Τα 50 χρόνια της FIVA

By  |  0 Comments

Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της FIVA (1966-2016), του διεθνή οργανισμού ιστορικών αυτοκινήτων που στόχο έχει την προστασία, διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας μηχανοκίνητης κληρονομιάς, έλαβαν χώρα κάποιες εκδηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων παρετέθη δεξίωση από τους πρέσβεις της UNESCO, παρουσία του προέδρου της FIVA κ. Patrick Rollet ενώ ταυτόχρονα εκτέθηκαν στον ιδιο χώρο, υπό τον τίτλο «A Century of Mobile Heritage” έντεκα ιστορικά οχήματα και τρείς μοτοσικλέτες, χαρακτηριστικά δείγματα ιστορικής αποκατάστασης οχημάτων εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται τα οχήματα 1892 Panhard et Levassor Type P2D, 1927 Voisin C7 Lumineuse, 1928 Bugatti Type 35B, 1937 Delahaye 135 Competition & 1961 Alfa Romeo Giullieta SZ.

Το 2016 έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται από την UNESCO ως “World Motoring Heritage Year”.

Από την Ελλάδα παρέστησαν:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας δια του προέδρου της κ. Δημήτρη Βερναρδάκη και των κ.κ. Παναγιώτη Μαριολόπουλου, αντιπρόεδρο της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α. και πρόεδρο Ελληνικού Μουσείου Μοτοσικλέττας και Πέτρο Ματσούκη, Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α, καθώς και το Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου δια του προέδρου και ιδρυτή του κ. Θεόδωρου Ν. Χαραγκιώνη. Στο Παρίσι ήταν και ο κ. Γιώργος Βάλληνδας, ως υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του ΔΣ της Ε.Ο.ΦΙΛ.Π.Α.

-H UNESCO ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO – United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945. Η UNESCO αγωνίζεται για να δημιουργήσει συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο σεβασμό των κοινών αξιών και των ιδεωδών όλων των πολιτισμών. Ο κόσμος απαιτεί άμεσα παγκόσμια οράματα για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εξάλειψη της φτώχειας. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τον πυρήνα της αποστολής και των δραστηριοτήτων της UNESCO.

-H Federation Internationale des Vehicules Anciens  ιδρύθηκε το 1966 ως αποτέλεσμα της ιδέας διάφορων οργανισμών που προήγαν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά αυτοκίνητα και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των ενδιαφερομένων παγκόσμια για το ιστορικό αυτοκίνητο. Σήμερα η FIVA έχει μέλη περισσότερους από 85 οργανισμούς, μουσεία κλπ σε περισσότερες από 62 χώρες που εκπροσωπούν 1.500.000 και πλέον λάτρεις του ιστορικού αυτοκινήτου.

– Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων του Παλαιού Αυτοκινήτου & Μοτοσικλέτας αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό Όργανο, των παρεμφερών Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα Οργανώσεων που εδρεύουν στον Ελλαδικό χώρο. Είναι η Αποκλειστική Εκπρόσωπος για την Ελλάδα (National FIVA Authority-ANF) της FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), δηλ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιών Αυτοκινήτων-ΔΟΠΑ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.