Τεχνολογία αιχμής στο νέο P Zero

By  |  0 Comments

Για μία φορά ακόμα, η Pirelli βασίζεται στο “Zero” για να εδραιώσει την παγκόσμια ηγεμονία της στην τομέα prestige και να επεκτείνει την παρουσία της στην premium κατηγορία. Σήμερα, 30 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου P Zero, η Pirelli λανσάρει την πιο πρόσφατη έκδοση του ελαστικού που έχει γράψει ιστορία τις τελευταίες δεκαετίες με όλες τις εκδόσεις του: από το P Zero System μέχρι το Rosso, και να μην ξεχνάμε βέβαια το Nero, το Corsa και το ίδιο το P Zero, το οποίο λανσαρίστηκε το 2007. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για επιδόσεις, αξιοπιστία και ασφάλεια, και να ενισχυθεί η στρατηγική Perfect Fit (Τέλεια Εφαρμογή) της Pirelli, που σημαίνει ένα ελαστικό ‘κομμένο και ραμμένο στα μέτρα’ κάθε μοντέλου.

Τεχνολογία αιχμής για εξατομικευμένα ελαστικά
Το P Zero αντιπροσωπεύει την πιο προηγμένη τεχνολογία του τμήματος έρευνας της Pirelli, που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία των μηχανικών της με ομολόγους τους από τα αντίστοιχα τμήματα παγκοσμίως κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων. Συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία, διαδικασίες και υλικά με τις ειδικές απαιτήσεις κάθε νέου αυτοκινήτου στη φάση σχεδίασης, η Pirelli μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένα ελαστικά για κάθε μοντέλο.

Το νέο P Zero είναι το ελαστικό με τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς, καθώς και το πιο αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πολύ υψηλής ισχύος των σύγχρονων υπεραυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στις νέες εσωτερικές γόμες που βελτιώνουν τη συμπεριφορά και την αντίσταση κύλισης, τα καινοτόμα πολυμερή με προηγμένες μηχανικές ιδιότητες για βελτιστοποίηση των επιδόσεων σε βρεγμένες και στεγνές συνθήκες και μία καινοτόμο χάραξη πέλματος με βαθύτερες διαμήκεις αυλακώσεις που αποβάλλουν περισσότερο νερό.

F1 Bead, ένα στεφάνι εμπνευσμένο από τους αγώνες για συμπεριφορά επιπέδου F1
Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του νέου P Zero είναι η ικανότητά του να διασφαλίζει μέγιστη ευστάθεια ακόμα και στις υψηλότερες ταχύτητες: όπως τα αντίστοιχα ελαστικά της Formula 1 στην υψηλότερη βαθμίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η τεχνολογία F1 Bead του νέου P Zero προέρχεται απευθείας από τη Formula 1, αξιοποιώντας μία εξαιρετικά άκαμπτη γόμα στην περιοχή του στεφανιού που επιτρέπει ταχεία και ακριβή απόκριση διεύθυνσης, αποφεύγοντας τις όποιες απροσδόκητες απώλειες πλευρικής πρόσφυσης. Πρόκειται για ένα στοιχείο που κάνει το P Zero να ξεχωρίζει από πολλούς ανταγωνιστές του. Με την τεχνολογία F1 Bead, οι δυνάμεις που επενεργούν στο στεφάνι και το προφίλ κατανέμονται πιο ομοιόμορφα, που κατ’ επέκταση μειώνει την όποια απώλεια επιδόσεων και αυξάνει την ακεραιότητα του σκελετού όταν καταπονείται από υψηλά φορτία και ταχύτητες.
Σαν αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του ελαστικού είναι πιο γραμμική και προβλέψιμη, με το όριο των επιδόσεων να επιτυγχάνεται σταδιακά. Έτσι ο οδηγός μπορεί να βιώσει ελεύθερα την απόλαυση των σπορ επιδόσεων με απόλυτη ασφάλεια.

Προφίλ αυξημένης χιλιομετρικής απόδοσης: πιο ομοιόμορφη φθορά και κορυφαίες επιδόσεις σε όλο τον κύκλο ζωής του ελαστικού
Το P Zero ανοίγει νέους δρόμους και σε επίπεδο αντοχής, όχι μόνο με μία μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά και με πιο σταθερές επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Κάνοντας το αποτύπωμα πλατύτερο χάρη στο προφίλ αυξημένης χιλιομετρικής απόδοσης – Extended Range Profile, οι μηχανικοί της Pirelli κατάφεραν να διασφαλίσουν πιο ομοιόμορφη φθορά που παρατείνει την ωφέλιμη ζωή του ελαστικού και τελικά συμβάλλει στην οικονομία.

Ολοκληρωμένη ασφάλεια ακόμα και σε βρεγμένο δρόμο
Η αύξηση του αριθμού αυλακώσεων καθώς και τα βαθύτερα και φαρδύτερα κανάλια στην επιφάνεια βελτιώνουν τη συμπεριφορά στην υδρολίσθηση, που μεταφράζεται σε αυξημένη κατά 10% ικανότητα αποβολής νερού. Όλα αυτά συμβάλλουν στο ασφαλέστερο και σταθερότερο φρενάρισμα σε βρεγμένες συνθήκες.

