Το νέο και ηλεκτρικό MINI Cooper

By  |  0 Comments

Ως ένα 3-θυρο μοντέλο που εισέρχεται στην πέμπτη γενιά του, το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper υπογραμμίζει την παράδοση της μάρκας με τη χαρακτηριστική σχεδίαση MINI συμβολίζοντας ταυτόχρονα τη μετάβαση σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον. Η ηλεκτρική αίσθηση go-kart και μία εμβυθιστική εμπειρία προάγουν το DNA της MINI σε εντελώς νέο επίπεδο.

Η παραδοσιακή σχεδίαση και το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του νέου MINI Cooper είναι προσανατολισμένα με συνέπεια στην αστική διασκεδαστική οδήγηση, αναδεικνύοντας την εξαιρετική θέση του μοντέλου στην κατηγορία του. Σχεδόν κανένα άλλο μοντέλο αυτοκινήτου στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να τονίσει την δική του ιστορία και παράδοση μέσα από την εξελικτική του πορεία και ταυτόχρονα να θέτει επανειλημμένα νέα τεχνικά πρότυπα σε μια περίοδο παραγωγής άνω των 60 ετών. Το στοιχείο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι η βασική φιλοσοφία ενός οχήματος που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου για τους επιβάτες παρά τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά είναι ο κόσμος των ψηφιακών εμπειριών, τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης και ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που εγγυάται κινητικότητα μηδενικών ρύπων. Ως εκ τούτου, η πέμπτη γενιά είναι ένα τυπικό MINI, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας.

Charismatic Simplicity : η νέα σχεδιαστική γλώσσα MINI .

Η σχεδίαση της νέας γενιάς μοντέλων MINI είναι μοντέρνα, ψηφιακή και ξεκάθαρη. Με τη νέα οικογένεια MINI, η μάρκα μεταφέρει τη διασκέδαση της οδήγησης, την εμπειρία χρήστη και την υπεύθυνη συμπεριφορά σε μια νέα εποχή. Αυτή η ολοκληρωμένη μεταμόρφωση καθώς η μάρκα οδεύει να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2030 αντικατοπτρίζεται στην αυθεντική σχεδίαση των νέων μοντέλων, συνδυάζοντας την τεχνολογία του μέλλοντος με τις στοιχειώδεις αρχές της σχεδίασης αμαξώματος και τις καταβολές της μάρκας. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζεται ο αστικός χαρακτήρας της MINI μαζί με την απόλυτη χαρά της καινοτομίας.

Το εξωτερικό: περιορισμός στα απολύτως απαραίτητα.

Στη νέα του γενιά για μία ακόμα φορά, το 3θυρο MINI ενσαρκώνει τον πυρήνα της μάρκας. Με το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το νέο MINI Cooper είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αστική διασκεδαστική οδήγηση, μεταφέροντας τον χαρακτήρα του εμβληματικού μοντέλου στο αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας.

Η ευέλικτη και συμπαγής σιλουέτα διαθέτει τις χαρακτηριστικές αναλογίες του MINI: οι κοντοί πρόβολοι, το κοντό καπό και το χαρακτηριστικό μακρύ μεταξόνιο με τους μεγάλους τροχούς προσδίδουν στην πέμπτη γενιά του MINI Cooper ένα χαρισματικό χαρακτήρα με κλασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, αυτό τονίζει το αθλητικό στυλ και υπογραμμίζει τον σύγχρονο αστικό προσανατολισμό του μοντέλου.

Λεπτομέρειες όπως οι χωνευτές χειρολαβές των θυρών και η απουσία των κλασικών πλαϊνών διακοσμητικών στα φτερά και στα τόξα των θόλων των τροχών υποστηρίζουν τη σύγχρονη σχεδίαση του εξωτερικού, προσδίδοντας στις επιφάνειες μια εντυπωσιακή καθαρότητα.

Αυτή η αναγωγή στα ουσιώδη δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο φινίρισμα της βαφής στις μεγαλύτερες επιφάνειες του αμαξώματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα τυπικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του MINI, όπως ο οπτικός διαχωρισμός του αμαξώματος σε τρία μέρη και η μεγάλη επιφάνεια των παραθύρων περιμετρικά του, σε συνδυασμό με την οροφή που δημιουργεί αντίθεση, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, βοηθώντας το νέο σχεδιαστικό στυλ να αναδειχθεί.

Εντυπωσιακό ‘πρόσωπο’ με φρέσκια λάμψη: Φώτα LED MINI με Signature Modes .

Στη νέα γενιά του μοντέλου, στο εμπρός μέρος του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper δεσπόζουν και πάλι οι εμβληματικοί στρογγυλοί προβολείς MINI και η εντυπωσιακή μάσκα. Αυτά σε συνδυασμό συνθέτουν την χαρακτηριστική εμφάνιση του MINI. Η νέα οκταγωνική εμπρός μάσκα με το φιλιγκράν περίγραμμα τονίζει το μπροστινό τμήμα με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο σε σχέση με την εξαγωνική του προκάτοχου μοντέλου. Αντί για χρώμιο, η νέα χρωματική πινελιά Vibrant Silver προσθέτει επιπλέον πόντους στο εξωτερικό, χαρίζοντας στο νέο MINI Cooper μια ακόμα πιο εκφραστική εμφάνιση.

