Η νέα Honda CB750 Hornet

By  |  0 Comments

Η ολοκαίνουργια Σφήκα της Honda δείχνει το κεντρί της. Με μηδενική περιττή μάζα, η κορυφαία στην κατηγορία αναλογία ισχύος/βάρους, παρέχεται από έναν κινητήρα με ισχύ 91.8PS (67.5kW) και ροπή 75Nm ο οποίος κινεί ένα σύνολο με βάρος 190kg. Ο ολοκαίνουργιος, οκταβάλβιδος, παράλληλος, δικύλινδρος κινητήρας, αποδίδει συναρπαστική ισχύ στις υψηλές στροφές και άφθονη ωφέλιμη ροπή στις μεσαίες στροφές για κορυφαία χρηστικότητα. Σε συνδυασμό με ένα νέο, εξαιρετικά ελαφρύ πλαίσιο, η νέα Hornet ενθουσιάζει με την απόδοσή της και την άμεση, ωμή επιτάχυνση σε φιδίσιες διαδρομές.

Η Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού – Throttle By Wire (TBW) υποστηρίζει 3 riding modes και το 3 επιπέδων Honda Selectable Torque Control (HSTC) με ενσωματωμένο Wheelie Control (Έλεγχος Ανύψωσης Εμπρός Τροχού), συν 3 επίπεδα ρύθμισης Φρένου Κινητήρα και Παροχής Ισχύος. Το νέο πλαίσιο χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου αναρτήσεις Showa: Μπροστά, ανεστραμμένο πιρούνι 41mm Separate Fork Function Big Piston (SFF-BPTM) και πίσω αμορτισέρ με μοχλικό Pro-Link. Διπλές, ακτινικά τοποθετημένες τετραπίστονες δαγκάνες επενεργούν στους δίσκους. Ο premium εξοπλισμός περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη TFT  5 ιντσών, με Honda Smartphone Voice Control (HSVC)*, φωτισμό full LED, σύστημα αυτόματης ακύρωσης των φλας (auto-indicator cancel) και τεχνολογία Emergency Stop Signal (ESS). Επίσης, διατίθεται έκδοση για κατόχους διπλώματος A2.

Η πρώτη 1998 CB600F Hornet εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά δημοφιλή μοτοσυκλέτα στην Ευρώπη για πολλούς λόγους. Η συμπαγής, γυμνή σιλουέτα της απεδείχθη υπέροχη στην πόλη ενώ είχε ισχύ και ικανότητα χειρισμού που ενθουσίαζε τους αναβάτες. Διαφορετικές εκδοχές έφεραν τη Hornet στα λημέρια της κατηγορίας sports touring και – στα χέρια αναβατών του Hornet Cup – έγινε η απόλυτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, ενώ μία αναβάθμιση το 2007 πρόσθεσε επιπλέον ισχύ στις υψηλές στροφές, προερχόμενη από την RR, και πολύ πιο επιθετική σχεδίαση.

Κάθε ιδιοκτήτης αγαπούσε τη Hornet του για το δικό του λόγο, αλλά δύο στοιχεία παρέμειναν σταθερές αξίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της εξέλιξής της:

Ήταν πολύ διασκεδαστική στην οδήγηση. Και αυτό το στοιχείο συνδυάζονταν με μία προσιτή τιμή.

Τα 25 χρόνια (από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη Hornet) είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο ο κόσμος των δύο τροχών έχει βιώσει ημαντικές αλλαγές. Η κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα, με πολλά εξειδικευμένα προϊόντα και ολοένα και πιο υψηλές απαιτήσεις από τους αναβάτες. Η τέλεια στιγμή για να έρθει στο προσκήνιο μία νέα Hornet – μία μοτοσυκλέτα για το σήμερα και για μια εντελώς νέα γενιά αναβατών. Πρέπει να φανεί αντάξια του προκατόχου της, ενώ έχει σοβαρούς ανταγωνιστές να αντιμετωπίσει. Και τίποτα από αυτά δεν διέφυγε της προσοχής των μηχανικών εξέλιξης της Honda.