Το αθόρυβο ελαστικό
Η ειδική χάραξη του πέλματος αποσκοπούσε επίσης στη μείωση του θορύβου που περνά στην καμπίνα, βελτιώνοντας την οδηγική άνεση. Ο τρόπος που είναι διατεταγμένες οι εγκάρσιες αυλακώσεις, με μια σκόπιμα ‘άναρχη’ σειρά, κατανέμει τον ήχο σε αρκετές διαφορετικές συχνότητες ελαχιστοποιώντας έτσι τη έντασή του.

Μείωση αντίστασης κύλισης κατά 15%
Ο συνδυασμός νέων τεχνικών μοντελοποίησης που έχουν βελτιστοποιήσει το προφίλ του καλουπιού, μαζί με μία μείωση βάρους και τη χρήση υλικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο (silica) (πάνω από 80%) έχει επιφέρει 15% μείωση της αντίστασης κύλισης. Αυτό έχει εμφανή πλεονεκτήματα στη μείωση της κατανάλωσης.

Γεννήθηκε με δική του γκάμα εκδόσεων
Το νέο P Zero μπορεί να λανσαρίστηκε τώρα, αλλά ήδη συνοδεύεται από 60 εγκρίσεις τύπου. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι γνήσιος κληρονόμος μιας διάσημης οικογένειας που έχει τιμηθεί με 800 εγκρίσεις τύπου (1000 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων που δεν παράγονται πλέον). Το ένα στα δύο αυτοκίνητα Prestige που ταξινομούνται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο εφοδιάζεται με ελαστικά Pirelli. ‘Dream cars’ όπως η Lamborghini Centenario, η Ferrari GTC4 Lusso, η Mercedes GT AMG και η Porsche Boxter ήδη κυκλοφορούν εφοδιασμένα με το νέο P Zero – που δημιουργήθηκε σε αρκετές εκδόσεις για να πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις και τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου.

Τρία μοντέλα, ένα όνομα
Το P Zero έχει μόνο ένα όνομα αλλά παράγεται σε τρεις εξατομικευμένες εκδόσεις, με διαφορετικές εφαρμογές και επιδόσεις: κάθε μία είναι σχεδιασμένη για ένα συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου. Για μοντέλα με πιο σπορ χαρακτήρα, υπάρχει μία λιγότερο ανάγλυφη χάραξη πέλματος, που προορίζεται για πιο δυναμικά αυτοκίνητα και οριακές επιδόσεις. Η δεύτερη χάραξη πέλματος ενδείκνυται περισσότερο για sedan, με τον εξωτερικό ώμο να φέρει βαθύτερες αυλακώσεις. Επίσης είναι σχεδιασμένο για να απορροφά καλύτερα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, αυξάνοντας την άνεση, που είναι σημαντικό στοιχείο αυτών των μοντέλων. Τέλος, η τρίτη χάραξη είναι πιο ακραία, αφού πλησιάζει αυτή των ελαστικών slick που γνωρίζουμε από το μηχανοκίνητο αθλητισμό: η συγκεκριμένη δημιουργήθηκε για το νέο P Zero Corsa. Επομένως κάθε τύπος αυτοκινήτου έχει το δικό του τύπο ελαστικού P Zero. Αυτή η φιλοσοφία βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής Perfect Fit (Τέλεια Εφαρμογή) της Pirelli.

Ήδη το 1987 το λανσάρισμα του πρώτου ελαστικού δρόμου 17-ιντσών από την Pirelli θεωρήθηκε καινοτομία, αλλά σήμερα η γκάμα έχει επεκταθεί μέχρι τις 22 ίντσες για να εναρμονίζεται με τις όλο και υψηλότερες επιδόσεις. Ακόμα και εντός μιας τόσο ευρείας γκάμας, τα μοντέλα είναι ακόμη περισσότερα και πιο εξειδικευμένα, με χειμερινά, θερινά και All Season ελαστικά να διατίθενται στο πλαίσιο της γκάμας Pirelli, και μάλιστα χωρίς να εμβαθύνουμε στις πολλές τεχνολογίες που ενσωματώνουν, από Run Flat και Seal Inside μέχρι την PNCS (Pirelli Noise Cancelling System): τεχνολογία που λανσάρισε η Pirelli για να μειώσει το θόρυβο του αυτοκινήτου.
Υπάρχουν επίσης περισσότερα και πιο εναλλακτικά υλικά, που αποτελούν αντικείμενο συνεχούς έρευνας: από κόκκους ρυζιού μέχρι το φυτό guayule. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά σχέδια πέλματος: καθένα είναι σχεδιασμένο για να συμπληρώνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου. Τέλος ελαστικά με ειδική σήμανση δηλώνουν ότι κάθε ελαστικό έχει σχεδιαστεί ειδικά για ένα συγκεκριμένο μοντέλο.