Τα στοιχεία των φώτων ημέρας LED υποστηρίζουν αυτή την εντυπωσιακή εμφάνιση με φρέσκια λάμψη χάρη στις μοναδικές φωτεινές υπογραφές. Τα οριζόντια γραφικά φώτων αποτελούν μέρος της έκδοσης Essential. Προαιρετικά, τα στοιχεία των φώτων ημέρας μπορούν να αλλάξουν για τη δημιουργία τριών ρυθμιζόμενων φωτεινών υπογραφών, τονίζοντας έτσι τον ξεχωριστό χαρακτήρα κάθε οχήματος. Επιπλέον, όλες οι λειτουργίες φωτισμού ξεκινούν και τελειώνουν με ένα ειδικά συντονισμένο animation καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού. Αυτή η αλληλεπίδραση με το MINI Cooper ενισχύει την αίσθηση της προσμονής για το αυτοκίνητο ακόμα και πριν ξεκινήσετε.

Λιγότερες λεπτομέρειες για μία δυναμική εμφάνιση και αυξημένη δυναμική απόδοση.

Όπως και σε όλο το αμάξωμα, οι εμπρός προβολείς δεν πλαισιώνονται πλέον με στοιχεία χρωμίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εμπρός τμήμα να διαθέτει μια εστιασμένη σχεδιαστική ταυτότητα. Σε συνδυασμό με τις συναρπαστικές καμπύλες του καπό και την καθαρή σχεδίαση του εμπρός προφυλακτήρα, το νέο 3θυρο MINI έχει μια ξεχωριστή και σπορ εμφάνιση. Αυτή η εντύπωση υποστηρίζεται από το πλάτος του μετατροχίου και τη δυναμική εσοχή στους θόλους των τροχών.

Σε προφίλ όψη, το νέο MINI Cooper αποπνέει μία απέριττη και καθαρή αισθητική. Για πρώτη φορά απουσιάζει η περιμετρική μαύρη λωρίδα. Καθώς είναι απαλλαγμένο από περιττά σχεδιαστικά στοιχεία, το χρώμα του αμαξώματος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας δυναμικής παρουσίας. Τα μαύρα μαρσπιέ χαμηλώνουν οπτικά το MINI Cooper φέρνοντάς το πιο κοντά στο δρόμο. Το όχημα συνδυάζει μια σύγχρονη εκδοχή της χαρακτηριστικής σχεδίασης MINI με εξαιρετικές αεροδυναμικές ιδιότητες. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας (cd) 0,28 είναι εξαιρετικός για την κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων συνεισφέροντας σημαντικά στην αποδοτική λειτουργία του MINI.

Η νέα αισθητική προσδίδει μια σύγχρονη εικόνα και στο πίσω τμήμα με καθαρές επιφάνειες και χωνευτά πίσω φώτα. Τα κάθετα φωτιστικά σώματα παραπέμπουν στα κλασικά φώτα MINI και μπορούν να αλλάζουν σε διαφορετικές λειτουργίες με τον ίδιο τρόπο όπως και οι εμπρός προβολείς.

Το τρίτο φως φρένων και το πίσω φως ομίχλης ενσωματώνονται στη σχεδίαση, τονίζοντας την υψηλή ποιότητα του σμιλεμένου μοντέρνου πίσω τμήματος. Οι γραμμωμένοι ώμοι προσδίδουν στο MINI Cooper μια ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση. Μια εντυπωσιακή μαύρη λωρίδα που επιτελεί χρέη χειρολαβής χωρίζει οπτικά το πίσω τμήμα, με τον οριζόντιο προσανατολισμό της να αναδεικνύει το πλάτος του οχήματος και το σπορτίφ ύφος που αποπνέει.

Τέσσερις ξεχωριστές εκδόσεις για ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση.

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Η έκδοση Essential αποπνέει μέγιστη καθαρότητα με μία απέριττη συνολική εμφάνιση, τονίζοντας ορισμένα λειτουργικά στοιχεία, όπως το λογότυπο στο νέο χρώμα Vibrant Silver. Η νέα γκάμα των εξωτερικών χρωμάτων υπογραμμίζει το μοντέρνο χαρακτήρα του νέου μοντέλου και προσδίδει μία θετική αύρα με φωτεινούς τόνους όπως το Sunny Side Yellow.

Ενώ η έκδοση Classic αφορά κυρίως το εσωτερικό, η Favoured διαθέτει ιδιαίτερα εκφραστικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό. Αυτή η έκδοση προσφέρει τη νέα, προαιρετική σχεδίαση Spray-Tech της χαρακτηριστικής Multitone Οροφής με ένα συνδυασμό τριών διαφορετικών χρωμάτων και μία μάσκα σε Vibrant Silver.

Η έκδοση John Cooper Works δίνει μέγιστη έμφαση στη σπορ αίσθηση του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper με μια ξεχωριστή σχεδίαση εμπρός και πίσω. Το πλαίσιο της μάσκας και το λογότυπο σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα υπογραμμίζουν τη δυναμική συνολική εμφάνιση, ενώ η οροφή με αντίθεση σε Chili Red – εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό – και οι ειδικές για το JCW ρίγες στο καπό σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα προαιρετικά τονίζουν τον γνώριμο δυναμικό χαρακτήρα του MINI στο δρόμο.

