δρόμου κατά τη διάρκεια των υπαίθριων δραστηριοτήτων του Σαββατοκύριακου ή σε ολισθηρούς χειμωνιάτικους δρόμους καλυμμένοι με χιόνι και πάγο. Το i-Activ AWD και το Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να διατηρεί τα οδηγητικά του χαρακτηριστικά στο δρόμο, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ασφαλή οδηγική εμπειρία ακόμη και σε διάφορες επιφάνειες εκτός δρόμου χάρη στην υψηλή δυνατότητα ελέγχου. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση του οδηγού και του επιτρέπει να αισθάνεται σαν να συνοδεύεται από έναν έμπιστο συνεπιβάτη κατά την οδήγηση.

Με βάση την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Mazda, αυτά περιλαμβάνουν τη στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος που διασφαλίζει ότι ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί άμεσα την απόκριση του αυτοκινήτου, τα καθίσματα που διευκολύνουν κάθε επιβάτη να διατηρεί την ισορροπία του ενώ το όχημα κινείται, την ανάρτηση που σταθεροποιεί τη  συμπεριφορά του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση, και το αποκλειστικό σύστημα ελέγχου θέσεων του οχήματος της Mazda με την ονομασία ‘Κινηματικός έλεγχος θέσεων’ (KPC) / Kinematic Posture Control (KPC).

Mi-Drive

Το εξελιγμένο σύστημα Mi-Drive Mazda Intelligent Drive Select του CX-60 διαθέτει πέντε προγράμματα οδήγησης – Normal, Sport, Off-Road, Towing και EV (μόνο για την έκδοση PHEV) – για βελτιστοποίηση της πρόσφυσης, των επιδόσεων, του χειρισμού, και της ασφάλειας στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος των συνθηκών οδήγησης.

Το πρόγραμμα Normal επιτυγχάνει την ιδανική ισορροπία μεταξύ οικονομίας και οδηγικής απόλαυσης, και προσφέρει άνετη οδήγηση σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας.

Το πρόγραμμα Sport εκμεταλλεύεται όλο το δυναμικό ισχύος του αυτοκινήτου, και ενισχύει την απόκριση του κινητήριου συνόλου συμβάλλοντας σε μία πιο επιθετική οδήγηση. Το σύστημα AWD αυξάνει την πρόσφυση βελτιώνοντας έτσι την ευστάθεια στις στροφές και δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να απολαύσει με απόλυτη ασφάλεια τη δυναμική οδήγηση.

Το πρόγραμμα Off-Road βελτιστοποιεί τα χαρακτηριστικά του συστήματος 4κίνησης, του Traction Control System (TCS) και των υπολοίπων συστημάτων υποβοήθησης για επίτευξη της ιδανικής οδικής συμπεριφοράς σε ανώμαλο δρόμο. Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει επίσης και μια λειτουργία «υποβοήθησης πρόσφυσης εκτός δρόμου» για να βοηθήσει τον οδηγό να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο σε περίπτωση που αυτό κολλήσει.

Το πρόγραμμα ρυμούλκησης (Towing) βελτιστοποιεί τα χαρακτηριστικά του συστήματος 4κίνησης λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο βάρος λόγω του επιπλέον φορτίου στον κοτσαδόρο (τρέιλερ, ή μπαγκαζιέρα). Επιπλέον, κατά τη ρυμούλκηση τρέιλερ, το σύστημα AWD φροντίζει για τη βελτίωση της ευστάθειας στην ευθεία..

Το πρόγραμμα EV (μόνον στην έκδοση PHEV) καθιστά δυνατή την οδήγηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου απαγορεύονται τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσεως, ή όταν οδηγείτε σε μια ήσυχη κατοικημένη περιοχή.

i-Activ AWD

Η πρώτη πλατφόρμα διαμήκους διάταξης της Mazda, υιοθετεί ένα σύστημα τετρακίνησης που χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη. Αυτό το πρόσφατα εξελιγμένο σύστημα επιτυγχάνει υψηλή απόδοση πρόσφυσης και ιδανικά χαρακτηριστικά χειρισμού, που το καθιστούν ένα από τα συστήματα AWD με τις καλύτερες επιδόσεις σε όχημα παραγωγής.

Το σύστημα AWD για τη νέα διαμήκη πλατφόρμα του CX-60, περιλαμβάνει ένα σύστημα μόνιμης τετρακίνησης που διατηρεί τα ουδέτερα χαρακτηριστικά ενός συστήματος κίνησης στους πίσω τροχούς σε ότι αφορά τη συμπεριφορά στις στροφές, αλλά και τη σταθερότητα που εξασφαλίζει η 4κίνηση.

Η μεγαλύτερη σταθερότητα και η πρόσφυσή του στο χιόνι ή άλλες ολισθηρές επιφάνειες, η ευστάθεια του στις ευθείες στον αυτοκινητόδρομο, και η αμεσότητα απόκρισης σε δρόμους με στροφές, ξεπερνούν κατά πολύ το προηγούμενο σύστημα i-Activ AWD, που βασιζόταν στην κίνηση μόνον στους μπροστινούς τροχούς.

