Χειμερινή οδήγηση: Ασφάλεια και πρόνοια

By  |  0 Comments

Χειμώνας: Μέρες μικραίνουν και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Οι οδηγοί συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καιρικές και οδικές συνθήκες που υπονομεύουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Τα σύγχρονα οχήματα εφοδιάζονται με πολυάριθμα χαρακτηριστικά που τα βοηθούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της χειμερινής οδήγησης. Τι γίνεται όμως με τα παλιότερα, που άλλωστε αποτελούν την πλειοψηφία; Ας δούμε όμως πρώτα τι προσφέρει η σημερινή τεχνολογία. Μιλώντας με τους Γερμανούς της Opel, που γνωρίζουν καλά από κρύο.

Το θερμαινόμενο παρμπρίζ ThermaTec, οι θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες, ο αυτόματος αντιθαμβωτικός εσωτερικός καθρέπτης και οι προβολείς bi-xenon εγγυώνται άριστη ορατότητα και διασφαλίζουν παντός καιρού οδηγική απόλαυση με το νέο Corsa. Που άλλωστε και για αυτά τα χαρακτηριστικά ψηφίστηκε σαν αυτοκίνητο της χρονιάς 2015.

«Διασφαλίζουμε για τους οδηγούς ένα ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι όλο το χρόνο ακόμα και με μικρότερα και πιο προσιτά μοντέλα όπως το νέο Corsa. Το συγκεκριμένο προσφέρει πολυάριθμες ‘ευφυείς’ τεχνολογίες γνωστές μέχρι τώρα από μεγαλύτερα αυτοκίνητα, ώστε οδηγός και επιβάτες να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια» δήλωσε ο Peter Christian Küspert, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων & Aftersales του Opel Group.

Ορατότητα

Η ορατότητα είναι ζωτικό στοιχείο της ασφάλειας. Όταν έξω κάνει κρύο και μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει υγρασία ή ζέστη, το παρμπρίζ συχνά θαμπώνει δυσχεραίνοντας την ορατότητα. Το παρμπρίζ ThermaTec εγγυάται άριστη ορατότητα. Πιέζοντας ένα μπουτόν, η συμπύκνωση υδρατμών διαλύεται. Το θερμαινόμενο πίσω παρμπρίζ και οι θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί εξωτερικοί καθρέπτες υπόσχονται απόλυτη ‘διαφάνεια’ στους οδηγούς. Ο αυτόματος, αντιθαμβωτικός εσωτερικός καθρέπτης είναι ένα ακόμα ατού στο σκοτάδι. Μόλις ένα όχημα που ακολουθεί εισέλθει στο πεδίο ορατότητας του οδηγού, ο καθρέπτης σκουραίνει. Οι προβολείς bi-xenon με φώτα ημέρας LED και ο φωτισμός στροφών είναι κατάλληλα για αντίξοες καιρικές συνθήκες με μειωμένη ορατότητα. Οδηγοί που φεύγουν πολύ πρωί από το σπίτι ενώ ακόμα είναι σκοτάδι και επιστρέφουν βράδυ, αναμφισβήτητα θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της υπερσύγχρονης τεχνολογίας φωτισμού.

Πολυάριθμες τεχνολογίες πλαισίου και κίνησης αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το στρες όταν οδηγείτε σε ολισθηρές συνθήκες που προκαλούνται από πεσμένα φύλλα ή παγωμένη υγρασία. Μεταξύ αυτών είναι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας – Electronic Stability Program ESPPlus και το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης – Traction Control TCPlus με παρέμβαση μέσω κινητήρα και πέδησης καθώς και το ABS με Έλεγχο Ευστάθειας στις Στροφές & Υποβοήθηση Πέδησης  – Cornering Stability Control & Brake Assist, που εγγυώνται βέλτιστη κατευθυντική ευστάθεια.

Πρόσθετο πλεονέκτημα: Τα θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι. Μέσα σε ένα λεπτό, απολαμβάνετε μία ευχάριστη αίσθηση ζεστασιάς στην καμπίνα ακόμα και με παγερές εξωτερικές συνθήκες. Το προαιρετικό βοηθητικό καλοριφέρ με τηλεχειρισμό ή χρονοδιακόπτη ζεσταίνει το εσωτερικό, παρέχοντας στον οδηγό μία αίσθηση θαλπωρής μπαίνοντας στο αυτοκίνητο.

Ο οδηγός

Καλή η τεχνολογία. Όπου υπάρχει… Εν τούτοις, ο ρόλος του οδηγού παραμένει αποφασιστικός:

Ο οδηγός είναι ο υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας για την ασφάλεια όλων των επιβατών. Θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και να οδηγεί ξεκούραστος.