Το εσωτερικό: μινιμαλιστικό, ψηφιακό, εμβυθιστικό, φιλόξενο.
Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός του εμπρός τμήματος θυμίζει τη μινιμαλιστική αισθητική του κλασικού Mini. Για το πρώτο μοντέλο του 1959, ο εφευρέτης του Mini, Alec Issigonis, σχεδίασε ένα στρογγυλό ταμπλό οργάνων στο κέντρο και τη χαρακτηριστική μπάρα διακοπτών από κάτω. Στο νέο MINI Cooper, ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με το τιμόνι, διαμορφώνουν τη δομή του εσωτερικού με μέγιστη σχεδιαστική ακρίβεια. 

Στο πλαίσιο της μείωσης των περιττών στοιχείων, το νέο εσωτερικό αρκείται σε μικρότερο αριθμό εξαρτημάτων, τα οποία είναι έξυπνα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με υψηλά πρότυπα. Πίσω από το τιμόνι, το προαιρετικό head-up display διασφαλίζει ότι όλο το σχετικό περιεχόμενο θα προβάλλεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Ως αποτέλεσμα, το ταμπλό στην πλευρά του οδηγού δεν απαιτεί την παρουσία πρόσθετης οθόνης, με αποτέλεσμα η ορατότητα προς τα εμπρός να είναι απρόσκοπτη.

Το μεγάλο σε μέγεθος κυρτό ταμπλό υιοθετεί για πρώτη φορά υφασμάτινες επιφάνειες. Τα ζεστά και ευχάριστα υλικά συνθέτουν ένα νέο, οικείο παράγοντα ευεξίας στο εσωτερικό του MINI Cooper. Μια ειδική τεχνική πλέξης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της πρακτικής και ευέλικτης δομής του δίχρωμου υφάσματος από ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής διαφορετικών χρωμάτων για τις υφασμάτινες επιφάνειες και τα καθίσματα ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού. Για να γίνει το ταμπλό όσο το δυνατόν πιο λεπτό και ευρύχωρο, οι αεραγωγοί είναι εξαιρετικά επίπεδοι.

Οι καθαρές γραμμές και ο γενναιόδωρος χώρος στα εμπρός καθίσματα διαμορφώνουν ένα μοντέρνο, ευάερο περιβάλλον. Με την προαιρετική πανοραμική ηλιοροφή το εσωτερικό γίνεται πιο φωτεινό και φιλόξενο. Στο σκοτάδι, ο κρυφός φωτισμός φωτίζει τα πλαϊνά τμήματα συμβάλλοντας έτσι σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην καμπίνα. Τα καθίσματα διατίθενται σε δύο εκδόσεις, βασική και JCW, με πλαϊνά πάνελ που φέρουν υφασμάτινη επένδυση υψηλής ποιότητας και καλύπτουν τα μπουτόν ρυθμίσεων.

Το υποβραχιόνιο, τοποθετημένο στο κάθισμα του οδηγού, παρέχει ακόμη περισσότερο χώρο στην κεντρική κονσόλα. Το πίσω μέρος του οχήματος είναι επίσης λιτό με την έμφαση να δίδεται στην άνεση, ενώ αποσκευές και αντικείμενα μπορούν να τοποθετούνται σε έναν πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο κάτω από το δάπεδο στο χώρο αποσκευών. Αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40, ο χώρος αποσκευών των 200 λίτρων μπορεί να αυξηθεί ευέλικτα με τη χωρητικότητα να φτάνει τα 800 λίτρα.

MINI Interaction Unit : Η υψηλής ανάλυσης οθόνη OLED φέρνει την επανάσταση στην εμπειρία χρήστη.

Η κεντρική οθόνη OLED θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς με την υψηλή της ανάλυση. Όπως και το στρογγυλό όργανο του προηγούμενου μοντέλου, η νέα κεντρική οθόνη αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καμπίνας με τις ευέλικτες λειτουργίες της. Ως πίνακας οργάνων, το MINI Interaction Unit αποτελεί κέντρο εμπειρίας και άνεσης. Χάρη στο MINI Operating System 9, όλες οι λειτουργίες του οχήματος μπορούν να ελέγχονται διαισθητικά με αφή ή φωνητικό έλεγχο.

Η οθόνη στο ανασχεδιασμένο cockpit έχει μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό, για καλύτερη πρόσβαση. Η διάμετρος της λεπτής οθόνης αφής, η οποία διαθέτει υψηλής ποιότητας γυάλινο περίγραμμα, έχει αυξηθεί στα 240 mm. Η λογική λειτουργίας της θυμίζει τα πρότυπα γνωστά από τα smartphones.

