Μεγάλη άνοδος στην επιδότηση ηλεκτροκίνητων

By  |  0 Comments

Καλά νέα έρχονται για τους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αφού η επιδότηση ανεβαίνει σημαντικά. Ιδιαίτερα κερδισμένοι θα είναι και όσοι διαχειρίζονται εταιρικούς στόλους, ενώ εντυπωσιακή θα είναι πλέον η επιδότηση για ταξί.

Αύξηση της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 30% από 20% και έως το ποσό των 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα και νέες αυξημένες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που αναμένεται να ανοίξει μέσα τον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021 και συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, προβλέπει προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 40% με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ του πρώτου προγράμματος παραμένουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το νέο πρόγραμμα δίνει έμφαση στους εταιρικούς στόλους αυτοκινήτων, αυξάνοντας την επιδότηση, αλλά και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων στα 20 από 3 έως σήμερα και 6 για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την επιδότηση να αυξάνεται από 15% στο 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Προβλέπει επίσης κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing), ενώ δίνει τη δυνατότητα επιδότησης σε ποσοστό 40% για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον. Σημαντική επιδότηση που θα αγγίξει τις 22.500 ευρώ θα υπάρξει και για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με ηλεκτροκίνητα μέσω ξεχωριστού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος που έχει τεθεί στον κλιματικό νόμο είναι η κυκλοφορία μόνο ηλεκτροκίνητων ταξί στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 2025.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.