Η BMW Motorrad προσφέρει το σύστημα eCall

By  |  0 Comments

Η ταχεία αποστολή βοήθειας στον τόπο ενός ατυχήματος ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πολλές φορές σώζει ζωές, ιδίως όταν αφορά αναβάτες μοτοσικλετών. Για τον λόγο αυτό, η BMW Motorrad δημιούργησε το προαιρετικό σύστημα “Intelligent Emergency Call” με σκοπό την αποστολή βοήθειας στο σημείο που είναι απαραίτητη, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Σε περίπτωση ατυχήματος, το ενσωματωμένο στο όχημα σύστημα eCall, μπορεί να αποβεί σωτήριο σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως ήδη διαπιστώθηκε το 2011 κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής δοκιμής eCall με τη συμμετοχή οχημάτων BMW, οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης μπόρεσαν να ανταποκριθούν ταχύτερα και να φτάσουν στον τόπο του ατυχήματος πιο γρήγορα κατά 40 – 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για τη δοκιμή εκείνη την εποχή, η χρήση ενός συστήματος eCall μπορεί να σώζει πανευρωπαϊκά μέχρι 2.500 ζωές κάθε χρόνο.

Το eCall χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε οχήματα BMW το 1999. Το 2007, το BMW Group επέκτεινε αυτό το σύστημα ασφαλείας, ιδρύοντας ένα έξυπνο διασυνοριακό τηλεφωνικό κέντρο. Από το 2018, το eCall γίνεται υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα. Χάρη στα οφέλη συνέργειας με το τμήμα BMW Automobiles το σύστημα υπολογίζεται να διατίθεται προαιρετικά για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτες BMW από τις αρχές του 2017.

Εντοπισμός σημείου ατυχήματος μέσω δορυφόρου.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος, το ‘έξυπνο’ σύστημα eCall, που ενεργοποιείται αυτόματα ή μηχανικά, διαβιβάζει δεδομένα θέσης, δηλαδή τις συντεταγμένες του σημείου του ατυχήματος στο Τηλεφωνικό Κέντρο BMW για να τεθεί σε λειτουργία η αλυσίδα διάσωσης. Μεταδίδονται η τρέχουσα θέση καθώς και πληροφορίες για την κατεύθυνση του ταξιδιού ώστε να εντοπίζεται ο αναβάτης σε σημεία που ανιχνεύονται δύσκολα, όπως διασταυρώσεις στον αυτοκινητόδρομο.

Το eCall πρέπει να συνδεθεί με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να ενεργοποιηθεί η αλυσίδα διάσωσης. Στην επιλογή “intelligent emergency call”, η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω της μόνιμα εγκατεστημένης κάρτας κινητής τηλεφωνίας. Για τη σύνδεση δεν απαιτείται συγκεκριμένος πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία θα διατίθεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το  intelligent emergency call λαμβάνει υπόψη τρία σενάρια:

Σενάριο 1: Αυτόματη ενεργοποίηση σε περίπτωση σφοδρής πτώσης / σύγκρουσης.

Η τηλεφωνική κλήση για βοήθεια γίνεται αυτόματα, χωρίς καθυστέρηση, με αποστολή μηνύματος στο Τηλεφωνικό Κέντρο BMW. Ο αναβάτης βρίσκεται υπό τη φροντίδα του τηλεφωνικού Κέντρου BMW με ηχητική επικοινωνία μέχρις ότου φτάσουν οι ομάδες διάσωσης. Η βοήθεια αποστέλλεται σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καμία απόκριση. Μία ένδειξη στον πίνακα οργάνων δείχνει ότι το eCall έχει τεθεί σε λειτουργία. Επίσης ενεργοποιείται ένα ακουστικό σήμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αναβάτης δε μπορεί να ακυρώσει την κλήση επείγουσας ανάγκης.