Η μοντέρνα γραφική αναπαράσταση του περιεχομένου επικεντρώνεται στα ουσιώδη. Η επάνω περιοχή περιέχει σχετικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το όχημα, όπως η ταχύτητα και η κατάσταση της μπαταρίας. Όταν πατηθεί η ένδειξη ταχύτητας, εμφανίζεται μια μεγάλη, εντυπωσιακή ένδειξη που απεικονίζει ένα ταχύμετρο πλήρους μεγέθους που εστιάζει ξεκάθαρα στην οδήγηση. Στο μενού Home, τα άλλα widgets εμφανίζονται σε προβολή μικρογραφιών αριστερά και δεξιά της τρέχουσας λειτουργίας του μενού. Αυτά μπορούν να εμφανίζονται και να επιλέγονται σύροντάς τα οριζόντια προς το κέντρο. Στην κάτω περιοχή της οθόνης OLED, τα στοιχεία του μενού Navigation, Media, Phone και Climate) μπορούν να επιλεγούν απευθείας ανά πάσα στιγμή. Όλες οι άλλες λειτουργίες είναι προσβάσιμες μέσω του μενού όπως σε ένα smartphone. Η οθόνη επιστρέφει στην προεπιλεγμένη ρύθμιση μέσω του πλήκτρου Home.

Μία νέα εμπειρία MINI : τα νέα MINI Experience Modes .

Το καθένα με τον δικό του σχεδιασμό διεπαφής χρήστη, τα MINI Experience Modes με τις ονομασίες Core, Green και Go-Kart είναι διαθέσιμα στο βασικό εξοπλισμό, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον modes περιλαμβάνονται στον προαιρετικό εξοπλισμό MINI Experience Modes. Ο προαιρετικός προβολέας MINI στο πίσω μέρος της οθόνης OLED φωτίζει το ταμπλό με ασορτί χρωματικούς συνδυασμούς και μοτίβα. Η αλληλεπίδραση της προβολής, του ατμοσφαιρικού φωτισμού και του MINI Interaction Unit έχει ως αποτέλεσμα μια μοναδική, εμβυθιστική εμπειρία που επεκτείνεται στις επενδύσεις των θυρών.

Αυτή η εμβυθιστική εμπειρία χρήστη κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο εκφραστικό με την υιοθέτηση νέων λύσεων και νέες επιλογές εξατομίκευσης για το νέο MINI Cooper. Στο Personal Mode, για παράδειγμα, μια επιλεγμένη εικόνα μπορεί να οριστεί ως φόντο της οθόνης μέσω της εφαρμογής MINI App. Τα κυρίαρχα χρώματα της εικόνας επεκτείνονται στη συνέχεια στις υφασμάτινες επιφάνειες του ταμπλό μέσω ενός ψηφιακού επιλογέα χρωμάτων. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός κάτω από το ταμπλό και στον καθρέφτη της πόρτας έχει επίσης ασορτί χρωματικό κώδικα.

Κάθε mode έχει ειδικά σχεδιασμένα φόντα που πετυχαίνουν ένα ζωηρό και υψηλής ποιότητας οπτικό εφέ μέσω διακριτικών κινήσεων, ενώ παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητικά. Όταν επιλέγεται ένα από τα επτά modes, η οθόνη εστιάζει σε ένα σχετικό “Mode App”. Στο Go-Kart Mode, για παράδειγμα, υπάρχει μια ισχυρή εστίαση στο αγωνιστικό DNA της MINI. Η οθόνη και το εσωτερικό υιοθετούν το ανθρακί και κόκκινο χρώμα, ενώ ειδικές αναλογικές ενδείξεις που αφορούν την δυναμική οδήγησης συμπληρώνει το MINI Experience Mode, το οποίο αντλεί έμπνευση από το John Cooper Works. Το Vivid Mode βασίζεται στα χρώματα του εξωφύλλου του άλμπουμ για τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Τα Core Mode, Green Mode, Timeless Mode, Balance Mode και Personal Mode είναι επίσης διαθέσιμα για επιλογή ανάλογα με τη διάθεση και τις προσωπικές ανάγκες.

Αναμφισβήτητα MINI : επανασχεδιασμένη μπάρα διακοπτών.

Κάτω από το ταμπλό, η σχεδίαση του νέου MINI Cooper είναι εξαιρετικά απέριττη. Σε αυτό έχει συντελέσει κυρίως η νέας σχεδίασης μπάρα διακοπτών που παρέχει άμεση πρόσβαση σε σημαντικές λειτουργίες (χειρόφρενο, επιλογέας ταχυτήτων, πλήκτρο start/stop, εναλλαγή των experience mode, έλεγχος έντασης ήχου). Ο σχεδιασμός της είναι εξατομικευμένος σύμφωνα με τη λειτουργία της.

Οι δυνατότητες απευθείας επιλογών που παρέχει η σχετική μπάρα διακοπτών εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης επιλογέα ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στην κεντρική κονσόλα του νέου MINI Cooper. Εκτός από τις μεγαλύτερες ποτηροθήκες, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος ανοιχτός αποθηκευτικός χώρος.

Το κουτί αποθήκευσης με πλεκτή υφή και υφασμάτινο ιμάντα περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Favoured. Τα smartphones μπορούν να φορτίζονται στη βάση ασύρματης φόρτισης στο εμπρός τμήμα της κονσόλας και να τοποθετούνται σε εργονομική θέση στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο.

Τέσσερα νέα επίπεδα εξοπλισμού για ξεχωριστή εμφάνιση.

