Volvo V60 Cross Country: Στιβαρό και δυναμικό

By  |  0 Comments

Τα Volvo S60 Cross Country και V60 Cross Country κυριαρχούν σε μία πολύ ιδιαίτερη και ολιγομελή κατηγορία όπου συμμετέχουν μόνο premium μάρκες, όντας πρώτα σε πωλήσεις από την αρχή του έτους. Και αν για το S60 Cross Country η επιτυχία ήταν δεδομένη καθώς είναι το μοναδικό σεντάν της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς με δυνατότητες κίνησης σε κάθε δρόμο, το V60 Cross Country κυριολεκτικά θριαμβεύει καθώς έχοντας να αντιπαρατεθεί με το γερμανικό ανταγωνισμό, έχει σημειώσει σχεδόν δεκαπλάσιες (!) πωλήσεις από το αμέσως επόμενο μοντέλο.

To πραγματικά απολαυστικό V60 Cross Country χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο, στιβαρό design, με εμπρός και πίσω ποδιές καθώς και πλαϊνά προστατευτικά σε ματ ασημί χρώμα με λογότυπο Cross Country ενώ οι προεκτάσεις των φτερών είναι μαύρες. Με απόσταση από το έδαφος 201 χιλιοστά, αυξημένη κατά 65 χιλιοστά σε σύγκριση με τις απλές εκδόσεις, είναι τα ιδανικά premium αυτοκίνητα για όποιον έχει ένα δραστήριο lifestyle, που όταν καλείται να επιλέξει, προτιμά τον χωματόδρομο από την άσφαλτο, απαιτώντας όμως πάντα τα ίδια επίπεδα άνεσης, οδηγικής ευχαρίστησης και ασφάλειας. Έτσι το Volvo V60 Cross Country μπορεί να κυκλοφορήσει με ευκολία μέσα στην πόλη λόγω και της πολύ καλής ορατότητας που εξασφαλίζει στον οδηγό του η ψηλή θέση οδήγησης, με άνεση, ταχύτητα και οικονομία στις εθνικές οδούς χάρη στην πιο μικρή μετωπική του επιφάνεια σε σχέση με ένα συμβατικό τζιπ και βέβαια να κινηθεί χωρίς πρόβλημα πέρα από την άσφαλτο.

Στο ταξίδι η ποιότητα κύλισης κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα και σε συνδυασμό με την εξαιρετική ηχομόνωση της καμπίνας το ταξίδι είναι απολαυστικό (ναι, το ξαναλέω), απολαμβάνοντας την υψηλή πιστότητα ήχου από το πολύ καλό σε απόδοση ηχοσύστημα. Γενικά, η εικόνα και η ποιότητα στο εσωτερικό είναι η γνωστή κομψή και απτή που έχουμε συνηθίσει στα V60/S60 και παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, το ντιζάιν με την κεντρική λεπτεπίλεπτη κονσόλα και τον ψηφιακός πίνακα οργάνων, διατηρούν το ταμπλό σε μεταμοντέρνα στάνταρ.

To V60 Cross Country στην έκδοση D4 με τον diesel κινητήρα των 1.969 κ.εκ., 190 ίππων και το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων, σε έκδοση εξοπλισμού Momentum (που είναι και η εισαγωγική) έχουν προτεινόμενη τιμή λιανικής 34.765 € ενώ για την ίδια έκδοση, εξοπλισμένη με το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, η τιμή διαμορφώνεται στα 35.298 €. 

Ο συγκεκριμένος κινητήρας ανήκει στην οικογένεια των τεχνολογικά προηγμένων κινητήριων συστημάτων Drive-E της Volvo Cars, που έχει σχεδιάσει, εξελίξει και κατασκευάσει η ίδια η σουηδική μάρκα. Με κυβισμό που περιορίζεται στα μόλις δύο λίτρα, οι κινητήρες DriveEπροσφέρουν εντυπωσιακά μεγάλη ισχύ και επιδόσεις με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Σ ε μεικτές συνθήκες μόλις 4,2 λίτρα/100χλμ. (αυτόματο 4,6 λίτρα/100χλμ.). Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλα τα δίλιτρα V60 Cross Country κυκλοφορούν ελεύθερα στον Πράσινο Δακτύλιο (εκπομπές ρύπων CO2 που κυμαίνονται από 111 έως 120 γρμ./χλμ.)! 

Όσον αφορά στον πολύ πλούσιο βασικό εξοπλισμό, τα S60 Cross Country και V60 Cross Country στην έκδοση Momentum ενδεικτικά διαθέτουν City Safety 2ης γενιάς για την αποφυγή συγκρούσεων (ενεργό έως τα 50 χλμ./ώρα), σασί Dynamic και ανάρτηση Cross Country, αερόσακους οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής, ABS, σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης, σύστημα Start/Stop, σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (SIPS) και προστασίας αυχένα (WHIPS), σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Launch Assist), δερμάτινο τιμόνι με αλουμινένια διακοσμητικά και δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων, Cruise Control, ηχοσύστημαPerformance με έγχρωμη οθόνη, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού, Clean Zone σύστημα καθαρισμού της καμπίνας, ηλεκτρικά παράθυρα μπρος-πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο, φώτα ημέρας LED, υπολογιστή ταξειδιού, αισθητήρα βροχής 2ης γενιάς, πολλαπλά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού και συνοδηγού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους/θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, πακέτο εσωτερικού φωτισμού LED, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, ζάντες αλουμινίου 17” και πολλά άλλα. 

Με λίγα λόγια το V60 Cross Country είναι αυτό που φαίνεται. Ένα οικογενειακό crossover (πολύ χρήσιμα τα προαιρετικά παιδικά booster στα ακριανά πίσω καθίσματα) με σχετικά μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης προσανατολισμένη για να εξασφαλίζει την απαιτούμενη άνεση για ξεκούραστες διαδρομές. Ο κινητήρας των 190 ίππων είναι δυνατός και οικονομικός σε κατανάλωση, οι χώροι άνετοι και με σουηδική άποψη, ενώ θα λέγαμε πως το V60 Cross Country είναι ότι πρέπει για αυτόν που θέλει κάτι παραπάνω από ένα κλασικό premium SW. Ή εναλλακτικά για εκείνον που έχει βαρεθεί τον όγκο των SUV και θέλει να ξεχωρίζει με ένα crossover στιλ…

Όσον αφορά στον πολύ πλούσιο βασικό εξοπλισμό, στην έκδοση Momentum ενδεικτικά διαθέτει City Safety 2ης γενιάς για την αποφυγή συγκρούσεων (ενεργό έως τα 50 χλμ./ώρα), σασί Dynamic και ανάρτηση Cross Country, αερόσακους οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής, ABS, σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης, σύστημα Start/Stop, σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (SIPS) και προστασίας αυχένα (WHIPS), σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Launch Assist), δερμάτινο τιμόνι με αλουμινένια διακοσμητικά και δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων, Cruise Control, ηχοσύστημαPerformance με έγχρωμη οθόνη, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού, Clean Zone σύστημα καθαρισμού της καμπίνας, ηλεκτρικά παράθυρα μπρος-πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο, φώτα ημέρας LED, υπολογιστή ταξειδιού, αισθητήρα βροχής 2ης γενιάς, πολλαπλά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού και συνοδηγού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους/θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, πακέτο εσωτερικού φωτισμού LED, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, ζάντες αλουμινίου 17” και πολλά άλλα. 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.