Volvo EX30: μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo

By  |  0 Comments

Το Volvo EX30 διαθέτει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo έως σήμερα1. Το συμπέρασμα προκύπτει από την εκτίμηση κύκλου ζωής του αυτοκινήτου (Life Cycle Assessment – LCA), διαθέσιμη εδώ, σύμφωνα με την οποία το EX30 έχει συνολικό αποτύπωμα άνθρακα 23 τόνων ανά 200.000 km – περίπου 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα XC40 με κινητήρα βενζίνης2.

Η έκθεση για το αποτύπωμα άνθρακα προσδιορίζει υλικά και διαδικασίες που συνεισφέρουν στις εκπομπές του αυτοκινήτου. Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών έως το τέλος της ζωής του οχήματος.

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για τη φόρτιση του EX30 μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, κατά περίπου 42% και 22% αντίστοιχα3. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για το κλίμα.

«Η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά χρειάζεται αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ακόμη περισσότερο», λέει ο Jonas Otterheim (Γιόνας Ότερχαιμ), Επικεφαλής Κλιματικής Δράσης στη Volvo Cars. «Μελετώντας το αποτύπωμα άνθρακα του EX30 και ταυτοποιώντας τα κύρια υλικά και τις διαδικασίες που συμβάλλουν σε αυτό, σκοπεύουμε να προσφέρουμε πολύτιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων, που θα βοηθήσουν τόσο την εταιρεία μας να καταστεί πιο βιώσιμη, όσο και ευρύτερα τον κλάδο.»

Έχουμε πλέον ολοκληρώσει διεξοδικές μελέτες κύκλου ζωής για το αποτύπωμα άνθρακα τριών από τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητά μας που κυκλοφόρησαν από το 2019: τα Volvo EX40, EC40 και, τώρα, το EX30. Δημοσιεύοντας αυτές τις εκθέσεις, ελπίζουμε να συμβάλουμε στην καλή πληροφόρηση των πελατών κατά την επιλογή του επόμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτου τους.

Ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται, ένα αυτοκίνητο σχεδιάζεται, εξελίσσεται, κατασκευάζεται και μεταφέρεται – παρέχοντάς μας αρκετές ευκαιρίες να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να σημειώσουμε πρόοδο στην επίτευξη κάθε ενός από τους στόχους μας για την βιωσιμότητα. Με το Volvo EX30, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τους στόχους μας: να έχουμε γίνει μία εταιρεία αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 και να πετύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.

Η αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στο EX30 είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με κάθε άλλο αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του αλουμινίου και το ένα πέμπτο του χάλυβα αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Επιπλέον, περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό.

Χάρη σε πρωτοβουλίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή, ο αντίκτυπος του Volvo EX30 που εξοπλίζεται με μπαταρία LFP υπολογίζεται σε 14,8 τόνους μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής του – ελάχιστα παραπάνω από το εκτιμώμενο 60% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα του μοντέλου4. Σε αυτό περιλαμβάνονται εκπομπές από την παραγωγή των υλικών και του αυτοκινήτου, αλλά όχι εκπομπές από τα στάδια της χρήσης και του τέλους της ζωής του EX30.

Προγραμματίζουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα CO2 του EX30, μέσω συνεργασιών με προμηθευτές σε όλη την έκταση της αλυσίδας αξίας μας. Οι προμηθευτές των μπαταριών μας, για παράδειγμα, εργάζονται ώστε μέχρι το 2025 να μειώσουν έως 20% τις εκπομπές από την κατασκευή LFP μπαταριών και έως 46% τις εκπομπές για τις μπαταρίες NMC. Προκειμένου να το πετύχουν, σκοπεύουν να αντικαταστήσουν την προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή μπαταριών με χρήση ΑΠΕ, να αυξήσουν το μερίδιο ανακυκλωμένου περιεχομένου στα υλικά τους και να μειώσουν τις εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα τους.

Η παραγωγή του EX30 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους στις ευρωπαϊκές αγορές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Μέχρι σήμερα, το EX30 έχει κατακτήσει σημαντικά βραβεία, όπως τα: Small SUV/ Crossover of the Year, στα News UK Motor Awards, Carwow Car of the Year 2024 και Eco Warrior of the Year στα TopGear.com Awards 2023, καθώς και το Car of the Year της εφημερίδας Sun.

1 Η δήλωση για το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα μεταξύ όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo έως σήμερα σχετίζεται με προϊόντα που διατίθενται παγκοσμίως, για οδήγηση άνω των 200.000 km με χρήση του ίδιου ενεργειακού μίγματος καθ’ όλη τη χρήση τους

2, 3, 4 Για την έκδοση Single Motor με μπαταρία LFP (51 kWh), σε 15 χρόνια και 200.000 χιλιόμετρα οδήγησης, με χρήση μέσου ενεργειακού μίγματος EU28

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.