Σύμφωνα με τη λιτή σχεδιαστική φιλοσοφία του εσωτερικού, η νέα σύγχρονη αντίληψη χρωμάτων και υλικών είναι επίσης σκόπιμα μινιμαλιστική. Χρησιμοποιούνται μόνο σύγχρονα, υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών με πλεκτή υφή από ανακυκλωμένο πολυεστέρα δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με ιδιαίτερους τόνους χάρη στη διχρωμία τους. Τέσσερις πρόσφατα σχεδιασμένες εκδόσεις ενσαρκώνουν διαφορετικές εκδοχές του σύγχρονου παράγοντα ευεξίας στο εσωτερικό. Από την έκδοση Classic και μετά, το βασικό τιμόνι με τις δύο ακτίνες δίνει τη θέση του σε ένα νέο με τρεις ακτίνες, στο οποίο η κατακόρυφη αποτελείται από έναν υφασμάτινο ιμάντα.

Το εσωτερικό της έκδοσης Essential είναι απέριττο με καθαρές γραμμές. Μαύρα σπορ υφασμάτινα καθίσματα με ευδιάκριτα μοτίβα πολυτονικών χρωμάτων εναρμονίζονται με μια χρωματιστή υφασμάτινη λωρίδα στο ταμπλό. Ορισμένα λειτουργικά εξαρτήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τονίζονται με το νέο χρώμα Vibrant Silver. Εξωτερικά, για παράδειγμα, το λογότυπο εμφανίζεται στο νέο χρώμα, δημιουργώντας έντονη αντίθεση με τη μαύρη, οκταγωνική μάσκα.

Στην έκδοση Classic, η MINI χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στο εσωτερικό ενός οχήματος παραγωγής ένα μοντέρνο 2D πλεκτό ύφασμα. Στο ταμπλό και στις χειρολαβές των θυρών, το δίχρωμο μαύρο πλεκτό ύφασμα προσφέρει μια συναρπαστική αντίθεση με το υψηλής ποιότητας συνθετικό δέρμα των καθισμάτων. Διατίθεται σε γκρι και μαύρο χρώμα με διάτρητο μοτίβο houndstooth, ενώ το πλαϊνό τμήμα κάνει αντίθεση με το μπλε ύφασμα.

Η έκδοση Favoured είναι μία μοντέρνα ‘statement’ επιλογή υψηλής ποιότητας, με δίχρωμο μοτίβο houndstooth στην πλεκτή ύφανση του πίνακα οργάνων. Διαθέσιμα σε δύο χρώματα και με παραδοσιακές έντονες ραφές, τα διάτρητα σπορ καθίσματα Vescin συμπληρώνουν την πολυτέλεια του εσωτερικού με σκούρους και ανοιχτούς τόνους. Το εξωτερικό με την μάσκα σε Vibrant Silver μπορεί να συνδυαστεί με την ολοκαίνουργια οροφή Spray-Tech, η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά χρώματα.

Η έκδοση JCW προσφέρει την πιο σπορ διάσταση της νέας φιλοσοφίας υλικών. Σε συνδυασμό με το πολύχρωμο πλεκτό ύφασμα και το μαύρο συνθετικό δέρμα με τις κόκκινες ραφές, το σπορ κάθισμα JCW ακολουθεί τη χρωματική φιλοσοφία του ταμπλό και των επενδύσεων των θυρών.

Μια ξεχωριστή εξωτερική σχεδίαση αναδεικνύει επίσης το αγωνιστικό πνεύμα της έκδοσης, με τη μάσκα και το λογότυπο σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα να υπογραμμίζουν την ισχυρή συνολική εντύπωση. Προαιρετικά διατίθενται μία οροφή σε χρώμα Chili Red και οι ειδικές για το JCW κόκκινες ή μαύρες ρίγες στο καπό.

 Hey MINI !”: ο πρώτος έξυπνος προσωπικός βοηθός MINI Intelligent Personal Assistant .

Στο νέο MINI Cooper, πολυάριθμες λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται με τον πρώτο ολοκληρωμένο φωνητικό βοηθό της μάρκας. Το MINI Intelligent Personal Assistant ενεργοποιείται με τον χαιρετισμό “Hey MINI” ή από το μπουτόν push-to-talk στο τιμόνι.

Η αλληλεπίδραση μέσω φωνής λαμβάνει χώρα στη στρογγυλή οθόνη OLED με τη μορφή ενός animation γραφικών στοιχείων, τυπογραφίας και ενός avatar. Για την απεικόνιση, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του “MINI” – μιας στυλιζαρισμένης αναπαράστασης ενός MINI – ή προαιρετικά του “Spike” που είναι ήδη γνωστό σε πολλούς φίλους του MINI. Η επικοινωνία με αυτόν τον εικονικό σύντροφο είναι ιδιαίτερα αληθοφανής χάρη στη βελτιωμένη αναγνώριση φωνής. Για τη διασφάλιση της ομαλής επικοινωνίας, οι φωνητικές εντολές μεταδίδονται άμεσα και οπτικοποιούνται στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την πλοήγηση, το τηλέφωνο, την ψυχαγωγία και πολλές άλλες λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ πελάτη και οχήματος, το MINI Intelligent Personal Assistant μαθαίνει συνεχώς σε διαδρομές που επαναλαμβάνονται συχνά. Χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα, για παράδειγμα, το όχημα μπορεί να μάθει να ανοίγει αυτόματα το παράθυρο όταν εισέρχεται σε ένα χώρο στάθμευσης. Έτσι, οι καθημερινές μετακινήσεις γίνονται πιο άνετες και προσωποποιημένες.

