Το νέο Suzuki Swift από 11.680 ευρώ (video)

By  |  0 Comments

Η ολοκαίνουργια – έβδομη – γενιά του μοντέλου, άρτι αφιχθείσα στην ελληνική αγορά, διαδέχεται ένα πετυχημένο μοντέλο.

Είναι γεγονός πως η φόρμα του νέου Swift βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την σιλουέτα του προηγούμενου μοντέλου. Οι ιδιαίτερες κολόνες Α που στηρίζουν το παρμπρίζ μαζί με τα τραπεζοειδή πλαϊνά κρύσταλλα των μπροστινών θυρών, θαρρείς πως ενσωματώθηκαν αυτούσια από την προηγούμενη γενιά, σε μια προσπάθεια… απόδοσης τιμών, σε ένα πετυχημένο σχέδιο. Σαφώς οι μεγαλύτερες αισθητικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται στον πρόβολο και στην ουρά με τις εξωτερικές διαστάσεις να παραμένουν συμπαγείς.

Το αμάξωμα του νέου Swift έχει κατά 10 χιλ. μικρότερο σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο ενώ το μεταξόνιό παρουσιάζεται κατά 20 χιλιοστά διευρυμένο. Το συνολικό μήκος δεν ξεπερνά τα 3,9 μέτρα επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά πως οι Ιάπωνες κατασκευαστές δεν ακολούθησαν την τάση των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους με αμαξώματα 4+ μέτρων. Το περίεργο είναι πως ακόμα και με αυτές τις διαστάσεις το Swift είναι απρόσμενα ευρύχωρο τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές.

Το πορτμπαγκάζ μεγάλωσε κατά 54 λίτρα (συνολικά 265 λίτρα) ενώ στην καμπίνα, η άνεση στο πλάτος είναι κάτι άμεσα αντιληπτό. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία όπου το μήκος κατά τον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου έχει διευρυνθεί κατά 40 χιλιοστά ενώ η απόσταση μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων έχει διευρυνθεί κατά 20 χιλ. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει πως έχουν δοθεί 23 χιλ. περισσότερου χώρου για τα κεφάλια των πίσω επιβατών και εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να… αμφισβητήσουμε αυτή την παραδοχή.

Περισσότερο εντυπωσιακά προκύπτουν τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την δομική ταυτότητα του νέου Swift. Το αμάξωμα είναι κατά 8% πιο αεροδυναμικό ενώ και η ηχομόνωση έχει βελτιωθεί κατά 3% σε σχέση με τα προηγούμενα Swift. Ευχάριστη έκπληξη και η απώλεια βάρους κατά 120 κιλά, με το απόβαρο να κυμαίνεται από 840 έως 980 κιλά, αναλόγως την έκδοση. Δεδομένου ότι η γκάμα Swift διαθέτει τετρακίνητες εκδόσεις (Allgrip), είναι προφανές ότι η Suzuki μπορεί να καυχιέται πως διαθέτει τα πιο ελαφριά 4×4 μοντέλα στην αγορά.

O ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.242 κ.εκ. με 90 ίππους και 120 Nm ροπής επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 5,5 λίτρων/100 χλμ. και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι της σειράς DUALJET (διπλά μπεκ ψεκασμού σε κάθε θάλαμο καύσης), έχει βελτιωθεί κατά 5% ως προς την κατανάλωση και συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων είτε με αυτόματο CVT. Διαθέσιμος επίσης είναι κι ένας 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 998 κ.εκ. με υπερσυμπιεστή (Turbo) απόδοσης 112 ίππων και 170 Nm ροπής.

Για πρώτη φορά, η σειρά Swift έχει ενσωματώσει ένα προηγμένο σύστημα εμπρόσθιας ανίχνευσης, το οποίο συνδυάζει μια κάμερα και έναν αισθητήρα laser, που παρέχουν δεδομένα για την λειτουργία επιμέρους συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Επίσης, ένα ραντάρ είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του συστήματος Adaptive Cruise Control που προσφέρεται στην πλούσια έκδοση GLX.

Με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,2 λίτρων υπάρχουν τρεις εκδόσεις εξοπλισμού (GL, GL+ και GLX) για τα μοντέλα με κίνηση στους δυο τροχούς και δυο εκδόσεις (GL+ και GLX) για τα μοντέλα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Η βασική έκδοση GL περιλαμβάνει εκτός των άλλων, προφυλακτήρες στο χρώμα του αμαξώματος, ατσάλινες ζάντες 15 ιντσών με ελαστικά 175/65, κιτ επιδιόρθωσης ελαστικού, φώτα ημέρας LED, ηλεκτροκίνητα παράθυρα εμπρός, σύστημα κλιματισμού, ηχοσύστημα με 4 ηχεία και δυνατότητα σύνδεσης Bluetooth, ηλεκτροκίνητους και θερμαινόμενους καθρέπτες και έξι αερόσακους.

Η έκδοση GL+ διαθέτει επιπλέον πιο σκούρα κρύσταλλα πίσω, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών με ελαστικά 185/55, προβολείς ομίχλης, εσωτερική οθόνη αφής με δυνατότητα σύνδεσης smartphones και κάμερα οπισθοπορείας και θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός. Τέλος, η πλούσια έκδοση GLX προσφέρει, εξωτερικούς καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας, δίχρωμες ζάντες αλουμινίου, πλήρες σετ από φώτα LED, ηλεκτροκίνητα παράθυρα πίσω, σύστημα adaptive cruise control με χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα εκκίνησης κινητήρα με μπουτόν (Keyless Push Start), σύστημα πλοήγησης, δύο έξτρα ηχεία Tweeters, ρυθμιζόμενο τιμόνι σε δυο άξονες, έγχρωμη οθόνη αφής LCD 4,2 ιντσών και αυτόματο κλιματισμό.

Η διάθεση του νέου Suzuki Swift υποστηρίζεται από επτά εξωτερικά χρώματα και τέσσερις συνδυασμούς διχρωμίας μεταξύ αμαξώματος και οροφής. Οι τιμές για τις εκδόσεις με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα ξεκινούν από τα 11.680 ευρώ ενώ για την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση ενός λίτρου, από τα 13.880 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή της τετρακίνητης έκδοσης στα 1,2 λίτρα προσδιορίζεται στα 14.480 ευρώ (εξοπλισμό GL+) ενώ με το αυτόματο κιβώτιο CVT και κίνηση στους δύο τροχούς, στα 14.080 ευρώ. Τέλος, υπάρχει και η υβριδική έκδοση που τιμάται 15.080 με το πλούσιο πακέτο εξοπλισμού GLX

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.