Όλο αυτό το υπόβαθρο οδήγησε στη δημιουργία μιας πολύ ξεχωριστής πρότασης – μιας ολοκαίνουργιας μεσαίου βάρους μοτοσυκλέτας, της CB750 Hornet, η οποία αντλεί έμπνευση και κατεύθυνση από την πρόγονό της, αλλά αναβιώνει την ευρέως αγαπητή και ικανή Hornet στην πιο σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή της. Και το ενισχύει με μία ένεση ενθουσιασμού και αδρεναλίνης.

Με το στυλ της να πηγάζει από την τελευταία γενιά των δημιουργών του τμήματος R&D της Honda στη Ρώμη, η νέα Hornet δημιουργήθηκε για να προσελκύσει νεαρότερους αναβάτες που επιθυμούν μία σοβαρή αναβάθμιση. Ένας εντελώς νέος δικύλινδρος κινητήρας εντυπωσιάζει με την ισχύ και τη ροπή του και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικής διαχείρισης. Η υψηλής ποιότητας ανάρτηση Showa λειτουργεί μέσω ενός νέου, χαμηλού βάρους, ατσάλινου πλαισίου με υψηλών προδιαγραφών επιμέρους μέρη που επιτρέπουν στον αναβάτη να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες του συνόλου. Η μινιμαλιστική εμφάνιση με τις ασυμβίβαστες γωνίες καθορίζει ένα αιχμηρό, μοντέρνο στυλ streetfighter.

Η Honda έχει χαρίσει στη CB750 Hornet μια κορυφαία στην κατηγορία αναλογία ισχύος/βάρους. Και πολύ απλά, αυτό συνοψίζεται σε τρεις λέξεις:

Γρήγορη, ευέλικτη, απολαυστική.

Mr, Fuyuki Hosokawa, Test Project Leader, Honda R&D, Japan:

«Η Hornet ήταν πάντα μία πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα για την Honda. Οι συναρπαστικές, απολαυστικές επιδόσεις πάντα συνδυάζονταν με ακριβή και ευέλικτο χειρισμό.

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το project, σκεφθήκαμε λεπτομερώς τι είδους επιδόσεις θέλαμε να προσφέρουμε στον αναβάτη. Γνωρίζαμε ότι ήταν σημαντικό να κρατήσουμε το κλασικό ‘σφυροκόπημα’ της Hornet στις υψηλές στροφές και την ίδια στιγμή, επειδή πρόκειται για μία νέα γενιά Hornet για τη σύγχρονη εποχή, θέλαμε ο κινητήρας να προσφέρει μία ισχυρή αίσθηση ροπής με έντονο παλμό από τις χαμηλές έως και τις μεσαίες στροφές. Στόχος μας ήταν πάντα να συνδυάσουμε όλα αυτά με έναν ελαφρύ και ευέλικτο χειρισμό, ώστε η οδήγησή της – ακόμα και στην πόλη – να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική και ικανοποιητική.

Για να πετύχουμε το είδος της απόδοσης και την αίσθηση χαμηλού βάρους στον χειρισμό που θέλαμε, ξέραμε ότι έπρεπε να αναπτύξουμε έναν εντελώς νέο δικύλινδρο κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων και στροφαλοφόρο άξονα με κομβία στις 270°. Αυτό δεν θα προσέφερε μόνο μια μοναδική αίσθηση στις υψηλές στροφές, αλλά και μια σπορ δυναμική σε επίπεδο ροπής στις χαμηλές στροφές, που είναι ιδανική για οδήγηση σε αστικά περιβάλλοντα και επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών στον ανοιχτό δρόμο.

Για εμάς, η Hornet εκπροσωπούσε πάντα την έννοια του απόλυτου streetfighter και αυτή η νέα Hornet, συνεχίζει με υπερηφάνεια αυτή την παράδοση.»

Mr. Giovanni Dovis, Lead Styling Designer, Honda R&D Rome:

«Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Honda είναι να δημιουργεί κάτι αυθεντικό και λειτουργικό με απλό τρόπο.

Το σλόγκαν που μας οδήγησε στο σχήμα της νέας Hornet ήταν το ‘Sensual Dynamism.’ Έπρεπε να διαθέτει ξεκάθαρα μια σχεδίαση streetfighter– όπως η original έκδοση – αλλά θέλαμε πολύ πιο δυναμικές γωνίες και αναλογίες. Η σιλουέτα και ο μυώδης χαρακτήρας ενός τσιτάχ όταν τρέχει μας ενέπνευσε με τη δύναμή του, με το όλο εγχείρημα να υποστηρίζεται από την προφανή ισχύ του νέου κινητήρα.