Στο υβριδικό σύστημα του PHEV, το σύστημα AWD συνεργάζεται με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να βελτιστοποιήσει την κατανομή της δύναμης πέδησης  μεταξύ μπροστινών και πίσω τροχών, για να ανακτηθεί περισσότερη ενέργεια και από τους τέσσερεις τροχούς κατά την επιβράδυνση.

Στις λειτουργίες Sport, Off-road και Towing (ρυμούλκηση) του Mi-Drive, ο ενσωματωμένος έλεγχος του συστήματος AWD του κινητήρα και του συστήματος πέδησης, βελτιστοποιεί την κατανομή της κινητήριας δύναμης και στους τέσσερις τροχούς για να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών στις διάφορες καταστάσεις οδήγησης..

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι κινητήρες του CX-60 MHEV διαθέτουν σύστημα πέδησης με λειτουργία ανάκτησης ενέργειας. Χάρη σε αυτό επιτυγχάνεται η μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική για τη φόρτιση της μπαταρίας και ενισχύεται η δύναμη του φρεναρίσματος.

Χρησιμοποιεί σύστημα ‘brake-by-wire’ για να ανιχνεύσει το απαιτούμενο επίπεδο δύναμης πέδησης, ενώ παράγει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια σε αυτό το εύρος. Στη συνέχεια, αντισταθμίζει κάθε απώλεια ενέργειας λόγω της τριβής, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα φυσική αίσθηση φρεναρίσματος, και καλή οικονομία καυσίμου.

Η συμπαγής και πρωτοποριακή μονάδα συστήματος brake-by-wire ενσωματώνει τη λειτουργία των φρένων, την ενίσχυση της πέδησης και του συστήματος ελέγχου πέδησης. Καθώς τα φρένα ελέγχονται μέσω ηλεκτρικών σημάτων, αυτή η ρύθμιση διευκολύνει τον πιο περίπλοκο έλεγχο του συστήματος πέδησης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα μηχανικά συστήματα.

Το CX-60 MHEV υιοθετεί επίσης και μία διάταξη ελέγχου μέσω συνεργασίας του συστήματος της 4κίνησης (AWD) και του αντίστοιχου της ανάκτησης ενέργειας. Αυτό λειτουργεί αυξάνοντας τη ροπή εμπλοκής του AWD στη φάση της ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τον κινητήρα, σταθεροποιώντας την πορεία του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα και ανακτώντας περισσότερη ενέργεια.

ΑΜΑΞΩΜΑ

Ο στόχος της Mazda με το CX-60 ήταν να επιτρέψει στον οδηγό να αντιληφθεί αμέσως την απόκριση του αυτοκινήτου σε κάθε εντολή, με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο που προσφέρει στον οδηγό μια ολιστική αίσθηση κατά την οδήγηση.

Η δομική ακαμψία του αμαξώματος ενισχύθηκε με την αξιοποίηση της διαμήκους διάταξης του συνόλου κινητήρας-μετάδοση, καθώς και με την αύξηση και ενίσχυση της διατομής του μπροστινού υποπλαισίου. Η αύξηση της ακαμψίας των συνδέσμων του πλαισίου συμβάλλει στη συνολική ακαμψία ολόκληρης της δομής του αμαξώματος.

Από το τιμόνι στα μπροστινά ελαστικά και από εκεί στην μπροστινή ανάρτηση, το αμάξωμα, την πίσω ανάρτηση, τα πίσω ελαστικά, το σώμα και τα καθίσματα, η δύναμη μεταφέρεται από τα άκαμπτα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος – μυϊκή δύναμη και σκελετική δομή – με τη σειρά της στα μηχανικά άκαμπτα στοιχεία του αυτοκινήτου και η ανάδραση από το αυτοκίνητο γίνεται αντιληπτή χωρίς καθυστέρηση.

Ως αποτέλεσμα, τα δομικά χαρακτηριστικά του CX-60, επιτρέπουν στον οδηγό να αισθάνεται σαν το αυτοκίνητο να είναι μια φυσική προέκταση του ανθρώπινου σώματος.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα, εξασφαλίζει στο νέο Mazda CX-60 PHEV ένα ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους. Αυτό, σε συνδυασμό με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης που φροντίζει για την κατανομή της ροπής μεταξύ των αξόνων, δίνει στο αυτοκίνητο χαρακτηριστικά κορυφαίας οδικής συμπεριφοράς στο ίδιο επίπεδο με τα καλύτερα μοντέλα της κατηγορίας premium.

Στην σημερινή γκάμα των μοντέλων «Small Architecture» της Mazda, τα καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν σωστά τη λεκάνη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό διευκολύνει τα αντανακλαστικά ενός ατόμου να εξισορροπήσει τα πλευρικά G στις στροφές.

ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Τα καθίσματα του νέου CX-60 προσθέτουν υποστήριξη στα σημεία που κινείται το σώμα όταν στρίβουμε το τιμόνι, πατάμε το πεντάλ του γκαζιού και τα φρένα, με σκοπό να υποστηρίζει τις υποσυνείδητες προσπάθειες του οδηγού να διατηρήσει την ισορροπία του, αντισταθμίζοντας τις δυνάμεις G από κάθε κατεύθυνση.

