Σαλόνι της Γενεύης 2016: Η καρδιά της αυτοκίνησης (video)

By  |  0 Comments

 

Από την Πέμπτη 3/3, η καρδιά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας χτυπά στη Γενεύη. Μέχρι την 13η Μαρτίου, η ελβετική πόλη αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο της αυτοκίνησης. Η μεγάλης εμβέλειας ετήσια Έκθεση Αυτοκινήτου, είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός και φέτος στο χώρο του αυτοκίνητου. Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν εκεί ότι πιο καινούργιο ετοίμασαν τους τελευταίους μήνες. Οι περίπου 700 χιλ. επισκέπτες που αναμένονται, από 110 χώρες παρακαλώ, απολαμβάνουν μία τετράτροχη πανδαισία, περί τα 900 αυτοκίνητα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Palexpo με τις 7 αίθουσες των 77.323 τ.μ. Μετέχουν 200 εκθέτες από 30 χώρες. Περισσότεροι από 10.000 εκπρόσωποι του τύπου, από 90 ώρες, είχαν ένα βαρύ πρόγραμμα με 70 (!) συνεντεύξεις τύπου μέσα στις δύο δημοσιογραφικές ημέρες της έκθεσης.

geneva autoliveri

Συνολικά 120 παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές πρεμιέρας κατεγράφησαν φέτος στη Γενεύη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε οχήματα με εναλλακτικές μορφές ενέργειες και σχεδόν μηδενικούς ρύπους, σε εντυπωσιακά μοντέλα εκατοντάδων ίππων, που απλά μας κάνουν να ονειρευόμαστε, στις τάσεις για τα μελλοντικά δημιουργήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών και τη μείωση του κόστους χρήσης. Ξεχωρίσαμε ακόμη την σημαντική στροφή προς αυτοκίνητα ενός η σχεδόν ενός όγκου, που προσφέρουν μικρομεσαίες διαστάσεις, μεγάλους χώρους και παράλληλα, περαιτέρω εξάπλωση του υποκυβισμού. Με μικρότερο κινητήρα δηλαδή μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις και χαμηλότερες καταναλώσεις.

Η μόδα της εποχής, δεν άφησε ασυγκίνητους τους κατασκευαστές: συνδεσιμότητα λοιπόν σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα. Το έξυπνο κινητό μας γίνεται κομμάτι του στάνταρ εξοπλισμού και προσφέρει υπηρεσίες που μέχρι πρότινος παρέπεμπαν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η 86η διοργάνωση της Έκθεσης, πρωτοδιοργανώθηκε το 1905, ισορροπεί μεταξύ της crossover περιπέτειας με πολλές νέες αφίξεις στην κατηγορία, της supercar και sportscar πρότασης που εκπροσωπήθηκε επίσης επάξια στο ελβετικό floor αναζητώντας νέα ρεκόρ να καταρρίψει, αλλά και ενός νέου ύφους τεχνολογικής και εξατομικευμένης πολυτέλειας που δεν συμβιβάζεται με τις παραδοσιακές premium μορφές της.

Εκεί ανακοινώθηκε και το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016. Το κέρδισε το νέο Opel Astra.

Aπό τις πρεμιέρες ξεχωρίζει αυτή της Volvo, με το νέο S90 μαζί με το αντίστοιχο στέισον το V90 και κινητήρες αποκλειστικά τετρακύλινδρους turbo 2.000 κυβικών, βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και υβριδικές εκδοχές τους που είναι και οι κορυφαίες της γκάμας.
Στους πρωταγωνιστές και το νέο Audi Q2, το μικρότερο και ιδιαίτερα φιλόδοξο crossover της γερμανικής εταιρείας, με βασικό κινητήρα τον καινούργιο 3κύλινδρος 1.0 TFSI των 115 ίππων.

Την παράσταση κερδίζει η νέα Porsche 911 R αλλά και η ανανεωμένη Bentley Mulsanne, με 537 ίππους από τον κλασικό πια V8 των 6.750 κυβικών.
Η Fiat παρουσιάζει το εντυπωσιακό 124 spider. Στην Γενεύη είναι και η νέα Alfa Romeo Giulia, στις εκδόσεις που μπορεί να προσεγγίσει το ευρύ αγοραστικό κοινό.

Citroen Hyphen

Η Citroën κεντρίζει το ενδιαφέρον με το νέο SpaceTourer Hyphen που έχει βασιστεί στη συνεργασία της Citroen με νεανικό ποπ-ροκ γαλλικό συγκροτήμα  Hyphen Hyphen. Δίπλα του το Citroën E-Méhari: ένα 100% ηλεκτρικό 4-θέσιο με σύγχρονη, διασκεδαστική σχεδίαση, συνδυάζοντας το ένδοξο παρελθόν με το μέλλον…

H Opel έχει δύο παγκόσμιες πρεμιέρες: το SUV Mokka X και το GT Concept – το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος –  βασισμένο στο παλιό καλό GT του οποίου το πρωτότυπο παρουσιάστηκε το 1965, πάλι στη Γενεύη.

volvogeneva2016

Μερικές εταιρείες, σεβόμενες την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν, κόσμησαν τα περίπτερα τους με ιστορικά μοντέλα. Ξεχώρισε η Mercedes, με μία πλειάδα κλασσικών αυτοκινήτων, όπως η 300 SL, η «Παγόδα» κλπ.

Σημαντικά ιστορικά μοντέλα είχαν ακόμη η Porsche με την 718 Spyder RS 60, η Volvo με το 1800S, η Honda με το μονοθέσιο F1 της δεκαετίας του 1960, η BMW με την πρώτη σειρά 7 και η Aston Martin με την DB4.

porschegeneva2016

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.