Η εμφάνιση της Hornet υπόσχεται ευελιξία, δυναμισμό και χαμηλό βάρος χάρη στις λεπτές αναλογίες, το  μυτερό τμήμα της ουράς και τις εξαιρετικά αιχμηρές γραμμές. Έτσι δημιουργείται μια νέα εμφάνιση με συμπαγείς αναλογίες και στοιχεία έντασης και δυναμισμού από μπροστά προς τα πίσω, αποτυπώνοντας τον αληθινό σπορ χαρακτήρα της Hornet.

Και θέλαμε αυτή η μοτοσυκλέτα να ξεχωρίζει και με έναν ακόμα τρόπο: το μεταλλικό κόκκινο πλαίσιο και το αντίστοιχου χρωματισμού πιρούνι σε ανοδιωμένο φινίρισμα δημιουργούν μία ζωηρή αντίθεση με τον cool χαρακτήρα της Μαύρης ή Λευκής χρωματικής επιλογής. Και φυσικά έπρεπε να τιμήσουμε την κληρονομιά του μοντέλου με το μοναδικό Mat Goldfinch Yellow

Επισκόπηση μοντέλου

Ο ολοκαίνουργιος κινητήρας της Hornet συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της μηχανολογικής τεχνογνωσίας της Honda σε μικρό διαθέσιμο χώρο. Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι: παράλληλος, δικύλινδρος με χωρητικότητα 755 κ.εκ., μέγιστη ισχύς 91.8 PS (67.5kW) και ροπή 75Nm. Το βάρος με όλα τα υγρά της φτάνει τα 190kg, ενώ η κορυφαία στην κατηγορία αναλογία ισχύος/βάρους είναι 0.36kW/kg ή 2.81kg/kW.

Οι συμπαγείς, 8βάλβιδες κυλινδροκεφαλές Unicam που προέρχονται από τη CRF χρησιμοποιούν αυλούς εισαγωγής κάθετης ροής και έναν αγωγούς εισερχόμενου αέρα τυρβώδους ροής (Vortex Flow Ducts) ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη καύση. Ο στρόφαλος  με κομβία στις 270° προσφέρει ανεπανάληπτη αίσθηση και χαρακτήρα. Το πρωτεύον γρανάζι λειτουργεί και ως αντικραδασμικός άξονας, ενώ ένας μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (assist/slipper) διαχειρίζεται ένα κιβώτιο έξι σχέσεων. Η Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού –  Throttle By Wire (TBW), προσφέρει πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων για τον αναβάτη τα οποία περιλαμβάνουν 3 riding modes (συν το USER mode), Honda Selectable Torque Control (HSTC) 3 επιπέδων, Wheelie Control (έλεγχο ανύψωσης εμπρός τροχού), καθώς επίσης και παραμετροποίηση της ισχύος (Engine Power) και του φρένου κινητήρα (Engine Braking) σε 3 επίπεδα.

Για να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες του, ο νέος κινητήρας περικλείεται από ένα εντελώς νέο ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι», το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ χάρη στη βελτιστοποίηση του πάχους και της ακαμψίας των ελασμάτων και των σωληνώσεων που το απαρτίζουν. Για βέλτιστη ευελιξία και πληροφόρηση του αναβάτη, η ανάρτηση είναι κορυφαίας ποιότητας: ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41mm SFF-BPTM και πίσω αμορτισέρ με μοχλικό Pro-Link. Διπλές, τετραπίστονες, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες επενεργούν με δύναμη, για σιγουριά στο φρενάρισμα, ενώ οι διαστάσεις των ελαστικών έχουν επιλεγεί ώστε να παρέχουν άριστα επίπεδα πρόσφυσης και ευελιξίας – με πέλμα 120 χλστ. μπροστά και 160 χλστ. πίσω.

Στη μακροσκελή λίστα εξοπλισμού περίοπτη θέση έχει μία έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών που παρέχει με ευκρίνεια πληροφορίες και διαχείριση όλων των συστημάτων, καθώς και τη συνδεσιμότητα του συστήματος Honda Smartphone Voice Control* για συσκευές Android και IOS. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED, ενώ τα φλας υιοθετούν Λειτουργία Αυτόματης Ακύρωσης και περιλαμβάνουν επίσης Σύστημα Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης –  Emergency Stop System (ESS).

