Πρώτη γνωριμία των Marquez και Barreda με την νέα Africa Twin

By  |  0 Comments

Ο Joan Barreda της Team HRC Ντακάρ και ο δύο φορές πρωταθλητής του MotoGP Marc Marquez είναι από τους πρώτους αναβάτες της Honda που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της νέας  CRF1000L Africa Twin στην περιοχή της Βόρειας Ισπανίας.

Η προσπάθεια των δύο αναβατών παγκόσμιας κλάσης, να δοκιμάσουν τις απεριόριστες δυνατότητες της νέας Africa Twin τόσο με μηχανικό όσο και με Dual Clutch κιβώτιο ταχυτήτων αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα πλάνα των βίντεο που εμφανίζονται στο youtube στις παρακάτω διευθύνσεις:

Από την αρχή του project CRF1000L Africa Twin υπήρχε μία μοτοσυκλέτα που εντυπωσίαζε με το συνδυασμό χρηστικότητας, αυτοπεποίθησης και συμπεριφοράς στο δρόμο και στο χώμα – η θρυλική XRV750 Africa Twin. Αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ακόμα και έναντι μιας τεράστιας οικογένειας μοτοσυκλετών περιπέτειας της εποχής μας. Το νέο εργαλείο που φέρει το όνομα αυτό μπορεί να μην μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με το παλιό μοντέλο, ωστόσο κληρονομεί πλήρως την ουσία και το πνεύμα που εκτόξευσαν την XRV750 Africa Twin στην κορυφή της δημοτικότητας.

Η φιλοσοφία “go anywhere” ξεκινά με τον κινητήρα που πρέπει να διαχειρίζεται όλες τις απαιτήσεις εκτός δρόμου, μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες συνθήκες. Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας 1000cc της CRF1000L Africa Twin συγκεντρώνει όλη την αγωνιστική εμπειρία της Honda σε αγώνες off road με τη μορφή των αγωνιστικών εργαλείων CRF250R/450R, και χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση τετραβάλβιδης κεφαλής Unicam για συμπαγείς διαστάσεις. Ένας ελαφρύς χυτός εκκεντροφόρος – ιδίων υλικών κατασκευής με αυτούς της CBR1000RR Fireblade – ελέγχει το σύστημα βαλβίδων, ενώ τα διπλά μπουζί αναφλέγουν το μίγμα καυσίμου / αέρα σε κάθε θάλαμο καύσης.

Υψηλή και γραμμική ισχύς και ροπή προσφέρουν άμεση απόκριση σε όλη την κλίμακα στροφών – που συνοδεύεται από ένα ευχάριστο, χαρακτηριστικό, βαθύ βρυχηθμό όσο οι στροφές αυξάνονται. Ένας στρόφαλος 270° συνεισφέρει στο χαρακτήρα του κινητήρα προσφέροντας παράλληλα μία τέλεια αίσθηση για την πρόσφυση του πίσω τροχού.

Πρωτεύοντες αντικραδασμικοί άξονες δύο αξόνων καταστέλλουν τους κραδασμούς.

Το μικρό ύψος του κινητήρα συμβάλλει στην άριστη απόσταση από το έδαφος της CRF1000L Africa Twin –  απαραίτητη συνθήκη για μία γνήσια μοτοσυκλέτα περιπέτειας. Επίσης χρησιμοποιεί έξυπνη διάταξη εξαρτημάτων για λειτουργικούς σκοπούς και ελκυστικό στυλ. Η αντλία νερού τοποθετείται στο κέλυφος του συμπλέκτη, και οι αντλίες νερού και λαδιού κινούνται από τον ίδιο αντικραδασμικό άξονα. Περαιτέρω μείωση των διαστάσεων του κινητήρα επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση του κάτω τμήματος του στροφαλοθαλάμου, όπου αποθηκεύεται το λάδι και τοποθετείται η αντλία.

Το ελαφρύ, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση αλλαγής σχέσεων που γνωρίζουμε από τη CRF250R/450R για εξασφάλιση της βέλτιστης επιλογής σχέσης, ενώ διαθέτει και σύστημα υποβοήθησης αλλά και ολίσθησης συμπλέκτη.