Για να το πετύχει αυτό, η Mazda αύξησε τον αριθμό των εσωτερικών ελατηρίων στα καθίσματα, από τρία σε τέσσερα, βελτιώνοντας περαιτέρω τη στήριξη του σώματος και εμποδίζοντας τη λεκάνη να γλιστρήσει προς τα πίσω. Το πλέγμα της ανάρτησης της πλάτης του καθίσματος έχει αλλάξει, μειώνοντας την δύναμη που ασκείται στην περιοχή του στήθους. Και η ακαμψία της βάσης του καθίσματος έχει αυξηθεί για να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη.

Επιπλέον, στα στοιχεία πολυουρεθάνης των καθισμάτων, έχει διατηρηθεί η ελαστικότητα του πλαισίου από ρητίνη, αλλά η επίστρωση ρητίνης στις κυψέλες των μαξιλαριών έχει ρυθμιστεί ώστε να εξισορροπεί την απόσβεση και την ελαστικότητα. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την οδηγική άνεση, αλλά συμβάλλει επίσης στην ταχύτερη μετάδοση της δύναμης από τους πίσω τροχούς, επιτρέποντας στον οδηγό να αισθάνεται πιο συγχρονισμένος με το όχημα, και να απολαμβάνει μια πιο ομαλή αίσθηση οδήγησης.

Κάθε κάθισμα έχει σχεδιαστεί με το ίδιο σκεπτικό όπως το κάθισμα του οδηγού, επιτρέποντας σε όλους τους επιβάτες της καμπίνας να απολαμβάνουν την οδήγηση χωρίς να επηρεάζονται από την κίνηση του αυτοκινήτου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Το νέο Mazda CX-60 διαθέτει σύστημα ανάρτησης με διπλά ψαλίδια μπροστά και διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Βασισμένη στη φιλοσοφία Jinba-Ittai της Mazda, η ανάρτηση έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει ιδανικά την αναρτώμενη μάζα (το αμάξωμα) στις στροφές, και να σταθεροποιεί τις κινήσεις του οχήματος σε διάφορες ταχύτητες.

Τρία συστήματα διασφαλίζουν ότι τα ελατήρια και τα αμορτισέρ λειτουργούν ομαλά, κινούνται μόνο ευθεία προς τα πάνω και προς τα κάτω, χωρίς πλευρικές ή διαμήκεις κινήσεις που αντιδρούν στις δυνάμεις των ελαστικών: υιοθετήθηκε μια γεωμετρία της ανάρτησης που εξομαλύνει την κατακόρυφη κίνηση του αμαξώματος, εξισορροπεί τις δυνάμεις μετατόπισης μεταξύ των ελαστικών και των βάσεων στήριξης των αμορτισέρ και διαθέτει βελτιστοποιημένη διάταξη πίσω ανάρτησης.

Επιπλέον, η τοποθέτηση βάσεων χυτού αλουμινίου στην κορυφή της ανάρτησης και στους τέσσερις τροχούς αυξάνει την ακαμψία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική μετάδοση της πληροφορίας από την ανάρτηση στο σασί του οχήματος και, ως εκ τούτου, ταχύτερη μετάδοση της δύναμης από την εμπρός στην πίσω ανάρτηση.

Η μπροστινή ανάρτηση με διπλά ψαλίδια διαθέτει βραχίονες ελέγχου στο επάνω και στο κάτω μέρος. Χρησιμοποιώντας τον πρόσθετο χώρο που παρέχει το διαμήκη τοποθετημένο σύστημα μετάδοσης, οι βραχίονες ελέγχου της ανάρτησης έχουν επεκταθεί και έχει εξασφαλιστεί η διαδρομή της ανάρτησης.

Ακόμη και τα πιο βασικά μέρη της ανάρτησης έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να κάνουν τα ελαστικά να πατούν καλύτερα στο δρόμο και να σταθεροποιούν την κίνηση του οχήματος ακόμα και σε καταστάσεις όπως οι στροφές ή η οδήγηση σε ανώμαλες επιφάνειες. Η βελτίωση των ρυθμίσεων της ανάρτησης είχε ως αποτέλεσμα μια απλή, ομαλή κίνηση του αμαξώματος που προσφέρει άριστο βαθμό επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού.

Χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε από το MX-5, η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την οδηγική άνεση και να μειώνει τον θόρυβο του δρόμου χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το χειρισμό ή τη σταθερότητα. Η χρήση μεταλλικών σφαιρικών αρθρώσεων στη θέση των λαστιχένιων σινεμπλόκ στις εξωτερικές πλευρές των συνδέσμων της πίσω ανάρτησης αυξάνει την ακαμψία.

Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή μεταφέρει πιο άμεσα τις δυνάμεις από τα πίσω ελαστικά στο αμάξωμα. Αυτό σημαίνει ότι, η απόκριση του αυτοκινήτου στις εντολές του οδηγού θα επιστρέψει στον οδηγό με πιο άμεσο τρόπο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βιώσει μια πραγματική αίσθηση αλληλεπίδρασης με το αυτοκίνητο.

Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία σχεδίασης του συστήματος ανάρτησης του νέου Mazda CX-60 έχει ως αποτέλεσμα ένα πλαίσιο που επιτρέπει στον οδηγό να αντιλαμβάνεται μία ομαλή κίνηση του αυτοκινήτου ανεξάρτητα από την κατάσταση οδήγησης και μία ανάρτηση που ελαχιστοποιεί την κίνηση του κεφαλιού, επιτρέποντας στο χρήστη να απολαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε όλες τις καταστάσεις οδήγησης.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Στο CX-60, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και η ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα (EPS), από το MX-5, που αυξάνει την ακαμψία του ηλεκτροκινητήρα του EPS, δημιουργώντας μια σταθερή και άμεση σχέση μεταξύ της γωνίας στροφής του τιμονιού και της γωνίας των εμπρός τροχών. Το αποτέλεσμα είναι μια άμεση, καθαρή αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, που παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο του αυτοκινήτου..

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Kinematic Posture Control / KPC)

Ο Έλεγχος Κινηματικής Κατάστασης (Kinematic Posture Control / KPC) είναι μια νέα, αποκλειστική τεχνολογία της Mazda που εκμεταλλεύεται τον τρόπο με τον οποίο η δομή της ανάρτησης του CX-60 έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ομαλή κίνηση του αμαξώματος και τη σταθερότητα στις στροφές, ακόμα και με υψηλές ταχύτητες.

Η πίσω ανάρτηση του CX-60 έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τη δύναμη ανύψωσης και να τραβά το αμάξωμα προς τα κάτω όταν το αυτοκίνητο φρενάρει. Το KPC εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτά τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης, σταθεροποιώντας τη θέση του οχήματος στις στροφές με έντονα φορτία G, φρενάροντας ελαφρά τον πίσω εσωτερικό τροχό για να μετριάσει την κύλιση και να τραβήξει το αμάξωμα του αυτοκινήτου προς τα κάτω.

Επιπλέον, το σύστημα χρησιμοποιεί τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ των πίσω τροχών για να αναγνωρίσει, σε πραγματικό χρόνο, το είδος της στροφής, χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες για να κάνει την κίνηση του οχήματος πιο γραμμική και να σταθεροποιήσει κατάλληλα τη θέση του αυτοκινήτου. Το σύστημα KPC δεν προσθέτει καθόλου βάρος στο CX-60.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΒΑΣΗΣ (Hill Descent Control / HDC)

Το Hill Descent Control της Mazda υποστηρίζει την ασφαλή οδήγηση με κατηφόρες σε απότομες πλαγιές με ολισθηρή, ανώμαλη επιφάνεια, για οδήγηση εκτός δρόμου ή χιονισμένους λόφους. Το σύστημα παρακολουθεί συνεχώς την περιστροφή των τροχών και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για τον ακριβή έλεγχο της πίεσης στο κύκλωμα των φρένων και τη σταθεροποίηση της κίνησης του αυτοκινήτου, διατηρώντας αυτόματα μία σταθερή ταχύτητα, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα φρένα.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ολίσθηση κατά την οδήγηση σε κατηφόρα με ενεργοποιημένο το Hill Descent Control, το ABS αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο των φρένων. Μόλις απενεργοποιηθεί το ABS, το HDC διατηρεί ξανά την καθορισμένη ταχύτητα κατάβασης.

Το HDC λειτουργεί σε ταχύτητες από 3 έως 20 km/h. Μεταβαίνει σε κατάσταση stand by σε ταχύτητες από 20 έως 30 km/h, ώστε να μπορεί να επαναφέρει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή, όταν το όχημα επιστρέφει στην ταχύτητα κίνησής του. Με ταχύτητες άνω των 30 km/h, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα.

ΑΘΟΡΥΒΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Το CX-60 χρησιμοποιεί τόσο ηχομόνωση, όσο και τεχνολογία απορρόφησης, για να εξαλείψει κάθε δυσάρεστο θόρυβο και να δώσει στην καμπίνα μια απόλυτα ήσυχη οδήγηση.

Η ηχομόνωση (αποτροπή μεταφοράς θορύβου) έχει βελτιωθεί με τη μείωση στο ελάχιστο, του αριθμού των οπών και των κενών στο δάπεδο, και με την υιοθέτηση μιας δομής διπλού τοιχώματος, μεταξύ πλαισίου και εσωτερικής επιφάνειας, για τον περιορισμό των αεροδυναμικών θορύβων.

Η ηχομόνωση έχει βελτιωθεί χάρη στην προσαρμογή στρώματος απορρόφησης κραδασμών μεταξύ του πλαισίου του αμαξώματος και των υλικών επιφάνειας, για τον καλύτερο έλεγχο των αεροδυναμικών θορύβων και την απορρόφηση περισσότερων ήχων χαμηλής συχνότητας, όπως ο θόρυβος του δρόμου.