Μία γκάμα από αξεσουάρ είναι έτοιμη για κυκλοφορία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων quickshifter, εξοπλισμό αποθήκευσης, προστατευτικά κινητήρα και αισθητικές βελτιώσεις (βλέπε πλήρη λίστα στην ενότητα:

Αξεσουάρ.

Η 23YM CB750 Hornet θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές:

Pearl Glare White, με πλαίσιο Metallic Red Flame και πιρούνι σε ανοδιωμένο Κόκκινο φινίρισμα

Graphite Black, με πλαίσιο Metallic Red Flame και πιρούνι σε ανοδιωμένο Κόκκινο φινίρισμα

Matte Iridium Gray Metallic

Mat Goldfinch Yellow

Κινητήρας

 • Νέος, παράλληλος δικύλινδρος 8βάλβιδος unicam κινητήρας χωρητικότητας 755cc
 • Μέγιστη ισχύς 91.8 PS (67.5kW) στις 9.500 σαλ.
 • Μέγιστη ροπή 75Nm στις 7.250 σαλ.
 • Στρόφαλος με κομβία στις 270° και ανομοιόμορφα διαστήματα ανάφλεξης για δυναμικό χαρακτήρα κινητήρα
 • Πατενταρισμένοι αγωγοί Vortex Air Flow για βέλτιστη ροή αέρα
 • Μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (assist /slipper) προσφέρει ελαφριά αίσθηση στη μανέτα και διαχειρίζεται την αναπήδηση του πίσω τροχού στα κατεβάσματα
 • Κατανάλωση καυσίμου 23km/l με δυνητική αυτονομία 340km με ένα ρεζερβουάρ

Η αποκάλυψη ενός ολοκαίνουργιου κινητήρα της Honda είναι πάντα ένα ξεχωριστό γεγονός. Μάλιστα, η παρουσίασή ως κομμάτι της πρεμιέρας μιας νέας Hornet καταδεικνύει τη σημασία της επιστροφής του εμβληματικού μοντέλου. Οι μηχανικοί της Honda δημιούργησαν έναν ολοκαίνουργιο, παράλληλο, δικύλινδρο κινητήρα, με αποθέματα ισχύος που χαρίζουν στη Hornet άκρως ανταγωνιστικές επιδόσεις. Είναι σχεδιασμένος για να μπορεί κάθε αναβάτης να τον απολαμβάνει στο μέγιστο, με συναρπαστική απόδοση στις υψηλές στροφές και προσιτή χρηστικότητα από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές– κάτι που αποδεικνύεται ιδανικό για τους λιγότερο έμπειρους και συγχρόνως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για περισσότερη απόλαυση κατά την καθημερινή οδήγηση στην πόλη.

Από 755 κ.εκ. και κυλινδροκεφαλή Unicam 8-βαλβίδων, ο κινητήρας αποδίδει 91.8 PS (67.5kW)στις 9.500 σαλ. με ροπή 75Nm στις 7.250 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή των εμβόλων έχουν οριστεί αντίστοιχα στα 87 x 63.5mm και η σχέση συμπίεσης στο 11.0:1. Συμπαγής και ελαφριά (με διάταξη που χρησιμοποιείται από την έτοιμη για αγώνες MX CRF450R) η κεφαλή Unicam διαχειρίζεται τις βαλβίδες εισαγωγής των 35.5mm μέσω έκκεντρων, και τις βαλβίδες εξαγωγής των 29mm με κοκκοράκια. Η βύθιση των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής είναι αντίστοιχα 9.3mm, και 8.2mm.

Για ευστροφία και άμεση απόκριση στο γκάζι, οι πατενταρισμένοι αγωγοί εισερχόμενου αέρα τυρβώδους ροής (Vortex Flow Ducts) δημιουργούν μία πιο ομοιόμορφη κατανομή αέρα από τις πλευρικές εισαγωγές στο φιλτροκούτι, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί τις εισαγωγές και τα σώματα γκαζιού (πεταλούδες γκαζιού) διαμέτρου 46mm.