Ελαστικά με ειδική σήμανση
Η εξατομίκευση και η διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της φιλοσοφίας Pirelli. Είναι τα στοιχεία που έκαναν την εταιρία Νο1 σε εγκρίσεις τύπου ελαστικών ΟΕ, κυρίως στις κατηγορίες premium και prestige, με αξιοσημείωτη διαφορά έναντι του ανταγωνισμού.

Ασφαλώς για να επιτευχθούν τέτοια ρεκόρ απαιτείται χρόνος: τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια χρειάζονται οι μηχανικοί της Pirelli για να δημιουργήσουν ένα προϊόν το οποίο εναρμονίζεται άριστα με το αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετείται, σε στενή συνεργασία με τους μηχανικούς κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων. Έτσι γεννιέται ένα ελαστικό με ειδική σήμανση: είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα αυτοκίνητο να αναδείξει όλες τις δυνατότητές του.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε και το τελευταίο P Zero: Το τέλειο απόσταγμα της στρατηγικής Perfect Fit της Pirelli, με την οικογένεια P Zero να περιλαμβάνει τώρα 11 προϊόντα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η γκάμα Pirelli για αυτοκίνητα κορυφαίων επιδόσεων είναι απαράμιλλη, σηματοδοτώντας ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ιταλική φίρμα, αλλά και για ολόκληρη τη βιομηχανία ελαστικών.

P Zero: μία ιστορία με αριθμούς
Η προέλευση, τα χαρακτηριστικά και ο προορισμός του νέου P Zero συνοψίζεται σε μερικούς σημαντικούς αριθμούς.
Όπως είναι φανερό, όλα ξεκινούν με την τοποθέτηση του ‘Zero’ δίπλα στο διάσημο ‘Ρ’ της Pirelli. Το όνομα P Zero γεννήθηκε τυχαία αλλά έμελλε να γίνει θρυλικό. Το P Zero στην πραγματικότητα συμβολίζει το ‘project zero’, επειδή οι μηχανικοί της εταιρίας δεν είχαν αποφασίσει την εποχή εκείνη πώς θα ονομάσουν το νέο τους ελαστικό για το μηχανοκίνητο αθλητισμό που αρχικά εξέλιξαν για την πανίσχυρη Lancia Delta S4 rally. Αυτό έγινε το 1986: ακριβώς πριν από 30 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, το P Zero έκανε το ντεμπούτο του στο δρόμο με τη Ferrari F40: ήταν το πρώτο μιας σειράς projects για τη δημιουργία εξατομικευμένων ελαστικών για αρκετά οχήματα υψηλών επιδόσεων στο πέρασμα του χρόνου – με σταθερή την εξέλιξη αυτοκινήτων και ελαστικών. Η έκταση αυτής της ατελείωτης εξέλιξης συνοψίζεται σε έναν ακόμα εντυπωσιακό αριθμό: 302. Αυτή είναι η διαφορά στην ιπποδύναμη μεταξύ της 1987 F40 και της σημερινής γενιάς υπεραυτοκινήτων. Η αύξηση υποδηλώνει όχι μόνο περισσότερη ισχύ αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια. Όλες οι εκδόσεις του P Zero διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετούνται παραμένουν κολλημένα στο δρόμο κάτω από όλες τις συνθήκες. Έτσι το P Zero έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους παγκοσμίως πιο επιτυχημένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που το έχουν επιλέξει σαν εξοπλισμό πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ) 1000 φορές. Σε αυτές τις 1000 εγκρίσεις τύπου, άλλες 60 έχουν ήδη προστεθεί από το νέο P Zero.

Μιλώντας για το P Zero, έχει παίξει ενεργό ρόλο στο αυτοκινητιστικό τοπίο των τελευταίων χρόνων. Επίσης έχει συνδεθεί στενά με το ονόματα αστέρων και διασημοτήτων σε θρυλικές καμπάνιες που έγραψαν ιστορία στο χώρο τη διαφήμισης. Ασφαλώς το P Zero, υποδηλώνει και το παγκόσμιο θέαμα της Formula One, με το λογότυπό του στα slick ελαστικά της F1 – σε ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικών χρωμάτων. Η γκάμα 11 προϊόντων δρόμου είναι κατάλληλη για μία τεράστια ποικιλία διαφορετικών συνθηκών χρήσης, οχημάτων, οδηγικών στυλ και γεωγραφικών περιοχών.

Τι πιο κατάλληλο λοιπόν για το όνομα του τελευταίου προϊόντος της Pirelli από το διαχρονικό P Zero. Το νέο προϊόν υπερυψηλών επιδόσεων της Pirelli προέρχεται άμεσα από την προηγμένη εμπειρία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, που έχει προσαρμοστεί προσεκτικά στις ανάγκες του καθημερινού οδηγού.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.