Καθίσματα υψηλών προδιαγραφών στο νέο Opel Astra

By  |  0 Comments

Το νέο Opel Astra γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) φέτος το φθινόπωρο (17 – 27 Σεπτεμβρίου, 2015), και αναμφίβολα λανσάρει ένα πρωτοφανές επίπεδο πολυτέλειας στην κατηγορία των συμπαγών μοντέλων. Το Astra είναι ελαφρύτερο, πιο αποδοτικό και διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία των καθισμάτων του υπόσχεται ξεκούραστα μικρά και μεγάλα ταξίδια. Τα premium εργονομικά καθίσματα Opel με πιστοποίηση AGR (Campaign for Healthier Backs) προσφέρουν εξαιρετική άνεση σε μακρινές διαδρομές. Αυτά συνεχίζουν την παράδοση των βραβευμένων καθισμάτων Opel. Ρυθμιζόμενα προς 18 κατευθύνσεις – με μία ρύθμιση πλαϊνών μαξιλαριών – προαιρετικά διατίθενται τώρα με περαιτέρω λειτουργίες άνεσης όπως μασάζ και μνήμης μαζί με εξαερισμό – μοναδικός συνδυασμός για την κατηγορία. Η άνεση των πίσω επιβατών αναβαθμίζεται από τη μεγαλύτερη ευρυχωρία στην περιοχή των ποδιών, ενώ προαιρετικά διατίθενται θερμαινόμενα εξωτερικά πίσω καθίσματα. Οι αγοραστές Astra μπορούν να απολαμβάνουν τη μοναδική αίσθηση πολυτέλειας αυτών των καθισμάτων που εξελίσσονται αποκλειστικά στους κόλπους της Opel σε πολύ ελκυστική τιμή.

«Το κάθισμα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός αυτοκινήτου από απόψεως ασφάλειας, άνεσης και στυλ. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δίνουμε υψηλή προτεραιότητα – με τη στήριξη των εταίρων μας – στην εξέλιξη των συστημάτων των καθισμάτων μας,» σχολιάζει ο Charlie Klein, Vice President Vehicle Engineering στην Opel. «Τα καθίσματα του νέου Opel Astra ικανοποιούν κάθε επιθυμία και αντανακλούν τις ικανότητες και την αφοσίωση των μηχανικών και σχεδιαστών μας. Τα καθίσματα Astra λανσάρουν προηγμένα χαρακτηριστικά στην κατηγορία Compact που συνήθως συναντάμε μόνο σε premium κατηγορίες.»

Σχεδίαση ελαφρού βάρους: Μόνο το κάθισμα ζυγίζει 10 κιλά λιγότερο

Η εξέλιξη καθισμάτων του νέου Astra ήδη ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για τους 100 και πλέον εργαζόμενους της εξειδικευμένης ομάδας. «Ειδικά η ενσωμάτωση σχετικά μεγάλων καθισμάτων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το πολύ αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα καθίσματα πρέπει να ενσωματώνονται στο όχημα με ακρίβεια χιλιοστού και προς κάθε κατεύθυνση,» σχολιάζει ο Andrew Leuchtmann, Senior Manager GME Interiors. Μία πολύ απαιτητική εργασία αφού τα εξαρτήματα των καθισμάτων είναι από τα μεγαλύτερα του αυτοκινήτου. Η παραγωγή καθισμάτων έχει αναλογία περίπου 10% επί του συνολικού κόστους παραγωγής ενός νέου μοντέλου.

Ταυτόχρονα, τα καθίσματα επηρεάζουν αισθητά το συνολικό βάρος. Γι’ αυτό, οι μηχανικοί πρώτα έπρεπε πρώτα να εξετάσουν λεπτομερώς το κάθε στοιχείο των στάνταρ comfort seats του Astra. «Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, ούτε ένα εξάρτημα δεν είναι ίδιο» δήλωσε ο ειδικός. Για να προσφέρουμε στους πίσω επιβάτες 35 mm περισσότερο χώρο για τα πόδια, η πλάτη των νέων εμπρός comfort seats έγινε πολύ πιο συμπαγής. Αυτό είναι αποτέλεσμα προηγμένων μεθόδων υπολογισμού καθώς και της χρήσης  ελαφρύτερων αφρών πολυουρεθάνης και ατσαλιών υπερυψηλής αντοχής στο σκελετό. «Γι’ αυτό, τα νέα καθίσματα είναι περίπου δέκα κιλά ελαφρύτερα από του προηγούμενου μοντέλου,» εξηγεί ο Leuchtmann. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού – τα πίσω καθίσματα του νέου Astra είναι επίσης ελαφρύτερα και πιο συμπαγή, ο σκελετός τους έχει βελτιστοποιηθεί και η στήριξη μηρών έχει αναβαθμιστεί με μία πιο ανοδική κλίση.