Ο στρόφαλος με τα κομβία στις 270° και τα ανομοιόμορφα διαστήματα ανάφλεξης δημιουργούν την χαρακτηριστική παλμική αίσθηση του δικύλινδρου κινητήρα. Προκειμένου ο κινητήρας να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγής, δεν υπάρχει γρανάζι κίνησης αντιβάρου, καθώς το πρωτεύον γρανάζι μετάδοσης κίνησης έχει διπλά καθήκοντα περιστρέφοντας ταυτόχρονα και τον αντικραδασμικό άξονα. Η αντλία νερού είναι κρυμμένη μέσα στο αριστερό κάλυμμα του κινητήρα και δεν κρίνεται σκόπιμη η χρήση υδρόψυκτου ψυγείου λαδιού. Οι κύλινδροι χρησιμοποιούν επίσης επίστρωση Nicasil (Nickel/Silicon Carbide – Ni-SiC), όπως επίσης στις CBR1000RR-R Fireblade και CRF450R.

Ένας μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (assist/slipper) – διάταξη με κεκλιμένους δίσκους – προσφέρει ελαφριά αίσθηση στη μανέτα, διευκολύνει  τις αλλαγές και διαχειρίζεται την αναπήδηση του πίσω τροχού στο δυνατό φρενάρισμα που συνδυάζεται με γρήγορα κατεβάσματα ταχυτήτων.

Η κατανάλωση καυσίμου των 23km/l (WMTC) προσφέρει δυνητική αυτονομία πάνω από 340km από το ρεζερβουάρ καυσίμου των 15.2L. Επίσης διατίθεται μία έκδοση με ισχύ 47.6 PS (35kW), για κατόχους διπλώματος A2.

Ηλεκτρονικά κινητήρα

 • Τρία προεπιλεγμένα προγράμματα οδήγησης: RAIN, STANDARD και SPORT
 • Τρία επίπεδα ρύθμισης Ισχύος Κινητήρα (Engine Power), Φρένου Κινητήρα (Engine Brake) & HSTC με ενσωματωμένο Wheelie Control
 • Επιλογή USER με δυνατότητα παραμετροποίησης από τον αναβάτη μεταξύ τριών επιπέδων για κάθε διαθέσιμη παράμετρο

Η Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού – Throttle By Wire (TBW) προσφέρει τρία προεπιλεγμένα προγράμματα οδήγησης (Riding Modes) προσαρμόζοντας την απόδοση και την αίσθηση του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προθέσεις του αναβάτη. Η εναλλαγή και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται εύκολα μεταξύ του σχετικού διακόπτη στο αριστερό γκριπ και της οθόνης TFT.

Υπάρχουν  3 επίπεδα για την Ισχύ Κινητήρα (Engine Power – EP), Φρένο Κινητήρα (Engine Brake – EB) και το Honda Selectable Torque Control (HSTC) που διαθέτει ενσωματωμένο Wheelie Control. Το HSTC μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί.

ΤοSPORT χρησιμοποιεί  το επίπεδο 3 για την Ισχύ Κινητήρα και το επίπεδο 1 για το Φρένο Κινητήρα και το HSTC, ώστε να προσφέρει μέγιστη απόδοση με ελάχιστη παρέμβαση.

ΤοSTANDARD είναι μία μεσαία ρύθμιση που χρησιμοποιεί το επίπεδο 2 για την Ισχύ Κινητήρα, το Φρένο Κινητήρα και το HSTC.

ΤοRAIN χρησιμοποιεί το επίπεδο 1 για την Ισχύ Κινητήρα, για λιγότερο επιθετική απόδοση ισχύος, το επίπεδο 2 για το Φρένο Κινητήρα και το επίπεδο 3 για το HSTC.

Η λειτουργίαUSER επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει μεταξύ των 3 ρυθμίσεων για κάθε παράμετρο και να αποθηκεύσει τη ρύθμιση για μελλοντική χρήση.

Στυλ & Εξοπλισμός

 • Το νέο στυλ ορίζει έναν αιχμηρό μινιμαλισμό
 • Όρθια θέση οδήγησης για φυσικό έλεγχο
 • Προσαρμοζόμενη οθόνη TFT 5 ιντσών με ένδειξη ανεβάσματος σχέσης
 • Το σύστημα Honda Smartphone Voice Control* προσφέρει συνδεσιμότητα για smartphone Android και IOS
 • Τα πίσω φλας υιοθετούν λειτουργία Emergency Stop Signal με τεχνολογία Αυτόματης Ακύρωσης