Σενάριο 2: Αυτόματη ενεργοποίηση σε περίπτωση ελαφριάς πτώσης  / σύγκρουσης.

Η τηλεφωνική κλήση ενεργοποιείται μετά από καθυστέρηση 25 δευτερολέπτων δίνοντας στον αναβάτη τη δυνατότητα ακύρωσης, λόγω μη σοβαρού ατυχήματος, πιέζοντας ένα μπουτόν. Εάν ο αναβάτης δεν προβεί σε ακύρωση, τότε ενεργοποιείται η αλυσίδα διάσωσης όπως στο σενάριο 1. Μία ένδειξη στον πίνακα οργάνων και ένα ηχητικό σήμα επιβεβαιώνουν ότι το eCall έχει τεθεί σε λειτουργία.

Σενάριο 3: Μηχανική ενεργοποίηση μέσω μπουτόν.

Το eCall ενεργοποιείται χειροκίνητα πιέζοντας απλά το μπουτόν SOS στη δεξιά πλευρά του τιμονιού, π.χ. για περιπτώσεις βοήθειας προς άλλους χρήστες του δρόμου. Αποστέλλεται μήνυμα στο Τηλεφωνικό Κέντρο BMW και ενεργοποιείται μία τηλεφωνική κλήση που είναι απαραίτητη αφού το eCall ενεργοποιήθηκε μηχανικά πριν τεθούν σε εφαρμογή περαιτέρω μέτρα. Και εδώ, ο αναβάτης που έχει εμπλακεί στο ατύχημα μπορεί να ακυρώσει την κλήση πιέζοντας το σχετικό μπουτόν ή κλείνοντας την ανάφλεξη. Το intelligent emergency call μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μηχανικά εάν η μοτοσικλέτα είναι σταματημένη με το διακόπτη ανάφλεξης ανοιχτό.

Το σύστημα “ intelligent emergency call ” αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των ατυχημάτων.

Η κλήση έκτακτης ανάγκης δεν ενεργοποιείται αυτόματα σε ελαφρά ατυχήματα (π.χ. εάν η μοτοσικλέτα πέσει εν στάση ή σε ατυχήματα με χαμηλές ταχύτητες, χωρίς να εμπλέκονται άλλοι χρήστες των δρόμων, ή όταν η μοτοσικλέτα πέφτει σε λακκούβα ή κατά τη διάρκεια off-road οδήγησης (π.χ. μικρά άλματα ή οδήγηση πάνω από εμπόδια).

Εργονομική μονάδα ελέγχου με ηχείο και μικρόφωνο.

Η μονάδα “intelligent emergency call” εγκαθίσταται στη δεξιά πλευρά του τιμονιού και είναι εργονομική και συμπαγής. Πέραν του καλυμμένου μπουτόν SOS που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση ή ακύρωση μια κλήσης έκτακτης ανάγκης, έχουν ενσωματωθεί ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο.

Προηγμένοι εξειδικευμένοι αισθητήρες .

Οι αισθητήρες στη μοτοσικλέτα ανιχνεύουν το συμβάν. Ένας αισθητήρας πρόσκρουσης ανιχνεύει περιπτώσεις όπως σύγκρουση με άλλο όχημα ή με εμπόδιο. Ένας αισθητήρας γωνίας κλίσης ανιχνεύει ουσιαστικά τη ‘θέση’ της μοτοσικλέτας.

Η φωνητική επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο BMW γίνεται στη μητρική γλώσσα.

Το σύστημα intelligent emergency call, που θα διατίθεται για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτες BMW, αποτελεί μία premium υπηρεσία με διεθνή κάλυψη. Όταν ενεργοποιείται η φωνητική επικοινωνία, ο αναβάτης μπορεί να επικοινωνήσει με το Τηλεφωνικό Κέντρο BMW στη μητρική του γλώσσα. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το προαιρετικό “intelligent emergency call” θα κυκλοφορήσει αρχικά στη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες Ευρωπαϊκές αγορές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.