Ενημέρωση για τα Ιστορικά

By  |  0 Comments

Η ΕΟΦΙΛΠΑ έκανε τις επαφές της και μας ενημερώνει:

Κατόπιν των άμεσων και συντονισμένων ενεργειών του Προεδρείου της Ε.Ο.ΦΙΛ.Π.Α., τόσο προς τον ίδιο τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών τόσο και προς τις διοικητικές υπηρεσίες του ιδίου Υπουργείου, ζητήσαμε και λάβαμε την απαραίτητη διευκρινιστική επιστολή από το Γραφείο του Υφυπουργού κ. Μιχάλη Παπαδοπούλου και την αναρτούμε προς γνώση των ιδιοκτήτων ιστορικών οχημάτων.

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Ν. 5039/2023 ξεκίνησε από τις 3 Απριλίου 2023 η ισχύς των διατάξεων του Ν. 4850/2021 σχετικά με την κυκλοφορία ιστορικών αυτοκινήτων και την χορήγηση νέων ιστορικών πινακίδων από τις αρμόδιες Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.
Επομένως, θα μπορούν όσοι επιθυμούν να εφοδιαστούν με ιστορικές πινακίδες για τα οχήματά τους, αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση των αρμόδιων Δ/νσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών από το Υπουργείο σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των διατάξεων αυτών.
Σημειώνεται πως τα ιστορικά αυτοκίνητα τα οποία θα εφοδιαστούν με τις νέες πινακίδες μετέχουν στη δημόσια κυκλοφορία, με την προϋπόθεση ότι έχει ασφαλιστεί το όχημα, ενώ έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και εντός του μικρού Δακτυλίου (Αθήνα) χωρίς περιορισμό.
Εξυπακούεται ότι όσα αυτοκίνητα δεν έχουν εφοδιαστεί με τις νέες πινακίδες, θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται στην ΥΑ υπ’ αριθμ. 82350/3809/19 και δεν θα απολαμβάνουν των ρυθμίσεων που προβλέπονται με τις διατάξεις του Ν. 4850/2021.
ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΑ
Με τις διατάξεις του αρ. 81 του Ν. 5039/2023, χορηγούνται ανεξάρτητες άδειες και πινακίδες και στα μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο1 (μεικτού βάρους μέχρι 750 κιλά) και τα ρυμουλκούμενα κατηγορίας Ο2 (εφόσον μεταφέρουν αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, άλογα και οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών), τα οποία δεν είχαν εφοδιαστεί με άδεια ρυμούλκησης.
Συγκεκριμένα, τα οχήματα των παραπάνω κατηγοριών θα μπορούν με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για τα ρυμουλκούμενα που είχαν εφοδιαστεί με άδεια ρυμούλκησης και μετά από υποβολή σχετικής μελέτης μηχανολόγου, που θα πιστοποιεί την καταλληλότητά τους, να προχωρήσουν στη χορήγηση των αδειών και πινακίδων.
Εντός των ημερών, με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για τις Μεταφορές, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην οδική ασφάλεια, οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορήσουν νόμιμα τα οχήματά τους και να μην αναγκαστούν να τα ακινητοποιήσουν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.