Οι σχεδιαστές του τμήματος R&D της Honda στη Ρώμη μελέτησαν με σεβασμό τις Hornet του παρελθόντος και στη συνέχεια δούλεψαν πάνω σε μία νέα, σύγχρονη έκφραση τεχνολογικής κομψότητας, υιοθετώντας συμπαγείς και κομψές αναλογίες στη σιλουέτα, τις γραμμές και το σχήμα της νέας μοτοσυκλέτας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της Hornet είναι το ρεζερβουάρ καυσίμου, που είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του φτερού μιας σφήκας. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς – από το επιθετικό φέρινγκ στο ρύγχος μέχρι την αιχμηρή, μινιμαλιστική ουρά, υπάρχουν στοιχεία που προσδίδουν ένταση και δυναμισμό υπογραμμίζοντας τις πραγματικές σπορ προθέσεις της μοτοσυκλέτας.

Η χρηστικότητα για όλους τους αναβάτες είναι ένα εγγενές στοιχείο της σχεδίασης. Το ύψος της σέλας είναι εύκολα διαχειρίσιμο φτάνοντας τα 795mm και η θέση οδήγησης είναι όρθια, με τα μαρσπιέ να είναι ελαφρώς τραβηγμένα προς τα πίσω για φυσικό έλεγχο, σε συνδυασμό με ένα φαρδύ τιμόνι για καλύτερο χειρισμό της μοτοσυκλέτας.

Τα όργανα περιλαμβάνουν μία έγχρωμη, υψηλής ευκρίνειας οθόνη 5 TFT ιντσών, που προσφέρει τέσσερις τύπους απεικόνισης της ταχύτητας κίνησης/στροφών του κινητήρα – αναλογικό ή με μπάρες, ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού – καθώς και της ένδειξης ποσότητας καυσίμου/κατανάλωσης καυσίμου, των επιλεγμένων προγραμμάτων οδήγησης /παραμέτρων κινητήρα, της επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο και του προσαρμοζόμενου από τον αναβάτη σημείου αλλαγής σχέσης στο στροφόμετρο. Η διαχείριση γίνεται μέσω της οθόνης και από το σχετικό διακόπτη στο αριστερό γκριπ.

Ενσωματωμένο στη διεπαφή αναβάτη βρίσκεται και το σύστημα Honda Smartphone Voice Control*, που συνδέει τον αναβάτη με το Android του εν κινήσει και επιτρέπει τη φωνητική διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων, μουσικής και πλοήγησης. Για πρώτη φορά, αρκετοί από τους φωνητικούς ελέγχους του συστήματος HSVC θα είναι επίσης προσβάσιμοι στα IOS smartphones. Απαιτείται κράνος με ακουστικό και το smartphone συνδέεται με τη διεπαφή μέσω Bluetooth, Η διαχείριση του Honda Smartphone Voice Control* είναι επίσης εφικτή μέσω μπουτόν στο αριστερό γκριπ.

Για απλοποίηση και ελαχιστοποίηση του όγκου ολόκληρου του ηλεκτρικού συστήματος, η Hornet χρησιμοποιεί ένα δίκτυο CAN (Controller Area Network) μαζί με μία μονάδα Body Control Unit (BCU). Η BCU βρίσκεται κάτω από τη σέλα του αναβάτη και επεξεργάζεται συλλογικά σήματα ελέγχου – από το ρυθμιστή του ABS, την οθόνη TFT και τους διακόπτες – που δεν ελέγχονται από την ECU του συστήματος CAN.

Τα πίσω φλας έχουν λειτουργία Emergency Stop Signal (ESS). Με ελάχιστη ταχύτητα 56km/h και με οποιοδήποτε από τα φρένα σε λειτουργία, εάν ανιχνευτεί αρνητική επιτάχυνση τουλάχιστον 6.0m/s2, τα αλάρμ αναβοσβήνουν έντονα για να προειδοποιήσουν τους άλλους χρήστες του δρόμου ότι ένα δυνατό φρενάρισμα είναι σε εξέλιξη. Στην ίδια ταχύτητα, το όριο ενεργοποίησης του συστήματος μειώνεται στα 2,5m/s2 στην περίπτωση παρέμβασης του ABS. 

Επίσης, τα φλας διαθέτουν λειτουργία Αυτόματης Ακύρωσης. Αντί να χρησιμοποιεί ένα απλό χρονόμετρο, το σύστημα συγκρίνει τη διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω τροχό και υπολογίζει πότε να σβήσει το φλας ανάλογα με την περίσταση.