Συνδεσιμότητα MINI : το νέο MINI Operating System 9.

Η νέα σχεδιαστική γλώσσα “Charismatic Simplicity” αντικατοπτρίζεται επίσης στην αισθητική της διεπαφής χρήστη, η οποία συνδυάζει λειτουργικά και συναισθηματικά στοιχεία. Η απέριττη σχεδίαση χρησιμοποιεί ολοκαίνουργια γραφικά πετυχαίνοντας μία  εξαιρετικά μοντέρνα εμφάνιση. Τα στατικά και δυναμικά στοιχεία συνδυάζονται με φυσικό τρόπο στη στρογγυλή οθόνη OLED, ακολουθώντας μια σαφή δομή. Τα micro-animations ενισχύουν την ήδη εξαιρετικά διαισθητική αλληλεπίδραση μεταξύ του οδηγού και του κεντρικού οργάνου και υπογραμμίζουν τον ψηφιακό χαρακτήρα της νέας οικογένειας MINI.

Το MINI Operating System 9 έχει αναπτυχθεί εσωτερικά από το BMW Group και βασίζεται σε μια στοίβα λογισμικού Android Open Source Project (AOSP). Ο χειρισμός είναι διαισθητικός και ακολουθεί τα πρότυπα που είναι γνωστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης.

Στο κέντρο της οθόνης βρίσκεται το μενού έναρξης, όπου μπορείτε να επιλέξετε εξατομικευμένο περιεχόμενο και να το θέσετε σε λειτουργία κάνοντας swipe στο πλάι. Στο κάτω τμήμα της οθόνης βρίσκεται η σταθερή γραμμή κατάστασης που περιέχει τα στοιχεία του μενού “Navigation”, “Media”, “Telephony”, “All Apps” και, ανάλογα με την κατάσταση, “Home”, τα οποία μπορούν να επιλεγούν απευθείας.

Κάνοντας swipe προς τα πάνω από το κάτω άκρο της οθόνης, αποκαλύπτεται μια ζώνη εργαλείων, κάτι που οι πελάτες γνωρίζουν από πολλές συσκευές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Οι προτιμώμενες λειτουργίες μπορούν να αποθηκευτούν εδώ και να ανακληθούν γρήγορα, π.χ. προορισμοί πλοήγησης και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η ζώνη εργαλείων μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί μέσω του πλήκτρου του αστεριού στο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών.

Η επάνω περιοχή της οθόνης προορίζεται για περιεχόμενο σχετικό με την οδήγηση, όπως η ταχύτητα κίνησης του οχήματος και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή του. Το προαιρετικό head-up display εμφανίζει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τον οδηγό στο οπτικό του πεδίο.

Η θερμοκρασία του συστήματος κλιματισμού για τον οδηγό και τον συνοδηγό εμφανίζεται μόνιμα στην αριστερή και δεξιά άκρη της οθόνης. Οι ρυθμίσεις του κλιματισμού είναι ενσωματωμένες στο MINI Interaction Unit και μπορούν πάντα να προσαρμόζονται στο επάνω επίπεδο μέσω αφής ή φωνητικής εντολής.

Ανάλογα με το επιλεγμένο Experience Mode, ένα απλό πάτημα στην ένδειξη της ταχύτητας μετατρέπει ολόκληρο το MINI Interaction Unit σε ένα τυπικό ταχύμετρο MINI.

Κατά την οδήγηση, το πλήρες πακέτο πλοήγησης MINI Navigation Package σε συνδυασμό με το προαιρετικό MINI Connected Package παρέχει υποστήριξη με τη μορφή ρεαλιστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων σε περίπλοκες στροφές, απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης της κυκλοφορίας ακόμη και χωρίς ενεργοποιημένη την καθοδήγηση διαδρομής, πληροφορίες επιλογών στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών επιλογών πληρωμής και πολλά άλλα. Επιπλέον, διατίθεται προαιρετικά μια λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας για την απεικόνιση των οδηγιών από στροφή σε στροφή. Για το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper μπορεί να υπολογιστεί μια βελτιστοποιημένη ως προς τη φόρτιση διαδρομή αμέσως μετά την εισαγωγή του προορισμού.

Επιπλέον, τα MINI Connected Upgrades επιτρέπουν ευέλικτες κρατήσεις πρόσθετων λειτουργιών του οχήματος – απλά και ψηφιακά. Σε συνδυασμό με το προαιρετικά MINI Connected Package, το MINI Connected Store παρέχει πρόσβαση σε μια συνεχώς εξελισσόμενη ποικιλία πρακτικών και διασκεδαστικών εφαρμογών, όπως παιχνίδια, μουσική και video streaming. Η νέα εφαρμογή AirConsole παρέχει μια μοναδική μορφή in-car gaming για όλους τους επιβάτες, καθιστώντας το smartphone το χειριστήριο του παιχνιδιού στην οθόνη OLED.