  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μια ολοκληρωμένη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense, διασφαλίζει κορυφαίου επιπέδου ενεργητική ασφάλεια, και στοχεύει σε βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων από τον οργανισμό Euro NCAP.

Αρκετές νέες τεχνολογίες κάνουν το ντεμπούτο τους στο Mazda CX-60: Ορατότητα See-Through – μια οθόνη 360 μοιρών επόμενης γενιάς με διευρυμένο οπτικό πεδίο, σε χαμηλές ταχύτητες. Υποβοήθηση κατάβασης (Hill Descent Control / HDC), που βοηθά στην ασφαλή κατάβαση σε απότομες κατηφόρες με ολισθηρό ή ανώμαλο οδόστρωμα. Cruise Control (i-ACC), το οποίο διαθέτει πλέον και λειτουργία αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας (Traffic Sign Recognition), και σύστημα Προειδοποίησης Εξόδου Οχήματος (Vehicle Exit Warning / BSM) με αναγνώριση οχημάτων που πλησιάζουν από πίσω.

Μεταξύ των συστημάτων του i-Activsense περιλαμβάνονται: το εξελιγμένο σύστημα πέδησης κινδύνου σε οδήγηση στην πόλη (Advanced Smart City Brake Assist / dvanced SCBS) με λειτουργία ανίχνευσης και διασταύρωσης πεζών και ποδηλατών, το σύστημα φρεναρίσματος κινδύνου κατά την κίνηση με όπισθεν (Rear Emergency Brake Assist /  SBS-R) με ανίχνευση πεζών, η υποβοήθηση διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Keeping Assist με υποβοήθηση στο τιμόνι, η αναγνώριση πινακίδων οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition / TSR ) και το σύστημα Ανίχνευσης του φαινομένου Υπνηλίας του οδηγού (DAA)..

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ See-Through

Το σύστημα περιφερειακής ορατότητας (360o View Monitor) της Mazda χρησιμοποιεί ένα σύστημα τεσσάρων καμερών που καλύπτει όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου, εμφανίζοντας στην κεντρική οθόνη, μια πανοραμική εικόνα του αυτοκινήτου από ψηλά, καθώς και μια επιλογή από εμπρός, πίσω και αριστερά ή δεξιά, πλάγιας ορατότητας.

Το CX-60 προσθέτει το See-Through View ως μια περαιτέρω εξέλιξη της λειτουργίας του 360o View Monitor. Εμφανίζει μια εικόνα στην οθόνη που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τις μπροστινές και πίσω γωνίες του αυτοκινήτου από τη θέση του, διευκολύνοντας έτσι τον εντοπισμό αντικειμένων που κρύβονται από το αμάξωμα.

Αυτό βοηθά τον οδηγό να έχει πλήρη αντίληψη των συνθηκών του περιβάλλοντος όταν οδηγεί αργά σε στενούς χώρους, όπως χώρους στάθμευσης και στενά δρομάκια.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  i-Activsense

Στάνταρ σε όλη τη γκάμα του CX-60, το σύστημα Εξελιγμένης υποστήριξης πέδησης σε πόλη (Advanced Smart City Brake Support / Advanced SCBS) χρησιμοποιεί μια κάμερα απεικόνισης του εμπρός μέρους, για να ανιχνεύει οχήματα και πεζούς μπροστά -τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα- και βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων ή τη μείωση των επιπτώσεων σε περίπτωση που συμβεί ατύχημα. Το σύστημα σταματά ή μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα ή τον πεζό.

Άλλες βασικές τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού i-Activsense που περιλαμβάνονται στάνταρ σε όλη τη γκάμα περιλαμβάνουν το Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας της Mazda και την Παρακολούθηση Τυφλού Σημείου με Προειδοποίηση Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας.

Το Σύστημα Παρακολούθησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitoring) ενημερώνει τον οδηγό για τα οχήματα που πλησιάζουν όταν, για παράδειγμα, αλλάζει λωρίδα. Το σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) παρακολουθεί το περιβάλλον του οχήματος όταν ο οδηγός κάνει όπισθεν, ειδοποιώντας τον μόλις αναγνωριστεί άλλο όχημα που πλησιάζει από τα πλάγια.

Το Mazda Radar Cruise Control (MRCC) με λειτουργία Stop and Go, διατηρεί αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα του οχήματος και τη βέλτιστη απόσταση από το προπορευόμενο, ακόμα κι αν αυτό σταματήσει εντελώς.

Στον στάνταρ εξοπλισμό ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνεται ακόμη: σύστημα αντιμπλοκαρίσματος και στους τέσσερεις τροχούς (4W-ABS) με ηλεκτρονικό κατανεμητή δύναμης πέδησης (EBD) και υποβοήθηση πέδησης, δυναμικό έλεγχο ευστάθειας (DSC), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα (ESS), υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Launch Assist / HLA) και αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, που ανάβουν περίπου 30 λεπτά πριν από τη δύση του ηλίου, και διευκολύνουν τους πεζούς και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, στον εντοπισμό του αυτοκινήτου.

