BMW Concept X2: Νέα διάσταση

By  |  0 Comments

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Τη σκηνή του φετινού Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γαλλικής πρωτεύουσας επέλεξε το BMW Group για να παρουσιάσει τη BMW Concept X2. Το νέο μέλος της compact κατηγορίας με τη δική του μοναδική σχεδίαση ξεχωρίζει από την υπόλοιπη οικογένεια Χ, ενώ παράλληλα τιμά την ‘coupe’ παράδοση του BMW Group. Αποτέλεσμα: ένα compact πρωτότυπο που ξεχειλίζει από μία αστική γοητεία.

«Η BMW Concept X2 είναι ένα όχημα για δραστήρια άτομα που αναζητούν ένα συνδυασμό απόλαυσης και πρακτικότητας», εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδίασης του BMW Group. «Το πρωτότυπο απεικονίζει μία νέα και συναρπαστική πλευρά της μάρκας BMW στην κατηγορία compact».

Σχεδίαση – επιτυχημένο μίγμα δυναμικής γοητείας και αντοχής.

Η σχεδίαση της BMW Concept X2 είναι ένα πάντρεμα αντιφατικών στοιχείων σε μια αρμονική αισθητική. «Η BMW Concept X2 συνδυάζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία ενός γρήγορου, χαμηλού coupe με την ανθεκτική δομή ενός μοντέλου X. Πρόκειται για ένα σπορ όχημα με τολμηρό χαρακτήρα που ανοίγει νέες συναρπαστικές σχεδιαστικές προοπτικές για τη μάρκα BMW», σχολιάζει ο Karim Habib, Επικεφαλής της BMW Design.

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας της BMW Concept X2 προδίδεται από τις αναλογίες της. Ενώ οι μεγάλοι τροχοί και η γνώριμη σχεδίαση δύο όγκων υπογραμμίζουν τη λειτουργικότητα ενός μοντέλου Χ, το μακρύ μεταξόνιο, η επιμηκυμένη γραμμή οροφής, οι κοντοί πρόβολοι και η έντονα κεκλιμένη κολόνα C χαρίζουν στο χαμηλωμένο αμάξωμα μία σπορ αίσθηση coupe. Η αλληλεπίδραση σκουρότερων προστατευτικών επιφανειών με την εντυπωσιακή εξωτερική απόχρωση Luminous Red κάνει την Concept X2 να φαίνεται ακόμα πιο λεπτή από το πλάι.

Δύο πλευρές μιας προσωπικότητας – η πλαϊνή όψη.

Στο πάνω τμήμα των πλευρών του αυτοκινήτου κυριαρχούν σπορ σχεδιαστικά στοιχεία. Η επιμηκυμένη γραμμή οροφής και οι μικρές κρυστάλλινες επιφάνειες δημιουργούν μια αίσθηση μήκους. Τα πίσω παράθυρα λεπταίνουν προς τα πίσω, διαμορφώνοντας αθλητικούς ‘ώμους’. Τα πλαίσια των παραθύρων και οι ενσωματωμένες βάσεις καθρεπτών δύο τμημάτων (και τα δύο από ‘βουρτσισμένο αλουμίνιο’) προσδίδουν μία έξτρα νότα πολυτέλειας. Η διατομή του αλουμινένιου προφίλ πετυχαίνει μια ελκυστική αντίθεση. Η σχεδίαση των κρυστάλλινων επιφανειών ολοκληρώνεται με μία δυναμική ερμηνεία του χαρακτηριστικού BMW Hofmeister kink. Όπως το λογότυπο στην κολόνα C – κλασικό σχεδιαστικό στοιχείο σπορ coupe της BMW – αποτελεί μία ξεχωριστή λεπτομέρεια. Η μεγάλη αεροτομή στο χρώμα του αμαξώματος επεκτείνει οπτικά την οροφή πάνω από το φιμέ πίσω παρμπρίζ. Καθώς εκτείνεται από τις κολόνες C, χαρίζει στο πίσω τμήμα της BMW Concept X2 τις σπορ καμπύλες της.

Χαμηλότερα τώρα, στοιχεία ταυτότητας μοντέλων Χ μονοπωλούν την προσοχή. Μυώδεις επιφάνειες, μεγάλοι θόλοι τροχών και κομψές προστατευτικές ποδιές γύρω από τα μαρσπιέ δημιουργούν μία τολμηρή αντίθεση με τα δυναμικά στοιχεία που βρίσκονται πιο πάνω. Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες, οι πλευρικές επιφάνειες συνδυάζουν μεγάλα, λεία τμήματα με ακριβείς ακμές, αναδεικνύοντας την ‘γραμμωμένη’ εμφάνιση του αυτοκινήτου. Οι εντυπωσιακές φόρμες δίνουν έμφαση στους σχεδόν τετραγωνισμένους θόλους των τροχών, γνωστούς από τα άλλα μοντέλα της οικογένειας BMW X. Αυτοί φιλοξενούν μεγάλες ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών, με δίχρωμες διπλές ακτίνες για μία έντονη τρισδιάστατη αίσθηση. Έτσι συνεχίζεται η οπτική αντίθεση μεταξύ δυναμικής γοητείας και στιβαρότητας στις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Ελαστικά με στιβαρά πέλματα παραπέμπουν σε οδηγική απόλαυση σε συνθήκες εκτός δρόμου, ενώ μαρσπιέ στο χρώμα του αμαξώματος με ενσωματωμένα εξαγωνικά στοιχεία βάζουν τη δική τους σφραγίδα στη στιβαρότητα του προφίλ.