*Το σύστημα Honda Smartphone Voice Control, όπως και η συνεργαζόμενη με αυτό εφαρμογή, Honda Roadsync App, δεν υποστηρίζονται την παρούσα στιγμή στη χώρα μας

Πλαίσιο

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι» της Hornet είναι ελαφρύ, ζυγίζοντας μόλις 16,6kg (συγκριτικά, εκείνο της CB650R είναι 18,5kg). Μια εξειδικευμένη διαδικασία βελτίωσης της ακαμψίας, η βελτιστοποίηση της διατομής των κυρίων/κάτω σωληνώσεων του πλαισίου και η ιδανική παραμετροποίηση της γεωμετρίας του, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή πλατφόρμα, με ισορροπημένα χαρακτηριστικά ακαμψίας, που προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση και ευελιξία – ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κινητήρας για να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του.

Η γωνία κάστερ και το ίχνος είναι 25° και 99mm αντίστοιχα, το μεταξόνιο 1.420mm, ενώ το βάρος φτάνει τα 190kg, πλήρες υγρών.

Με στόχο να βελτιωθεί ο έλεγχος στη σπορ οδήγηση (κυρίως κατά το φρενάρισμα σε υψηλότερες ταχύτητες) τα καλάμια του ανεστραμμένου πιρουνιού Showa 41mm Separate Function Fork Big Piston (SFF-BPTM) συνεργάζονται με τις – αποκλειστικά μελετημένες για τη Hornet – άνω και κάτω τιμονόπλακες. Με διαδρομή 130mm και ξεχωριστές λειτουργίες – αμορτισέρ με σύστημα διαχωρισμού πίεσης «Big Piston» στο ένα σκέλος και μηχανισμός ελατηρίου στο άλλο – βελτιστοποιείται τόσο η αντίδρασή της στις εναλλαγές της ποιότητας του οδοστρώματος όσο και η συνολική ποιότητα κύλισης.

23YM HONDA CB750 HORNET

Το πίσω αμορτισέρ διαχειρίζεται το ατσάλινο ψαλίδι μέσω μοχλικού Pro-Link και προσφέρει διαδρομή 150mm. Ο σχεδιασμός του εξασφαλίζει εξαιρετική απόκριση και διαχείριση θερμοκρασίας. Διαθέτει ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου 5 σταδίων, με χαρακτηριστικά σκληρότητας και απόσβεσης λεπτομερώς μελετημένα ώστε να συνεργάζονται άψογα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του μπροστινού συστήματος.

Οι διπλοί εμπρός δίσκοι των 296mm και οι ακτινικά τοποθετημένες τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin προσφέρουν εντυπωσιακή ισχύ πέδησης, με εξαιρετικά προοδευτική αίσθηση από τη μανέτα. Για περαιτέρω βελτίωση του χειρισμού και της ποιότητας κύλισης, οι ελαφριές ζάντες χρησιμοποιούν μπράτσα σχήματος Y. Το πλάτος του εμπρός τροχού είναι 3,5” με ελαστικό 120/70-ZR17, και του πίσω τροχού 4,5” με ελαστικό 160/60-ZR17.

Αξεσουάρ

Μία πλήρης γκάμα από αξεσουάρ διατίθεται για την Hornet, παρέχοντας τη δυνατότητα εξατομίκευσης ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη και τη χρήση.

Για δυναμική, σπορ οδήγηση, ή πιο ξεκούραστα ταξίδια, το quickshifter προσφέρει άμεσα ανεβάσματα με τέρμα ανοιχτό το γκάζι και κατεβάσματα χωρίς συμπλέκτη με λειτουργία auto blip (ξερογκαζιές συγχρονισμού των στροφών). Η ευαισθησία της μανέτας μπορεί να ρυθμίζεται σε 3 στάδια ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη.

Το μονόσελο τονίζει το σπορ χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ενώ μία σέλα αναβάτη με ραφές – ολοκαίνουργια σχεδίαση με γκρι/μαύρο φινίρισμα – αποπνέει μία premium γοητεία και αναβαθμίζει το επίπεδο άνεσης. Νέα είναι και τα αλουμινένια αντίβαρα τιμονιού, η άνω, μηχανουργικά κατεργασμένη, βάση του τιμονιού, η μικρή ζελατίνα, οι διακοσμητικές λωρίδες στις ζάντες, τα μαρσπιέ του αναβάτη και τα πλαϊνά προστατευτικά της μοτοσυκλέτας σε περίπτωση πτώσης (μανιτάρια).