Σφραγίδα έγκρισης AGR για εργονομικά καθίσματα

«Η εργονομία μέσα σε ένα όχημα δεν αφορά μόνο το σκελετό των καθισμάτων, στην ουσία ξεκινά με τη θέση των καθισμάτων μέσα στο αυτοκίνητο» δήλωσε ο Leuchtmann. Οι ειδικοί της Opel βελτιστοποίησαν το comfort seat του Astra από αυτή την άποψη, τοποθετώντας το χαμηλότερα. «Αυτό βολεύει κυρίως τους ψηλότερους οδηγούς με σπορ οδηγικό στυλ» εξηγεί. Χάρη σε ένα εύρος ρύθμισης ύψους 65 mm – το μεγαλύτερο στην κατηγορία – κοντύτεροι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν την τέλεια θέση. Με μία προαιρετική λειτουργία μνήμης η θέση του premium εργονομικού καθίσματος αποθηκεύεται μέσω μπουτόν. Η λειτουργία αυτή είναι ιδανική για εταιρικά οχήματα (fleet) με την ίδια ομάδα οδηγών ή για ζευγάρια που μοιράζονται το νέο Opel Astra. Η βασική έκδοση των προαιρετικών εργονομικών καθισμάτων διατίθεται με ηλεκτροπνευματική, ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη τεσσάρων δρόμων (εμπρός, πίσω, πάνω και κάτω), μεταβλητή κλίση έδρας καθίσματος, ρύθμιση μήκους μαξιλαριού και φόρμα που προσαρμόζεται στη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Τα premium εργονομικά καθίσματα φέρουν επίσης ηλεκτροπνευματικά ρυθμιζόμενα πλαϊνά μαξιλάρια που υποστηρίζουν το σώμα κάνοντας την πλάτη στενότερη ή φαρδύτερη. Όλα αυτά τα άριστα εργονομικά στοιχεία απέδειξαν στο AGR (Campaign for Healthier Backs), έναν ανεξάρτητο οργανισμό γιατρών και ειδικών που ασχολούνται με πρόληψη προβλημάτων της πλάτης, ότι το νέο Astra αξίζει την πιστοποίηση AGR.

Λειτουργία Μασάζ, έλεγχος κλιματισμού και θέρμανση

Τα καθίσματα πρέπει αφενός να συγκρατούν τους οδηγούς με ασφάλεια στη θέση τους, αφετέρου να τους κρατάνε ζεστούς ή δροσερούς ανάλογα με τις συνθήκες. Το comfort seat του νέου Astra περιλαμβάνει παθητικό έλεγχο κλιματισμού που σημαίνει χρήση υφασμάτων που αναπνέουν και διάτρητου αφρού από πολυουρεθάνη που απομακρύνει την υγρασία και επομένως βελτιώνει το μικροκλίμα του καθίσματος. Τα premium εργονομικά καθίσματα του νέου Astra μπορούν να παρέχουν θερμότητα και δροσιά. Μικροί ανεμιστήρες ρουφάνε αέρα και επομένως απομακρύνεται η υγρασία που δημιουργείται όταν κάποιος κάθεται στο κάθισμα. Το χειμώνα, η ενσωματωμένη λειτουργία θέρμανσης των καθισμάτων βελτιώνει το επίπεδο άνεσης για τον οδηγό, το συνοδηγό και τους πίσω επιβάτες. Οι λάτρεις της πολυτέλειας μπορούν να απολαύσουν τη χαλαρωτική επίδραση του μασάζ πιέζοντας ένα μπουτόν – ώστε να φτάνουν στον προορισμό τους νιώθοντας ευεξία ακόμα και μετά από πολλές ώρες στο δρόμο.

Η Opel είναι κορυφαία κατασκευάστρια μαζικής παραγωγής εργονομικών καθισμάτων με σφραγίδα έγκρισης AGR. Το πρώτο εργονομικό κάθισμα της Opel λανσαρίστηκε με το Signum το 2003. Σήμερα, εκτός από το νέο Astra, τα πιστοποιημένα και δημοφιλή καθίσματα μπορούν να παραγγέλνονται για πολλά μοντέλα  Opel όπως τα Insignia, Meriva, Zafira Tourer, Mokka και Cascada. «Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να επιταχύνουμε τον ‘εκδημοκρατισμό’ των καλών καθισμάτων – θα ακολουθήσουν περισσότερα μοντέλα Opel με καθίσματα AGR,» υπόσχεται ο Andrew Leuchtmann.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.