Γι’ αυτό στην περίπτωση που αισθανθείτε σημάδια κόπωσης (συνήθως εμφανίζονται με ένα ελαφρύ χασμουρητό), το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε στον πρώτο ειδικό χώρο στάθμευσης που θα συναντήσετε στο δρόμο και να ξεκουραστείτε (ακόμη και να κοιμηθείτε).

Είναι προφανές ότι αλκοόλ και οδήγηση σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν. Αν πρόκειται να οδηγήσετε μην πιείτε ούτε ένα ποτηράκι, για να έχετε 100% τον έλεγχο και φυσικά να μην χάσετε την συγκέντρωσή σας.

Αν μεταφέρεται με το αυτοκίνητό σας ηλικιωμένους και παιδιά και το ταξίδι είναι μεγάλο, φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεκουράζονται.

Στην περίπτωση, τέλος, που μεταφέρετε κάποιο άλλο ζώο (σκύλος, γάτα κ.α.), μην το στοιβάξετε στο πορτ-μπαγκάζ, αλλά να του διαθέσετε τον ανάλογο χώρο και τον αέρα

Το αυτοκίνητο

Χρησιμοποιείτε Αντιψυκτικό Παρμπρίζ: Δοχεία υγρού πλύσης παρμπρίζ, σωλήνες και μπεκ δεν παγώνουν και η ορατότητα παραμένει απεριόριστη σε περιπτώσεις που είναι πραγματικά απαραίτητο.

Ελέγχετε το αντιψυκτικό στο σύστημα ψύξης του κινητήρα ή ζητήστε από ένα τεχνικό να κάνει τον έλεγχο. Το υγρό ψύξης πρέπει να αποδίδει και όταν κάνει κρύο και αυτό γίνεται εφόσον διατηρεί τη ρευστότητά του.

Χειμερινά ελαστικά: Τα χειμερινά ελαστικά παρέχουν καλύτερη πρόσφυση και μειώνουν την απόσταση φρεναρίσματος το χειμώνα. Τα θερινά ελαστικά σκληραίνουν το χειμώνα, με αποτέλεσμα να γλιστράνε στις κρύες επιφάνειες ενώ η ειδική γόμα που χρησιμοποιείται στα χειμερινά ελαστικά προσφέρει καλύτερη πρόσφυση.

winter_car

Αλυσίδες χιονιού: Οι αλυσίδες μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον όταν το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με χιόνι ή σε ορεινές διαδρομές. Πρέπει να έχετε δοκιμάσει την τοποθέτηση εκ των προτέρων. Διασφαλίστε ότι οι αλυσίδες είναι κατάλληλες για τη διάσταση των ελαστικών. Και το κυριότερο: Φροντίστε να τις έχετε στο αυτοκίνητο!

Προβλέπετε και αποφεύγετε απότομους ελιγμούς διεύθυνσης: Έτσι το αυτοκίνητο παραμένει στην πορεία του.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο: Συχνά, το χιόνι έρχεται απροσδόκητα. Ανεξάρτητα πόσο όμορφο είναι, πρέπει να καθαρίζετε το αυτοκίνητο από το χιόνι και τον πάγο εντελώς πριν ξεκινήσετε. Το καθάρισμα περιλαμβάνει επίσης τα πλαϊνά παράθυρα και την οροφή. Επομένως, ένα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης δε θα σας τυφλώσει (με το χιόνι από την οροφή στο παρμπρίζ) και οι άλλοι οδηγοί θα νιώθουν ευγνώμονες αφού καμία χιονόμπαλα από το αυτοκίνητό σας δεν θα πέσει πάνω τους. Επίσης μπορεί να σας γλιτώσει και από το σχετικό πρόστιμο.

Έλεγχος: Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα.  Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

Tips

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.  Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.  Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.  Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας. Προσέξτε τους κινδύνους από το χιόνι που συσσωρεύεται κάτω από το όχημά σας. Μπορεί ουσιαστικά να παγώσει τελείως τον κινητήρα σας ακόμη και όταν αυτός δουλεύει. Και η απομάκρυνσή του μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή του κινητήρα καθαρίζεται συχνά και προσέξτε τις θερμοκρασίες του λαδιού, των υγρών ταχυτήτων και άλλων σημαντικών υγρών. Προσέξτε για κομμάτια πάγου και σκληρού χιονιού που πιάνονται κάτω από το όχημα και αποκόπτουν τις συνδέσεις φρένων. Όταν διασχίζετε ρηχά σημεία με νερό, προσέξτε για πάγο που επιπλέει και παγωμένα φρένα. Κρατήστε τον κινητήρα σας σε έντονη λειτουργία όσο πιο πολύ μπορείτε κατά την οδήγηση.

Καλή Χρονιά με ασφάλεια στους δρόμους!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.