Τα νέα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης διευκολύνουν την καθημερινότητα.

Εκτός από τις λειτουργίες αυτόματης στάθμευσης που προσφέρει το Parking Assistant, το νέο προαιρετικό Parking Assistant Plus διευκολύνει περαιτέρω την όλη διαδικασία. Χάρη στους 12 αισθητήρες υπερήχων και τις τέσσερις κάμερες surround-view, το όχημα μπορεί να αναγνωρίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πιθανές θέσεις στάθμευσης αλλά και να επιχειρεί από μόνο του ελιγμούς στάθμευσης σε περιορισμένο χώρο. Επιπλέον, μια χειροκίνητη διαδικασία στάθμευσης μπορεί να μεταφερθεί ανά πάσα στιγμή στο Parking Assistant Plus. Το Explore Mode αποτελεί μια εξαιρετικά βολική λύση για αυτή την κατηγορία, επιτρέποντας στο νέο MINI Cooper να σταθμεύσει απλά με τη χρήση ενός smartphone, εάν πρόκειται για στενό χώρο στάθμευσης.

Το καινοτόμο MINI Digital Key Plus χρησιμοποιεί επίσης το smartphone για μία άνετη και εξατομικευμένη εμπειρία. Εδώ το smartphone μετατρέπεται σε κλειδί, επιτρέποντας το αυτόματο άνοιγμα του οχήματος. Η διαδικασία καλωσορίσματος μέσω της ενεργοποίησης των εμπρός και πίσω φώτων ξεκινά μόλις ο οδηγός βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων από το αυτοκίνητο, με τις πόρτες να ξεκλειδώνουν όταν ο οδηγός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου. Το ψηφιακό κλειδί μπορεί να χρησιμοποιείται από διάφορους χρήστες αντικαθιστώντας το κλασικό κλειδί για ευκολότερη κοινοχρησία.

Η εφαρμογή MINI App προσφέρει επίσης άλλες λειτουργίες που αυξάνουν την ασφάλεια των χρηστών. Με την επιλογή Remote 360, για παράδειγμα, ο περιβάλλον χώρος του σταθμευμένου οχήματος μπορεί να προβληθεί στο MINI App. Μια εσωτερική κάμερα παρέχει εικόνα από την καμπίνα του οχήματος. Η λειτουργία Snapshot προσφέρει τη δυνατότητα αποτύπωσης κοινών στιγμών σε φωτογραφία και της μεταφόρτωσής τους μέσω WiFi-Direct στο smartphone.

Αναβαθμισμένη αίσθηση go  kart χάρη στην τεχνολογία ηλεκτροκίνησης.

Το νέο MINI Cooper συνδυάζει την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων με την αμιγώς ηλεκτρική διασκεδαστική οδήγηση. Με ένα εντελώς νέο σύστημα κίνησης, το όχημα διατίθεται στην έκδοση Cooper E και με μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία στην Cooper SE.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 135 kW/184 hp του MINI Cooper E παράγει ροπή 290 Nm, επιταχύνοντας το όχημα από στάση στα 100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα. Με ισχύ 160 kW/218 hp και μέγιστη ροπή 330 Nm, το MINI Cooper SE επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα. Η αυτονομία που προσδιορίζεται σύμφωνα με τον κύκλο WLTP είναι έως 305 χιλιόμετρα για το MINI Cooper E με βάση την μπαταρία υψηλής τάσης με χωρητικότητα 40,7 kWh. Στο MINI Cooper SE, η εκτιμώμενη μέγιστη αυτονομία αυξάνεται σε 402 χιλιόμετρα με τη συνεισφορά μιας μπαταρίας με χωρητικότητα 54,2 kWh.*

Εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά για μία άνετη και σπορ οδηγική εμπειρία.

Τα ελαφρώς μεγαλύτερα μετατρόχιο και μεταξόνιο αποτελούν τη βάση για εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάρτησης και απόσβεσης που είναι ρυθμισμένο για δυναμικό χειρισμό. Σε συνδυασμό με την ακριβή αίσθηση του τιμονιού MINI, τα ισχυρά φρένα και το χαμηλό κέντρο βάρους λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας υψηλής τάσης στο δάπεδο, το νέο MINI Cooper αυξάνει την καθημερινή άνεση.

Με αντιστρεπτικές δοκούς υψηλής προφόρτισης και στους δύο άξονες, ο οδηγός βιώνει μια σημαντικά βελτιωμένη απόκριση στις γρήγορες στροφές, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ακρίβεια ελέγχου και βελτιωμένη αίσθηση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο οδηγός να απολαμβάνει ένα πλαίσιο που τον υποστηρίζει στη σπορ οδήγηση σε συνδυασμό με κορυφαία ποιότητα κύλισης. Το MINI Cooper εξοπλίζεται επίσης με μπάρα θόλων για μία ακόμα πιο σπορ οδηγική εμπειρία.