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Mazda έχει αναλύσει προσεκτικά τις πραγματικές συνθήκες των ατυχημάτων για να βελτιώσει διεξοδικά και από κάθε άποψη, τις τεχνολογίες παθητικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας όχι μόνο του ίδιου του οχήματος αλλά και αυτού με το οποίο συγκρούεται ώστε να μετριάσει τους τραυματισμούς στο άλλο όχημα, καθώς και για την καλύτερη προστασία των ηλικιωμένων, αλλά και των πεζών.

Η τεχνολογία παθητικής ασφάλειας της εταιρείας έχει εξελιχθεί με στόχο την κατάκτηση της υψηλότερης αξιολόγησης στις ευρωπαϊκές δοκιμές ασφαλείας

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Τρεις πρωτοποριακές τεχνολογίες συνδυάζονται για να προσφέρουν εξαιρετικό επίπεδο ασφάλειας σε μετωπικές συγκρούσεις: Πρώτον, η αποτελεσματικότητα της δομής πολλαπλών διαδρομών που απορροφά την ενέργεια της σύγκρουσης μέσω τριών ξεχωριστών διαδρομών φορτίου -κύρια, άνω και κάτω- για να μετριάσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στους επιβάτες, και να ελαχιστοποιήσει την παραμόρφωση της καμπίνας.

Δεύτερον, το πλαίσιο αξονικής συμπίεσης διπλασιάζει την απόδοση απορρόφησης ενέργειας, ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση χώρου και βάρους.

Τρίτον, το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευθύ. Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο διασφαλίζουν ότι το CX-60 έχει εξαιρετική αντοχή στις μετωπικές συγκρούσεις, αλλά υποστηρίζουν επίσης τη σχεδίασή του, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία ενός κορυφαίου για την κατηγορία, κοντού εμπρός πρόβολου που φτάνει μόλις τα 842 mm.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από ΠΛΕΥΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Οι σύνδεσμοι του πλαισίου, που είναι παραδοσιακά ένα αδύναμο σημείο όσον αφορά τις δυνάμεις κάμψης και στρέψης, έχουν ενισχυθεί για την κατανομή του φορτίου. Ένα υλικό υψηλής αντοχής με τιμή 1.800 MPa, κατασκευασμένο με νέα τεχνολογία από τη Mazda, σε συνδυασμό με το συμβατικό υλικό των 1.300MPa προσφέρει ενισχυμένη αντοχή στα άκαμπτα τμήματα, ενώ μειώνεται στα σημεία κάμψης, επιτυγχάνοντας μια ιδανική λειτουργία παραμόρφωσης με παράλληλη μείωση βάρους.

Ο σχεδιασμός της οροφής συνδυάζει την ανοιχτή, ευάερη αίσθηση της πανοραμικής ηλιοροφής με την αντοχή που απαιτείται σε περίπτωση ανατροπής. Η ανοιχτή αίσθηση έχει διατηρηθεί υιοθετώντας ένα λεπτό εμπρός τμήμα της οροφής και χρησιμοποιώντας ισχυρότερα υλικά για το ίδιο εμπρός τμήμα – 980 MPa σε αντίθεση με 500 MPa- ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντοχή της οροφής.

Η προστασία των επιβατών στην καμπίνα σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την τοποθέτηση κεντρικών και πλευρικών αερόσακων για τους πίσω επιβάτες.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΟΠΙΣΘΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Το CX-60 έχει σχεδιαστεί για να απορροφά διπλάσια ενέργεια οπίσθιας σύγκρουσης από το σημερινό CX-5. Μέχρι σήμερα, τα οχήματα της Mazda έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την ενέργεια από την κάμψη και την παραμόρφωση του πίσω πλαισίου. Ωστόσο, το CX-60 χρησιμοποιεί αξονική παραμόρφωση του πίσω πλαϊνού πλαισίου που απορροφά τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας. Ταυτόχρονα, το πάχος του πλαϊνού πλαισίου έχει μειωθεί για περαιτέρω εξοικονόμηση βάρους.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Οι εκδόσεις e-Skyactiv PHEV του νέου CX-60 είναι εξοπλισμένες με ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας υψηλής τάσης για την προστασία των επιβατών του οχήματος από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Εκτός από την αντοχή του αμαξώματος, έχει προστεθεί φυσική προστασία στην ίδια την μπαταρία, εξασφαλίζοντας προστασία τόσο από την άμεση, όσο και από την έμμεση επαφή, καθώς και ειδική αντίσταση στη μόνωση.

Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει τη χρήση σφυρήλατου αλουμινίου – ένα εξαιρετικά ισχυρό, ανθεκτικό στη θραύση υλικό- για το περίβλημα της μπαταρίας, καθώς και την προσθήκη υλικού απορρόφησης ενέργειας στο εξωτερικό του περιβλήματος, που αποτρέπει τη θραύση του.

