Παγκόσμια πρεμιέρα για το Renault 5 E-Tech Electric (video)

By  |  0 Comments

Αποστολή στη Γενεύη

Την έκθεση της Γενεύης, που δεν έχει πλέον την αίγλη του παρελθόντος, επέλεξε o Γάλλος κατασκευαστής προκειμένου να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο και ηλεκτρικό πλέον Renault 5 E-Tech electric.

Ως ένα βαθμό αποτελεί αναβίωση του πρώτου και αυθεντικού Renault 5, το οποίο παράχθηκε από το 1972 έως το 1985 και ήταν ένα αυτοκίνητο που φημιζόταν για την πρωτοποριακή σχεδίαση, την ευελιξία και τη χαμηλή του κατανάλωση. 

Το συνολικό μήκος του είναι 3,92 μ. και το νέο μοντέλο είναι το πρώτο όχημα που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πλατφόρμα AmpR Small, η οποία προορίζεται για ηλεκτρικά οχήματα της κατηγορίας Β. Το μακρύ μεταξόνιο (2,54 μ), εξασφαλίζει άνετους χώρους για επιβάτες αλλά και 326 λίτρα στις αποσκευές.

Τα διαθέσιμα χρώματα του αμαξώματος είναι πέντε: Pop yellow, Pop green, Pearl white, Starry Black και Midnight Blue.

Για την κίνηση του Renault 5 E-Tech electric φροντίζει ένας νέος ηλεκτροκινητήρας σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις ιπποδυνάμεων: 95 ίππους – 215 Nm ροπής, 123 ίππους 225 Nm ροπής και 150 ίππους με 245 Nm ροπής. Τα πρώτα στοιχεία δίνουν τελική ταχύτητα στα 150 χλμ./ώρα για όλες τις εκδόσεις και 0-100 χλμ./ώρα σε κάτω από 8 δευτερόλεπτα για την ισχυρότερη έκδοση.

Θα είναι διαθέσιμο με δύο μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η μεγαλύτερη, έχει χωρητικότητα 52 kWh και προσφέρει αυτονομία έως και 400 χλμ. Η μικρότερη έχει χωρητικότητα 40 kWh εξασφαλίζοντας αυτονομία έως 300 χλμ.

Και οι δύο χρησιμοποιούν την τεχνολογία NMC (Νικελίου Μαγγανίου Κοβαλτίου), που προσφέρει σήμερα την καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα. Η φόρτιση του αυτοκινήτου θα πραγματοποιείται σε εναλλασσόμενο ρεύμα στα 11 kW και σε συνεχές στα 80 ή 100 kW, ανάλογα με την έκδοση.

Όσο για τους χρόνους φόρτισης, σε σημείο εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW η μπαταρία των 52 kW θα χρειαστεί 4 ώρες και 30 λεπτά από το 10% στο 80%. Η μπαταρία των 40 kWh θα χρειαστεί μια ώρα λιγότερο, ενώ σε ταχυφορτιστή και τα δύο συστήματα από το 15% στο 80% απαιτούνται μόλις 30 λεπτά.

Το λανσάρισμα του ηλεκτρικού Renault 5 στην αγορά αναμένεται μέσα στο 2024. Στις ελληνικές εκθέσεις θα είναι το φθινόπωρο. Ο κατασκευαστής αναφέρει τιμή εκκίνησης τα 25.000 ευρώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.