Η πρακτικότητα δεν έχει παραμεληθεί. Ένα tank bag και μία τσάντα σέλας προσφέρουν την άνεση των μαλακών αποσκευών, ενώ η νέα σχεδίαση των πλαϊνών βαλιτσών παρέχει ασφάλεια λόγω του σκληρού περιβλήματος. Για την άνεση του αναβάτη διατίθενται επίσης θερμαινόμενα γκριπ.

Για μεγαλύτερη ευκολία του ιδιοκτήτη υπάρχουν 3 πρακτικά πακέτα που ομαδοποιούν τα αξεσουάρ:

SPORT PACK

Quickshifter, μικρή ζελατίνα, μονόσελο και μαρσπιέ αναβάτη.

STYLE PACK

Αντίβαρα τιμονιού, μηχανουργικά κατεργασμένη άνω βάση τιμονιού, προστατευτικό ρεζερβουάρ, διακοσμητικές λωρίδες τροχών και προστατευτικά σε περίπτωση πτώσης (μανιτάρια).

TOURING PACK

Πλαϊνές βαλίτσες, τσάντα ρεζερβουάρ και τσάντα σέλας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος κινητήραΥδρόψυκτος OHC 4-χρονος 8-βάλβιδος Parallel Twin με στρόφαλο 270° και διάταξη Uni-cam
Χωρητικότητα κινητήρα755cc
Διάμετρος x Διαδρομή (mm)87mm x 63.5mm
Σχέση συμπίεσης11.0:1
Μέγιστη ισχύς91.8 PS (67.5kW)στις 9.500 σαλ.
Μέγιστη ροπή75Nm στις 7.250 σαλ.
Επίπεδο θορύβου (dB)Lwot – 77.5; Lurban – 73.5
Τελική ταχύτητα205 km/h
Χωρητικότητα σε λιπαντικό3.8L
ΕκκίνησηΗλεκτρική
ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
ΤροφοδοσίαΗλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ15.2L
Εκπομπές CO2 WMTC100 g/km
Κατανάλωση καυσίμου23km/l – 4.35l/100km
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Χωρητικότητα μπαταρίας12v 7.4Ah
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
ΣυμπλέκτηςΥγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης (Assist/slipper)
Κιβώτιο6-τάχυτο Χειροκίνητο
Τελική μετάδοσηΑλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος πλαισίουΑτσάλινο, τύπου ‘Διαμάντι’
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ)2.090mm x 780mm x 1.085mm
Μεταξόνιο1.420mm
Γωνία κάστερ25˚
Ίχνος τροχού99mm
Ύψος σέλας795mm
Απόσταση από το έδαφος140mm
Βάρος (πλήρες υγρών)190kg
Ακτίνα κύκλου στροφής2.7m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕμπρόςΑνεστραμμένο Πιρούνι Showa 41mm SFF-BPTMTM USD, διαδρομή 130mm
ΠίσωΑμορτισέρ Monoshock, ψαλίδι Pro-Link, διαδρομή 50mm
ΤΡΟΧΟΙ
ΕμπρόςΧυτό Αλουμίνιο με 5 μπράτσα σχήματος Y
ΠίσωΧυτό Αλουμίνιο με 5 μπράτσα σχήματος Y
Ελαστικό Εμπρός120/70ZR-17
Ελαστικό Πίσω160/60ZR-17
ΦΡΕΝΑ
ABS2κάναλο
ΕμπρόςΔιπλοί δίσκοι 296mm x 4mm με ακτινικά τοποθετημένες 4πίστονες δαγκάνες της Nissin
ΠίσωΜονός δίσκος 240mm x 5mm με μονοπίστονη δαγκάνα
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΌργαναΟθόνη TFT
ΠροβολέαςLED
Πίσω φωςLED
ΣυνδεσιμότηταHSVC*
USBType C
Auto Winker CancelΝαι
Σύστημα ΠροστασίαςHISS
Πρόσθετα ΧαρακτηριστικάESS, 4 Riding Modes

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.