Πολλά μέτρα βασισμένα σε διαφορετικές ηλεκτρικές αρχές έχουν επίσης εφαρμοστεί για την αποκοπή εξαρτημάτων εκτός της μπαταρίας από το σύστημα υψηλής τάσης σε περίπτωση σύγκρουσης. Ένας διακόπτης κυκλώματος και ένας μειωτής τάσης χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της ροής του ηλεκτρισμού που θα προκαλούσε διαρροή ισχύος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΖΩΝ

Καθώς το 70% των θανάτων πεζών και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι, τα πόδια ή τους γοφούς, το καπό του CX-60 και η επιφάνεια του μπροστινού προφυλακτήρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν αυτές τις περιοχές.

Το καπό επιτυγχάνει την προστασία του κεφαλιού των πεζών, χάρη στην ακαμψία της κατασκευής του και υιοθετώντας μια δομή διατομής που χωρίζει το καπό σε ένα επάνω τμήμα που απορροφά ενέργεια, και ένα κάτω τμήμα που παρέχει ακαμψία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός διασφαλίζει ότι υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ αυτής της δομής και των άκαμπτων εξαρτημάτων κάτω από το καπό, όπως ο κινητήρας.

Επιπλέον, τα μπροστινά φτερά έχουν αρκετό ύψος για να επεκτείνουν τη ζώνη παραμόρφωσης του καπό, έτσι ώστε να απορροφά ομαλά τη δύναμη πρόσκρουσης του κεφαλιού σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό.

Η πρόσοψη του μπροστινού προφυλακτήρα εξασφαλίζει άφθονο χώρο μεταξύ του καλύμματος του προφυλακτήρα (σχέδιο επιφάνειας), του καπό, και της δοκού του προφυλακτήρα. Το βάρος της εσωτερικής δομής της πρόσοψης του προφυλακτήρα έχει ελεγχθεί προσεκτικά, έτσι ώστε να απορροφά ομαλά τα χτυπήματα με τα πόδια και το ισχίο. Και η εσωτερική δομή της πρόσοψης του προφυλακτήρα χωρίζεται κατακόρυφα για να απορροφά ενέργεια και να την διοχετεύει προς τα πάνω, ενώ η τοποθέτηση ενός βραχίονα στήριξης, βοηθά στην αποφυγή της αποκόλλησης του προφυλακτήρα.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

2.5 e-Skyactiv PHEV
327 ps 8-speed Automatic AWD
3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d
254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Εξωτερικά  
Ολικό μήκος με πλαίσιο αριθμού κυκλοφορίαςmm4,745
Ολικό πλάτοςmm1,890
Ολικό ύψος – με ζάντες 18″ με/χωρίς φορτίοmm1,675/1,6801,675/1,6821,675/1,681
Ολικό ύψος – με ζάντες 20″ με/χωρίς φορτίοmm1,680/1,6851,680/1,6871,680/1,687
Μεταξόνιοmm2,870
Απόσταση από το έδαφος μεταξύ αξόνων – με φορτίο (ζάντες 18”/20”)mm170/175
Εμπρός μετατρόχιο 1,640
Πίσω μετατρόχιο 1,645
Ακτίνα κύκλου στροφής μεταξύ πεζοδρομίων (m)m5.4
Εσωτερικό  
Εσωτερικό ύψος εμπρός – χωρίς ηλιοροφήmm1,004
Πλάτος στο ύψος των ώμων εμπρόςmm1,504
Χώρος για τα πόδια εμπρόςmm1,058
Εσωτερικό ύψος πίσω – χωρίς ηλιοροφήmm984
Πλάτος στο ύψος των ώμων πίσωmm1,441
Χώρος για τα πόδια πίσωmm990
Χώρος αποσκευών  
Συνολικός όγκος (όλα τα καθίσματα στη θέση τους) / συμπεριλ. χώρος κάτω από το δάπεδο του πορτμπαγκάζ)l477 / 570
Συνολικός όγκος μέχρι την οροφή (αναδιπλωμένα πίσω καθίσματα) /l1,726
Ύψος από το δάπεδο μέχρι την εταζέραmm498.5
Μήκος χώρου φόρτωσης μετά το πίσω κάθισμαmm975
Πλάτος ανάμεσα στο πίσω μέρος του ελαστικούmm1,130
Πλάτος στο δάπεδοmm1,275
Ύψος κατωφλίου, απόσταση από το έδαφοςmm740

ΒΑΡΗ

2.5 e-Skyactiv PHEV
327 ps 8-speed Automatic AWD
3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d
254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Ελάχιστο απόβαρο με/χωρίς οδηγό 75κιλών – ζάντες 18″kg1,980 / 2,0551,815 / 1,8901,860 / 1,935
Ελάχιστο απόβαρο με/χωρίς οδηγό 75κιλών – ζάντες 20″kg1,995 / 2,0701,828 / 1,9031,874 / 1,949
Μέγιστο απόβαρο με/χωρίς οδηγό 75κιλών – ζάντες 18″kg2,058 / 2,1331,890 / 1,9651,935 / 2,010
Ελάχιστο απόβαρο με/χωρίς οδηγό 75κιλών – ζάντες 20″kg2,072 / 2,1471,905 / 1,9801,950 / 2,025
Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος – σύνολοkg2,6672,5002,516
Επιτρεπόμενο βάρος στον εμπρός άξοναkg1,2211,1701,198
Επιτρεπόμενο βάρος στον πίσω άξοναkg1,4461,3301,318
Επιτρεπόμενο βάρος έλξης – χωρίς φρέναkg750
Επιτρεπόμενο βάρος έλξης – με φρένα (8% κλίση)kg2,500
Επιτρεπόμενο βάρος έλξης – με φρένα (12% κλίση)kg2,500
Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος στην οροφήkg100