Για το πλαίσιο της CRF1000L Africa Twin οι μηχανικοί επεδίωξαν τρεις βασικούς στόχους –που παραπέμπουν στα πλεονεκτήματα της πρώτης XRV750: off-road επιδόσεις, άνεση touring και καθημερινή ευελιξία που την κάνει μία θαυμάσια μοτοσυκλέτα για ταξίδια και για καθημερινές δραστηριότητες.

Ένα ατσάλινο ημί-διπλο κλειστό πλαίσιο προσφέρει την τέλεια ισορροπία ευστάθειας σε υψηλές ταχύτητες – ακόμα και με πλήρες φορτίο – σε συνδυασμό με υψηλές ικανότητες εκτός δρόμου, ευελιξία και αντοχή. Η συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο – όπως η μπαταρία που βρίσκεται στο πίσω τμήμα της κυλινδροκεφαλής – συμβάλει σε ένα χαμηλό κέντρο βάρους.

Το ανάποδο πιρούνι μεγάλης διαδρομής της Showa είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και συνοδεύεται από τετραπίστονες δαγκάνες Nissin και δύο πλευστούς κυματοειδείς δίσκους 310mm. Το πίσω αμορτισέρ της Showa έχει υδραυλική ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου. Όπως η CRF450R Rally, έτσι και η CRF1000L Africa Twin χρησιμοποιεί ακτινωτούς τροχούς 21/18-inch, με ελαστικά 90/90-21 και 150/70-18.

Βασισμένη στο σχεδιαστικό θέμα “unlimited adventure” – (περιπέτεια χωρίς όρια) και υιοθετώντας μία λιτή ‘γραμμή’, η Africa Twin διαθέτει ένα ανθεκτικό και ελαφρύ σώμα που προστατεύει τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες δίνοντάς του την αίσθηση μιας λεπτής και ευέλικτης μοτοσυκλέτας. Οι διπλοί προβολείς παραπέμπουν στην πρώτη Africa Twin, ενώ το ύψος της σέλας ρυθμίζεται κατά 20mm είτε στα 870mm ή στα 850mm. Ένα μεγάλο ρεζερβουάρ 18,8 L   – σε συνδυασμό με την απόδοση του κινητήρα – παρέχει αυτονομία έως 400km.

Με στόχο ακόμα και το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων να προσαρμόζεται σε όλες τις οδηγικές συνθήκες εντός και εκτός δρόμου, το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC)* προσφέρει τρία επίπεδα ελέγχου, και ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιεί το σύστημα ABS* για τον πίσω τροχό.

Η CRF1000L Africa Twin διατίθεται σε τέσσερις αποχρώσεις: CRF Rally, Tricolour, Silver and Black.

Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη – Dual Clutch Transmission (DCT)

Το Dual Clutch Transmission (DCT) της Honda θα διατίθεται προαιρετικά με την CRF1000L Africa Twin, τοποθετημένο σε στροφαλοθάλαμο ίδιου πλάτους με την έκδοση μηχανικού κιβωτίου.

Αυτό περιλαμβάνει το στάνταρ manual mode – που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει σχέσεις με το αριστερό χέρι – και δύο automatic modes. Το D mode πετυχαίνει την καλύτερο συνδυασμό οικονομίας καυσίμου και άνεσης στο ταξίδι. Το S mode έχει αναβαθμιστεί ώστε να προσφέρει πιο σπορ επιδόσεις, με τρία διαφορετικά σχέδια αλλαγών: S1, S2 και S3.

Ασφαλώς, το DCT για την CRF1000L Africa Twin είναι επίσης προσαρμοσμένο για τη χρήση της μοτοσυκλέτας, ενώ η λειτουργικότητά του σε συνθήκες εκτός δρόμου ενισχύεται με το διακόπτη G στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων. Πιέζοντας το διακόπτη G σε κάθε οδηγικό πρόγραμμα βελτιώνεται η πρόσφυση και ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας – απολύτως σημαντικά για off-road οδήγηση – μειώνοντας το βαθμό ολίσθησης του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια των αλλαγών σχέσεων.

Μία νέα λειτουργία του συστήματος DCT είναι η ανίχνευση κλίσης χάρη στην οποία το πρόγραμμα αλλαγής σχέσεων προσαρμόζεται στο βαθμό κλίσης του δρόμου ώστε να παρέχει βέλτιστο έλεγχο.

* HSTC και ABS δεν διατίθενται με τη βασική έκδοση, προσφέρονται στάνταρ με εκδόσεις ABS και DCT.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.