Με τη διάμετρο των τροχών του αυξημένη στα 635 mm, το MINI Cooper έχει πιο ισχυρή οπτική παρουσία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει βελτιωμένες δυναμικές επιδόσεις και άνεση στην οδήγηση. Επιπλέον, το πλάτος του πέλματος των ελαστικών των προαιρετικά διαθέσιμων ζαντών των 17 και 18 ιντσών αυξάνεται αντίστοιχα κατά 10 και 20 mm στα 205 και 225 mm, δίνοντας έμφαση στη χαρακτηριστική αίσθηση go-kart των μοντέλων MINI. Τα διαθέσιμα μεγέθη ζαντών κυμαίνονται από 16 έως 18 ίντσες.

Η ακριβής ρύθμιση του συστήματος διεύθυνσης και όλων των συστημάτων ελέγχου ευστάθειας προσφέρουν μία άνετη αλλά και σπορ οδηγική εμπειρία.

Νέα MINI Experience Modes για εξατομικευμένη διασκεδαστική οδήγηση.

Τα διάφορα MINI Experience Modes μπορούν να ενεργοποιηθούν με το πάτημα του διακόπτη “Experiences”. Το GO-KART Mode τονίζει το αγωνιστικό DNA του MINI Cooper με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο, προσαρμόζοντας, για παράδειγμα, την ευελιξία και τη σταθερότητα της ρύθμισης του πλαισίου. Σε αυτό το mode, ο προβολέας πίσω από την κεντρική οθόνη OLED φωτίζει επίσης το cockpit με τις εμπνευσμένες από το John Cooper Works ανθρακί και κόκκινες αποχρώσεις. Περαιτέρω εξατομικευμένες επιλογές επιτρέπουν τη διαμόρφωση της απόκρισης του τιμονιού και του βαθμού επέμβασης του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης, με στόχο μία ακόμη πιο έντονη διασκεδαστική οδήγηση.

Στον αντίποδα, το Green Mode βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα του συστήματος κίνησης, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα με γνώμονα τη μέγιστη αυτονομία βάσει διαφόρων παραμέτρων. Η βελτιωμένη διαχείριση του συστήματος ανάκτησης ενέργειας στο νέο MINI Cooper είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό τροφοδοτώντας την περίσσεια ενέργειας στη μπαταρία κατά το φρενάρισμα ή το ρολάρισμα, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την αυτονομία του οχήματος. Με τις οπτικοποιήσεις, τόσο οι οδηγικές συνθήκες όσο και η επίδρασή τους στην αυτονομία του οχήματος καθίστανται άμεσα κατανοητές. Οι συμβουλές για αποδοτική οδήγηση και ο μετρητής ισχύος αυξάνουν το κίνητρο του οδηγού για οικονομική οδήγηση με διασκεδαστικό τρόπο. Για παράδειγμα, ο οδηγός μπορεί να συνειδητοποιεί την επίδραση του οδηγικού του στυλ αποκτώντας το λεγόμενο “μπόνους αυτονομίας”.

Αυτές οι εμβυθιστικές εμπειρίες οδήγησης ενισχύονται από εντελώς νέα ηχοτοπία που δημιουργούνται από τα ψηφιακά MINI Sounds. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει νέους ήχους οδήγησης στο εσωτερικό, έναν αδιαμφισβήτητο ήχο ως στοιχείο της ταυτότητας MINI, jingles για τα νέα MINI Experience Modes και 30 νέα ηχητικά σήματα για λειτουργίες πληροφοριών και προειδοποιήσεις. Αυτό δημιουργεί ένα είδος ταυτότητας για το MINI και σε ακουστικό επίπεδο.

Απλοποιημένη και αποδοτική φόρτιση μπαταρίας.

Η μπαταρία του MINI Cooper μπορεί να φορτίζεται με εναλλασσόμενο ρεύμα με 11 kW. Η ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι επίσης εφικτή στο MINI Cooper E με 75 kW και στο Cooper SE με έως 95 kW. Σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης, αυτό επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η ενεργή πλοήγηση μέσω του MINI Navigation διασφαλίζει ότι η μπαταρία υψηλής τάσης φτάνει νωρίτερα στην ιδανική θερμοκρασία για αποτελεσματική φόρτιση. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το χρόνο φόρτισης, ειδικά σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Για μια διαφανή και απλή διαδικασία φόρτισης, ο πελάτης μπορεί να βελτιστοποιήσει τη φόρτιση της μπαταρίας με κατανοητές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλεγεί η ώρα έναρξης της φόρτισης ή να οριστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο για τη φόρτιση. Επίσης, μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Τέλος, η φόρτιση μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επιλεγμένη ώρα αναχώρησης, με το σύστημα κλιματισμού να έχει ήδη εξασφαλίσει την επιθυμητή θερμοκρασία στην καμπίνα, για ένα ευχάριστο ξεκίνημα του ταξιδιού.

Με το MINI App ο πελάτης έχει στη διάθεση του μια επισκόπηση της διαδικασίας φόρτισης, ακόμα και από απόσταση. Η εφαρμογή παρέχει λεπτομέρειες για την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας, ένα σχέδιο διαδρομής βελτιστοποιημένο με γνώμονα τη φόρτιση, καθώς και ιστορικό των φορτίσεων – συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών και των εξοικονομήσεων που έχουν επιτευχθεί.

*Τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι προσωρινά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.