Μπορούν οι παραδοσιακοί οδηγοί να συμπαθήσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (video)

By  |  0 Comments

Την «παγκόσμια ημέρα του πατέρα» (19 Μαρτίου) η FIAT αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ενδιαφέρον πείραμα με επίκεντρο τη θρυλική πίστα στην οροφή του Lingotto, ώστε να διαπιστώσει αν οι παραδοσιακοί οδηγοί μπορούν να συμπαθήσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Για να κάνει πιο απαιτητική τη δοκιμή, η FIAT διάλεξε τέσσερις Ιταλούς με ιδιαίτερη αγάπη για το αυτοκίνητο, τους οποίους έπεισαν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν για πρώτη φορά ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Η οδηγική αίσθηση, η δύναμη, αλλά και το άγχος της φόρτισης αποτέλεσαν μερικά από τα στοιχεία που ανησύχησαν του οδηγούς πριν οδηγήσουν για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο χωρίς θερμικό κινητήρα.
Το σύντομο, όσο και διασκεδαστικό video από το πείραμα της FIAT την ημέρα του πατέρα, είναι διαθέσιμο μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Το Τορίνο αποτελεί την πρωτεύουσα του αυτοκινήτου στην Ιταλία και ιστορική έδρα της FIAT. Η πόλη και οι κάτοικοι της είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το αυτοκίνητο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των πιο παραδοσιακών οδηγών στην ιδέα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η FIAT διάλεξε την «παγκόσμια ημέρα του πατέρα» (19 Μαρτίου) για να πραγματοποιήσει ένα ενδιαφέρον πείραμα. Με βάση την πίστα που βρίσκεται στην οροφή του θρυλικού εργοστασίου Lingotto της FIAT στο Τορίνο, «συνωμότησε» με τέσσερα παιδιά ώστε να πείσουν τους πατεράδες του να οδηγήσουν για πρώτη φορά ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το νέο FIAT 500.

Από την οδηγική αίσθηση, την ισχύ και την αυτονομία, μέχρι τον ήχο του κινητήρα η πρώτη αυτή οδηγική επαφή αποτέλεσε μια έκπληξη για τους τρεις παραδοσιακούς οδηγούς. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν προβληματισμούς που συνοδεύουν την ηλεκτροκίνηση με τους κατασκευαστές να εστιάζουν στην επίλυσή τους σε τεχνικό, αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο. Αντίθετα όπως είναι αναμενόμενο οι νεαροί οδηγοί αγκάλιασαν αμέσως τη δυνατότητα να οδηγούν ένα αυτοκίνητο με άμεση επιτάχυνση, απόλυτη ησυχία και ιδιαίτερο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε το πείραμα έχει επίσης ιδιαίτερη συμβολική αξία συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Το Lingotto αποτελώντας παγκόσμιο σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει πλέον μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και οικολογίας. Η οροφή που υπηρέτησε δεκαετίες ως πίστα δοκιμών, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο «κρεμαστό» κήπο της Ευρώπης. Η υφιστάμενη διαδρομή La Pista 500, φέρνει το κοινό δίπλα σε περισσότερα από 40.000 φυτά από 300 είδη, αλλά επίσης δίνει και τη δυνατότητα για ένα πολύ ξεχωριστό test drive με το νέο 500 σε μια διαδρομή που δεσπόζει 28 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή για τους οδηγούς αναμφίβολα είναι το πέρασμα από τις δύο κεκλιμένες στροφές στις άκρες του εργοστασίου, όπου στο παρελθόν έχουν περάσει οχήματα με ταχύτητες άνω των 200χλμ./ώρα.

Οι αντιδράσεις των οδηγών αυτού του ξεχωριστού «πειράματος» προφανώς δεν οδηγούν σε επιστημονικά συμπεράσματα, όμως δείχνουν ξεκάθαρα τους προβληματισμούς, αλλά και την ελπιδοφόρα πλευρά της νέας, εξηλεκτρισμένης εποχής του αυτοκινήτου, η οποία με μοντέλα όπως το νέο FIAT 500 -το δημοφιλέστερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Ομίλου Stellantis- κινείται με ιδιαίτερη ταχύτητα στην Ευρώπη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.