Δυναμισμός και έντονη γοητεία – η εμπρός όψη.

Το εμπρός τμήμα της BMW Concept X2 ομοίως συνδυάζει δυναμικά σχεδιαστικά στοιχεία με στιβαρές φόρμες. Καθαρές καμπύλες και διακριτικές ακμές δημιουργούν μία φυσιογνωμία με άποψη και άφθονη σπορ γοητεία. Το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ δείχνει να συγχωνεύεται με τη φιμέ πανοραμική οροφή ενώ σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση της μάσκας και τους μεγάλους αεραγωγούς διαμορφώνει μία χαμηλωμένη εμφάνιση. Τα χαρακτηριστικά ‘νεφρά’ της μάσκας τοποθετούνται λίγο χαμηλότερα από τους προβολείς, και η κεντρική εισαγωγή αέρα βρίσκεται πιο κοντά στο δρόμο από τους δύο εξωτερικούς αεραγωγούς. Έτσι, το κέντρο του αυτοκινήτου χαμηλώνει οπτικά και παράλληλα υπογραμμίζεται το δυναμικό νεύρο της εμπρός σχεδίασης.

Τα ‘νεφρά’ αναποδογυρίζουν το γνώριμο τραπεζοειδές σχήμα της μάσκας BMW και αντί αυτού διευρύνονται από πάνω προς τα κάτω. Αυτή η σαφής διαφοροποίηση τονίζει τη μοναδικότητα της BMW Concept X2, μαζί με το πλάτος του εμπρός τμήματος και το στιβαρό στήσιμο. Ειδικά σχεδιασμένες μπάρες υπό έντονη κλίση μέσα στη μάσκα δημιουργούν ένα ‘ρύγχος καρχαρία’, προσδίδοντας πρόσθετο βάθος και πολυτέλεια γλυπτού στην πρόσοψη.

Οι επίπεδες υποδοχές των προβολέων προσδίδουν στους κλασικούς δίδυμους προβολείς της BMW ένα πιο εξαγωνικό σχήμα. Η τεχνολογία φώτων λέιζερ που χρησιμοποιείται από τους προβολείς προσφέρει πολύ λεπτές δέσμες, ενώ το μπλε X στο κέντρο των εξαγωνικών υποδοχών αποτελεί μία ακόμα τεχνική πινελιά.

imageΣτην εμπρός ποδιά κυριαρχεί μία μεγάλη κεντρική εισαγωγή κάτω από τη μάσκα, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Concept X2 για κρύο αέρα. Οι μικρότεροι, τριγωνικοί αεραγωγοί σε κάθε πλευρά υπογραμμίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου. Οι στιβαρές, οριζόντιες γρίλιες των αεραγωγών γίνονται σημείο αναφοράς στη δυναμική σχεδίαση της εμπρός ποδιάς, και αναδεικνύουν με περισσότερη λεπτομέρεια τον παραδοσιακό Χ χαρακτήρα του εμπρός τμήματος.

Στυλ και δύναμη – η πίσω όψη.

Το πίσω τμήμα της BMW Concept X2 ολοκληρώνει το έργο των σχεδιαστών με χαρακτηριστικό στυλ. Στοιχεία που τονίζουν το πλάτος, όπως το λεπτό πίσω παρμπρίζ και οριζόντιες γραμμές μειώνουν το αντιληπτό ύψος της BMW Concept X2 και προδίδουν τις σπορ προθέσεις της. Από αυτή τη γωνία, το πίσω παρμπρίζ φαίνεται να αναδύεται κομψά κάτω από την αεροτομή που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το σπορ ταπεραμέντο του αυτοκινήτου. Την προσοχή προσελκύουν επίσης οι κρυστάλλινες επιφάνειες που λεπταίνουν στο πίσω τμήμα, δημιουργώντας στιβαρούς ‘ώμους’ τονίζοντας το φαρδύ, δυναμικό στήσιμο. Κάτω από το πίσω παρμπρίζ κυριαρχούν τα φώτα με μια νέα ερμηνεία του σχήματος L των λυχνιών LED. Η τρισδιάστατη δομή δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φωτεινό γλυπτό που μαγνητίζει το βλέμμα.

Ανάμεσα στα πίσω φώτα βρίσκεται το λογότυπο της BMW. Από κάτω, η σχεδόν συνεχόμενη μετάβαση από την πίσω πόρτα στην πίσω ποδιά δημιουργεί μία οπτική συνοχή που αναδεικνύει τις ζωηρές επιφάνειες του αυτοκινήτου με ιδιαίτερη σαφήνεια. Οι σκούρες προστατευτικές ενισχύσεις κάτω από την πίσω ποδιά αναβαθμίζουν οπτικά το πίσω τμήμα και ταυτόχρονα προσδίδουν κομψότητα στο πάνω τμήμα. Η πίσω ποδιά στο χρώμα του αμαξώματος είναι μία ακόμα δυναμική πινελιά. Δύο μεγάλες απολήξεις εξαγωγής – μία σε κάθε εξωτερικό άκρο – τονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου, ενώ οι επιφάνειες που τις πλαισιώνουν απηχούν στον τριμερή διαχωρισμό και τη συνολική εικόνα των εμπρός αεραγωγών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.