 

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

2.5 e-Skyactiv PHEV 327 ps 8-speed Automatic AWD3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d 254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Μετάδοση κίνησης AWDRWDAWD
Κιβώτιο ταχυτήτων 8EAT8EAT;R8EAT;R
Τύπος κινητήρα I4 DOHC 16 βαλβίδεςI6 DOHC 24 βαλβίδες
Τύπος ψεκασμού Άμεσος ψεκασμόςCommon rail Ηλεκτρικός άμεσος ψεκασμός
Κυβισμόςcc2,4883,283
Διάμετρος χ διαδρομήmm x mm89.0 x 100.086.0 x 94.2
Σχέση συμπίεσης 13.015.2
  PHEVM-HEV
Μέγιστη συνδυαστική ισχύςkW/PS@rpm241/327@6,000N.A.
Μέγιστη συνδυαστική ροπήNm@rpm500@4,000N.A.
Μέγιστη ισχύς βενζινοκινητήραkW/PS@rpm141/191@6,000147/200@3,000-4,200187/254@3,750
Μέγιστη ροπή βενζινοκινητήραNm@rpm261@4,000450@1,400-3,000550@1,500-2,400
Μέγιστη ισχύς ηλεκτροκινητήραkW/PS@rpm129/175@5,50012.4/17.0@90012.4/17.0@900
Μέγιστη ροπή ηλεκτροκινητήραNm270153
Χωρητικότητα ρεζερβουάρL5058
Σύστημα ελέγχου εκπομπών ρύπων Τριοδικός καταλύτηςΟξειδωτικός καταλύτης Diesel & SCR σε F&SCR
Τύπος μπαταρίας 12 volt Q-85S-95
ΜπαταρίαPHEVM-HEV
Τύπος Ιόντων λιθίουΙόντων λιθίου
ΤάσηV35544.4
Ισχύς εκφόρτισηςAh50N.A.
Χωρητικότητα μπαταρίαςkWh17.80.33
Βάρος μπαταρίαςkg176N.A.
Αυτονομία οδήγησης / αμιγώς ηλεκτρικόkm63 

ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

  2.5 e-Skyactiv PHEV
327 ps 8-speed Automatic AWD
3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d
254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Σχέσεις ταχυτήτων  
1η  5,258
2α  3,303
3η  2,129
4η  1,705
5η  1,300
6η  1,000
7η  0,822
8η  0,628
Όπισθεν 4,034
Τελική σχέση μετάδοσης 4,4442,7853,307

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

  2.5 e-Skyactiv PHEV 327 ps 8-speed Automatic AWD3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d
254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Επιτάχυνση 0-100 km/hs5.88.47.4
Μέγιστη ταχύτητα με περιοριστήkm/h200212219
Κατανάλωση βάσει WLTP  
Αυτονομία με ηλεκτροκίνηση – Συνδυασμένη με ζάντες  18”/20”km63N.A.
Αυτονομία με ηλεκτροκίνηση – Πόλη με ζάντες  18”/20”km68N.A.
Κατανάλωση καυσίμου – Ζάντες 18”/20”l/100km1.54.74.9
Ηλεκτρική κατανάλωσηkWh/100km23N.A.N.A.
Εκπομπές ρύπων βάσει WLTP  
Εκπομπές CO2 συνδυασμένες – Ζάντες 18”/20”g/km33127137
Επίπεδο εκπομπών βάσει Ευρωπαϊκών προτύπων Stage 6 G2

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΙ

  2.5 e-Skyactiv PHEV 327 ps 8-speed Automatic AWD3.3 E-SKYACTIV d 200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d 254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Ανάρτηση  
Τύπος εμπρός ανάρτησης Διπλά ψαλίδια
Τύπος πίσω ανάρτησης Πολλαπλών συνδέσμων
Ζάντες και ελαστικά  
Διάσταση ελαστικών με ζάντες 18″235/60/R18
Διάσταση ελαστικών με ζάντες 20″235/50/R20
Διάσταση ζάντας 18″18 x 7 ½ J
Διάσταση ζάντας 20″20 x 7 ½ J

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΦΡΕΝΑ

  2.5 E-SKYACTIV PHEV 327 PS 8-SPEED AUTOMATIC AWD3.3 E-SKYACTIV d
200 PS
8-SPEED AUTOMATIC RWD
3.3 E-SKYACTIV d
254 PS 8-SPEED AUTOMATIC aWD
Σύστημα διεύθυνσης  
Τύπος Ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα
Φρένα  
Τύπος δίσκων Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και πίσω
Διάμετρος εμπρός δίσκωνmm347328
Διάμετρος πίσω δίσκωνmm328
Τύπος χειρόφρενου Ηλεκτρικό χειρόφρενο

[1] Με τροχούς 18-/20ιντσών

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.